Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Sylabus przedmiotu Metodologia w badaniach żywieniowych i analizie bezpieczeństwa żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Metodologia w badaniach żywieniowych i analizie bezpieczeństwa żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 30 3,00,50zaliczenie
laboratoriaL5 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu statystyki, żywienia w zdrowiu i chorobie, fizjologii i patofizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z metodologią badań żywieniowych, rodzajami metod badawczych, planowaniem badań i doborem metod badań na liniach komórkowych, modelach zwierzęcych i u ludzi, walidacją metod badań naukowych i miernikami w badaniach sposobu żywienia.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Planowanie badań: przegląd literatury – rodzaje publikacji naukowych, temat badawczy, hipotezy badawcze, układ doświadczalny / zakres badań ankietowych. Opracowanie elementów składowych projektowanego badania3
T-L-2Wykorzystanie kwestionariuszy do badań sposobu żywienia, stylów jedzenia, zaburzeń odżywiania. Walidacja i adaptacja kwestionariusza. Interpretacja danych uzyskanych w kwestionariuszach4
T-L-3Przygotowanie projektu badania interwencyjnego w dietetyce2
T-L-4Przygotowanie wniosku do Lokalnej Komisji Etyczna do Spraw Doświadczeń na Zwierzętach, komisji bioetycznej, uczelnianej komisji ds. etyki badań naukowych z udziałem ludzi4
T-L-5Zaliczenie cząstkowe2
T-L-6Opracowanie projektu dotyczącego opracowania badań niezbędnych do dopuszczenia wybranej substancji szkodliwej do użytku7
T-L-7Opracowanie projektu oszacowania ryzyka zdrowotnego konsumneta związanego z wybraną dietą i obecnością w niej pozostałości substancji szkodliwych7
T-L-8Zaliczenie1
30
wykłady
T-W-1Etyka prowadzenia badań naukowych z zakresu żywienia2
T-W-2Badania na liniach komórkowych1
T-W-3Badania żywieniowe z udziałem zwierząt2
T-W-4Rodzaje badań żywieniowych z udziałem ludzi3
T-W-5Kwestionariusze do badań żywieniowych (ocena spożycia żywności i sposobu żywienia - FQ, QEB, FIVEQ, inne), stylów jedzenia, zaburzeń odżywiania4
T-W-6Wskaźniki jakości diety, kryteria i skale oceny wskaźników2
T-W-7Zaliczenie cząstkowe1
T-W-8Metodologia badań dotyczących ustalania wskaźników oceny ryzyka związanego ze spożyciem żywności mogącej zawierać pozostałości substancji szkodliwych lub toksycznych3
T-W-9Metodologia badań toksykologicznych dotyczących dopuszczenie substancji do użytku (pestycydy, dodatki do żywności)3
T-W-10Testy toksyczności - rodzaje, zastosowanie, metodyka3
T-W-11Metody badań toksykologicznych dotyczących obecności substancji toksycznych w organizmie człowieka (krew, mocz, włosy, tkanka tłuszczowa)3
T-W-12Postępowanie w przypadku zatruć toksykologicznych2
T-W-13Zaliczenie1
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia10
A-L-3Konsultacje3
A-L-4Analiza literatury8
51
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Analiza literatury15
A-W-3Konsultacje3
A-W-4Przygotowanie do zaliczeń27
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3Ćwiczenia projektowe
M-4Ćwiczenia obliczeniowe
M-5Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie testowe
S-2Ocena formująca: Obserwacja pracy w grupie
S-3Ocena podsumowująca: Przygotowanie projektu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK15_W01
Zna i rozumie kierunki, zakres i rodzaj badań naukowych w żywieniu człowieka. Zna i rozumie główne założenia badań naukowych w dietetyce.
D_1A_W06C-1T-L-1, T-W-6, T-L-2, T-W-5, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-L-3, T-L-4, T-W-1M-2, M-1, M-4, M-3S-3, S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK15_U01
Potrafi zaplanować badanie naukowe i omówić jego cel oraz spodziewane wyniki. Potrafi ocenić wartość naukową badania.
