Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)

Sylabus przedmiotu BASIC INSTRUMENTAL TECHNIQUES:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot BASIC INSTRUMENTAL TECHNIQUES
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Marcelina Krupa-Małkiewicz <Marcelina.Krupa-Malkiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 1,00,62zaliczenie
laboratoriaL1 15 2,00,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1The fundamental knowledge of genetic and cell function. structure and physiology, basic knowledge of plant propagation

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Theoretical knowledge and practical skills of the students in the field of plant biotechnology

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Basic techniques used in a molecular biology laboratory - pipetting, solution preparation, gel preparation, principles of electrophoresis, centrifugation, techniques for collection and isolation of material for testing7
T-L-2Sampling, methods of passage of plant material, preparation of solutions, solid and liquid media, microscopic techniques8
15
wykłady
T-W-1Instrumental separation techniques. - Centrifugation, ultracentrifugation and ultrafiltration.2
T-W-2Chromatography. Fundamentals and applications in biotechnology.2
T-W-3Electrophoresis. Fundamentals and applications in biotechnology.2
T-W-4Molecular absorption spectrophotometry. Fundamentals and applications in biotechnology.2
T-W-5Optical microscopy. Fundamentals and applications.2
T-W-6In vitro culture techniques. Fundamentals and applications4
T-W-7Exam1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1participation in laboartory15
A-L-2self-study of the literature20
A-L-3preparing to pass laboratories15
50
wykłady
A-W-1participation in lecture15
A-W-2self-study of the literature4
A-W-3oral presentation2
A-W-4preparing to pass lectures4
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1lecture
M-2laboratory
M-3disscussion

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: assessment of students presentations
S-2Ocena podsumowująca: written exam

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_1-_??_W01
Student will gain knowledge on various methods use in plant biotechnology
C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-3M-1, M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_1-_??_U01
The student will acquire skills in the use of appropriate laboratory equipment
C-1T-L-2, T-L-1M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_1-_??_K01
Student will be aware of possibilities to utilize modern biotechnology methods for improving plants
C-1T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-L-2, T-W-1, T-L-1M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WKSiR_1-_??_W01
Student will gain knowledge on various methods use in plant biotechnology
2,0
3,0knowledge about methods use in plant biotechnology
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WKSiR_1-_??_U01
The student will acquire skills in the use of appropriate laboratory equipment
2,0
3,0Students will be able to use basic laboratory equipment
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WKSiR_1-_??_K01
Student will be aware of possibilities to utilize modern biotechnology methods for improving plants
2,0
3,0Students will be able to select the appropriate method for the research problem.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Chawla, Introduction to plant biotechnology, Science Publisher, 2002
  2. Slater A., Scott N., Fowler M., Plant biotechnology. Genetic manipulation of plants, Oxford University Press Inc, New York, 2003
  3. Dixon R.A., Gonzales R.A., Plant Cell Culture, IRL Press, Oxford, New York, Tokyo, 1994

Literatura dodatkowa

  1. Westermeier R., Electrophoresis in practise, Weinheim, New York, Basel, Cambridge, Tokyo, 1993

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Basic techniques used in a molecular biology laboratory - pipetting, solution preparation, gel preparation, principles of electrophoresis, centrifugation, techniques for collection and isolation of material for testing7
T-L-2Sampling, methods of passage of plant material, preparation of solutions, solid and liquid media, microscopic techniques8
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Instrumental separation techniques. - Centrifugation, ultracentrifugation and ultrafiltration.2
T-W-2Chromatography. Fundamentals and applications in biotechnology.2
T-W-3Electrophoresis. Fundamentals and applications in biotechnology.2
T-W-4Molecular absorption spectrophotometry. Fundamentals and applications in biotechnology.2
T-W-5Optical microscopy. Fundamentals and applications.2
T-W-6In vitro culture techniques. Fundamentals and applications4
T-W-7Exam1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1participation in laboartory15
A-L-2self-study of the literature20
A-L-3preparing to pass laboratories15
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1participation in lecture15
A-W-2self-study of the literature4
A-W-3oral presentation2
A-W-4preparing to pass lectures4
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WKSiR_1-_??_W01Student will gain knowledge on various methods use in plant biotechnology
Cel przedmiotuC-1Theoretical knowledge and practical skills of the students in the field of plant biotechnology
Treści programoweT-W-1Instrumental separation techniques. - Centrifugation, ultracentrifugation and ultrafiltration.
T-W-2Chromatography. Fundamentals and applications in biotechnology.
T-W-4Molecular absorption spectrophotometry. Fundamentals and applications in biotechnology.
T-W-6In vitro culture techniques. Fundamentals and applications
T-W-5Optical microscopy. Fundamentals and applications.
T-W-3Electrophoresis. Fundamentals and applications in biotechnology.
Metody nauczaniaM-1lecture
M-3disscussion
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: written exam
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0knowledge about methods use in plant biotechnology
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WKSiR_1-_??_U01The student will acquire skills in the use of appropriate laboratory equipment
Cel przedmiotuC-1Theoretical knowledge and practical skills of the students in the field of plant biotechnology
Treści programoweT-L-2Sampling, methods of passage of plant material, preparation of solutions, solid and liquid media, microscopic techniques
T-L-1Basic techniques used in a molecular biology laboratory - pipetting, solution preparation, gel preparation, principles of electrophoresis, centrifugation, techniques for collection and isolation of material for testing
Metody nauczaniaM-2laboratory
M-3disscussion
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: assessment of students presentations
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Students will be able to use basic laboratory equipment
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WKSiR_1-_??_K01Student will be aware of possibilities to utilize modern biotechnology methods for improving plants
Cel przedmiotuC-1Theoretical knowledge and practical skills of the students in the field of plant biotechnology
Treści programoweT-W-2Chromatography. Fundamentals and applications in biotechnology.
T-W-4Molecular absorption spectrophotometry. Fundamentals and applications in biotechnology.
T-W-6In vitro culture techniques. Fundamentals and applications
T-W-5Optical microscopy. Fundamentals and applications.
T-W-3Electrophoresis. Fundamentals and applications in biotechnology.
T-L-2Sampling, methods of passage of plant material, preparation of solutions, solid and liquid media, microscopic techniques
T-W-1Instrumental separation techniques. - Centrifugation, ultracentrifugation and ultrafiltration.
T-L-1Basic techniques used in a molecular biology laboratory - pipetting, solution preparation, gel preparation, principles of electrophoresis, centrifugation, techniques for collection and isolation of material for testing
Metody nauczaniaM-2laboratory
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: assessment of students presentations
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Students will be able to select the appropriate method for the research problem.
3,5
4,0
4,5
5,0