Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Rośliny i surowce przyprawowe:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Rośliny i surowce przyprawowe
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 20 2,00,70zaliczenie
laboratoriaL1 10 1,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość biologii roślin, podstaw chemii ogólnej oraz botaniki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z podstawowymi roślinami i surowcami przyprawowymi .
C-2Wpojenie nawyku uprawy podstawowych roślin pzryprawowych oraz stosowania surowców przyprawowych tak z uprawy, jak i tzw. przypraw korzennych w życiu codziennym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Metody uprawy roślin przyprawowych, siew i produkcja rozsady, zbiór i suszenie surowca.4
T-L-2Sposoby wykorzystania surowców przyprawowych.4
T-L-3Dzikie rośliny jadalne i przyprawowe.2
10
wykłady
T-W-1Znaczenie przypraw w życiu człowieka, pojęcie i nazewnictwo roślin przyprawowych, podstawowe związki biologicznie czynne w surowcach przyprawowych.6
T-W-2Rośliny i przyprawy tropikalne - historia, opis botanivczn, biologia, zmiennośc w obrębie gatunków działanie lecznicze i przyprawowe, cechy charakterystyczne surowców.4
T-W-3Roślinyi surowce przyprawowe z rodziny Lamiaceae - opis botaniczny, biologia, zmienność w obrębie gatunków, zastosowanie, cechy charakterystyczne surowca.5
T-W-4Rośliny i surowce przyprawowe z rodziny Apiaceae, Brassicaceae, Alliaceae, Solanaceae i in. - opis botaniczny, biologia, zmienność w obrębie gatunków, działanie lecznicze i zastosowanie przyprawowe, cechy charakterystyczne surowca.5
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia13
A-L-3Konsultacje2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury i przygotowanie do zaliczenia28
A-W-3Konsultacje2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, surowce, zdjęcia
M-4Metody praktyczne - praca własna studenta z roślinami i surowcami

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: Sprawozdanie z ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: Średnia ocen formujących

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C28_W01
Student zna podstawowe rośliny i surowce przyprawowe, potrafi wskazać ich znaczenie w życiu codziennym.
OG_1A_W03, OG_1A_W10, OG_1A_W19C-1, C-2T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C28_U01
Student potrafi prawidłowo wykorzystać w życiu codziennym zdobytą wiedzę na temat roślin i surowców przyprawowych.
OG_1A_U03, OG_1A_U09C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3M-3, M-2, M-4S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C28_K01
Student potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia roślin przyprawowych i surowców z nich pozyskiwanych w codziennym życiu człowieka.
OG_1A_K07, OG_1A_K01C-1, C-2T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-W-2, T-W-1, T-L-3, T-W-4M-3, M-1, M-4, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_C28_W01
Student zna podstawowe rośliny i surowce przyprawowe, potrafi wskazać ich znaczenie w życiu codziennym.
2,0
3,0Student opanował wymaganą wiedzę w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_C28_U01
Student potrafi prawidłowo wykorzystać w życiu codziennym zdobytą wiedzę na temat roślin i surowców przyprawowych.
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, wykazuje zainteresowanie tematyką zajęć w sposób zadowalając, nie wykazuje własnej inicjatywy..
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_C28_K01
Student potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia roślin przyprawowych i surowców z nich pozyskiwanych w codziennym życiu człowieka.
2,0
3,0Student nie wykazuje zbytnirgo zainteresowania tematyką zajęć. Biernie uczestniczy w zajęciach laboratoryjnych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Rejewwski M., Rośliny przyprawowe i używki roślinne, PWRiL, Warszawa, 1992
  2. Podgórska B., Podgórski A., Polski zielnik kulinarny, Kurpisz, Poznań, 2004
  3. Łuczaj Ł., Dzika kuchnia, Nasza Księgarnia, Warszawa, 2013

