Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
specjalność: Rolnictwo integrowane i ekologiczne

Sylabus przedmiotu Ekologiczny i zrównoważony chów zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekologiczny i zrównoważony chów zwierząt
Specjalność Rolnictwo integrowane i ekologiczne
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Jerzy Wójcik <Jerzy.Wojcik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 30 2,00,30zaliczenie
wykładyW3 30 3,00,70zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z budowy oraz funkcjonowania organizmu zwierząt gospodarskich.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego bydła, owiec i kóz, drobiu oraz trzody chlewnej, typów użytkowych oraz ras zwierząt hodowanych w Polsce i na świecie, podstawowych zasad żywienia, utrzymania i użytkowania zwierząt gospodarskich w warunkach ekologicznego i zrównoważonego chowu oraz wpływu różnych czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt. Charakterystyka typów użytkowych bydła.2
T-A-2Zootechniczny opis ciała bydła. Ocena pokroju bydła. Wady budowy występujące u różnych typów użytkowych.2
T-A-3Rozród bydła. Wychów i żywienie cieląt oraz młodego bydła.2
T-A-4Techniki pozyskiwania mleka. Metody oceny użytkowości mlecznej bydła. Wymagania jakościowe mleka surowego.2
T-A-5Metody oceny użytkowości mięsnej bydła. Kategorie bydła opasanego. Ocena umięśnienia i otłuszczenia tuszy według systemu EUROP.2
T-A-6Rozród owiec i kóz. Użytkowanie mleczne, mięsne i wełniste owiec i kóz.4
T-A-7Gatunki i rasy drobiu przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.2
T-A-8Rozród świń. Odchów prosiąt ssących i odsadzonych.2
T-A-9Podstawy żywienia świń w chowie ekologicznym. Pasze stosowane w żywieniu świń.2
T-A-10Wartość odżywcza ekologicznych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego.2
T-A-11Mikroklimat w pomieszczeniach inwentarskich.4
T-A-12Czynniki mikroklimatogenne – sposoby optymalizacji.2
T-A-13Higiena wody i pojenia zwierząt.2
30
wykłady
T-W-1Znaczenie chowu zwierząt. Znaczenie gospodarcze bydła. Rozmieszczenie i stan hodowli bydła w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji.2
T-W-2Rasy bydła hodowane w Polsce. Rasy bydła przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.2
T-W-3Zasady chowu i żywienia bydła w gospodarstwach ekologicznych.2
T-W-4Użytkowanie mleczne bydła. Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mleka.2
T-W-5Użytkowanie mięsna bydła. Systemy i rodzaje opasu. Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mięsa wołowego.2
T-W-6Znaczenie gospodarcze owiec i kóz. Typy użytkowe i rasy owiec i kóz w Polsce przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.2
T-W-7Zasady chowu i żywienia owiec i kóz w gospodarstwach ekologicznych.2
T-W-8Zasady chowu i systemy utrzymania drobiu w gospodarstwach ekologicznych.2
T-W-9Znaczenie gospodarcze świń. Rasy świń hodowane w Polsce. Rasy świń przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.2
T-W-10Ekologiczny chów świń. Systemy utrzymania w chowie ekologicznym.2
T-W-11Inne gatunki zwierząt przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.1
T-W-12Zasady wprowadzania zwierząt do gospodarstw ekologicznych. Lista praktyk zrównoważonej produkcji zwierzęcej.1
T-W-13Wpływ warunków środowiskowych na zdrowotność i produkcyjność zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i tradycyjnych.4
T-W-14Zasady bioasekuracji.2
T-W-15Dobrostan zwierząt jako element Europejskiego Zielonego Ładu.2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia18
A-A-3Konsultacje2
50
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Praca własna studenta i przygotowanie do zaliczenia.43
A-W-3Konsultacje2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wyklad infomacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-2Opis i objaśnienia za pomocą prezentacji multimedialnej przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Filmy tematyczne.
