Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)

Sylabus przedmiotu Industrial Enzymology:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot Industrial Enzymology
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Radosław Drozd <Radoslaw.Drozd@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 1,50,51zaliczenie
laboratoriaL1 15 1,50,49zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Basic knowlage of chemistry, biochemistry and biophysic

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1The purpose of the course is to teach students about technologies of industrial enzymes manufacturing and characterize the advantages of using enzyme preparations in the industry.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Estimation of basic catalytical parameters of enzymes with invertase form S. cerevisiae as model6
T-L-2Production laccase from T.versicolor4
T-L-3Immobilization of alpha amylase on polysaccharides carriers3
T-L-4Starch conversion by immobilised amylolytic enzymes for biofuel production2
15
wykłady
T-W-1Principles of enzymology6
T-W-2Methods of enzymes production for industrial applications2
T-W-3Strategies for improving enzymes for industrial application2
T-W-4Enzymes in food industry2
T-W-5Enzymes in biofuel production2
T-W-6Enzymes in environment protection1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Participation in laboratory classes15
A-L-2Project preparation8
A-L-3Reading and analysis of specialised literature15
38
wykłady
A-W-1Parcypitation in lectures15
A-W-2Reading and analysis of specialised literature15
A-W-3Analysis of scientific articles indicated by the teacher8
38

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1lectures
M-2disscusion
M-3laboratory lectures
M-4preparation of project

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Presentation of project

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_1-_??_W01
Student has knowledge about importance, usefulness and application area, sources and methods of modification of enzymes from various sources for use in industry
C-1T-W-6, T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-L-2, T-L-3, T-L-1, T-L-4M-1, M-4, M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_1-_??_U01
Students choose and apply appropriate tools for enzyme characterisation, and its modification for further use in industry
C-1T-W-6, T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-L-2, T-L-3, T-L-1, T-L-4M-1, M-4, M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_1-_??_K01
Students understand importance of technical enzymes in modern industry development
C-1T-W-6, T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-L-2, T-L-3, T-L-1, T-L-4M-1, M-4, M-3, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WBiHZ_1-_??_W01
Student has knowledge about importance, usefulness and application area, sources and methods of modification of enzymes from various sources for use in industry
2,0
3,0The report ofproject preparation and presentation
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WBiHZ_1-_??_U01
Students choose and apply appropriate tools for enzyme characterisation, and its modification for further use in industry
2,0
3,0The project report preparation and presentation
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WBiHZ_1-_??_K01
Students understand importance of technical enzymes in modern industry development
2,0
3,0The project report preparation and presentation
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Wolfgang Aehle red., Enzymes in Industry: Production and Applications, Willey VCH, 2007, III
  2. Allan Svendsen, Enzyme Functionality: Design, Engineering and Screening, 2004
  3. Christoph Wittmann i Rainer Krull red., Biosystems Engineering I: Creating Superior Biocatalysts, Tom 1, Springer, 2010
  4. Girish Shukla i Ajit Varma, Soil Enzymology, Springer, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Athel Cornish-Bowden, Fundamentals of Enzyme Kinetics, Portland Press, Londyn, 2002, III

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Estimation of basic catalytical parameters of enzymes with invertase form S. cerevisiae as model6
T-L-2Production laccase from T.versicolor4
T-L-3Immobilization of alpha amylase on polysaccharides carriers3
T-L-4Starch conversion by immobilised amylolytic enzymes for biofuel production2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Principles of enzymology6
T-W-2Methods of enzymes production for industrial applications2
T-W-3Strategies for improving enzymes for industrial application2
T-W-4Enzymes in food industry2
T-W-5Enzymes in biofuel production2
T-W-6Enzymes in environment protection1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Participation in laboratory classes15
A-L-2Project preparation8
A-L-3Reading and analysis of specialised literature15
38
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Parcypitation in lectures15
A-W-2Reading and analysis of specialised literature15
A-W-3Analysis of scientific articles indicated by the teacher8
38
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WBiHZ_1-_??_W01Student has knowledge about importance, usefulness and application area, sources and methods of modification of enzymes from various sources for use in industry
Cel przedmiotuC-1The purpose of the course is to teach students about technologies of industrial enzymes manufacturing and characterize the advantages of using enzyme preparations in the industry.
Treści programoweT-W-6Enzymes in environment protection
T-W-1Principles of enzymology
T-W-3Strategies for improving enzymes for industrial application
T-W-2Methods of enzymes production for industrial applications
T-W-5Enzymes in biofuel production
T-W-4Enzymes in food industry
T-L-2Production laccase from T.versicolor
T-L-3Immobilization of alpha amylase on polysaccharides carriers
T-L-1Estimation of basic catalytical parameters of enzymes with invertase form S. cerevisiae as model
T-L-4Starch conversion by immobilised amylolytic enzymes for biofuel production
Metody nauczaniaM-1lectures
M-4preparation of project
M-3laboratory lectures
M-2disscusion
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Presentation of project
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The report ofproject preparation and presentation
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WBiHZ_1-_??_U01Students choose and apply appropriate tools for enzyme characterisation, and its modification for further use in industry
Cel przedmiotuC-1The purpose of the course is to teach students about technologies of industrial enzymes manufacturing and characterize the advantages of using enzyme preparations in the industry.
Treści programoweT-W-6Enzymes in environment protection
T-W-1Principles of enzymology
T-W-3Strategies for improving enzymes for industrial application
T-W-2Methods of enzymes production for industrial applications
T-W-5Enzymes in biofuel production
T-W-4Enzymes in food industry
T-L-2Production laccase from T.versicolor
T-L-3Immobilization of alpha amylase on polysaccharides carriers
T-L-1Estimation of basic catalytical parameters of enzymes with invertase form S. cerevisiae as model
T-L-4Starch conversion by immobilised amylolytic enzymes for biofuel production
Metody nauczaniaM-1lectures
M-4preparation of project
M-3laboratory lectures
M-2disscusion
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Presentation of project
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The project report preparation and presentation
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WBiHZ_1-_??_K01Students understand importance of technical enzymes in modern industry development
Cel przedmiotuC-1The purpose of the course is to teach students about technologies of industrial enzymes manufacturing and characterize the advantages of using enzyme preparations in the industry.
Treści programoweT-W-6Enzymes in environment protection
T-W-1Principles of enzymology
T-W-3Strategies for improving enzymes for industrial application
T-W-2Methods of enzymes production for industrial applications
T-W-5Enzymes in biofuel production
T-W-4Enzymes in food industry
T-L-2Production laccase from T.versicolor
T-L-3Immobilization of alpha amylase on polysaccharides carriers
T-L-1Estimation of basic catalytical parameters of enzymes with invertase form S. cerevisiae as model
T-L-4Starch conversion by immobilised amylolytic enzymes for biofuel production
Metody nauczaniaM-1lectures
M-4preparation of project
M-3laboratory lectures
M-2disscusion
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Presentation of project
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The project report preparation and presentation
3,5
4,0
4,5
5,0