Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu
Sylabus przedmiotu Alergie i nietolerancje pokarmowe:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Dietetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Alergie i nietolerancje pokarmowe | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Edyta Balejko <Edyta.Balejko@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Opanowanie treści przedmiotów: biochemia, chemia żywności, żywienie człowieka, fizjologia człowieka. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu żywienia ludzi z alergią i nietolerancją pokarmową. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zajęcia wprowadzające - zapoznianie studentów z tematyką i celem zajęć, warunkami zaliczenia. Przypomnienie podstawowych pojęć z zakresu alergii i nietolerancji pokarmowych. | 2 |
T-L-2 | Opracowanie jadłospisu dekadowego dla dzieci i dorosłych z uwzględnieniem wybranych alergii na białka mleka, jaj, ryb, orzechów. | 6 |
T-L-3 | Opracowanie jadłospisu dekadowego dla dzieci i dorosłych z uwzględnieniem wybranych nietolerancji pokarmowych na laktozę, gluten, fenyloalaninę. | 6 |
T-L-4 | zaliczenie zajęć. | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Fizjologia układu immunologicznego. Reakcje nadwrazliwości. Niepożądane reakcje. | 4 |
T-W-2 | Alergie pokarmowe - definicje, epidemiologia, przyczyny, objawy kliniczne. | 2 |
T-W-3 | Reakcje krzyżowe zachodące pomiędzy różnymi alergenami. Zapobieganie. | 2 |
T-W-4 | Alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Metody obniżania alergenowości poduktów. | 2 |
T-W-5 | Diagnostyka alergii pokarmowych. Diety eliminacjne i prowokacyjne. | 4 |
T-W-6 | Etipatogeneza nietolerancji pokarmowych | 2 |
T-W-7 | Diagnostyka i dietoterapia celiakii | 2 |
T-W-8 | Diagnostyka i dietoterapia w nietolerancji laktozy | 2 |
T-W-9 | Fruktozemia | 2 |
T-W-10 | Nietolerancja histaminy | 2 |
T-W-11 | Nietolerancja słabo wchłanialnych, łatwo fermentujących oligo-, di-, monosacharydów i polioli, czyli FODMAP (fermentable oligo-, di-, monosaccharides and polyols) | 2 |
T-W-12 | Diety rotacyjne | 4 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć | 6 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 4 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 30 |
A-W-2 | Analiza wskazanej literatury | 20 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 20 |
A-W-4 | Konsultacje | 5 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne - opracowanie jadłospisów dla pacjenta z uwzględnieniem występującej alergii pokarmowej lub nietolerancji pokarmowej. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna lub pisemna sprawdzająca przygotowanie do zajęć |
S-2 | Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe z przedmiotu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietK10_W01 Student zna i rozumie zagadnienia związane z alergią pokarmową w zaawansowanym stopniu. Zna i rozumie temaykę z zakresu żywienia ludzi z alergią pokarmową. Zna i rozumie temat suplementów diety jako potencjalnych alergenów. | D_1A_W04 | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietK10_U02 Potrafi zaprojektować diety dla osób z alergią pokarmową i/lub nietolerancją pokarmową. Potrafi wykorzystać potrzebne informacje pochodzące z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych wyników, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. | D_1A_U07 | — | C-1 | T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-8, T-W-11, T-W-6, T-W-12, T-W-9, T-W-10, T-W-7, T-W-4 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietK10_K01 Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w żywieniu osób z alergią pokarmową, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy. | D_1A_K03 | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-12, T-W-7, T-W-10, T-W-6, T-W-4, T-W-8, T-W-11, T-W-9 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietK10_W01 Student zna i rozumie zagadnienia związane z alergią pokarmową w zaawansowanym stopniu. Zna i rozumie temaykę z zakresu żywienia ludzi z alergią pokarmową. Zna i rozumie temat suplementów diety jako potencjalnych alergenów. | 2,0 | Student nie opanował podstawowych zagadnień z zakresu alergii i nietolerancji pokarmowych. Nie posiada wiedzy z zakresu żywienia osób z alrgią pokarmową i nietolerancja pokarmową. |
3,0 | Student posiada dostateczną wiedzę w 50% z zakresu alergii i nietolerancji pokarmowych oraz postępowania i żywienia osób z alergią i nietolerancją pokarmową. Poprawnie ją wykorzystuje. | |