M-4Dyskusja dydaktyczna.
M-5Praca w grupach.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenia w formie pisemnej z przeprowadzonych wykładów - kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Zaliczenia w formie pisemnej z przeprowadzonych ćwiczeń - kolokwia cząstkowe.
S-3Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z wykładów - średnia z ocen z zaliczeń cząstkowych z poszczególnych bloków tematycznych.
S-4Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z ćwiczeń - średnia z ocen z zaliczeń cząstkowych z poszczególnych bloków tematycznych.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D22_W12
Student zna i umie scharakteryzować kierunki produkcji zwierzęcej oraz rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróżnia rasy bydła, owiec i kóz oraz świń hodowanych w Polsce i na świecie z uwzględnieniem ich przydatności w ekologicznym chowie zwierząt. Umie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość mleka oraz mięsa produkowanego przez zwierzęta gospodarskie. Zna zasady chowu i żywienia oraz systemy utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych. Zna metody oceny użytkowości różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Umie opisać wpływ różnych czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu.
ROL_1A_W12C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-13, T-W-14, T-W-15M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D22_U06
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi dobrać rasy zwierząt gospodarskich do chowu ekologicznego, potrafi opisać zasady ekologicznego i zrównoważonego chowu i użytkowania zwierząt gospodarskich oraz ocenić ich wyniki produkcyjne. Potrafi opisać wpływ czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt uwzględniając ich dobrostan.
ROL_1A_U06C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-13, T-W-14, T-W-15M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-2, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D22_K05
Student jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności w produkcji żywności ekologicznej oraz znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt gospodarskich zgodnie z dobrostanem zwierząt.
ROL_1A_K05C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-13, T-W-14, T-W-15M-1, M-3, M-4, M-5S-1, S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D22_W12
Student zna i umie scharakteryzować kierunki produkcji zwierzęcej oraz rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróżnia rasy bydła, owiec i kóz oraz świń hodowanych w Polsce i na świecie z uwzględnieniem ich przydatności w ekologicznym chowie zwierząt. Umie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość mleka oraz mięsa produkowanego przez zwierzęta gospodarskie. Zna zasady chowu i żywienia oraz systemy utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych. Zna metody oceny użytkowości różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Umie opisać wpływ różnych czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu.
2,0
3,0Student zna kierunki produkcji zwierzęcej oraz rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróżnia rasy bydła, owiec i kóz oraz świń utrzymywanych w chowie ekologicznym, ale nie potrafi ich opisać. Umie ogólnie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość mleka oraz mięsa produkowanego przez zwierzęta gospodarskie. Zna podstawowe zasady chowu i użytkowania zwierząt w gospodarstwie ekologicznym, ale nie umie ich opisać. Zna metody oceny użytkowości różnych gatunków zwierząt gospodarskich i potrafi je ogólnie scharakteryzować. Umie ogólnie opisać wpływ różnych czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D22_U06
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi dobrać rasy zwierząt gospodarskich do chowu ekologicznego, potrafi opisać zasady ekologicznego i zrównoważonego chowu i użytkowania zwierząt gospodarskich oraz ocenić ich wyniki produkcyjne. Potrafi opisać wpływ czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt uwzględniając ich dobrostan.
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu potrafi dobrać najczęściej utrzymywane rasy zwierząt gospodarskich do chowu ekologicznego, potrafi wymienić i ogólnie opisać zasady ekologicznego chowu i użytkowania zwierząt gospodarskich, potrafi w dostatecznym stopniu ocenić wyniki produkcyjne zwierząt oraz opisać wpływ czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt, uwzględniajac ich dobrostan.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D22_K05
Student jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności w produkcji żywności ekologicznej oraz znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt gospodarskich zgodnie z dobrostanem zwierząt.