D_1A_U02C-1T-L-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-W-3M-3, M-4, M-2, M-1S-3, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK15_K01
Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz ma świadomość konieczności stałego dokształcania się.
D_1A_K01, D_1A_K04C-1T-L-5, T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-7, T-W-3, T-W-6, T-W-5, T-L-2, T-L-4, T-L-3, T-L-1M-2, M-4, M-1, M-3S-3, S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK15_W01
Zna i rozumie kierunki, zakres i rodzaj badań naukowych w żywieniu człowieka. Zna i rozumie główne założenia badań naukowych w dietetyce.
2,0
3,0Wykazuje się dostateczną wiedzą z zakresu planowania i zasad wykonywania badań w zakresie żywienia i dietetyki. Test zaliczony na 51-60% punktów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK15_U01
Potrafi zaplanować badanie naukowe i omówić jego cel oraz spodziewane wyniki. Potrafi ocenić wartość naukową badania.
2,0
3,0Przygotowanie projetu - zaplanowanie podstawowego badania z zakresu nauk żywieniowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK15_K01
Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz ma świadomość konieczności stałego dokształcania się.
2,0
3,0Wykazuje się postawową wiedzą z zakresu planowania i realizacji badań żywieniowych, jest gotów do jej popularyzacji i poszerzania w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Gajda R., Broniecka A., Metodologia badań żywieniowych, Akademia Wychowania Fizycznego, Wrocław, 2018
  2. Gronowska-Senger A., Przewodnik metodyczny badań sposobu żywienia, Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, Warszawa, 2013
  3. Hajduk ., Ogólna metodologia nauk, Lublin, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Oppenheim A., Kwestionariusze, wywiady, pomiary postaw, Poznań, 2004
  2. Advances in Nutrition, American Society for Nutrition, 2023

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Planowanie badań: przegląd literatury – rodzaje publikacji naukowych, temat badawczy, hipotezy badawcze, układ doświadczalny / zakres badań ankietowych. Opracowanie elementów składowych projektowanego badania3
T-L-2Wykorzystanie kwestionariuszy do badań sposobu żywienia, stylów jedzenia, zaburzeń odżywiania. Walidacja i adaptacja kwestionariusza. Interpretacja danych uzyskanych w kwestionariuszach4
T-L-3Przygotowanie projektu badania interwencyjnego w dietetyce2
T-L-4Przygotowanie wniosku do Lokalnej Komisji Etyczna do Spraw Doświadczeń na Zwierzętach, komisji bioetycznej, uczelnianej komisji ds. etyki badań naukowych z udziałem ludzi4
T-L-5Zaliczenie cząstkowe2
T-L-6Opracowanie projektu dotyczącego opracowania badań niezbędnych do dopuszczenia wybranej substancji szkodliwej do użytku7
T-L-7Opracowanie projektu oszacowania ryzyka zdrowotnego konsumneta związanego z wybraną dietą i obecnością w niej pozostałości substancji szkodliwych7
T-L-8Zaliczenie1
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Etyka prowadzenia badań naukowych z zakresu żywienia2
T-W-2Badania na liniach komórkowych1
T-W-3Badania żywieniowe z udziałem zwierząt2
T-W-4Rodzaje badań żywieniowych z udziałem ludzi3
T-W-5Kwestionariusze do badań żywieniowych (ocena spożycia żywności i sposobu żywienia - FQ, QEB, FIVEQ, inne), stylów jedzenia, zaburzeń odżywiania4
T-W-6Wskaźniki jakości diety, kryteria i skale oceny wskaźników2
T-W-7Zaliczenie cząstkowe1
T-W-8Metodologia badań dotyczących ustalania wskaźników oceny ryzyka związanego ze spożyciem żywności mogącej zawierać pozostałości substancji szkodliwych lub toksycznych3
T-W-9Metodologia badań toksykologicznych dotyczących dopuszczenie substancji do użytku (pestycydy, dodatki do żywności)3
