Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N1)
specjalność: Produkcja roślinna i usługi agrotechniczne

Sylabus przedmiotu Organizacja i zarządzanie gospodarstwem rolnym:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Organizacja i zarządzanie gospodarstwem rolnym
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Paweł Milczarski <Pawel.Milczarski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 12 1,20,70zaliczenie
laboratoriaL7 6 0,80,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza o gospodarstwie rolnym, produkcji rolniczej.
W-2Podstawowe zagadnienia z podstaw ekonomii, zarządzania i przepisów prawa rolnego

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zasadmi organizacji gospodarstwa rolnego
C-2Przygotowanie studentów do samodzielnego kierowania gospodarstwem rolnym w tym organizacją zasiewów, planowaniem nawożenia i ochrony roślin. Ocena opłacalności produkcji, rachunek kosztów i wyników
C-3Przygotowanie studentów do stosowania narzędzi informatycznych wspomagającyh podejmowanie decyzji w gospodarstwie

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zarządzanie gruntami i zasiewami2
T-L-2Ewidencja badań gleby i planowanie nawożenia1
T-L-3Gospodarowanie magazynowe i ochrona roślin1
T-L-4Kontrola kosztów, systemy rachunku kosztów1
T-L-5Raporty i zestawienia, analiza podsumowująca projekt1
6
wykłady
T-W-1Struktura organizacyjna gospodarstwa rolnego. Zasady tworzenia struktury organizacyjnej przedsiębiorstw rolnych. Podstawowe zagadnienia prawne związane z prowadzeniem gospodarstwa rolnego.2
T-W-2Zasoby gospodarstwa rolnego. Organizacja produkcji roślinnej i zwierzęcej.3
T-W-3Organizacja pracy i mechanizacji. Pojęcie nakładów, kosztów, produkcji i dochodów w gospodarstwie rolnym.2
T-W-4Źródła przychodu w gospodarstwie. Finansowanie i wynik finansowy gospodarstwa.2
T-W-5Rachunek opłacalności zmian w działalności bieżącej: jednostkowe koszty produkcji, koszty eksploatacji maszyn rolniczych, kalkulacje kosztów.3
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia14
20
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia18
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Metoda programowa z użyciem komputera

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z cyklu wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przygotowania projektu komputerowego

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C31_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie definiować podstawowe zagadnienia związane z organizacją i zarządzaniem gospodarstwem rolny. Student potrafi scharakteryzować posiadane zasoby i opisać zasady ich optymalnego wykorzystania dla osiągnięcia zamierzonych celów gospodarczych zgodnie ze sztuką rolniczą. Student powinien identyfikować poszczególne obiekty kosztowe i zasady oceny opłacalności prowadzonej produkcji rolniczej
ROL_1A_W02C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C31_U01
Student potrafi scharakteryzować posiadane zasoby i wykazać się umiejętnością ich optymalnego wykorzystania w celu osiągnięcia zamierzonych celów gospodarczych zgodnie ze sztuką rolniczą. Student umie wyliczyć koszty prowadzonej działalności i oszacować opłacalność prowadzonej produkcji rolniczej. Student umie wykorzystywać programy komputerowe do wspomagania procesu podejmowania decyzji w ramach prowadzonej działalności
ROL_1A_U19C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C31_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: świadomość potrzeb optymalizacji zasobów produkcyjnych, zdolność do oceny ryzyka prowadzonej działaności i determinację do osiągnięcia sukcesu w działalności rolniczej
ROL_1A_K07C-2, C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C31_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie definiować podstawowe zagadnienia związane z organizacją i zarządzaniem gospodarstwem rolny. Student potrafi scharakteryzować posiadane zasoby i opisać zasady ich optymalnego wykorzystania dla osiągnięcia zamierzonych celów gospodarczych zgodnie ze sztuką rolniczą. Student powinien identyfikować poszczególne obiekty kosztowe i zasady oceny opłacalności prowadzonej produkcji rolniczej
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym definiuje najważniejsze zagadnienia związane z zarządzaniem gospodarstwem rolnym. Identyfikuje zasoby, obiekty kosztowe i podstawe narzędzia analizy opłacalności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C31_U01
Student potrafi scharakteryzować posiadane zasoby i wykazać się umiejętnością ich optymalnego wykorzystania w celu osiągnięcia zamierzonych celów gospodarczych zgodnie ze sztuką rolniczą. Student umie wyliczyć koszty prowadzonej działalności i oszacować opłacalność prowadzonej produkcji rolniczej. Student umie wykorzystywać programy komputerowe do wspomagania procesu podejmowania decyzji w ramach prowadzonej działalności
2,0
3,0Student wykonał projekt w stopniu zadowalającym. Wykonał co najmniej 50% postawionych zadań
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C31_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: świadomość potrzeb optymalizacji zasobów produkcyjnych, zdolność do oceny ryzyka prowadzonej działaności i determinację do osiągnięcia sukcesu w działalności rolniczej
2,0
3,0Student posiadł kompetentencje do stosowania wiedzy i umiejętności w stopniu podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Michael Collins, Farm Management in Peasant Agriculture, Michael Collins, 2019, Język angielski
  2. Jan Fereniec, Ekonomika i organizacja rolnictwa, Key Text, 1999, e-book

