Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Sylabus przedmiotu Seminarium dyplomowe:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Seminarium dyplomowe
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Agata Witczak <Agata.Witczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa znajomość systemu operacyjnego Windows

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z wymogami stawianymi pracom dyplomowym, z poszukiwaniem, analizą i wykorzystaniem literatury, wyborem metody badawczej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Wymogi stawiane pracom dyplomowym (układ pracy, wymogi merytoryczne, redakcyjne)2
T-W-2Poszukiwanie i analiza lieratury z zakresu tematyki pracy dyplomowej8
T-W-3Zasady wykorzystania materiałów źródłowych1
T-W-4Krytyczna analiza materiałów źródłowych, wybór metod badawczych i planowanie doświadczenia2
T-W-5Zaliczenie seminarium, wygłoszenie prezentacji2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w seminarium15
A-W-2Przygotowanie do zajęć i przygotowanie prezentacji9
A-W-3Konsultacje z nauczycielem1
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podająca: wykład informacyjny
M-2Metody aktywizujące: seminarium, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena na podstawie aktywności w dyskusjach prowadzonych podczas zajęć seminaryjnych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietO11_W01
Student zna wymogi stawiane pracom dyplomowym, ma wiedzę o metodach poszukiwania i analizy materiałów źródłowych, zna metody badań niezbędne do przygotowania pracy dyplomowej
D_1A_W08, D_1A_W02, D_1A_W06, D_1A_W10, D_1A_W03C-1T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-3M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietO11_U01
Student potrafi wyszukiwać i analizować literaturę z zakresu tematyki pracy dyplomowej; potrafi wykorzystać i cytować materiały źródłowe; potrafi zaplanować i wykonać badania niezbędne do przygotowania pracy dyplomowej, opisać je, zastosować właściwe metody statystyczne i wyciągnąć wnioski; na podstawie znanych wymogów potrafi przygotować tekst pracy dyplomowej.
D_1A_U02, D_1A_U01C-1T-W-3, T-W-1, T-W-5, T-W-4, T-W-2M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietO11_K01
Student jest gotów do pełnienia świadomej roli społecznej absolwenta uczelni technicznej. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
D_1A_K04C-1T-W-5, T-W-4, T-W-3M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietO11_W01
Student zna wymogi stawiane pracom dyplomowym, ma wiedzę o metodach poszukiwania i analizy materiałów źródłowych, zna metody badań niezbędne do przygotowania pracy dyplomowej
2,0
3,0Student, w stopniu dostatecznym, zna i rozumie wymogi stawiane pracom dyplomowym, zna sposoby wyszukiwania i analizy materiałów źródłowych, zna wybrane metody badawcze
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietO11_U01
Student potrafi wyszukiwać i analizować literaturę z zakresu tematyki pracy dyplomowej; potrafi wykorzystać i cytować materiały źródłowe; potrafi zaplanować i wykonać badania niezbędne do przygotowania pracy dyplomowej, opisać je, zastosować właściwe metody statystyczne i wyciągnąć wnioski; na podstawie znanych wymogów potrafi przygotować tekst pracy dyplomowej.
2,0
3,0Student potrafi w stopniu dostatecznym wyszukiwać i analizować literaturę z zakresu tematyki pracy dyplomowej; potrafi wykorzystać i cytować materiały źródłowe; potrafi zaplanować badania z wykorzystaniem określonych metod badawczych; potrafi wykonać pracę dyplomową zgodnie z wymaganiami
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietO11_K01
Student jest gotów do pełnienia świadomej roli społecznej absolwenta uczelni technicznej. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
2,0
3,0Student jest gotów w dostatecznym stopniu do pełnienia świadomej roli społecznej absolwenta uczelni technicznej. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kozłowski R., Praktyczny sposób pisania prac dyplomowych z wykorzystaniem programu komputerowego i internetu, Warszawa, 2009
  2. Honczarenko J., Zygmunt M., Poradnik dyplomanta. Zasady pisania prac dyplomowych, Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Szczecińskiej

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wymogi stawiane pracom dyplomowym (układ pracy, wymogi merytoryczne, redakcyjne)2
T-W-2Poszukiwanie i analiza lieratury z zakresu tematyki pracy dyplomowej8
T-W-3Zasady wykorzystania materiałów źródłowych1
T-W-4Krytyczna analiza materiałów źródłowych, wybór metod badawczych i planowanie doświadczenia2
T-W-5Zaliczenie seminarium, wygłoszenie prezentacji2
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w seminarium15
A-W-2Przygotowanie do zajęć i przygotowanie prezentacji9
A-W-3Konsultacje z nauczycielem1
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietO11_W01Student zna wymogi stawiane pracom dyplomowym, ma wiedzę o metodach poszukiwania i analizy materiałów źródłowych, zna metody badań niezbędne do przygotowania pracy dyplomowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W08Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym skład oraz wartość energetyczną, odżywczą i prozdrowotną produktów spożywczych, sposób ich analizy i oceny oraz czynniki je kształtujące z uwzględnieniem procesów technologicznych i gastronomicznych
