Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)

Sylabus przedmiotu Biotechnologia żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologia żywności
Specjalność technologia żywności pochodzenia wodnego
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 18 1,80,50egzamin
laboratoriaL4 9 1,20,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Bioetchnologiczne wykorzsytanie LAB3
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży3
T-L-3Biosynteza wybranych metabolitów. Zaliczenie ćwiczeń.3
9
wykłady
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie2
T-W-2Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-3Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-4Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych2
T-W-5Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-6Biodegradacja i bioremediacja4
T-W-7Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie4
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2przygotowanie do zajęc laboratoryjnych19
A-L-3konsultacje z prowadzącym2
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2Przygotowanie się do egzaminu25
A-W-3Udział w egzamini episemnym2
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D16tzpw_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia związane z podstawami biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
TZZ_1A_W06, TZZ_1A_W11C-1T-W-4, T-W-6, T-W-1, T-W-2, T-W-7, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D16tzpw_U01
Potrafi dokonać wyboru własciwych technik diagnostycznych w analizie mikrobiologicznej żywności
TZZ_1A_U08, TZZ_1A_U05C-1T-L-2, T-L-3, T-L-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D16tzpw_K01
Jest gotów do działania na rzecz popularyzacji wiedzy
TZZ_1A_K04C-1T-W-4, T-W-6, T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-7, T-W-5, T-L-2, T-L-3, T-L-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D16tzpw_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia związane z podstawami biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna podstawowe zagadnienia i praktyczne zastosowanie biotechnologi w różnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D16tzpw_U01
Potrafi dokonać wyboru własciwych technik diagnostycznych w analizie mikrobiologicznej żywności
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym dokonuj ewyboru technik diagnostycznych w anlaizie mikrobiologicznej żywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D16tzpw_K01
Jest gotów do działania na rzecz popularyzacji wiedzy
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym ma zdolnośc stosowania nabytej wiedzy i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudziasz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
  3. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
  4. Buchowicz J, Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Food Biotechnology
  2. Błaszczyk MK., Goryluk - Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Bioetchnologiczne wykorzsytanie LAB3
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży3
T-L-3Biosynteza wybranych metabolitów. Zaliczenie ćwiczeń.3
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie2
T-W-2Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-3Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-4Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych2
T-W-5Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-6Biodegradacja i bioremediacja4
T-W-7Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie4
18

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2przygotowanie do zajęc laboratoryjnych19
A-L-3konsultacje z prowadzącym2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2Przygotowanie się do egzaminu25
A-W-3Udział w egzamini episemnym2
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D16tzpw_W01Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia związane z podstawami biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W06Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a składnikami żywności oraz żywnością i człowiekiem.
TZZ_1A_W11Zna nowe techniki analizy instrumentalnej. Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody badań surowców i produktów spożywczych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-4Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-6Biodegradacja i bioremediacja
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie
T-W-2Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-7Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
T-W-5Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna podstawowe zagadnienia i praktyczne zastosowanie biotechnologi w różnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D16tzpw_U01Potrafi dokonać wyboru własciwych technik diagnostycznych w analizie mikrobiologicznej żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U08Potrafi dokonać identyfikacji surowców pochodzenia wodnego i krytycznie ocenić czynniki wpływające na efektywność eksploatacji i chowu organizmów wodnych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności.
TZZ_1A_U05Potrafi wykorzystać wiedzę w zakresie higieny i toksykologii żywności, w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży
T-L-3Biosynteza wybranych metabolitów. Zaliczenie ćwiczeń.
T-L-1Bioetchnologiczne wykorzsytanie LAB
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym dokonuj ewyboru technik diagnostycznych w anlaizie mikrobiologicznej żywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D16tzpw_K01Jest gotów do działania na rzecz popularyzacji wiedzy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K04Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-4Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-6Biodegradacja i bioremediacja
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie
T-W-3Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-2Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-7Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
T-W-5Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży
T-L-3Biosynteza wybranych metabolitów. Zaliczenie ćwiczeń.
T-L-1Bioetchnologiczne wykorzsytanie LAB
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym ma zdolnośc stosowania nabytej wiedzy i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0