Literatura dodatkowa

  1. Marta Baraniak, Finansowanie działalności innowacyjnej gospodarstw rolnych, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2020, e-book
  2. Marta Baraniak, Jakub Marszałek, Dorota Starzyńska, Determinanty działalności innowacyjnej gospodarstw rolnych, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2021, e-book
  3. Paweł Czechowski, Prawo rolne, Wolters Kluwer Polska SA, 2022, e-book

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zarządzanie gruntami i zasiewami2
T-L-2Ewidencja badań gleby i planowanie nawożenia1
T-L-3Gospodarowanie magazynowe i ochrona roślin1
T-L-4Kontrola kosztów, systemy rachunku kosztów1
T-L-5Raporty i zestawienia, analiza podsumowująca projekt1
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Struktura organizacyjna gospodarstwa rolnego. Zasady tworzenia struktury organizacyjnej przedsiębiorstw rolnych. Podstawowe zagadnienia prawne związane z prowadzeniem gospodarstwa rolnego.2
T-W-2Zasoby gospodarstwa rolnego. Organizacja produkcji roślinnej i zwierzęcej.3
T-W-3Organizacja pracy i mechanizacji. Pojęcie nakładów, kosztów, produkcji i dochodów w gospodarstwie rolnym.2
T-W-4Źródła przychodu w gospodarstwie. Finansowanie i wynik finansowy gospodarstwa.2
T-W-5Rachunek opłacalności zmian w działalności bieżącej: jednostkowe koszty produkcji, koszty eksploatacji maszyn rolniczych, kalkulacje kosztów.3
12

