Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S1)

Sylabus przedmiotu Food and Nutrition in Relation to Human Health:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Food and Nutrition in Relation to Human Health
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 15 1,00,41zaliczenie
wykładyW4 15 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Knowledge on the subject in human physiology and biotechnology

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Knowledge by a student chemical structure and properties of food components, their role in human nutrition, and changes during technological processes

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Methods of determination of the basic nutrients in feed– introduction2
T-A-2Determination of dry matter, ash and crude protein2
T-A-3Determination of crude fiber, fiber fractions (NDF, ADL, ADF) and crude fat3
T-A-4Assessment of the nutritional protein value3
T-A-5Estimate chemical assessment of the nutritional protein value3
T-A-6Interpretation of the obtained results and conclusions2
15
wykłady
T-W-1Human nutrition – basic terms.3
T-W-2Lipids - role of fatty acids in human health.4
T-W-3Carbohydrates and glicemic index.3
T-W-4Food Additives4
T-W-5Conclusions1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Participation in classes15
A-A-2Reading specific literature4
A-A-3Preparing for the exam4
A-A-4Preparing projects in groups2
25
wykłady
A-W-1Participation in lectures15
A-W-2Preparing for the exam6
A-W-3Preparing for discussions2
A-W-4Consultations2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Lecture
M-2Didactic disscusion
M-3Educational films

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Short test
S-2Ocena formująca: Practical exam
S-3Ocena formująca: Exam

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_BT-S-O10.1_W01
Student get knowledge about the basic nutrients and their impact on human health.
BT_1A_W13, BT_1A_W18C-1T-W-5, T-A-6, T-W-1, T-A-3, T-A-4, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-W-4, T-A-5, T-W-2M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_BT-S-O10.1_U01
The student has the ability to evaluate food products and their composition for human development and health.
BT_1A_U15, BT_1A_U14C-1T-A-5, T-A-3, T-A-2, T-A-1, T-A-4, T-A-6M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_BT-S-O10.1_K01
The student can explain the dangers associated with improper nutrition.
BT_1A_K03C-1T-W-2, T-A-6, T-A-2, T-A-4, T-A-5, T-W-3, T-W-5, T-A-1, T-A-3, T-W-1, T-W-4M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_1A_BT-S-O10.1_W01
Student get knowledge about the basic nutrients and their impact on human health.
2,0
3,0Student has a basic knowledge in the frame of material program. In the frame of expressing knowledge student makes mistakes.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_1A_BT-S-O10.1_U01
The student has the ability to evaluate food products and their composition for human development and health.
2,0
3,0Student has a basic knowledge in the frame of material program.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_1A_BT-S-O10.1_K01
The student can explain the dangers associated with improper nutrition.
2,0
3,0He is sufficiently aware of the importance of rational nutrition for human health and the threats resulting from improper nutrition.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Julian E. Spallholz, Mallory Boylan, Judy A. Driskell., Nutrition: CHEMISTRY AND BIOLOGY, CRC Press, 1998, ISBN 0-8493-8504-0
  2. Rudolf Steiner, Nutrition: Food, Health and Spiritual Development, Rudolf Steiner Press, 2006
  3. Susan Allport, The Queen of Fats: Why Omega-3s Were Removed from the Western Diet and What We Can Do to Replace Them, University of California Press, 2006

Literatura dodatkowa

  1. Geissler C, Powers H, Human Nutrition, Churchill Livingstone Elsevier, 2011
  2. MJ, Lanham-New SA, Cassidy A, Vorster HH, Introduction to Human Nutrition, A John Wiley & Sons, Ltd., 2009

