Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S2)
specjalność: Technologia organiczna leków, kosmetyków i środków pomocniczych

Sylabus przedmiotu Zarządzanie jakością produktu, a przedsiębiorczość firm:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia chemiczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie jakością produktu, a przedsiębiorczość firm
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Materiałów Katalitycznych i Sorpcyjnych
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Tryba <Beata.Tryba@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 1 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Umiejętność pracy z programem Excel oraz Statistica
W-2Podstawowa wiedza z metod statystycznych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z istniejącycmi systemami zarządzania jakością
C-2Zapoznanie studentów z metodami poprawy i oceny jakości produktów
C-3Zapoznanie studentów z ekonomią i nowoczesnymi metodami zarządzania firmą
C-4wykorzystanie metod statystycznych w systemach zarządzania jakością

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wykorzystanie metod statycznych do oceny jakości produktów2
T-L-2Projektowanie i ocena kart kontrolnych produktów2
T-L-3Statystyczna ocena jakości produktów w kontroli odbiorczej2
T-L-4Obliczanie wskaźnika zdolności jakościowej procesu1
T-L-5Statystyczna ocena jakości pomiaru2
T-L-6Obliczanie wskaźnika R & R w ocenie przydatności systemów pomiarowych2
T-L-7Ocena wpływu poprawy jakości na wynik finansowy firmy2
T-L-8Metody analizy ryzyka w procesach2
15
wykłady
T-W-1Historia rozwoju jakości1
T-W-2Analiza cyklu życia produktu w badaniach jakościowych1
T-W-3Metody oceny jakości produktów1
T-W-4Metody zarządzania produktem1
T-W-5Standaryzacja i certyfikacja wyrobów1
T-W-6Ocena zdolności jakościowej produktu i procesu1
T-W-7Karty kontrolne produktów1
T-W-8Ekonomiczne aspekty nowoczesnego zarządzania przedsiębiorstwem1
T-W-9Kompleksowe zarządzanie przez jakość1
T-W-10Metody szczupłego zarządzania1
T-W-11Koszty w zarządzaniu jakością1
T-W-12Metody i narzędzia poprawy jakości1
T-W-13Prawo przedsiębiorców1
T-W-14Podsumowanie i zaliczenie w formie testu1
T-W-15Zaliczenie1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie sprawozdania z wykonanych zadań3
A-L-3Samodzielna analiza danych5
A-L-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
25
wykłady
A-W-1Udział w wykładach15
A-W-2Zbieranie materiałów5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia3
A-W-4Konsultacje z prowadzącycm zajęcia2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2nauczanie z użyciem komputera
M-3objaśnienie

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: test
S-2Ocena podsumowująca: sprawozdanie

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_A05b_W01
Student wie w jaki sposób można efektywnie zarządzać fimą, zna systemy zarządzania jakością i ich możliwy wpływ na wyniki finansowe firmy
TCH_2A_W06C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-14, T-W-8, T-W-13M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_A05b_U01
Student wykorzystuje metody statystycznej oceny jakości procesów i produktów w zarządzaniu jakością
TCH_2A_U03C-4T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8M-2, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_2A_A05b_W01
Student wie w jaki sposób można efektywnie zarządzać fimą, zna systemy zarządzania jakością i ich możliwy wpływ na wyniki finansowe firmy
2,0
3,0zaliczenie testu na koniec zajęć z wynikiem w zakresie [50%, 60%]
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_2A_A05b_U01
Student wykorzystuje metody statystycznej oceny jakości procesów i produktów w zarządzaniu jakością
2,0
3,0Oddane sprawozdanie w terminie z poprawnie wykonanymi zadaniami w zakresie [50%, 60%]
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Adam Hamrol, Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, Warszawa, 2008
  2. Sławomir Wawak, Zarządzanie Jakościa. teoria i praktyka, one press, 2
  3. Marek Bugdol, System zarządzania jakością według normy ISO 9001:2015, one press
  4. Redakcja naukowa: dr hab. Zbigniew J. Makieła, Magdalena M. Stuss, Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami. Wiedza, technologia, konkurencja, przedsiębiorstwo, 2018

