Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności

Sylabus przedmiotu Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznego
Specjalność żywienie człowieka
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 5

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 20 1,00,50zaliczenie
wykładyW3 10 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy mikrobiologii i biotechnologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów4
T-L-2Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów4
T-L-3Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów4
T-L-4Podstawy technologi wybranych bioproduktów4
T-L-5System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem biopreparatów2
T-L-6Oczyszczanie i utrwalanie bioproduktów2
20
wykłady
T-W-1Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów2
T-W-2Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-3Organizacja kolekcji drobnoustrojów2
T-W-4Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów2
T-W-5Techniki otrzymywania biopreparatów2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Przygotowanie do zaliczenia części laboratoryjnej4
A-L-2uczestnictwo w zajęciach20
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
26
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach10
A-W-2Samodzielny przegląd literatury6
A-W-3Przygotowanie do egzaminu8
A-W-4Egzamin2
26

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-9zc_W01
Zna i rozumie kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia.
TZZ_2A_W05C-1T-L-2, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-W-1M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-9zc_U01
Potrafi dokonać selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wybierac techniki ich modyfikacj. Zna jaki jest podział biopreparatów i mozliwości ich zastosowania.
TZZ_2A_U15C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-2, T-W-4, T-W-1M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-9zc_K01
Rozumie potrzebę pozyskiwania i modyfikacji mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w celu tworzenia biopreparatów oraz ich stosowania w różnych sektorach przemysłu.
TZZ_2A_K03C-1T-L-1, T-L-3, T-W-2, T-W-4, T-W-1M-1, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-9zc_W01
Zna i rozumie kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia.
2,0student nie potrafi wykorzystać narzędzi badawcze omawiane na zajęciach
3,0student na poziomie dostetycznym potrafi dobrać narzędzia badawcze omawiane na zajęciach
3,5student poprawnie wykorzystuje poznane narzędzia badawcze w celu przeprowadzenia doświadczenia
4,0student poprawnie wykorzystuje narzędzia badawcze omawiane na zajęciach oraz potrafi przeanalizować uzyskane wyniki i wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz
4,5student wykorzystuje wszystkie poznane narzędzia badawcze, potrafi przeanalizować uzyskane wyniki oraz wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz
5,0student wykorzystuje wszystkie poznane narzędzia badawcze, potrafi przeanalizować uzyskane wyniki, wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz oraz na ich podstawie samodzielnie dobrać technikę z ewentulną modyfikacją metodyczną dzięki czemu dokona rozwiązania określonego problemu

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-9zc_U01
Potrafi dokonać selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wybierac techniki ich modyfikacj. Zna jaki jest podział biopreparatów i mozliwości ich zastosowania.
2,0student nie potrafi zaprezentować wyników przeprowadzonych analiz
3,0student prezentuje wyniki bez samodzielnej umiejętności ich interpretacji
3,5student prezentuje wyniki oraz samodzielnie je interpretuje
4,0student efektywnie prezentuje wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje
4,5student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy
5,0student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy. Potrafi zaproponowąc modyfikacje metodyczne w celu rozwiązania problemu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-9zc_K01
Rozumie potrzebę pozyskiwania i modyfikacji mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w celu tworzenia biopreparatów oraz ich stosowania w różnych sektorach przemysłu.
2,0
3,0Student ma świadomość szerzenia wiedzy na temat stosowania różnych preparatów pochodzenia mikrobiologicznego, ale samodzielnie nie potrafi wskazać ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Błaszczyk M., Goryluk - Salmonowcz A., Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020, 1
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2020, 2
  3. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiolgia techniczna. Mikroorganizmy i środowiska ich wystepowania. tom 1, 2, PWN, Warszawa, 2009
  4. Synowiecki J., Technologia preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego, Politechnika Gdańska, Gdańsk, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Synowiecki J., Technologia preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego, Polietchnika Gdańska, Gdańsk, 2007
  2. Ecological Engineering and Envirnment Protection, ISSN: 2367-8429

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów4
T-L-2Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów4
T-L-3Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów4
T-L-4Podstawy technologi wybranych bioproduktów4
T-L-5System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem biopreparatów2
T-L-6Oczyszczanie i utrwalanie bioproduktów2
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów2
T-W-2Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-3Organizacja kolekcji drobnoustrojów2
T-W-4Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów2
T-W-5Techniki otrzymywania biopreparatów2
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Przygotowanie do zaliczenia części laboratoryjnej4
A-L-2uczestnictwo w zajęciach20
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach10
A-W-2Samodzielny przegląd literatury6
A-W-3Przygotowanie do egzaminu8
A-W-4Egzamin2
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-9zc_W01Zna i rozumie kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W05Zna i rozumie w pogłębionym stopniu procesy mikrobiologiczne prowadzące do uzyskania określonego produktu spożywczego oraz metody badawcze stosowane do monitorowania tych procesów. Zna i rozumie w pogłębionym stopniu efekty technologiczne wykorzystania kultur starterowych w przetwórstwie spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-L-2Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów
T-W-2Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu
T-W-4Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-W-5Techniki otrzymywania biopreparatów
T-W-3Organizacja kolekcji drobnoustrojów
T-W-1Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi wykorzystać narzędzi badawcze omawiane na zajęciach
3,0student na poziomie dostetycznym potrafi dobrać narzędzia badawcze omawiane na zajęciach
3,5student poprawnie wykorzystuje poznane narzędzia badawcze w celu przeprowadzenia doświadczenia
4,0student poprawnie wykorzystuje narzędzia badawcze omawiane na zajęciach oraz potrafi przeanalizować uzyskane wyniki i wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz
4,5student wykorzystuje wszystkie poznane narzędzia badawcze, potrafi przeanalizować uzyskane wyniki oraz wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz
5,0student wykorzystuje wszystkie poznane narzędzia badawcze, potrafi przeanalizować uzyskane wyniki, wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz oraz na ich podstawie samodzielnie dobrać technikę z ewentulną modyfikacją metodyczną dzięki czemu dokona rozwiązania określonego problemu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-9zc_U01Potrafi dokonać selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wybierac techniki ich modyfikacj. Zna jaki jest podział biopreparatów i mozliwości ich zastosowania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U15Potrafi w praktyce wykorzystać posiadaną wiedzę do opracowywania metod uszlachetniania produktów spożywczych.
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-L-2Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów
T-L-3Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów
T-W-2Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu
T-W-4Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-W-1Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi zaprezentować wyników przeprowadzonych analiz
3,0student prezentuje wyniki bez samodzielnej umiejętności ich interpretacji
3,5student prezentuje wyniki oraz samodzielnie je interpretuje
4,0student efektywnie prezentuje wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje
4,5student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy
5,0student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy. Potrafi zaproponowąc modyfikacje metodyczne w celu rozwiązania problemu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-9zc_K01Rozumie potrzebę pozyskiwania i modyfikacji mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w celu tworzenia biopreparatów oraz ich stosowania w różnych sektorach przemysłu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K03Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-L-3Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów
T-W-2Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu
T-W-4Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-W-1Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość szerzenia wiedzy na temat stosowania różnych preparatów pochodzenia mikrobiologicznego, ale samodzielnie nie potrafi wskazać ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0