2,0
3,0Student jest umiarkowanie zainteresowany i świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności w produkcji żywności ekologicznej oraz znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt gospodarskich zgodnie z dobrostanem zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Szulc T. (red.), Hodowla zwierząt, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2019, 1

Literatura dodatkowa

  1. Kołacz R., Dobrzański Z., Higiena i dobrostan zwierząt., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2019
  2. Niemiec J. (red.), Chów drobiu, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2020
  3. Babicz M. (red.), Hodowla i chów świń, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Lublin, 2014, 1

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt. Charakterystyka typów użytkowych bydła.2
T-A-2Zootechniczny opis ciała bydła. Ocena pokroju bydła. Wady budowy występujące u różnych typów użytkowych.2
T-A-3Rozród bydła. Wychów i żywienie cieląt oraz młodego bydła.2
T-A-4Techniki pozyskiwania mleka. Metody oceny użytkowości mlecznej bydła. Wymagania jakościowe mleka surowego.2
T-A-5Metody oceny użytkowości mięsnej bydła. Kategorie bydła opasanego. Ocena umięśnienia i otłuszczenia tuszy według systemu EUROP.2
T-A-6Rozród owiec i kóz. Użytkowanie mleczne, mięsne i wełniste owiec i kóz.4
T-A-7Gatunki i rasy drobiu przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.2
T-A-8Rozród świń. Odchów prosiąt ssących i odsadzonych.2
T-A-9Podstawy żywienia świń w chowie ekologicznym. Pasze stosowane w żywieniu świń.2
T-A-10Wartość odżywcza ekologicznych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego.2
T-A-11Mikroklimat w pomieszczeniach inwentarskich.4
T-A-12Czynniki mikroklimatogenne – sposoby optymalizacji.2
T-A-13Higiena wody i pojenia zwierząt.2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie chowu zwierząt. Znaczenie gospodarcze bydła. Rozmieszczenie i stan hodowli bydła w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji.2
T-W-2Rasy bydła hodowane w Polsce. Rasy bydła przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.2
T-W-3Zasady chowu i żywienia bydła w gospodarstwach ekologicznych.2
T-W-4Użytkowanie mleczne bydła. Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mleka.2
T-W-5Użytkowanie mięsna bydła. Systemy i rodzaje opasu. Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mięsa wołowego.2
T-W-6Znaczenie gospodarcze owiec i kóz. Typy użytkowe i rasy owiec i kóz w Polsce przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.2
T-W-7Zasady chowu i żywienia owiec i kóz w gospodarstwach ekologicznych.2
T-W-8Zasady chowu i systemy utrzymania drobiu w gospodarstwach ekologicznych.2
T-W-9Znaczenie gospodarcze świń. Rasy świń hodowane w Polsce. Rasy świń przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.2
T-W-10Ekologiczny chów świń. Systemy utrzymania w chowie ekologicznym.2
T-W-11Inne gatunki zwierząt przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.1
T-W-12Zasady wprowadzania zwierząt do gospodarstw ekologicznych. Lista praktyk zrównoważonej produkcji zwierzęcej.1
T-W-13Wpływ warunków środowiskowych na zdrowotność i produkcyjność zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i tradycyjnych.4
T-W-14Zasady bioasekuracji.2
T-W-15Dobrostan zwierząt jako element Europejskiego Zielonego Ładu.2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia18
A-A-3Konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Praca własna studenta i przygotowanie do zaliczenia.43
A-W-3Konsultacje2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D22_W12Student zna i umie scharakteryzować kierunki produkcji zwierzęcej oraz rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróżnia rasy bydła, owiec i kóz oraz świń hodowanych w Polsce i na świecie z uwzględnieniem ich przydatności w ekologicznym chowie zwierząt. Umie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość mleka oraz mięsa produkowanego przez zwierzęta gospodarskie. Zna zasady chowu i żywienia oraz systemy utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych. Zna metody oceny użytkowości różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Umie opisać wpływ różnych czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W12Ma podstawową wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej i stosowanych technologii
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego bydła, owiec i kóz, drobiu oraz trzody chlewnej, typów użytkowych oraz ras zwierząt hodowanych w Polsce i na świecie, podstawowych zasad żywienia, utrzymania i użytkowania zwierząt gospodarskich w warunkach ekologicznego i zrównoważonego chowu oraz wpływu różnych czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt.