T-W-10Testy toksyczności - rodzaje, zastosowanie, metodyka3
T-W-11Metody badań toksykologicznych dotyczących obecności substancji toksycznych w organizmie człowieka (krew, mocz, włosy, tkanka tłuszczowa)3
T-W-12Postępowanie w przypadku zatruć toksykologicznych2
T-W-13Zaliczenie1
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia10
A-L-3Konsultacje3
A-L-4Analiza literatury8
51
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Analiza literatury15
A-W-3Konsultacje3
A-W-4Przygotowanie do zaliczeń27
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK15_W01Zna i rozumie kierunki, zakres i rodzaj badań naukowych w żywieniu człowieka. Zna i rozumie główne założenia badań naukowych w dietetyce.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W06Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym uwarunkowania i wskaźniki stanu odżywienia i stanu zdrowia oraz metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia, z uwzględnieniem wykorzystania narzędzi statystycznych i informatycznych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z metodologią badań żywieniowych, rodzajami metod badawczych, planowaniem badań i doborem metod badań na liniach komórkowych, modelach zwierzęcych i u ludzi, walidacją metod badań naukowych i miernikami w badaniach sposobu żywienia.
Treści programoweT-L-1Planowanie badań: przegląd literatury – rodzaje publikacji naukowych, temat badawczy, hipotezy badawcze, układ doświadczalny / zakres badań ankietowych. Opracowanie elementów składowych projektowanego badania
T-W-6Wskaźniki jakości diety, kryteria i skale oceny wskaźników
T-L-2Wykorzystanie kwestionariuszy do badań sposobu żywienia, stylów jedzenia, zaburzeń odżywiania. Walidacja i adaptacja kwestionariusza. Interpretacja danych uzyskanych w kwestionariuszach
T-W-5Kwestionariusze do badań żywieniowych (ocena spożycia żywności i sposobu żywienia - FQ, QEB, FIVEQ, inne), stylów jedzenia, zaburzeń odżywiania
T-W-2Badania na liniach komórkowych
T-W-3Badania żywieniowe z udziałem zwierząt
T-W-4Rodzaje badań żywieniowych z udziałem ludzi
T-W-7Zaliczenie cząstkowe
T-L-3Przygotowanie projektu badania interwencyjnego w dietetyce
T-L-4Przygotowanie wniosku do Lokalnej Komisji Etyczna do Spraw Doświadczeń na Zwierzętach, komisji bioetycznej, uczelnianej komisji ds. etyki badań naukowych z udziałem ludzi
T-W-1Etyka prowadzenia badań naukowych z zakresu żywienia
Metody nauczaniaM-2Wykład problemowy
M-1Wykład informacyjny
M-4Ćwiczenia obliczeniowe
M-3Ćwiczenia projektowe
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Przygotowanie projektu
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie testowe
S-2Ocena formująca: Obserwacja pracy w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Wykazuje się dostateczną wiedzą z zakresu planowania i zasad wykonywania badań w zakresie żywienia i dietetyki. Test zaliczony na 51-60% punktów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK15_U01Potrafi zaplanować badanie naukowe i omówić jego cel oraz spodziewane wyniki. Potrafi ocenić wartość naukową badania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U02Potrafi samodzielnie posługiwać się materiałami źródłowymi w zakresie analizy i syntezy zawartych w nich informacji oraz poddawać je krytycznej ocenie w odniesieniu do problemów związanych z żywieniem i dietetyką
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z metodologią badań żywieniowych, rodzajami metod badawczych, planowaniem badań i doborem metod badań na liniach komórkowych, modelach zwierzęcych i u ludzi, walidacją metod badań naukowych i miernikami w badaniach sposobu żywienia.
