Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)
specjalność: Ekologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt

Sylabus przedmiotu Hodowla i użytkowanie gołębi:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Hodowla i użytkowanie gołębi
Specjalność Hodowla zwierząt gospodarskich
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Dybus <Andrzej.Dybus@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 8 1,00,59zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 7 1,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu anatomii, fizjologii, genetyki oraz żywienia zwierząt.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z hodowlą oraz użytkowaniem gołębi.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zapoczątkowanie hodowli gołębi. Wychów gołębi. Rozpoznawanie płci i wieku.1
T-A-2Żywienie gołębi, przygotowanie mieszanek paszowych, zapotrzebowanie gołębi na paszę, zadawanie karmy, pojenie.1
T-A-3Pomieszczenia dla gołębi. Typy gołębników oraz ich wyposażenie.1
T-A-4Zachowanie się gołębi, hierarchia w stadzie. Parowanie się gołębi, budowanie gniazda, wysiadywanie jaj.1
T-A-5Selekcja, metody kojarzenia gołębi. Wystawy gołębi pocztowych i ozdobnych.1
T-A-6Metody lotowania gołębi pocztowych. Organizacja lotów konkursowych.1
T-A-7Markery genetyczne wydolności powrotnolotowej.1
7
wykłady
T-W-1Pochodzenie i udomowienie gołębi. Historia hodowli gołębi, znaczenie we współczesnym świecie.1
T-W-2Genetyczne podstawy doskonalenia cech gołębi.1
T-W-3Pochodzenie i klasyfikacja ras gołębi. Charakterystyka ras gołębi hodowanych w Polsce.2
T-W-4Orientacja gołębi w przestrzeni. Gołębie pocztowe.2
T-W-5Chów i użytkowanie gołębi mięsnych.1
T-W-6Zwierzęta drapieżne zagrażające gołębiom.1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach audytoryjnych.7
A-A-2Czytanie wskazanej literatury.9
A-A-3Przygotowanie się do zaliczenia materiału.7
A-A-4Konsultacje2
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.8
A-W-2Czytanie wskazanej literatury.9
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia materiału.6
A-W-4Konsultacje2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Film.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Wykład konwersatoryjny.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń audytoryjnych.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_null_W01
Definiuje pochodzenie i udomowienie gołębi, znaczenie hodowli gołębi we współczesnym świecie.
ZO_2A_W04, ZO_2A_W01C-1T-W-1M-3, M-1S-1
ZO_2A_null_W02
Charakteryzuje pochodzenie i klasyfikację ras gołębi.
ZO_2A_W09C-1T-W-3M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_null_U01
Podejmuje działania związane z zapoczątkowaniem hodowli gołębi. Nakreśla szczegóły dotyczące wychowu gołębi, rozpoznawania płci i wieku.
ZO_2A_U01, ZO_2A_U11C-1T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-W-5M-3, M-4, M-2S-2
ZO_2A_null_U02
Prezentuje zasady żywienia gołębi.
ZO_2A_U12C-1T-A-2M-3, M-4, M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZG-O4.1_K02
Student wykazuje zrozumienie i wrażliwość na specyficzne potrzeby środowiska gołębi.
ZO_2A_K09C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-W-6, T-W-1, T-W-5M-3, M-4, M-1S-2, S-1
ZO_2A_null_K01
Ma świadomość zasad chowu i hodowli gołębi.
ZO_2A_K06C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-7, T-A-6, T-W-6, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5M-3, M-4, M-1, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_null_W01
Definiuje pochodzenie i udomowienie gołębi, znaczenie hodowli gołębi we współczesnym świecie.
2,0
3,0Student opanował podstawowy materiał programowy, rozumie podstawowy zakres materiału, przyswoił zasadnicze treści programowe, wykazuje średnie zainteresowanie w stosunku do wiedzy, popełnia wiele błędów w zakresie wyrażania wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_2A_null_W02
Charakteryzuje pochodzenie i klasyfikację ras gołębi.
2,0
3,0Student opanował podstawowy materiał programowy, rozumie podstawowy zakres materiału, przyswoił zasadnicze treści programowe, wykazuje średnie zainteresowanie w stosunku do wiedzy, popełnia wiele błędów w zakresie wyrażania wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_null_U01
Podejmuje działania związane z zapoczątkowaniem hodowli gołębi. Nakreśla szczegóły dotyczące wychowu gołębi, rozpoznawania płci i wieku.
2,0
3,0Student nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów zleconego zadania, nie operuje wiedzą kontekstową
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_2A_null_U02
Prezentuje zasady żywienia gołębi.