Literatura dodatkowa

  1. Rumińska A., Ożarowski A., Leksykon roślin leczniczych, PWRiL, Warszawa, 1990

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody uprawy roślin przyprawowych, siew i produkcja rozsady, zbiór i suszenie surowca.4
T-L-2Sposoby wykorzystania surowców przyprawowych.4
T-L-3Dzikie rośliny jadalne i przyprawowe.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie przypraw w życiu człowieka, pojęcie i nazewnictwo roślin przyprawowych, podstawowe związki biologicznie czynne w surowcach przyprawowych.6
T-W-2Rośliny i przyprawy tropikalne - historia, opis botanivczn, biologia, zmiennośc w obrębie gatunków działanie lecznicze i przyprawowe, cechy charakterystyczne surowców.4
T-W-3Roślinyi surowce przyprawowe z rodziny Lamiaceae - opis botaniczny, biologia, zmienność w obrębie gatunków, zastosowanie, cechy charakterystyczne surowca.5
T-W-4Rośliny i surowce przyprawowe z rodziny Apiaceae, Brassicaceae, Alliaceae, Solanaceae i in. - opis botaniczny, biologia, zmienność w obrębie gatunków, działanie lecznicze i zastosowanie przyprawowe, cechy charakterystyczne surowca.5
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia13
A-L-3Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury i przygotowanie do zaliczenia28
A-W-3Konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C28_W01Student zna podstawowe rośliny i surowce przyprawowe, potrafi wskazać ich znaczenie w życiu codziennym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W03student ma podstawową wiedzę z zakresu botaniki, niezbędną do rozumienia zależności między strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów i populacji oraz obejmującej systematykę roślin, ich pochodzenie i fitogeografię
OG_1A_W10student ma elementarną wiedzę z zakresu ekologii, ochrony środowiska i przyrody, w tym wiedzę niezbędną do zrozumienia funkcjonowania naturalnych układów ekologicznych
OG_1A_W19student ma wiedzę w zakresie technologii przechowywania i przetwarzania produktów ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi roślinami i surowcami przyprawowymi .
C-2Wpojenie nawyku uprawy podstawowych roślin pzryprawowych oraz stosowania surowców przyprawowych tak z uprawy, jak i tzw. przypraw korzennych w życiu codziennym
Treści programoweT-W-1Znaczenie przypraw w życiu człowieka, pojęcie i nazewnictwo roślin przyprawowych, podstawowe związki biologicznie czynne w surowcach przyprawowych.
T-W-4Rośliny i surowce przyprawowe z rodziny Apiaceae, Brassicaceae, Alliaceae, Solanaceae i in. - opis botaniczny, biologia, zmienność w obrębie gatunków, działanie lecznicze i zastosowanie przyprawowe, cechy charakterystyczne surowca.
T-W-2Rośliny i przyprawy tropikalne - historia, opis botanivczn, biologia, zmiennośc w obrębie gatunków działanie lecznicze i przyprawowe, cechy charakterystyczne surowców.
T-W-3Roślinyi surowce przyprawowe z rodziny Lamiaceae - opis botaniczny, biologia, zmienność w obrębie gatunków, zastosowanie, cechy charakterystyczne surowca.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, surowce, zdjęcia
M-4Metody praktyczne - praca własna studenta z roślinami i surowcami
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Sprawozdanie z ćwiczeń laboratoryjnych
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-3Ocena podsumowująca: Średnia ocen formujących
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował wymaganą wiedzę w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C28_U01Student potrafi prawidłowo wykorzystać w życiu codziennym zdobytą wiedzę na temat roślin i surowców przyprawowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania drzew, krzewów, bylin i roślin zielnych, ich doboru do siedliska, projektowania powierzchni potrzebnej dla siedliska drzew i krzewów, projektowania, zakładania i pielęgnowania ogrodów przydomowych, wykorzystania roślin do dekoracji wnętrz
OG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
Cel przedmiotuC-2Wpojenie nawyku uprawy podstawowych roślin pzryprawowych oraz stosowania surowców przyprawowych tak z uprawy, jak i tzw. przypraw korzennych w życiu codziennym
Treści programoweT-L-1Metody uprawy roślin przyprawowych, siew i produkcja rozsady, zbiór i suszenie surowca.
T-L-2Sposoby wykorzystania surowców przyprawowych.
T-L-3Dzikie rośliny jadalne i przyprawowe.
Metody nauczaniaM-3Metody eksponujące - materiał roślinny, surowce, zdjęcia
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna
M-4Metody praktyczne - praca własna studenta z roślinami i surowcami
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Sprawozdanie z ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, wykazuje zainteresowanie tematyką zajęć w sposób zadowalając, nie wykazuje własnej inicjatywy..
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C28_K01Student potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia roślin przyprawowych i surowców z nich pozyskiwanych w codziennym życiu człowieka.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
OG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi roślinami i surowcami przyprawowymi .
C-2Wpojenie nawyku uprawy podstawowych roślin pzryprawowych oraz stosowania surowców przyprawowych tak z uprawy, jak i tzw. przypraw korzennych w życiu codziennym
Treści programoweT-W-3Roślinyi surowce przyprawowe z rodziny Lamiaceae - opis botaniczny, biologia, zmienność w obrębie gatunków, zastosowanie, cechy charakterystyczne surowca.
T-L-1Metody uprawy roślin przyprawowych, siew i produkcja rozsady, zbiór i suszenie surowca.
T-L-2Sposoby wykorzystania surowców przyprawowych.
T-W-2Rośliny i przyprawy tropikalne - historia, opis botanivczn, biologia, zmiennośc w obrębie gatunków działanie lecznicze i przyprawowe, cechy charakterystyczne surowców.
T-W-1Znaczenie przypraw w życiu człowieka, pojęcie i nazewnictwo roślin przyprawowych, podstawowe związki biologicznie czynne w surowcach przyprawowych.
T-L-3Dzikie rośliny jadalne i przyprawowe.
T-W-4Rośliny i surowce przyprawowe z rodziny Apiaceae, Brassicaceae, Alliaceae, Solanaceae i in. - opis botaniczny, biologia, zmienność w obrębie gatunków, działanie lecznicze i zastosowanie przyprawowe, cechy charakterystyczne surowca.
Metody nauczaniaM-3Metody eksponujące - materiał roślinny, surowce, zdjęcia
M-1Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-4Metody praktyczne - praca własna studenta z roślinami i surowcami
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Sprawozdanie z ćwiczeń laboratoryjnych
S-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student nie wykazuje zbytnirgo zainteresowania tematyką zajęć. Biernie uczestniczy w zajęciach laboratoryjnych.
3,5
4,0
4,5
5,0