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Methods of determination of the basic nutrients in feed– introduction2
T-A-2Determination of dry matter, ash and crude protein2
T-A-3Determination of crude fiber, fiber fractions (NDF, ADL, ADF) and crude fat3
T-A-4Assessment of the nutritional protein value3
T-A-5Estimate chemical assessment of the nutritional protein value3
T-A-6Interpretation of the obtained results and conclusions2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Human nutrition – basic terms.3
T-W-2Lipids - role of fatty acids in human health.4
T-W-3Carbohydrates and glicemic index.3
T-W-4Food Additives4
T-W-5Conclusions1
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Participation in classes15
A-A-2Reading specific literature4
A-A-3Preparing for the exam4
A-A-4Preparing projects in groups2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Participation in lectures15
A-W-2Preparing for the exam6
A-W-3Preparing for discussions2
A-W-4Consultations2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_1A_BT-S-O10.1_W01Student get knowledge about the basic nutrients and their impact on human health.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_W13Ma wiedzę na temat wpływu biotechnologii na funkcjonowanie i rozwój produkcji zwierzęcej i roślinnej.
BT_1A_W18Ma wiedzę z zakresu zasad racjonalnego żywienia oraz zdrowego trybu życia; zna procedury pozyskiwania i przetwarzania różnych produktów żywnościowych.
Cel przedmiotuC-1Knowledge by a student chemical structure and properties of food components, their role in human nutrition, and changes during technological processes
Treści programoweT-W-5Conclusions
T-A-6Interpretation of the obtained results and conclusions
T-W-1Human nutrition – basic terms.
T-A-3Determination of crude fiber, fiber fractions (NDF, ADL, ADF) and crude fat
T-A-4Assessment of the nutritional protein value
T-W-3Carbohydrates and glicemic index.
T-A-1Methods of determination of the basic nutrients in feed– introduction
T-A-2Determination of dry matter, ash and crude protein
T-W-4Food Additives
T-A-5Estimate chemical assessment of the nutritional protein value
T-W-2Lipids - role of fatty acids in human health.
Metody nauczaniaM-2Didactic disscusion
M-1Lecture
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Short test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student has a basic knowledge in the frame of material program. In the frame of expressing knowledge student makes mistakes.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_1A_BT-S-O10.1_U01The student has the ability to evaluate food products and their composition for human development and health.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_U15Planuje, organizuje i realizuje proste zadania badawcze, indywidualnie i w zespole, pod kierunkiem opiekuna; interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski; systematycznie aktualizuje swoją wiedzę i wykorzystuje ją przy rozwiazywaniu określonych problemów; ma zdolność upowszechniania zdobytej wiedzy w środowisku zawodowym i naukowym; samodzielnie przygotowuje opracowanie naukowe.
BT_1A_U14Posługuje się zasadami racjonalnego żywienia oraz zdrowego trybu życia; analizuje procedury pozyskiwania i otrzymywania różnych produktów żywnościowych, w tym z wykorzystaniem mikroorganizmów.
Cel przedmiotuC-1Knowledge by a student chemical structure and properties of food components, their role in human nutrition, and changes during technological processes
Treści programoweT-A-5Estimate chemical assessment of the nutritional protein value
T-A-3Determination of crude fiber, fiber fractions (NDF, ADL, ADF) and crude fat
T-A-2Determination of dry matter, ash and crude protein
T-A-1Methods of determination of the basic nutrients in feed– introduction
T-A-4Assessment of the nutritional protein value
T-A-6Interpretation of the obtained results and conclusions
Metody nauczaniaM-3Educational films
M-2Didactic disscusion
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Short test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student has a basic knowledge in the frame of material program.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_1A_BT-S-O10.1_K01The student can explain the dangers associated with improper nutrition.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_K03Wykazuje odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; ma świadomość wpływu biotechnologii na kształtowanie i stan środowiska naturalnego oraz zdrowie człowieka.
Cel przedmiotuC-1Knowledge by a student chemical structure and properties of food components, their role in human nutrition, and changes during technological processes
Treści programoweT-W-2Lipids - role of fatty acids in human health.
T-A-6Interpretation of the obtained results and conclusions
T-A-2Determination of dry matter, ash and crude protein
T-A-4Assessment of the nutritional protein value
T-A-5Estimate chemical assessment of the nutritional protein value
T-W-3Carbohydrates and glicemic index.
T-W-5Conclusions
T-A-1Methods of determination of the basic nutrients in feed– introduction
T-A-3Determination of crude fiber, fiber fractions (NDF, ADL, ADF) and crude fat
T-W-1Human nutrition – basic terms.
T-W-4Food Additives
Metody nauczaniaM-2Didactic disscusion
M-1Lecture
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Short test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0He is sufficiently aware of the importance of rational nutrition for human health and the threats resulting from improper nutrition.
3,5
4,0
4,5
5,0