2,0
3,0Student nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów zleconego zadania, nie operuje wiedzą kontekstową
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZG-O4.1_K02
Student wykazuje zrozumienie i wrażliwość na specyficzne potrzeby środowiska gołębi.
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe zrozumienie i wrażliwość
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_2A_null_K01
Ma świadomość zasad chowu i hodowli gołębi.
2,0
3,0Student ma podstawową świadomość
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Peterfi S., Hodowla gołębi., PWRiL, Warszawa, 1982
  2. Nowicki B., Pawlina E., Dubiel A., Gołębie. Chów, hodowla, rasy., PWRiL, Warszawa, 1996, .
  3. Nowicki B., Pawlina E., Gołębie pocztowe., PWRiL, Warszawa, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Red., Album Gołębi Pocztowych i Rasowych, Wydawnictwo PIĘTKA, KATOWICE, 2006

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zapoczątkowanie hodowli gołębi. Wychów gołębi. Rozpoznawanie płci i wieku.1
T-A-2Żywienie gołębi, przygotowanie mieszanek paszowych, zapotrzebowanie gołębi na paszę, zadawanie karmy, pojenie.1
T-A-3Pomieszczenia dla gołębi. Typy gołębników oraz ich wyposażenie.1
T-A-4Zachowanie się gołębi, hierarchia w stadzie. Parowanie się gołębi, budowanie gniazda, wysiadywanie jaj.1
T-A-5Selekcja, metody kojarzenia gołębi. Wystawy gołębi pocztowych i ozdobnych.1
T-A-6Metody lotowania gołębi pocztowych. Organizacja lotów konkursowych.1
T-A-7Markery genetyczne wydolności powrotnolotowej.1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pochodzenie i udomowienie gołębi. Historia hodowli gołębi, znaczenie we współczesnym świecie.1
T-W-2Genetyczne podstawy doskonalenia cech gołębi.1
T-W-3Pochodzenie i klasyfikacja ras gołębi. Charakterystyka ras gołębi hodowanych w Polsce.2
T-W-4Orientacja gołębi w przestrzeni. Gołębie pocztowe.2
T-W-5Chów i użytkowanie gołębi mięsnych.1
T-W-6Zwierzęta drapieżne zagrażające gołębiom.1
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach audytoryjnych.7
A-A-2Czytanie wskazanej literatury.9
A-A-3Przygotowanie się do zaliczenia materiału.7
A-A-4Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.8
A-W-2Czytanie wskazanej literatury.9
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia materiału.6
A-W-4Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_null_W01Definiuje pochodzenie i udomowienie gołębi, znaczenie hodowli gołębi we współczesnym świecie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W04ma zaawansowaną wiedzę z zakresu budowy, rozwoju i wzrostu oraz funkcjonowania organizmów żywych na różnych poziomach organizacji biosfery
ZO_2A_W01w pogłębionym stopniu zna rodzaje doświadczeń oraz metody i techniki realizacji prac badawczych, a także zna podstawowe teorie w zakresie nauk przyrodniczych znajdujących zastosowanie w zootechnice
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z hodowlą oraz użytkowaniem gołębi.
Treści programoweT-W-1Pochodzenie i udomowienie gołębi. Historia hodowli gołębi, znaczenie we współczesnym świecie.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna.
M-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował podstawowy materiał programowy, rozumie podstawowy zakres materiału, przyswoił zasadnicze treści programowe, wykazuje średnie zainteresowanie w stosunku do wiedzy, popełnia wiele błędów w zakresie wyrażania wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_null_W02Charakteryzuje pochodzenie i klasyfikację ras gołębi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W09ma pogłębioną wiedzę z zakresu zasad racjonalnego żywienia, chorób i utrzymania zwierząt gospodarskich, amatorskich, laboratoryjnych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących, a także ich wykorzystania dla poprawy jakości życia człowieka
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z hodowlą oraz użytkowaniem gołębi.
Treści programoweT-W-3Pochodzenie i klasyfikacja ras gołębi. Charakterystyka ras gołębi hodowanych w Polsce.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Film.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował podstawowy materiał programowy, rozumie podstawowy zakres materiału, przyswoił zasadnicze treści programowe, wykazuje średnie zainteresowanie w stosunku do wiedzy, popełnia wiele błędów w zakresie wyrażania wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_null_U01Podejmuje działania związane z zapoczątkowaniem hodowli gołębi. Nakreśla szczegóły dotyczące wychowu gołębi, rozpoznawania płci i wieku.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U01Wykazuje pogłębioną umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki.
ZO_2A_U11Wykazuje umiejętność organizacji chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt udomowionych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z hodowlą oraz użytkowaniem gołębi.