Treści programoweT-A-1System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt. Charakterystyka typów użytkowych bydła.
T-A-2Zootechniczny opis ciała bydła. Ocena pokroju bydła. Wady budowy występujące u różnych typów użytkowych.
T-A-3Rozród bydła. Wychów i żywienie cieląt oraz młodego bydła.
T-A-4Techniki pozyskiwania mleka. Metody oceny użytkowości mlecznej bydła. Wymagania jakościowe mleka surowego.
T-A-5Metody oceny użytkowości mięsnej bydła. Kategorie bydła opasanego. Ocena umięśnienia i otłuszczenia tuszy według systemu EUROP.
T-A-6Rozród owiec i kóz. Użytkowanie mleczne, mięsne i wełniste owiec i kóz.
T-A-7Gatunki i rasy drobiu przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.
T-A-8Rozród świń. Odchów prosiąt ssących i odsadzonych.
T-A-9Podstawy żywienia świń w chowie ekologicznym. Pasze stosowane w żywieniu świń.
T-A-10Wartość odżywcza ekologicznych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
T-A-11Mikroklimat w pomieszczeniach inwentarskich.
T-A-12Czynniki mikroklimatogenne – sposoby optymalizacji.
T-A-13Higiena wody i pojenia zwierząt.
T-W-1Znaczenie chowu zwierząt. Znaczenie gospodarcze bydła. Rozmieszczenie i stan hodowli bydła w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji.
T-W-2Rasy bydła hodowane w Polsce. Rasy bydła przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-3Zasady chowu i żywienia bydła w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-4Użytkowanie mleczne bydła. Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mleka.
T-W-5Użytkowanie mięsna bydła. Systemy i rodzaje opasu. Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mięsa wołowego.
T-W-6Znaczenie gospodarcze owiec i kóz. Typy użytkowe i rasy owiec i kóz w Polsce przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-7Zasady chowu i żywienia owiec i kóz w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-8Zasady chowu i systemy utrzymania drobiu w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-9Znaczenie gospodarcze świń. Rasy świń hodowane w Polsce. Rasy świń przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-10Ekologiczny chów świń. Systemy utrzymania w chowie ekologicznym.
T-W-13Wpływ warunków środowiskowych na zdrowotność i produkcyjność zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i tradycyjnych.
T-W-14Zasady bioasekuracji.
T-W-15Dobrostan zwierząt jako element Europejskiego Zielonego Ładu.
Metody nauczaniaM-1Wyklad infomacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-2Opis i objaśnienia za pomocą prezentacji multimedialnej przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Filmy tematyczne.
M-4Dyskusja dydaktyczna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenia w formie pisemnej z przeprowadzonych wykładów - kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Zaliczenia w formie pisemnej z przeprowadzonych ćwiczeń - kolokwia cząstkowe.
S-3Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z wykładów - średnia z ocen z zaliczeń cząstkowych z poszczególnych bloków tematycznych.
