Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska - Inżynieria środowiska (S1)

Sylabus przedmiotu Specjalne urządzenia sanitarne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Inżynieria środowiska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Specjalne urządzenia sanitarne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrzewnictwa, Wentylacji i Ciepłownictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Leciej-Pirczewska <Dorota.Leciej-Pirczewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Ewa Figiel <Ewa.Figiel@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 30 2,00,60zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 15 1,00,40zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy wiedzy z technologii wody
W-2Podstawy wiedzy z mechaniki płynów

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomość instalacji sanitarnych basenów kąpielowych, technologii zakładów zbiorowego żywienia, zakładów pralniczych oraz instalacji gazów medycznych
C-2Umiejętność wykonania podstawowych obliczeń niezbędnych przy projektowaniu instalacji w obiektach basenowych, gastronomicznych, pralniczych, szpitalnych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej7
T-A-2Prezentacja instalacji na wybranym rzeczywistym obiekcie basenowym2
T-A-3Dobór okapu w kuchni zbiorowego żywienia4
T-A-4Dobór rurociągów gazów medycznych2
15
wykłady
T-W-1Obiekty basenowe: podstawowe definicje, parametry komfortu w halach basenowych, ogrzewanie hal basenowych i zaplecza, bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej, organizacja wymiany powietrza na basenach, systemy wentylacji hal basenowych, zanieczyszczenia wody basenowej, przepisy dotyczące utrzymania czystości na basenach krytych, metody oczyszczania wody basenowej, systemy przepływu wody przez nieckę basenową, odprowadzenie i doprowadzenie wody z /do niecki basenowej, przelewy.13
T-W-2Zakłady zbiorowego żywienia: podstawowe definicje, zasady funkcjonalnego rozwiązania przestrzennego, wentylacja kuchni zbiorowego żywienia, okapy, wymagania techniczno-technologiczne, zasady projektowania.5
T-W-3Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne: podstawowe definicje, procesy i urządzenia technologiczne, wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania, wody ciepłej i zimnej, pary, kanalizacji i wentylacji5
T-W-4Instalacje gazów medycznych: rodzaje i wlaściwości gazów medycznych, wymagania i wyposażenie instalacji, zasady projektowania5
T-W-5Zaliczenie2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Samodzielna realizacja ćwiczenia, przygotowanie sprawozdania8
A-A-3Konsultacje2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Bieżące utrwalanie wiedzy8
A-W-3Samodzielne przygotowanie się do zaliczenia10
A-W-4Udział w konsultacjach2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające - wykład informacyjny w formie prezentacji multimedialnych
M-2Metody praktyczne: ćwiczenia obliczeniowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne lub ustne wykładów
S-2Ocena formująca: Ocena poszczególnych zadań obliczeniowych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IS_1A_S1/C/19_W01
Ma podstawową wiedzę z zakresu budowy i projektowania instalacji basenowych, technologii kuchni zbiorowego żywienia, zakładów pralniczych i gazów medycznych
IS_1A_W07, IS_1A_W03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IS_1A_S1/C/19_U01
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski. Potrafi samodzielnie wykonać obliczenia wybranych instalacji dla obiektów o specjalnym przeznaczeniu
IS_1A_U05, IS_1A_U07, IS_1A_U04C-2T-A-1, T-A-4, T-A-2, T-A-3M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IS_1A_S1/C/19_K01
Jest gotów do profesjonalniego zdefiniowania, sklasyfikowania i zastosowania priorytetów służących realizacji podjętego zadania inżynierskiego
IS_1A_K01C-1, C-2T-A-1, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-A-4, T-A-2, T-A-3, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IS_1A_S1/C/19_W01
Ma podstawową wiedzę z zakresu budowy i projektowania instalacji basenowych, technologii kuchni zbiorowego żywienia, zakładów pralniczych i gazów medycznych
2,0
3,0Zna i rozumie w stopniu ogólnym wiedzę związaną z budową i projektowaniem instalacji basenowych, technologii kuchni zbiorowego żywienia, zakładów pralniczych i gazów medycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IS_1A_S1/C/19_U01
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski. Potrafi samodzielnie wykonać obliczenia wybranych instalacji dla obiektów o specjalnym przeznaczeniu
2,0
3,0Potrafi pozyskać potrzebne informacje w celu doboru wybranych urzadzeń i technologii w projektach instalacji dla obiektów o specjalnym przeznaczeniu. Sprawozdania zawierają jednak dość istotne braki/ błędy w części obliczeniowej i/ lub rysunkowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IS_1A_S1/C/19_K01
Jest gotów do profesjonalniego zdefiniowania, sklasyfikowania i zastosowania priorytetów służących realizacji podjętego zadania inżynierskiego
2,0
3,0Jest gotów do określenia właściwych priorytetów dla podjętych zadań projektowych jedynie w ograniczonym zakresie
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jaskólski M., Micewicz Z., Wentylacja i klimatyzacja hal krytych pływalni, Gdańsk
  2. H. G. Sabiniak, M. Pietras, Klimatyzacja obiektów basenowych, Politechnika Łódzka, Łódź
  3. Grzesińska W., Projektowanie technologiczne zakładów spożywczych. Wybrane zagadnienia, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie, Częstochowa

