Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Sylabus przedmiotu Szkolenie biblioteczne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Szkolenie biblioteczne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Biblioteka Główna
Nauczyciel odpowiedzialny Anna Gryta <Anna.Gryta@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 0,0 ECTS (formy) 0,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 2 0,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Zna podstawy obsługi komputera oraz sieci WWW

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z funkcjonowaniem systemu biblioteczno-informacyjnego ZUT

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-11. Ogólne wiadomości o bibliotece: zbiory biblioteki, struktura organizacyjna i lokalizacja, godziny otwarcia 2. Zasady korzystania ze zbiorów i usług biblioteki ze szczególnym uwzględnieniem regulaminu udostępniania zbiorów: rejestracja użytkownika, korzystanie z czytelni, wypożyczanie, wypożyczenia międzybiblioteczne, informacja naukowa 3. Źródła informacji naukowej, bazy danych 4. Korzystanie z katalogu online w systemie Aleph: wyszukiwanie proste i złożone, indeksy, funkcje dostępne po zalogowaniu do systemu: składanie zamówień do wypożyczalni i czytelni, usuwanie zamówień, przedłużanie terminu zwrotu, sprawdzanie swojego konta bibliotecznego, zarządzanie nim2
2

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Zapoznanie się z treścią "Szkolenia bibliotecznego" online na stronie www.bg.zut.edu.pl/szkolenie. Zaprezentowane wiadomości są podstawą do wypełnienia testu.2
2

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Szkolenie online

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Test zaliczany na podstawie 70% prawidłowych odpowiedzi

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietJ1_W01
Zna i rozumie funkcjonowanie systemu biblioteczno-informacyjnego ZUT w Bibliotece Głównej i jej agendach.
D_1A_W10C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietJ1_U01
Potrafi korzystać ze zbiorów biblioteki oraz systemu Aleph (wyszukiwanie, zamawianie, rezerwowanie książek do wypożyczenia lub w ramach udostępniania prezencyjnego – na miejscu w czytelni). Potrafi wyszukiwać informacje w naukowych bazach danych.
D_1A_U02C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietJ1_K01
Jest gotów do korzystania z systemu bibliotecznego w celu ciągłego dokształcania się
D_1A_K04C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietJ1_W01
Zna i rozumie funkcjonowanie systemu biblioteczno-informacyjnego ZUT w Bibliotece Głównej i jej agendach.
2,0
3,070% prawidłowych odpowiedzi na pytania testu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietJ1_U01
Potrafi korzystać ze zbiorów biblioteki oraz systemu Aleph (wyszukiwanie, zamawianie, rezerwowanie książek do wypożyczenia lub w ramach udostępniania prezencyjnego – na miejscu w czytelni). Potrafi wyszukiwać informacje w naukowych bazach danych.
2,0
3,070% prawidłowych odpowiedzi na pytania testu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietJ1_K01
Jest gotów do korzystania z systemu bibliotecznego w celu ciągłego dokształcania się
2,0
3,070% prawidłowych odpowiedzi na pytania testu. Jest gotów w dostatecznym stopniu do korzystania z systemu bibliotecznego w celu ciągłego dokształcania się
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. ZARZĄDZENIE NR 167 Rektora Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie z dnia 20 października 2020 r. w sprawie Regulaminu korzystania ze zbiorów i usług Biblioteki Głównej ZUT, 2020

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-11. Ogólne wiadomości o bibliotece: zbiory biblioteki, struktura organizacyjna i lokalizacja, godziny otwarcia 2. Zasady korzystania ze zbiorów i usług biblioteki ze szczególnym uwzględnieniem regulaminu udostępniania zbiorów: rejestracja użytkownika, korzystanie z czytelni, wypożyczanie, wypożyczenia międzybiblioteczne, informacja naukowa 3. Źródła informacji naukowej, bazy danych 4. Korzystanie z katalogu online w systemie Aleph: wyszukiwanie proste i złożone, indeksy, funkcje dostępne po zalogowaniu do systemu: składanie zamówień do wypożyczalni i czytelni, usuwanie zamówień, przedłużanie terminu zwrotu, sprawdzanie swojego konta bibliotecznego, zarządzanie nim2
2