S-4Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z ćwiczeń - średnia z ocen z zaliczeń cząstkowych z poszczególnych bloków tematycznych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna kierunki produkcji zwierzęcej oraz rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróżnia rasy bydła, owiec i kóz oraz świń utrzymywanych w chowie ekologicznym, ale nie potrafi ich opisać. Umie ogólnie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość mleka oraz mięsa produkowanego przez zwierzęta gospodarskie. Zna podstawowe zasady chowu i użytkowania zwierząt w gospodarstwie ekologicznym, ale nie umie ich opisać. Zna metody oceny użytkowości różnych gatunków zwierząt gospodarskich i potrafi je ogólnie scharakteryzować. Umie ogólnie opisać wpływ różnych czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D22_U06W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi dobrać rasy zwierząt gospodarskich do chowu ekologicznego, potrafi opisać zasady ekologicznego i zrównoważonego chowu i użytkowania zwierząt gospodarskich oraz ocenić ich wyniki produkcyjne. Potrafi opisać wpływ czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt uwzględniając ich dobrostan.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U06Potrafi opisać wymagania stawiane przy chowie podstawowych zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego bydła, owiec i kóz, drobiu oraz trzody chlewnej, typów użytkowych oraz ras zwierząt hodowanych w Polsce i na świecie, podstawowych zasad żywienia, utrzymania i użytkowania zwierząt gospodarskich w warunkach ekologicznego i zrównoważonego chowu oraz wpływu różnych czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt.
Treści programoweT-A-1System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt. Charakterystyka typów użytkowych bydła.
T-A-2Zootechniczny opis ciała bydła. Ocena pokroju bydła. Wady budowy występujące u różnych typów użytkowych.
T-A-3Rozród bydła. Wychów i żywienie cieląt oraz młodego bydła.
T-A-4Techniki pozyskiwania mleka. Metody oceny użytkowości mlecznej bydła. Wymagania jakościowe mleka surowego.
T-A-5Metody oceny użytkowości mięsnej bydła. Kategorie bydła opasanego. Ocena umięśnienia i otłuszczenia tuszy według systemu EUROP.
T-A-6Rozród owiec i kóz. Użytkowanie mleczne, mięsne i wełniste owiec i kóz.
T-A-7Gatunki i rasy drobiu przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.
T-A-8Rozród świń. Odchów prosiąt ssących i odsadzonych.
T-A-9Podstawy żywienia świń w chowie ekologicznym. Pasze stosowane w żywieniu świń.
T-A-10Wartość odżywcza ekologicznych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
T-A-11Mikroklimat w pomieszczeniach inwentarskich.
T-A-12Czynniki mikroklimatogenne – sposoby optymalizacji.
T-A-13Higiena wody i pojenia zwierząt.
T-W-1Znaczenie chowu zwierząt. Znaczenie gospodarcze bydła. Rozmieszczenie i stan hodowli bydła w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji.
T-W-2Rasy bydła hodowane w Polsce. Rasy bydła przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-3Zasady chowu i żywienia bydła w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-4Użytkowanie mleczne bydła. Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mleka.
T-W-5Użytkowanie mięsna bydła. Systemy i rodzaje opasu. Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mięsa wołowego.
T-W-6Znaczenie gospodarcze owiec i kóz. Typy użytkowe i rasy owiec i kóz w Polsce przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-7Zasady chowu i żywienia owiec i kóz w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-8Zasady chowu i systemy utrzymania drobiu w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-9Znaczenie gospodarcze świń. Rasy świń hodowane w Polsce. Rasy świń przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-10Ekologiczny chów świń. Systemy utrzymania w chowie ekologicznym.
T-W-13Wpływ warunków środowiskowych na zdrowotność i produkcyjność zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i tradycyjnych.
T-W-14Zasady bioasekuracji.
T-W-15Dobrostan zwierząt jako element Europejskiego Zielonego Ładu.
Metody nauczaniaM-1Wyklad infomacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-2Opis i objaśnienia za pomocą prezentacji multimedialnej przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Filmy tematyczne.
M-4Dyskusja dydaktyczna.
M-5Praca w grupach.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenia w formie pisemnej z przeprowadzonych ćwiczeń - kolokwia cząstkowe.