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia14
20
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia18
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_C31_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie definiować podstawowe zagadnienia związane z organizacją i zarządzaniem gospodarstwem rolny. Student potrafi scharakteryzować posiadane zasoby i opisać zasady ich optymalnego wykorzystania dla osiągnięcia zamierzonych celów gospodarczych zgodnie ze sztuką rolniczą. Student powinien identyfikować poszczególne obiekty kosztowe i zasady oceny opłacalności prowadzonej produkcji rolniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W02Ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną, społeczną oraz z zakresu zarządzania niezbędną do prowadzenia działalności rolniczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadmi organizacji gospodarstwa rolnego
C-2Przygotowanie studentów do samodzielnego kierowania gospodarstwem rolnym w tym organizacją zasiewów, planowaniem nawożenia i ochrony roślin. Ocena opłacalności produkcji, rachunek kosztów i wyników
Treści programoweT-W-1Struktura organizacyjna gospodarstwa rolnego. Zasady tworzenia struktury organizacyjnej przedsiębiorstw rolnych. Podstawowe zagadnienia prawne związane z prowadzeniem gospodarstwa rolnego.
T-W-2Zasoby gospodarstwa rolnego. Organizacja produkcji roślinnej i zwierzęcej.
T-W-3Organizacja pracy i mechanizacji. Pojęcie nakładów, kosztów, produkcji i dochodów w gospodarstwie rolnym.
T-W-4Źródła przychodu w gospodarstwie. Finansowanie i wynik finansowy gospodarstwa.
T-W-5Rachunek opłacalności zmian w działalności bieżącej: jednostkowe koszty produkcji, koszty eksploatacji maszyn rolniczych, kalkulacje kosztów.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym definiuje najważniejsze zagadnienia związane z zarządzaniem gospodarstwem rolnym. Identyfikuje zasoby, obiekty kosztowe i podstawe narzędzia analizy opłacalności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_C31_U01Student potrafi scharakteryzować posiadane zasoby i wykazać się umiejętnością ich optymalnego wykorzystania w celu osiągnięcia zamierzonych celów gospodarczych zgodnie ze sztuką rolniczą. Student umie wyliczyć koszty prowadzonej działalności i oszacować opłacalność prowadzonej produkcji rolniczej. Student umie wykorzystywać programy komputerowe do wspomagania procesu podejmowania decyzji w ramach prowadzonej działalności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U19Ma umiejętność organizacji procesów produkcyjnych w gospodarstwie rolnym z uwzględnieniem ich kosztochłonności
Cel przedmiotuC-3Przygotowanie studentów do stosowania narzędzi informatycznych wspomagającyh podejmowanie decyzji w gospodarstwie
Treści programoweT-L-1Zarządzanie gruntami i zasiewami
T-L-2Ewidencja badań gleby i planowanie nawożenia
T-L-3Gospodarowanie magazynowe i ochrona roślin
T-L-4Kontrola kosztów, systemy rachunku kosztów
T-L-5Raporty i zestawienia, analiza podsumowująca projekt
Metody nauczaniaM-3Metoda programowa z użyciem komputera
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przygotowania projektu komputerowego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykonał projekt w stopniu zadowalającym. Wykonał co najmniej 50% postawionych zadań
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_C31_K01W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: świadomość potrzeb optymalizacji zasobów produkcyjnych, zdolność do oceny ryzyka prowadzonej działaności i determinację do osiągnięcia sukcesu w działalności rolniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K07Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Przygotowanie studentów do samodzielnego kierowania gospodarstwem rolnym w tym organizacją zasiewów, planowaniem nawożenia i ochrony roślin. Ocena opłacalności produkcji, rachunek kosztów i wyników
C-3Przygotowanie studentów do stosowania narzędzi informatycznych wspomagającyh podejmowanie decyzji w gospodarstwie
Treści programoweT-L-1Zarządzanie gruntami i zasiewami
T-L-2Ewidencja badań gleby i planowanie nawożenia
T-L-3Gospodarowanie magazynowe i ochrona roślin
T-L-4Kontrola kosztów, systemy rachunku kosztów
T-L-5Raporty i zestawienia, analiza podsumowująca projekt
T-W-1Struktura organizacyjna gospodarstwa rolnego. Zasady tworzenia struktury organizacyjnej przedsiębiorstw rolnych. Podstawowe zagadnienia prawne związane z prowadzeniem gospodarstwa rolnego.
T-W-2Zasoby gospodarstwa rolnego. Organizacja produkcji roślinnej i zwierzęcej.
T-W-3Organizacja pracy i mechanizacji. Pojęcie nakładów, kosztów, produkcji i dochodów w gospodarstwie rolnym.
T-W-4Źródła przychodu w gospodarstwie. Finansowanie i wynik finansowy gospodarstwa.
T-W-5Rachunek opłacalności zmian w działalności bieżącej: jednostkowe koszty produkcji, koszty eksploatacji maszyn rolniczych, kalkulacje kosztów.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z cyklu wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przygotowania projektu komputerowego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiadł kompetentencje do stosowania wiedzy i umiejętności w stopniu podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0