Literatura dodatkowa

  1. Kaiser K., Instalacje gazów medycznych, sprężonego powietrza i próżni
  2. Ratajczak K., Układy wentylacyjne krytych basenów kąpielowych w aspekcie energooszczędności, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej
  3. Leciej-Pirczewska D., Projektowanie wentylacji kuchni zbiorowego żywienia zgodne z normą PN-EN 16282-1 oraz VDI 2052, INSTAL, Nr 4 Wydawnictwo - Ośrodek informacji "Technika instalacyjna w budownictwie", Warszawa, 2019

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej7
T-A-2Prezentacja instalacji na wybranym rzeczywistym obiekcie basenowym2
T-A-3Dobór okapu w kuchni zbiorowego żywienia4
T-A-4Dobór rurociągów gazów medycznych2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Obiekty basenowe: podstawowe definicje, parametry komfortu w halach basenowych, ogrzewanie hal basenowych i zaplecza, bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej, organizacja wymiany powietrza na basenach, systemy wentylacji hal basenowych, zanieczyszczenia wody basenowej, przepisy dotyczące utrzymania czystości na basenach krytych, metody oczyszczania wody basenowej, systemy przepływu wody przez nieckę basenową, odprowadzenie i doprowadzenie wody z /do niecki basenowej, przelewy.13
T-W-2Zakłady zbiorowego żywienia: podstawowe definicje, zasady funkcjonalnego rozwiązania przestrzennego, wentylacja kuchni zbiorowego żywienia, okapy, wymagania techniczno-technologiczne, zasady projektowania.5
T-W-3Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne: podstawowe definicje, procesy i urządzenia technologiczne, wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania, wody ciepłej i zimnej, pary, kanalizacji i wentylacji5
T-W-4Instalacje gazów medycznych: rodzaje i wlaściwości gazów medycznych, wymagania i wyposażenie instalacji, zasady projektowania5
T-W-5Zaliczenie2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Samodzielna realizacja ćwiczenia, przygotowanie sprawozdania8
A-A-3Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Bieżące utrwalanie wiedzy8
A-W-3Samodzielne przygotowanie się do zaliczenia10
A-W-4Udział w konsultacjach2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIS_1A_S1/C/19_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu budowy i projektowania instalacji basenowych, technologii kuchni zbiorowego żywienia, zakładów pralniczych i gazów medycznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_W07Ma wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
IS_1A_W03Ma wiedzę w zakresie zasad działania, projektowania, wykonawstwa i eksploatacji urządzeń, obiektów technicznych i systemów służących do zaopatrzenia w energię cieplną i chłodniczą, gaz, wodę, odprowadzania i oczyszczania ścieków oraz odpadów, dystrybucji powietrza.
Cel przedmiotuC-1Znajomość instalacji sanitarnych basenów kąpielowych, technologii zakładów zbiorowego żywienia, zakładów pralniczych oraz instalacji gazów medycznych
Treści programoweT-W-1Obiekty basenowe: podstawowe definicje, parametry komfortu w halach basenowych, ogrzewanie hal basenowych i zaplecza, bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej, organizacja wymiany powietrza na basenach, systemy wentylacji hal basenowych, zanieczyszczenia wody basenowej, przepisy dotyczące utrzymania czystości na basenach krytych, metody oczyszczania wody basenowej, systemy przepływu wody przez nieckę basenową, odprowadzenie i doprowadzenie wody z /do niecki basenowej, przelewy.
T-W-2Zakłady zbiorowego żywienia: podstawowe definicje, zasady funkcjonalnego rozwiązania przestrzennego, wentylacja kuchni zbiorowego żywienia, okapy, wymagania techniczno-technologiczne, zasady projektowania.
T-W-3Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne: podstawowe definicje, procesy i urządzenia technologiczne, wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania, wody ciepłej i zimnej, pary, kanalizacji i wentylacji
T-W-4Instalacje gazów medycznych: rodzaje i wlaściwości gazów medycznych, wymagania i wyposażenie instalacji, zasady projektowania
