Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)
Sylabus przedmiotu Polish language and culture 2:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Polish language and culture 2 | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Studium Języków Obcych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Krzysztof Potyrała <Krzysztof.Potyrala@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Dorota Karelus <Dorota.Karelus@zut.edu.pl>, Anna Maziarz <Anna.Maziarz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 1 | Grupa obieralna | 2 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | None |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student will be able to understand basic phrases and very basic sentences and frequently used expressions related to areas of most immediate relevance (e.g. very basic personal and family information, shopping, local geography, employment). |
C-2 | Student will be able to communicate in very simple and routine tasks requiring a simple and direct exchange of information on familiar and routine matters. |
C-3 | Student will be able to describe in very simple terms aspects of his/her background, immediate environment and matters in areas of immediate need. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
lektorat | ||
T-LK-1 | FOOD AND DRINKS Vocabulary: food and drinks (part 2), fruit and vegetables, numbers 100 – 100 000 000; at a café, in a restaurant, telling the prices Grammar: the prepositions z, bez; | 10 |
T-LK-2 | EVERYDAY ACTIVITIES Vocabulary: daily routines, telling the time Grammar: ordinal numbers; personal pronouns in the instrumental case; perfective and imperfective verbs | 10 |
T-LK-3 | APPOINTMENTS AND MEETINGS Vocabulary: days of the week, months, buying tickets Grammar: nouns and adjectives in the genitive case; personal pronouns in the genitive case; | 10 |
T-LK-4 | SHOPPING Vocabulary: shops and shopping, clothes, shoes, accessories, telling compliments Grammar: nouns and adjectives in the genitive case plural; the comparative of adjectives | 10 |
T-LK-5 | DESCRIBING THE PAST Vocabulary: holiday activities, leisure Grammar: names of the months in the local case, past tense (imperfective verbs); adverbs of frequency (part 2); | 10 |
T-LK-6 | POLISH CULTURE Polish festivals, traditions | 6 |
T-LK-7 | REPETITION AND FINAL TESTS | 4 |
60 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
lektorat | ||
A-LK-1 | Participation in classes | 60 |
A-LK-2 | Individual student work | 36 |
A-LK-3 | Consultations | 4 |
100 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | zajęcia praktyczne |
M-2 | praca w grupach |
M-3 | praca z tekstem |
M-4 | słuchanie ze zrozumieniem |
M-5 | dialogi |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: continuous assessment |
S-2 | Ocena formująca: written exam |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-SPNJO_1-_P2_W01 student posiada wiedzę dotyczącą fonetyki, podstawowego słownictwa i gramatyki na poziomie A1 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-LK-1, T-LK-2, T-LK-3, T-LK-4, T-LK-5, T-LK-6, T-LK-7 | M-3, M-4, M-1, M-5, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-SPNJO_1-_P2_U01 student posiada umiejętność porozumiewania się na poziomie A1 z różnymi podmiotami na tematy z życia codziennego | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-LK-1, T-LK-2, T-LK-3, T-LK-4, T-LK-5, T-LK-6, T-LK-7 | M-3, M-4, M-1, M-5, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-SPNJO_1-_P2_K01 student rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i rozwijania kompetencji językowych | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-LK-1, T-LK-2, T-LK-3, T-LK-4, T-LK-5, T-LK-6, T-LK-7 | M-3, M-4, M-1, M-5, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-SPNJO_1-_P2_W01 student posiada wiedzę dotyczącą fonetyki, podstawowego słownictwa i gramatyki na poziomie A1 | 2,0 | |
3,0 | Student posiada ograniczoną wiedzę dotyczącą gramatyki, słownictwa oraz fonetyki języka polskiego na poziomie A1. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-SPNJO_1-_P2_U01 student posiada umiejętność porozumiewania się na poziomie A1 z różnymi podmiotami na tematy z życia codziennego | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w niewielkim stopniu porozumiewać się z różnymi podmiotami. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-SPNJO_1-_P2_K01 student rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i rozwijania kompetencji językowych | 2,0 | |
3,0 | Student dostrzega potrzebę uczenia się i rozwijania swoich kompetencji językowych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- M. Małolepsza, A. Szymkiewicz, Hurra!!! Po polsku 1, Prolog, Kraków, 2006
- I. Stempek, A. Stelmach, S. Dawidek, A. Szymkiewicz, Polski - Krok po kroku, Glossa, Kraków, 2013