Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S2)
specjalność: Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna

Sylabus przedmiotu Pro- i prebiotyki w diecie psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Pro- i prebiotyki w diecie psów
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Adam Lepczyński <Adam.Lepczynski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 10 0,40,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 10 0,60,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z fizjologii, mikrobiologii, biochemii, żywienia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student zapozna się z głównymi dodatkami funkcjonalnymi, tj. pro- i prebiotykami stosowanymii w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm, zdrowie przewodu pokarmowego i dobrego samopoczucia psów szczególnie w okresie antybiotykoterapii

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Kultury probiotyczne w profilaktyce zdrowotnej psów2
T-A-2Kultury probiotyczne w zależności od stanu fizjologicznego psów2
T-A-3Podział prebiotyków2
T-A-4Zasadność stosowania probiotyków2
T-A-5Analiza efektów prozdrowotnych i dawkowanie prebiotyków2
10
wykłady
T-W-1Dodatki do karm i bezpieczeństwo ich stosowania2
T-W-2Probiotyki – definicja, kryteria, dawki2
T-W-3Mechanizm działania probiotyków2
T-W-4Prebiotyki - charakterystyka i metody otrzymywania2
T-W-5Charakterystyka fermentacji i efekty działania prebiotyków2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie literatury fachowej z zagadnień związanych z przedmiotem3
A-A-3Konsultacje2
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
10

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_26_W06
Posiada wiedzę z zakresu celowości, mechanizmu działaniai bezpieczeństwa stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów
Knlic_2A_W06C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-A-2, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_26_U04
Potrafi określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
Knlic_2A_U04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-A-2, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_26_K03
Student jest świadomy potrzeby stosowania określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
Knlic_2A_K03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-A-2, T-A-1M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_26_W06
Posiada wiedzę z zakresu celowości, mechanizmu działaniai bezpieczeństwa stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów
2,0
3,0Student posiada wiedzę na poiziomie dostatecznym o pro- i prebiotykach stosowanych w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_26_U04
Potrafi określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
2,0
3,0W stopniu dostatecznym umie określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_26_K03
Student jest świadomy potrzeby stosowania określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
2,0
3,0Student zna potrzeby stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Anonymus, Żywienie Twojego psa, Rea, Warszawa, 2011, pierwsze, ISBN 978-83-7544-300-4
  2. Jank Michał, Wilczak Jacek, Jak żywić psa, Multico, Warszawa, 2011, pierwsze, ISBN 978-83-7073-953-9
  3. Piotr Gębczyński, Grażyna Jaworska (red.), Żywność wzbogacona i nutraceutyki, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, Kraków, 2009, ISBN 9788390269993

Literatura dodatkowa

  1. Schwenk Donna, Żywność probiotyczna. Neutralizacja chemii i konserwantów w pożywieniu oraz sposób na powszechne choroby, Vital, Białystok, 2015, pierwsze, ISBN 978-83-654-0419-0

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Kultury probiotyczne w profilaktyce zdrowotnej psów2
T-A-2Kultury probiotyczne w zależności od stanu fizjologicznego psów2
T-A-3Podział prebiotyków2
T-A-4Zasadność stosowania probiotyków2
T-A-5Analiza efektów prozdrowotnych i dawkowanie prebiotyków2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Dodatki do karm i bezpieczeństwo ich stosowania2
T-W-2Probiotyki – definicja, kryteria, dawki2
T-W-3Mechanizm działania probiotyków2
T-W-4Prebiotyki - charakterystyka i metody otrzymywania2
T-W-5Charakterystyka fermentacji i efekty działania prebiotyków2
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie literatury fachowej z zagadnień związanych z przedmiotem3
A-A-3Konsultacje2
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
10
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_26_W06Posiada wiedzę z zakresu celowości, mechanizmu działaniai bezpieczeństwa stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKnlic_2A_W06Posiada pogłębioną wiedzę z zakresu zasad i technik żywienia psów oraz metod produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Student zapozna się z głównymi dodatkami funkcjonalnymi, tj. pro- i prebiotykami stosowanymii w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm, zdrowie przewodu pokarmowego i dobrego samopoczucia psów szczególnie w okresie antybiotykoterapii
Treści programoweT-W-1Dodatki do karm i bezpieczeństwo ich stosowania
T-W-2Probiotyki – definicja, kryteria, dawki
T-W-3Mechanizm działania probiotyków
T-W-5Charakterystyka fermentacji i efekty działania prebiotyków
T-W-4Prebiotyki - charakterystyka i metody otrzymywania
T-A-2Kultury probiotyczne w zależności od stanu fizjologicznego psów
T-A-1Kultury probiotyczne w profilaktyce zdrowotnej psów
T-A-3Podział prebiotyków
T-A-4Zasadność stosowania probiotyków
T-A-5Analiza efektów prozdrowotnych i dawkowanie prebiotyków
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada wiedzę na poiziomie dostatecznym o pro- i prebiotykach stosowanych w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_26_U04Potrafi określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKnlic_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-1Student zapozna się z głównymi dodatkami funkcjonalnymi, tj. pro- i prebiotykami stosowanymii w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm, zdrowie przewodu pokarmowego i dobrego samopoczucia psów szczególnie w okresie antybiotykoterapii
Treści programoweT-W-1Dodatki do karm i bezpieczeństwo ich stosowania
T-W-2Probiotyki – definicja, kryteria, dawki
T-W-3Mechanizm działania probiotyków
T-W-5Charakterystyka fermentacji i efekty działania prebiotyków
T-W-4Prebiotyki - charakterystyka i metody otrzymywania
T-A-2Kultury probiotyczne w zależności od stanu fizjologicznego psów
T-A-1Kultury probiotyczne w profilaktyce zdrowotnej psów
T-A-3Podział prebiotyków
T-A-4Zasadność stosowania probiotyków
T-A-5Analiza efektów prozdrowotnych i dawkowanie prebiotyków
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W stopniu dostatecznym umie określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_26_K03Student jest świadomy potrzeby stosowania określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKnlic_2A_K03Rozumie znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-1Student zapozna się z głównymi dodatkami funkcjonalnymi, tj. pro- i prebiotykami stosowanymii w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm, zdrowie przewodu pokarmowego i dobrego samopoczucia psów szczególnie w okresie antybiotykoterapii
Treści programoweT-W-1Dodatki do karm i bezpieczeństwo ich stosowania
T-W-2Probiotyki – definicja, kryteria, dawki
T-W-3Mechanizm działania probiotyków
T-A-2Kultury probiotyczne w zależności od stanu fizjologicznego psów
T-A-1Kultury probiotyczne w profilaktyce zdrowotnej psów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna potrzeby stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów
3,5
4,0
4,5
5,0