Literatura dodatkowa

  1. Bogdan Sojkin, zarządzanie produktem, PWE, 2003
  2. Stanisłąw Tkaczyk, Strategia Zarządzania Jakością, Difin, 2012

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wykorzystanie metod statycznych do oceny jakości produktów2
T-L-2Projektowanie i ocena kart kontrolnych produktów2
T-L-3Statystyczna ocena jakości produktów w kontroli odbiorczej2
T-L-4Obliczanie wskaźnika zdolności jakościowej procesu1
T-L-5Statystyczna ocena jakości pomiaru2
T-L-6Obliczanie wskaźnika R & R w ocenie przydatności systemów pomiarowych2
T-L-7Ocena wpływu poprawy jakości na wynik finansowy firmy2
T-L-8Metody analizy ryzyka w procesach2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Historia rozwoju jakości1
T-W-2Analiza cyklu życia produktu w badaniach jakościowych1
T-W-3Metody oceny jakości produktów1
T-W-4Metody zarządzania produktem1
T-W-5Standaryzacja i certyfikacja wyrobów1
T-W-6Ocena zdolności jakościowej produktu i procesu1
T-W-7Karty kontrolne produktów1
T-W-8Ekonomiczne aspekty nowoczesnego zarządzania przedsiębiorstwem1
T-W-9Kompleksowe zarządzanie przez jakość1
T-W-10Metody szczupłego zarządzania1
T-W-11Koszty w zarządzaniu jakością1
T-W-12Metody i narzędzia poprawy jakości1
T-W-13Prawo przedsiębiorców1
T-W-14Podsumowanie i zaliczenie w formie testu1
T-W-15Zaliczenie1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie sprawozdania z wykonanych zadań3
A-L-3Samodzielna analiza danych5
A-L-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach15
A-W-2Zbieranie materiałów5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia3
A-W-4Konsultacje z prowadzącycm zajęcia2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_A05b_W01Student wie w jaki sposób można efektywnie zarządzać fimą, zna systemy zarządzania jakością i ich możliwy wpływ na wyniki finansowe firmy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_W06Absolwent posiada poszerzoną wiedzę dotyczącą przedsiębiorczości, zarządzania, w tym zarządzania jakością
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z istniejącycmi systemami zarządzania jakością
C-2Zapoznanie studentów z metodami poprawy i oceny jakości produktów
C-3Zapoznanie studentów z ekonomią i nowoczesnymi metodami zarządzania firmą
Treści programoweT-W-1Historia rozwoju jakości
T-W-2Analiza cyklu życia produktu w badaniach jakościowych
T-W-3Metody oceny jakości produktów
T-W-4Metody zarządzania produktem
T-W-5Standaryzacja i certyfikacja wyrobów
T-W-6Ocena zdolności jakościowej produktu i procesu
T-W-7Karty kontrolne produktów
T-W-9Kompleksowe zarządzanie przez jakość
T-W-10Metody szczupłego zarządzania
T-W-11Koszty w zarządzaniu jakością
T-W-12Metody i narzędzia poprawy jakości
T-W-14Podsumowanie i zaliczenie w formie testu
T-W-8Ekonomiczne aspekty nowoczesnego zarządzania przedsiębiorstwem
T-W-13Prawo przedsiębiorców
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zaliczenie testu na koniec zajęć z wynikiem w zakresie [50%, 60%]
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_A05b_U01Student wykorzystuje metody statystycznej oceny jakości procesów i produktów w zarządzaniu jakością
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_U03Absolwent potrafi wykorzystać pogłębioną wiedzę o najnowszych technologiach chemicznych i materiałowych, zna aktualne trendy rozwoju technologii chemicznej i potrafi wskazać możliwości jej zastosowania w wybranych obszarach nauki i techniki mając na uwadze poznane modele zarządzania jakością
Cel przedmiotuC-4wykorzystanie metod statystycznych w systemach zarządzania jakością
Treści programoweT-L-1Wykorzystanie metod statycznych do oceny jakości produktów
T-L-2Projektowanie i ocena kart kontrolnych produktów
T-L-3Statystyczna ocena jakości produktów w kontroli odbiorczej
T-L-4Obliczanie wskaźnika zdolności jakościowej procesu
T-L-5Statystyczna ocena jakości pomiaru
T-L-6Obliczanie wskaźnika R & R w ocenie przydatności systemów pomiarowych
T-L-7Ocena wpływu poprawy jakości na wynik finansowy firmy
T-L-8Metody analizy ryzyka w procesach
Metody nauczaniaM-2nauczanie z użyciem komputera
M-3objaśnienie
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: sprawozdanie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Oddane sprawozdanie w terminie z poprawnie wykonanymi zadaniami w zakresie [50%, 60%]
3,5
4,0
4,5
5,0