3,5 | Student posiada częściową wiedzę z zakresu alergii i nietolerancji pokarmowych oraz postępowania i żywienia osób z alergią i nietolerncją pokarmową. Poprawnie ją wykorzystuje. | |
4,0 | Student opanował prawie całą wiedzę z zakresu alergii i nietolerancji pokarmowych oraz postępowania i żywienia osób z alergią pokarmową. Praktycznie ją wykorzystuje. | |
4,5 | Student posiada całą wiedzę z zakresu alergii i nietolerancji pokarmowych oraz postępowania i żywienia osób z alergią i nietolerancją pokarmową. Właściwie wykorzystuje wszystkie proponowane w trakcie zajęć narzędzia, samodzielnie kojarzy i wyciąga wnioski. | |
5,0 | Student posiada całą wiedzę z zakresu alergii i nietolerancji pokarmowych oraz postępowania i żywienia osób z alergią i nietolerancją pokarmową. Właściwie wykorzystuje wszystkie proponowane w trakcie zajęć narzędzia, samodzielnie kojarzy i wyciąga wnioski. Potrafi znaleźć źródło błędów i zaproponować korektę, z uzasadnieniem. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietK10_U02 Potrafi zaprojektować diety dla osób z alergią pokarmową i/lub nietolerancją pokarmową. Potrafi wykorzystać potrzebne informacje pochodzące z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych wyników, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. | 2,0 | Student nie potrafi prawidłowo zaprojektować diety dla osób z alergią pokarmową i/lub nietolerancją pokarmową i w najprostszy sposób zaprezentować wyników swoich badań. |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu potrafi zaprojektować diety dla osób z alergią pokarmową i/lub nietolerancją pokarmową, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań jednak bez analizy. | |
3,5 | Student w stopniu podstawowym potrafi zaprojektować diety dla osób z alergią pokarmową i/lub nietolerancją pokarmową, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. | |
4,0 | Student w stopniu ponadpodstawowym potrafi zaprojektować diety dla osób z alergią pokarmową i/lub nietolerancją pokarmową, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. | |
4,5 | Student w stopniu poszerzonym potrafi zaprojektować diety dla osób z alergią pokarmową i/lub nietolerancją pokarmową, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy. | |
5,0 | Student w stopniu poszerzonym potrafi zaprojektować diety dla osób z alergią pokarmową i/lub nietolerancją pokarmową, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy i zaproponować korekty. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietK10_K01 Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w żywieniu osób z alergią pokarmową, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy. | 2,0 | Nie posiada potrzeby dokształcania się. |
3,0 | Posiada potrzebę dokształcania się. | |
3,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania wiedzy. | |
4,0 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania i aktualizowania wiedzy. | |
4,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. | |
5,0 | Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się i poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. |
Literatura podstawowa
- Jarosz M., Dzieniszewski J., Alergie pokarmowe, Wyd. Lek. PZWL, W-wa, 2004
- Gaby Schwarz, Sonja Carlsson, Alergie pokarmowe., PZWL, Warszawa, 2003, ISBN: 8320027993
- Sakina Shikari Bajowala, Alergie i nietolerancje pokarmowe, Wydawnictwo Vital, Warszawa, 2020, ISBN: 9788381684996
- Maciej Kaczmarski, Elżbieta Korotkiewicz-Kaczmarska, Anna Bobrus-Chociej., Aspekty epidemiologiczne, kliniczne i społeczne alergii pokarmowej. CzIII. Aspekty społeczne alergii pokarmowej, Przeglad Pediatryczny, 2009, Vol. 39 Issue 2, p139-142
- C. Mills, H. Wichers, K. Hoffmann-Sommergruber, Managing allergens in food, CRC Press, 2007, s.1-315, 2
- Błońska A., Łokieć K., Walecka Kapica E, Alergia czy nietolerancja pokarmowa - różnice i podobieństwa., Gastroenetrologia Praktyczna, 2013, 1(18), 45-49
Literatura dodatkowa
- Scott H. Sicherer, Hugh A.Sampson, Food allergy, Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2010, Volume 125, Issue 2, Supplement (2):116-S125
- H. Scott Sicherer, Food allergy, The Lancet, 2002, Volume 360, Issue 9334, Pages 701-710
- Julie Wang, Hugh A. Sampson, Food allergy, Journal of Clinical Investigation, 2011, 121(3):827-835
- Savaiano D.A., Boushey C.J., McCabe G.P, .: Lactose intolerance symptoms assessed by meta analysis: a grain of truth that Leeds to exaggeration., Journal Nutrition, 2006, 136 (4), 1107 13