Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: technologia rybna

Sylabus przedmiotu Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczym:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczym
Specjalność ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 15

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 20 1,00,50zaliczenie
wykładyW3 10 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu: podstaw zarządzania, prawa żywnościowego, technologii produkcji w poszczególnych branżach przetwórstwa spożywczego oraz zagrożeń dla bezpieczeństwa środków spożywczych podczas pozyskiwania i przetwarzania oraz systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z wymaganiami, metodologią oraz szczegółowymi przepisami prawa w zakresie znakowania identyfikowalności surowców i produktów przemysłu spożywczego, ze szczególnym naciskiem na przemysł rybny. Zapoznanie z technikami i sposobami kontroli żywności pod kątem walki z zafałszowaniami.
C-2Nabycie przez studentów umiejętności doboru i wykorzystania metod, technik i narzędzi przydatnych podczas kontroli jakości i bezpieczeństwa produktów. Umiejętność posługiwania się przepisami prawa w zakresie etykietowania, certyfikacji i identyfikowalności żywności. Umiejętność zaprojektowania etykiety i znajomość dobrowolnych certyfikatów stosowanych w przemyśle spożywczym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zajęcia organizacyjne przedstawienie zakresu przedmiotu1
T-L-2Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych na przykładzie przemysłu rybnego2
T-L-3Prawodawstwo polskie i europejskie w zakresie identyfikowalności2
T-L-4Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa2
T-L-5Etykieta – wymagania prawne projektowanie etykiet4
T-L-6Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – ocena prawidłowości deklaracji4
T-L-7Przykłady fałszowania żywności2
T-L-8Metody analityczne w walce z fałszowaniem żywności2
T-L-9Pozytywne przykłady użycia etykiety i opakowania, jako narzędzia promocji1
20
wykłady
T-W-1Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych1
T-W-2Prawne i marketingowe aspekty znakowania (etykietowania) surowców i produktów spożywczych2
T-W-3Kontrowersje związane z fałszowaniem żywności2
T-W-4Wybrane metody analityczne do oceny autentyczności żywności3
T-W-5Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne żywności1
T-W-6Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach laboratoryjnych20
A-L-2Bieżące przygotowanie do ćwiczeń laboratoryjnych5
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach10
A-W-2Przygotowanie do egzaminu10
A-W-3Analiza rynku opakowań - znakowania4
A-W-4egzamin2
26

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Ćwiczenia laboratoryjne
M-2Konwersatoria - analiza przypadku
M-3Analiza aktów prawa żywnościowego

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Bieżące przygotowywanie do ćwiczeń
S-2Ocena formująca: Kolokwium zaliczeniowe - podsumowujące

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_W01
Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady znakowania środków spożywczych i certyfikacji systemów.
TZZ_2A_W06C-1T-L-7M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_U01
Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych oraz certyfikacji systemów jakości żywności i zarządzania jakością żywności..
TZZ_2A_U01C-2, C-1T-L-7M-2, M-3, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_K01
Jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia roli zawodowej z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, zmian prawa żywnościowego i ciągłego dokształcania się w tym zakresie.
TZZ_2A_K04C-1, C-2T-L-7M-1, M-2, M-3S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_W01
Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady znakowania środków spożywczych i certyfikacji systemów.
2,0
3,0Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady znakowania środków spożywczych i certyfikacji systemów na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_U01
Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych oraz certyfikacji systemów jakości żywności i zarządzania jakością żywności..
2,0
3,0Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych oraz certyfikacji systemów jakości żywności i zarządzania jakością żywności.. na dostatecznym poziomie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-4oaiz_K01
Jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia roli zawodowej z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, zmian prawa żywnościowego i ciągłego dokształcania się w tym zakresie.
2,0
3,0Jest gotów w dostatecznym stopniu do odpowiedzialnego pełnienia roli zawodowej z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, zmian prawa żywnościowego i ciągłego dokształcania się w tym zakresie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Wiśniewska M., Malinowska E, Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty, Difin, 2011
  2. Kubera H, Zachowanie jakości produktu, Wydawnictwo AE w Poznaniu, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Aktualne akty prawa krajowego i UE z zakresu znakowania środków spożywczych

