Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Dodatki w żywieniu zwierząt domowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Dodatki w żywieniu zwierząt domowych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Eugenia Jacyno <eugenia.jacyno@zut.edu.pl>, Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 17 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 10 1,00,40zaliczenie
laboratoriaL5 10 1,00,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy żywienia zwierząt
W-2Rola składników pokarmowych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą związaną z nowoczesnymi dodatkami do pokarmów oraz z celowością ich stosowania przy produkcji karm dla zwierząt domowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Charakterystyka dodatków technologicznych2
T-L-2Charakterystyka dodatków sensorycznych, Dodatki odżywcze3
T-L-3Dodatki funkcjonalne. Poziomy ADI5
10
wykłady
T-W-1Poszczególne kategorie i grupy funkcjonalne nowoczesnych substancji dodatkowych4
T-W-2Normy dotyczące autoryzacji, nadzoru i znakowania dodatków do żywności. Status GRAS3
T-W-3Regulacje prawne i technologiczne. Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych dotyczące dodatków.3
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Studiowanie literatury tematu5
A-L-3Przygotowanie sie do zaliczenia8
A-L-4Konsultacje2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów7
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów6
A-W-4Konsultacje2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Objaśnienie
M-4Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie cząstkowe
S-2Ocena formująca: aktywność studenta
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena formująca: obserwacja pracy studenta indywidualnej i grupowej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_B30.5_W01
Ma wiedzę o stosowaniu nowoczesnych dodatków do produkcji karm dla zwierząt domowych
Kn_1P_W12C-1T-W-2, T-W-3, T-L-1M-1, M-2S-3
Kn_1P_B30.5_W02
Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Kn_1P_W14C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1M-1, M-2S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_B30.5_U01
Potrafi zinterpretować właściwie informacje o składzie karm dla zwierząt domowych
Kn_1P_U05C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3M-3, M-4S-1, S-2
Kn_1P_B30.5_U02
Potrafi zastosować właściwy dodatek funkcjonalny w diecie zwierząt domowych
Kn_1P_U05C-1T-L-1, T-L-2M-3, M-4S-1, S-2, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_B30.5_K01
Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Kn_1P_K04C-1T-L-1, T-L-2M-3, M-4S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_B30.5_W01
Ma wiedzę o stosowaniu nowoczesnych dodatków do produkcji karm dla zwierząt domowych
2,0
3,0student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_B30.5_W02
Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
2,0
3,0student w zakresie wiedzy opanował materiał w stopniu podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_B30.5_U01
Potrafi zinterpretować właściwie informacje o składzie karm dla zwierząt domowych
2,0
3,0w stopniu podstawowym student interpretuje informacje o składzie karm
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_B30.5_U02
Potrafi zastosować właściwy dodatek funkcjonalny w diecie zwierząt domowych
2,0
3,0student popełnia wiele błędów, potrafi wykorzystac materiał programowy głównie z pomoca prowadzącego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_B30.5_K01
Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
2,0
3,0Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jank M. red, Żywienie i dietetyka zwierząt (diety i suplementy) Monografia "Magazynu Weterynaryjnego", Medical Tribune Polska, Warszawa, 2020
  2. Guidi D., Żywienie i dietetyka psów i kotów, Edra, Wrocław, 2021
  3. Wilczak J. red, O żywieniu Twojego psa praktycznie, Dog and Sport, Warszwa, 2022

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Charakterystyka dodatków technologicznych2
T-L-2Charakterystyka dodatków sensorycznych, Dodatki odżywcze3
T-L-3Dodatki funkcjonalne. Poziomy ADI5
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Poszczególne kategorie i grupy funkcjonalne nowoczesnych substancji dodatkowych4
T-W-2Normy dotyczące autoryzacji, nadzoru i znakowania dodatków do żywności. Status GRAS3
T-W-3Regulacje prawne i technologiczne. Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych dotyczące dodatków.3
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Studiowanie literatury tematu5
A-L-3Przygotowanie sie do zaliczenia8
A-L-4Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów7
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów6
A-W-4Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_B30.5_W01Ma wiedzę o stosowaniu nowoczesnych dodatków do produkcji karm dla zwierząt domowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W12Zna zasady i techniki żywienia zwierząt oraz metody produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą związaną z nowoczesnymi dodatkami do pokarmów oraz z celowością ich stosowania przy produkcji karm dla zwierząt domowych
Treści programoweT-W-2Normy dotyczące autoryzacji, nadzoru i znakowania dodatków do żywności. Status GRAS
T-W-3Regulacje prawne i technologiczne. Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych dotyczące dodatków.