S-4Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z ćwiczeń - średnia z ocen z zaliczeń cząstkowych z poszczególnych bloków tematycznych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu potrafi dobrać najczęściej utrzymywane rasy zwierząt gospodarskich do chowu ekologicznego, potrafi wymienić i ogólnie opisać zasady ekologicznego chowu i użytkowania zwierząt gospodarskich, potrafi w dostatecznym stopniu ocenić wyniki produkcyjne zwierząt oraz opisać wpływ czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt, uwzględniajac ich dobrostan.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D22_K05Student jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności w produkcji żywności ekologicznej oraz znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt gospodarskich zgodnie z dobrostanem zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego bydła, owiec i kóz, drobiu oraz trzody chlewnej, typów użytkowych oraz ras zwierząt hodowanych w Polsce i na świecie, podstawowych zasad żywienia, utrzymania i użytkowania zwierząt gospodarskich w warunkach ekologicznego i zrównoważonego chowu oraz wpływu różnych czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt.
Treści programoweT-A-1System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt. Charakterystyka typów użytkowych bydła.
T-A-2Zootechniczny opis ciała bydła. Ocena pokroju bydła. Wady budowy występujące u różnych typów użytkowych.
T-A-3Rozród bydła. Wychów i żywienie cieląt oraz młodego bydła.
T-A-4Techniki pozyskiwania mleka. Metody oceny użytkowości mlecznej bydła. Wymagania jakościowe mleka surowego.
T-A-5Metody oceny użytkowości mięsnej bydła. Kategorie bydła opasanego. Ocena umięśnienia i otłuszczenia tuszy według systemu EUROP.
T-A-6Rozród owiec i kóz. Użytkowanie mleczne, mięsne i wełniste owiec i kóz.
T-A-7Gatunki i rasy drobiu przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.
T-A-8Rozród świń. Odchów prosiąt ssących i odsadzonych.
T-A-9Podstawy żywienia świń w chowie ekologicznym. Pasze stosowane w żywieniu świń.
T-A-10Wartość odżywcza ekologicznych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
T-A-11Mikroklimat w pomieszczeniach inwentarskich.
T-A-12Czynniki mikroklimatogenne – sposoby optymalizacji.
T-A-13Higiena wody i pojenia zwierząt.
T-W-1Znaczenie chowu zwierząt. Znaczenie gospodarcze bydła. Rozmieszczenie i stan hodowli bydła w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji.
T-W-2Rasy bydła hodowane w Polsce. Rasy bydła przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-3Zasady chowu i żywienia bydła w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-4Użytkowanie mleczne bydła. Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mleka.
T-W-5Użytkowanie mięsna bydła. Systemy i rodzaje opasu. Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mięsa wołowego.
T-W-6Znaczenie gospodarcze owiec i kóz. Typy użytkowe i rasy owiec i kóz w Polsce przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-7Zasady chowu i żywienia owiec i kóz w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-8Zasady chowu i systemy utrzymania drobiu w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-9Znaczenie gospodarcze świń. Rasy świń hodowane w Polsce. Rasy świń przydatne do chowu w gospodarstwach ekologicznych.
T-W-10Ekologiczny chów świń. Systemy utrzymania w chowie ekologicznym.
T-W-13Wpływ warunków środowiskowych na zdrowotność i produkcyjność zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i tradycyjnych.
T-W-14Zasady bioasekuracji.
T-W-15Dobrostan zwierząt jako element Europejskiego Zielonego Ładu.
Metody nauczaniaM-1Wyklad infomacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-3Filmy tematyczne.
M-4Dyskusja dydaktyczna.
M-5Praca w grupach.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenia w formie pisemnej z przeprowadzonych wykładów - kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Zaliczenia w formie pisemnej z przeprowadzonych ćwiczeń - kolokwia cząstkowe.
S-3Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z wykładów - średnia z ocen z zaliczeń cząstkowych z poszczególnych bloków tematycznych.
S-4Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z ćwiczeń - średnia z ocen z zaliczeń cząstkowych z poszczególnych bloków tematycznych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest umiarkowanie zainteresowany i świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności w produkcji żywności ekologicznej oraz znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt gospodarskich zgodnie z dobrostanem zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0