D_1A_W02Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym budowę oraz mechanizmy funkcjonowania organizmu człowieka oraz przemiany w nim zachodzące w różnych stanach fizjologicznych i patologicznych
D_1A_W06Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym uwarunkowania i wskaźniki stanu odżywienia i stanu zdrowia oraz metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia, z uwzględnieniem wykorzystania narzędzi statystycznych i informatycznych
D_1A_W10Zna i rozumie dylematy współczesnej cywilizacji, w tym podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i praw autorskich
D_1A_W03Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zdrowotne, psychologiczne, genetyczne i społeczne uwarunkowania zachowań żywieniowych i zaleceń żywieniowych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymogami stawianymi pracom dyplomowym, z poszukiwaniem, analizą i wykorzystaniem literatury, wyborem metody badawczej
Treści programoweT-W-2Poszukiwanie i analiza lieratury z zakresu tematyki pracy dyplomowej
T-W-1Wymogi stawiane pracom dyplomowym (układ pracy, wymogi merytoryczne, redakcyjne)
T-W-4Krytyczna analiza materiałów źródłowych, wybór metod badawczych i planowanie doświadczenia
T-W-5Zaliczenie seminarium, wygłoszenie prezentacji
T-W-3Zasady wykorzystania materiałów źródłowych
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca: wykład informacyjny
M-2Metody aktywizujące: seminarium, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena na podstawie aktywności w dyskusjach prowadzonych podczas zajęć seminaryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student, w stopniu dostatecznym, zna i rozumie wymogi stawiane pracom dyplomowym, zna sposoby wyszukiwania i analizy materiałów źródłowych, zna wybrane metody badawcze
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietO11_U01Student potrafi wyszukiwać i analizować literaturę z zakresu tematyki pracy dyplomowej; potrafi wykorzystać i cytować materiały źródłowe; potrafi zaplanować i wykonać badania niezbędne do przygotowania pracy dyplomowej, opisać je, zastosować właściwe metody statystyczne i wyciągnąć wnioski; na podstawie znanych wymogów potrafi przygotować tekst pracy dyplomowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U02Potrafi samodzielnie posługiwać się materiałami źródłowymi w zakresie analizy i syntezy zawartych w nich informacji oraz poddawać je krytycznej ocenie w odniesieniu do problemów związanych z żywieniem i dietetyką
D_1A_U01Potrafi posługiwać się językiem obcym na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego. Potrafi posługiwać się specjalistyczną terminologią z zakresu żywienia i dietetyki w środowisku branżowym i poza nim, w szczególności wykorzystując nowoczesne technologie informacyjno-komunikacyjne, potrafi w dyskusji wymieniać poglądy, skutecznie przekonywać do własnych pomysłów oraz uwzględniać sugestie współpracowników i specjalistów z innych dziedzin
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymogami stawianymi pracom dyplomowym, z poszukiwaniem, analizą i wykorzystaniem literatury, wyborem metody badawczej
Treści programoweT-W-3Zasady wykorzystania materiałów źródłowych
T-W-1Wymogi stawiane pracom dyplomowym (układ pracy, wymogi merytoryczne, redakcyjne)
T-W-5Zaliczenie seminarium, wygłoszenie prezentacji
T-W-4Krytyczna analiza materiałów źródłowych, wybór metod badawczych i planowanie doświadczenia
T-W-2Poszukiwanie i analiza lieratury z zakresu tematyki pracy dyplomowej
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca: wykład informacyjny
M-2Metody aktywizujące: seminarium, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena na podstawie aktywności w dyskusjach prowadzonych podczas zajęć seminaryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w stopniu dostatecznym wyszukiwać i analizować literaturę z zakresu tematyki pracy dyplomowej; potrafi wykorzystać i cytować materiały źródłowe; potrafi zaplanować badania z wykorzystaniem określonych metod badawczych; potrafi wykonać pracę dyplomową zgodnie z wymaganiami
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietO11_K01Student jest gotów do pełnienia świadomej roli społecznej absolwenta uczelni technicznej. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K04Jest gotów samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez cale życie, a także motywować innych do stałego samodoskonalenia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymogami stawianymi pracom dyplomowym, z poszukiwaniem, analizą i wykorzystaniem literatury, wyborem metody badawczej
Treści programoweT-W-5Zaliczenie seminarium, wygłoszenie prezentacji
T-W-4Krytyczna analiza materiałów źródłowych, wybór metod badawczych i planowanie doświadczenia
T-W-3Zasady wykorzystania materiałów źródłowych
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca: wykład informacyjny
M-2Metody aktywizujące: seminarium, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena na podstawie aktywności w dyskusjach prowadzonych podczas zajęć seminaryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest gotów w dostatecznym stopniu do pełnienia świadomej roli społecznej absolwenta uczelni technicznej. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
3,5
4,0
4,5
5,0