T-L-1Charakterystyka dodatków technologicznych
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_B30.5_W02Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W14Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w surowcach do produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą związaną z nowoczesnymi dodatkami do pokarmów oraz z celowością ich stosowania przy produkcji karm dla zwierząt domowych
Treści programoweT-W-1Poszczególne kategorie i grupy funkcjonalne nowoczesnych substancji dodatkowych
T-W-2Normy dotyczące autoryzacji, nadzoru i znakowania dodatków do żywności. Status GRAS
T-W-3Regulacje prawne i technologiczne. Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych dotyczące dodatków.
T-L-1Charakterystyka dodatków technologicznych
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: aktywność studenta
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w zakresie wiedzy opanował materiał w stopniu podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_B30.5_U01Potrafi zinterpretować właściwie informacje o składzie karm dla zwierząt domowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U05Ocenia potrzeby pokarmowe psów i innych zwierząt udomowionych; bilansuje energię całkowitą i metaboliczną oraz ocenia poszczególne substancje odżywcze komponentów diet, określa idealną masę ciała, wykonuje punktową ocenę kondycji psa, potrafi wytwarzać karmy oraz szacuje ich jakość i wartość pokarmową
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą związaną z nowoczesnymi dodatkami do pokarmów oraz z celowością ich stosowania przy produkcji karm dla zwierząt domowych
Treści programoweT-L-1Charakterystyka dodatków technologicznych
T-L-2Charakterystyka dodatków sensorycznych, Dodatki odżywcze
T-L-3Dodatki funkcjonalne. Poziomy ADI
Metody nauczaniaM-3Objaśnienie
M-4Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie cząstkowe
S-2Ocena formująca: aktywność studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0w stopniu podstawowym student interpretuje informacje o składzie karm
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_B30.5_U02Potrafi zastosować właściwy dodatek funkcjonalny w diecie zwierząt domowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U05Ocenia potrzeby pokarmowe psów i innych zwierząt udomowionych; bilansuje energię całkowitą i metaboliczną oraz ocenia poszczególne substancje odżywcze komponentów diet, określa idealną masę ciała, wykonuje punktową ocenę kondycji psa, potrafi wytwarzać karmy oraz szacuje ich jakość i wartość pokarmową
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą związaną z nowoczesnymi dodatkami do pokarmów oraz z celowością ich stosowania przy produkcji karm dla zwierząt domowych
Treści programoweT-L-1Charakterystyka dodatków technologicznych
T-L-2Charakterystyka dodatków sensorycznych, Dodatki odżywcze
Metody nauczaniaM-3Objaśnienie
M-4Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie cząstkowe
S-2Ocena formująca: aktywność studenta
S-4Ocena formująca: obserwacja pracy studenta indywidualnej i grupowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student popełnia wiele błędów, potrafi wykorzystac materiał programowy głównie z pomoca prowadzącego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_B30.5_K01Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą związaną z nowoczesnymi dodatkami do pokarmów oraz z celowością ich stosowania przy produkcji karm dla zwierząt domowych
Treści programoweT-L-1Charakterystyka dodatków technologicznych
T-L-2Charakterystyka dodatków sensorycznych, Dodatki odżywcze
Metody nauczaniaM-3Objaśnienie
M-4Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: obserwacja pracy studenta indywidualnej i grupowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
3,5
4,0
4,5
5,0