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Zapoznanie się z treścią "Szkolenia bibliotecznego" online na stronie www.bg.zut.edu.pl/szkolenie. Zaprezentowane wiadomości są podstawą do wypełnienia testu.2
2
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietJ1_W01Zna i rozumie funkcjonowanie systemu biblioteczno-informacyjnego ZUT w Bibliotece Głównej i jej agendach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W10Zna i rozumie dylematy współczesnej cywilizacji, w tym podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i praw autorskich
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z funkcjonowaniem systemu biblioteczno-informacyjnego ZUT
Treści programoweT-W-11. Ogólne wiadomości o bibliotece: zbiory biblioteki, struktura organizacyjna i lokalizacja, godziny otwarcia 2. Zasady korzystania ze zbiorów i usług biblioteki ze szczególnym uwzględnieniem regulaminu udostępniania zbiorów: rejestracja użytkownika, korzystanie z czytelni, wypożyczanie, wypożyczenia międzybiblioteczne, informacja naukowa 3. Źródła informacji naukowej, bazy danych 4. Korzystanie z katalogu online w systemie Aleph: wyszukiwanie proste i złożone, indeksy, funkcje dostępne po zalogowaniu do systemu: składanie zamówień do wypożyczalni i czytelni, usuwanie zamówień, przedłużanie terminu zwrotu, sprawdzanie swojego konta bibliotecznego, zarządzanie nim
Metody nauczaniaM-1Szkolenie online
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test zaliczany na podstawie 70% prawidłowych odpowiedzi
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,070% prawidłowych odpowiedzi na pytania testu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietJ1_U01Potrafi korzystać ze zbiorów biblioteki oraz systemu Aleph (wyszukiwanie, zamawianie, rezerwowanie książek do wypożyczenia lub w ramach udostępniania prezencyjnego – na miejscu w czytelni). Potrafi wyszukiwać informacje w naukowych bazach danych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U02Potrafi samodzielnie posługiwać się materiałami źródłowymi w zakresie analizy i syntezy zawartych w nich informacji oraz poddawać je krytycznej ocenie w odniesieniu do problemów związanych z żywieniem i dietetyką
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z funkcjonowaniem systemu biblioteczno-informacyjnego ZUT
Treści programoweT-W-11. Ogólne wiadomości o bibliotece: zbiory biblioteki, struktura organizacyjna i lokalizacja, godziny otwarcia 2. Zasady korzystania ze zbiorów i usług biblioteki ze szczególnym uwzględnieniem regulaminu udostępniania zbiorów: rejestracja użytkownika, korzystanie z czytelni, wypożyczanie, wypożyczenia międzybiblioteczne, informacja naukowa 3. Źródła informacji naukowej, bazy danych 4. Korzystanie z katalogu online w systemie Aleph: wyszukiwanie proste i złożone, indeksy, funkcje dostępne po zalogowaniu do systemu: składanie zamówień do wypożyczalni i czytelni, usuwanie zamówień, przedłużanie terminu zwrotu, sprawdzanie swojego konta bibliotecznego, zarządzanie nim
Metody nauczaniaM-1Szkolenie online
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test zaliczany na podstawie 70% prawidłowych odpowiedzi
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,070% prawidłowych odpowiedzi na pytania testu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietJ1_K01Jest gotów do korzystania z systemu bibliotecznego w celu ciągłego dokształcania się
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K04Jest gotów samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez cale życie, a także motywować innych do stałego samodoskonalenia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z funkcjonowaniem systemu biblioteczno-informacyjnego ZUT
Treści programoweT-W-11. Ogólne wiadomości o bibliotece: zbiory biblioteki, struktura organizacyjna i lokalizacja, godziny otwarcia 2. Zasady korzystania ze zbiorów i usług biblioteki ze szczególnym uwzględnieniem regulaminu udostępniania zbiorów: rejestracja użytkownika, korzystanie z czytelni, wypożyczanie, wypożyczenia międzybiblioteczne, informacja naukowa 3. Źródła informacji naukowej, bazy danych 4. Korzystanie z katalogu online w systemie Aleph: wyszukiwanie proste i złożone, indeksy, funkcje dostępne po zalogowaniu do systemu: składanie zamówień do wypożyczalni i czytelni, usuwanie zamówień, przedłużanie terminu zwrotu, sprawdzanie swojego konta bibliotecznego, zarządzanie nim
Metody nauczaniaM-1Szkolenie online
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test zaliczany na podstawie 70% prawidłowych odpowiedzi
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,070% prawidłowych odpowiedzi na pytania testu. Jest gotów w dostatecznym stopniu do korzystania z systemu bibliotecznego w celu ciągłego dokształcania się
3,5
4,0
4,5
5,0