Treści programoweT-L-2Wykorzystanie kwestionariuszy do badań sposobu żywienia, stylów jedzenia, zaburzeń odżywiania. Walidacja i adaptacja kwestionariusza. Interpretacja danych uzyskanych w kwestionariuszach
T-L-5Zaliczenie cząstkowe
T-L-1Planowanie badań: przegląd literatury – rodzaje publikacji naukowych, temat badawczy, hipotezy badawcze, układ doświadczalny / zakres badań ankietowych. Opracowanie elementów składowych projektowanego badania
T-L-3Przygotowanie projektu badania interwencyjnego w dietetyce
T-L-4Przygotowanie wniosku do Lokalnej Komisji Etyczna do Spraw Doświadczeń na Zwierzętach, komisji bioetycznej, uczelnianej komisji ds. etyki badań naukowych z udziałem ludzi
T-W-1Etyka prowadzenia badań naukowych z zakresu żywienia
T-W-2Badania na liniach komórkowych
T-W-5Kwestionariusze do badań żywieniowych (ocena spożycia żywności i sposobu żywienia - FQ, QEB, FIVEQ, inne), stylów jedzenia, zaburzeń odżywiania
T-W-4Rodzaje badań żywieniowych z udziałem ludzi
T-W-3Badania żywieniowe z udziałem zwierząt
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia projektowe
M-4Ćwiczenia obliczeniowe
M-2Wykład problemowy
M-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Przygotowanie projektu
S-2Ocena formująca: Obserwacja pracy w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przygotowanie projetu - zaplanowanie podstawowego badania z zakresu nauk żywieniowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK15_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz ma świadomość konieczności stałego dokształcania się.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów związanych z żywieniem człowieka zdrowego i chorego
D_1A_K04Jest gotów samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez cale życie, a także motywować innych do stałego samodoskonalenia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z metodologią badań żywieniowych, rodzajami metod badawczych, planowaniem badań i doborem metod badań na liniach komórkowych, modelach zwierzęcych i u ludzi, walidacją metod badań naukowych i miernikami w badaniach sposobu żywienia.
Treści programoweT-L-5Zaliczenie cząstkowe
T-W-1Etyka prowadzenia badań naukowych z zakresu żywienia
T-W-4Rodzaje badań żywieniowych z udziałem ludzi
T-W-2Badania na liniach komórkowych
T-W-7Zaliczenie cząstkowe
T-W-3Badania żywieniowe z udziałem zwierząt
T-W-6Wskaźniki jakości diety, kryteria i skale oceny wskaźników
T-W-5Kwestionariusze do badań żywieniowych (ocena spożycia żywności i sposobu żywienia - FQ, QEB, FIVEQ, inne), stylów jedzenia, zaburzeń odżywiania
T-L-2Wykorzystanie kwestionariuszy do badań sposobu żywienia, stylów jedzenia, zaburzeń odżywiania. Walidacja i adaptacja kwestionariusza. Interpretacja danych uzyskanych w kwestionariuszach
T-L-4Przygotowanie wniosku do Lokalnej Komisji Etyczna do Spraw Doświadczeń na Zwierzętach, komisji bioetycznej, uczelnianej komisji ds. etyki badań naukowych z udziałem ludzi
T-L-3Przygotowanie projektu badania interwencyjnego w dietetyce
T-L-1Planowanie badań: przegląd literatury – rodzaje publikacji naukowych, temat badawczy, hipotezy badawcze, układ doświadczalny / zakres badań ankietowych. Opracowanie elementów składowych projektowanego badania
Metody nauczaniaM-2Wykład problemowy
M-4Ćwiczenia obliczeniowe
M-1Wykład informacyjny
M-3Ćwiczenia projektowe
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Przygotowanie projektu
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie testowe
S-2Ocena formująca: Obserwacja pracy w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Wykazuje się postawową wiedzą z zakresu planowania i realizacji badań żywieniowych, jest gotów do jej popularyzacji i poszerzania w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0