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny w formie prezentacji multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne lub ustne wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna i rozumie w stopniu ogólnym wiedzę związaną z budową i projektowaniem instalacji basenowych, technologii kuchni zbiorowego żywienia, zakładów pralniczych i gazów medycznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIS_1A_S1/C/19_U01Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski. Potrafi samodzielnie wykonać obliczenia wybranych instalacji dla obiektów o specjalnym przeznaczeniu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_U05Potrafi planować i przeprowadzać obliczenia, analizy i eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane rezultaty, krytycznie ocenić otrzymane wyniki oraz wyciągać wnioski.
IS_1A_U07Potrafi samodzielnie posługiwać się materiałami źródłowymi w zakresie analizy i syntezy zawartych w nich informacji oraz poddawać je krytycznej ocenie w odniesieniu do rozważanych problemów.
IS_1A_U04Potrafi samodzielnie dobrać i zaprojektować urządzenia, obiekty techniczne, instalacje i sieci z zakresu inżynierii środowiska w tym wykorzystując specjalistyczne oprogramowanie.
Cel przedmiotuC-2Umiejętność wykonania podstawowych obliczeń niezbędnych przy projektowaniu instalacji w obiektach basenowych, gastronomicznych, pralniczych, szpitalnych
Treści programoweT-A-1Bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej
T-A-4Dobór rurociągów gazów medycznych
T-A-2Prezentacja instalacji na wybranym rzeczywistym obiekcie basenowym
T-A-3Dobór okapu w kuchni zbiorowego żywienia
Metody nauczaniaM-2Metody praktyczne: ćwiczenia obliczeniowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena poszczególnych zadań obliczeniowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi pozyskać potrzebne informacje w celu doboru wybranych urzadzeń i technologii w projektach instalacji dla obiektów o specjalnym przeznaczeniu. Sprawozdania zawierają jednak dość istotne braki/ błędy w części obliczeniowej i/ lub rysunkowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIS_1A_S1/C/19_K01Jest gotów do profesjonalniego zdefiniowania, sklasyfikowania i zastosowania priorytetów służących realizacji podjętego zadania inżynierskiego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIS_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów inżynierskich i technicznych.
Cel przedmiotuC-1Znajomość instalacji sanitarnych basenów kąpielowych, technologii zakładów zbiorowego żywienia, zakładów pralniczych oraz instalacji gazów medycznych
C-2Umiejętność wykonania podstawowych obliczeń niezbędnych przy projektowaniu instalacji w obiektach basenowych, gastronomicznych, pralniczych, szpitalnych
Treści programoweT-A-1Bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej
T-W-4Instalacje gazów medycznych: rodzaje i wlaściwości gazów medycznych, wymagania i wyposażenie instalacji, zasady projektowania
T-W-1Obiekty basenowe: podstawowe definicje, parametry komfortu w halach basenowych, ogrzewanie hal basenowych i zaplecza, bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej, organizacja wymiany powietrza na basenach, systemy wentylacji hal basenowych, zanieczyszczenia wody basenowej, przepisy dotyczące utrzymania czystości na basenach krytych, metody oczyszczania wody basenowej, systemy przepływu wody przez nieckę basenową, odprowadzenie i doprowadzenie wody z /do niecki basenowej, przelewy.
T-W-2Zakłady zbiorowego żywienia: podstawowe definicje, zasady funkcjonalnego rozwiązania przestrzennego, wentylacja kuchni zbiorowego żywienia, okapy, wymagania techniczno-technologiczne, zasady projektowania.
T-A-4Dobór rurociągów gazów medycznych
T-A-2Prezentacja instalacji na wybranym rzeczywistym obiekcie basenowym
T-A-3Dobór okapu w kuchni zbiorowego żywienia
T-W-3Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne: podstawowe definicje, procesy i urządzenia technologiczne, wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania, wody ciepłej i zimnej, pary, kanalizacji i wentylacji
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny w formie prezentacji multimedialnych
M-2Metody praktyczne: ćwiczenia obliczeniowe
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne lub ustne wykładów
S-2Ocena formująca: Ocena poszczególnych zadań obliczeniowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest gotów do określenia właściwych priorytetów dla podjętych zadań projektowych jedynie w ograniczonym zakresie
3,5
4,0
4,5
5,0