Treści programoweT-A-1Zapoczątkowanie hodowli gołębi. Wychów gołębi. Rozpoznawanie płci i wieku.
T-A-3Pomieszczenia dla gołębi. Typy gołębników oraz ich wyposażenie.
T-A-4Zachowanie się gołębi, hierarchia w stadzie. Parowanie się gołębi, budowanie gniazda, wysiadywanie jaj.
T-A-5Selekcja, metody kojarzenia gołębi. Wystawy gołębi pocztowych i ozdobnych.
T-W-5Chów i użytkowanie gołębi mięsnych.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Wykład konwersatoryjny.
M-2Film.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń audytoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów zleconego zadania, nie operuje wiedzą kontekstową
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_null_U02Prezentuje zasady żywienia gołębi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U12Potrafi ocenić i określić przydatność różnych składników pokarmowych oraz dodatków pokarmowych w żywieniu ludzi i zwierząt w celu jego optymalizacji
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z hodowlą oraz użytkowaniem gołębi.
Treści programoweT-A-2Żywienie gołębi, przygotowanie mieszanek paszowych, zapotrzebowanie gołębi na paszę, zadawanie karmy, pojenie.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Wykład konwersatoryjny.
M-2Film.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń audytoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów zleconego zadania, nie operuje wiedzą kontekstową
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_HZG-O4.1_K02Student wykazuje zrozumienie i wrażliwość na specyficzne potrzeby środowiska gołębi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K09Przejawia wysoką wrażliwość na potrzeby ludzi i zwierząt oraz otaczającego środowiska
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z hodowlą oraz użytkowaniem gołębi.
Treści programoweT-A-1Zapoczątkowanie hodowli gołębi. Wychów gołębi. Rozpoznawanie płci i wieku.
T-A-2Żywienie gołębi, przygotowanie mieszanek paszowych, zapotrzebowanie gołębi na paszę, zadawanie karmy, pojenie.
T-A-3Pomieszczenia dla gołębi. Typy gołębników oraz ich wyposażenie.
T-A-4Zachowanie się gołębi, hierarchia w stadzie. Parowanie się gołębi, budowanie gniazda, wysiadywanie jaj.
T-W-6Zwierzęta drapieżne zagrażające gołębiom.
T-W-1Pochodzenie i udomowienie gołębi. Historia hodowli gołębi, znaczenie we współczesnym świecie.
T-W-5Chów i użytkowanie gołębi mięsnych.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Wykład konwersatoryjny.
M-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń audytoryjnych.
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe zrozumienie i wrażliwość
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_null_K01Ma świadomość zasad chowu i hodowli gołębi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K06Jest zdecydowany odpowiedzialnie wypełniać zadania zootechnika, dostosowując je do aktualnych potrzeb społecznych, a także swoją postawą przyczyniać się do podniesienia rangi wykonywanego zawodu, szczególnie poprzez przestrzeganie zasad etyki zawodowej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z hodowlą oraz użytkowaniem gołębi.
Treści programoweT-A-1Zapoczątkowanie hodowli gołębi. Wychów gołębi. Rozpoznawanie płci i wieku.
T-A-2Żywienie gołębi, przygotowanie mieszanek paszowych, zapotrzebowanie gołębi na paszę, zadawanie karmy, pojenie.
T-A-3Pomieszczenia dla gołębi. Typy gołębników oraz ich wyposażenie.
T-A-4Zachowanie się gołębi, hierarchia w stadzie. Parowanie się gołębi, budowanie gniazda, wysiadywanie jaj.
T-A-5Selekcja, metody kojarzenia gołębi. Wystawy gołębi pocztowych i ozdobnych.
T-A-7Markery genetyczne wydolności powrotnolotowej.
T-A-6Metody lotowania gołębi pocztowych. Organizacja lotów konkursowych.
T-W-6Zwierzęta drapieżne zagrażające gołębiom.
T-W-4Orientacja gołębi w przestrzeni. Gołębie pocztowe.
T-W-1Pochodzenie i udomowienie gołębi. Historia hodowli gołębi, znaczenie we współczesnym świecie.
T-W-2Genetyczne podstawy doskonalenia cech gołębi.
T-W-3Pochodzenie i klasyfikacja ras gołębi. Charakterystyka ras gołębi hodowanych w Polsce.
T-W-5Chów i użytkowanie gołębi mięsnych.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Wykład konwersatoryjny.
M-1Wykład informacyjny.
M-2Film.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń audytoryjnych.
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową świadomość
3,5
4,0
4,5
5,0