Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)

Sylabus przedmiotu Biotechnologia żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologia żywności
Specjalność technologia i żywienie
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 18 1,80,50egzamin
laboratoriaL4 9 1,20,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Biotechnologiczne wykorzystanie LAB3
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży3
T-L-3Biosynteza wybranych metabolitów2
T-L-4Sprawdzenie wiedzy i umiejętności1
9
wykłady
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie2
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie2
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów2
T-W-6Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych2
T-W-7Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-8Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie2
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych11
A-L-3Przygotowanie do kolokwium10
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2Przygotowanie do egzaminu25
A-W-3Udział w egzamnie pisemnym2
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tiz_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia dotyczące podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
TZZ_1A_W06, TZZ_1A_W11C-1T-W-8, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-4, T-W-1, T-W-9, T-W-7, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tiz_U01
Potrafi dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych w analizie żywności
TZZ_1A_U08, TZZ_1A_U05C-1T-L-3M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tiz_K01
Jest gotów do propagowania wiedzy nt. znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
TZZ_1A_K04, TZZ_1A_K05C-1T-W-6, T-W-4, T-W-9M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tiz_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia dotyczące podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna zagadnienia dotyczące podstaw biotechnologii i jej wykorzsytania w różnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tiz_U01
Potrafi dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych w analizie żywności
2,0
3,0Student w stopniu dostetecznym potrafi dokonać wyboru technik diagnostycznych w analizie żywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tiz_K01
Jest gotów do propagowania wiedzy nt. znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jest gotów do propagowania wiedzy nt. znaczenia biotechnologii dla człowieka i srodowiska
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudziasz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
  3. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
  4. Buchowicz J, Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Błąszczyk MK, Goryluk - Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzsytanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020
  2. Food Biotechnology

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Biotechnologiczne wykorzystanie LAB3
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży3
T-L-3Biosynteza wybranych metabolitów2
T-L-4Sprawdzenie wiedzy i umiejętności1
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie2
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie2
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów2
T-W-6Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych2
T-W-7Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-8Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie2
18

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych11
A-L-3Przygotowanie do kolokwium10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2Przygotowanie do egzaminu25
A-W-3Udział w egzamnie pisemnym2
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D4tiz_W01Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia dotyczące podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W06Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a składnikami żywności oraz żywnością i człowiekiem.
TZZ_1A_W11Zna nowe techniki analizy instrumentalnej. Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody badań surowców i produktów spożywczych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-8Biodegradacja i bioremediacja
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-6Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
T-W-7Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-5Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna zagadnienia dotyczące podstaw biotechnologii i jej wykorzsytania w różnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D4tiz_U01Potrafi dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych w analizie żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U08Potrafi dokonać identyfikacji surowców pochodzenia wodnego i krytycznie ocenić czynniki wpływające na efektywność eksploatacji i chowu organizmów wodnych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności.
TZZ_1A_U05Potrafi wykorzystać wiedzę w zakresie higieny i toksykologii żywności, w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-L-3Biosynteza wybranych metabolitów
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostetecznym potrafi dokonać wyboru technik diagnostycznych w analizie żywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D4tiz_K01Jest gotów do propagowania wiedzy nt. znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K04Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy.
TZZ_1A_K05Jest gotów do działań na rzecz popularyzacji wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-6Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jest gotów do propagowania wiedzy nt. znaczenia biotechnologii dla człowieka i srodowiska
3,5
4,0
4,5
5,0