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zajęcia organizacyjne przedstawienie zakresu przedmiotu1
T-L-2Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych na przykładzie przemysłu rybnego2
T-L-3Prawodawstwo polskie i europejskie w zakresie identyfikowalności2
T-L-4Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa2
T-L-5Etykieta – wymagania prawne projektowanie etykiet4
T-L-6Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – ocena prawidłowości deklaracji4
T-L-7Przykłady fałszowania żywności2
T-L-8Metody analityczne w walce z fałszowaniem żywności2
T-L-9Pozytywne przykłady użycia etykiety i opakowania, jako narzędzia promocji1
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych1
T-W-2Prawne i marketingowe aspekty znakowania (etykietowania) surowców i produktów spożywczych2
T-W-3Kontrowersje związane z fałszowaniem żywności2
T-W-4Wybrane metody analityczne do oceny autentyczności żywności3
T-W-5Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne żywności1
T-W-6Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa1
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach laboratoryjnych20
A-L-2Bieżące przygotowanie do ćwiczeń laboratoryjnych5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach10
A-W-2Przygotowanie do egzaminu10
A-W-3Analiza rynku opakowań - znakowania4
A-W-4egzamin2
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-4oaiz_W01Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady znakowania środków spożywczych i certyfikacji systemów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W06Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia towaroznawstwa żywności, systemy kwalifikacji towarów, zarządzania jakością i normalizacji. Zna i rozumie nowe lub alternatywne rozwiązania problemów analitycznych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymaganiami, metodologią oraz szczegółowymi przepisami prawa w zakresie znakowania identyfikowalności surowców i produktów przemysłu spożywczego, ze szczególnym naciskiem na przemysł rybny. Zapoznanie z technikami i sposobami kontroli żywności pod kątem walki z zafałszowaniami.
Treści programoweT-L-7Przykłady fałszowania żywności
Metody nauczaniaM-2Konwersatoria - analiza przypadku
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Kolokwium zaliczeniowe - podsumowujące
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady znakowania środków spożywczych i certyfikacji systemów na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-4oaiz_U01Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych oraz certyfikacji systemów jakości żywności i zarządzania jakością żywności..
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U01Potrafi, w oparciu o krytyczną analizę literatury, rozwiązywać złożone nietypowe problemy technologiczne.
Cel przedmiotuC-2Nabycie przez studentów umiejętności doboru i wykorzystania metod, technik i narzędzi przydatnych podczas kontroli jakości i bezpieczeństwa produktów. Umiejętność posługiwania się przepisami prawa w zakresie etykietowania, certyfikacji i identyfikowalności żywności. Umiejętność zaprojektowania etykiety i znajomość dobrowolnych certyfikatów stosowanych w przemyśle spożywczym
C-1Zapoznanie studentów z wymaganiami, metodologią oraz szczegółowymi przepisami prawa w zakresie znakowania identyfikowalności surowców i produktów przemysłu spożywczego, ze szczególnym naciskiem na przemysł rybny. Zapoznanie z technikami i sposobami kontroli żywności pod kątem walki z zafałszowaniami.
Treści programoweT-L-7Przykłady fałszowania żywności
Metody nauczaniaM-2Konwersatoria - analiza przypadku
M-3Analiza aktów prawa żywnościowego
M-1Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżące przygotowywanie do ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych oraz certyfikacji systemów jakości żywności i zarządzania jakością żywności.. na dostatecznym poziomie.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-4oaiz_K01Jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia roli zawodowej z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, zmian prawa żywnościowego i ciągłego dokształcania się w tym zakresie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K04Jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, ciągłego dokształcania się i rozwijania dorobku zawodowego.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymaganiami, metodologią oraz szczegółowymi przepisami prawa w zakresie znakowania identyfikowalności surowców i produktów przemysłu spożywczego, ze szczególnym naciskiem na przemysł rybny. Zapoznanie z technikami i sposobami kontroli żywności pod kątem walki z zafałszowaniami.
C-2Nabycie przez studentów umiejętności doboru i wykorzystania metod, technik i narzędzi przydatnych podczas kontroli jakości i bezpieczeństwa produktów. Umiejętność posługiwania się przepisami prawa w zakresie etykietowania, certyfikacji i identyfikowalności żywności. Umiejętność zaprojektowania etykiety i znajomość dobrowolnych certyfikatów stosowanych w przemyśle spożywczym
Treści programoweT-L-7Przykłady fałszowania żywności
Metody nauczaniaM-1Ćwiczenia laboratoryjne
M-2Konwersatoria - analiza przypadku
M-3Analiza aktów prawa żywnościowego
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Kolokwium zaliczeniowe - podsumowujące
S-1Ocena formująca: Bieżące przygotowywanie do ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest gotów w dostatecznym stopniu do odpowiedzialnego pełnienia roli zawodowej z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, zmian prawa żywnościowego i ciągłego dokształcania się w tym zakresie.
3,5
4,0
4,5
5,0