Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu
Sylabus przedmiotu Mikrobiom człowieka i elementy terapii mikrobiotycznej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Dietetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiom człowieka i elementy terapii mikrobiotycznej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawa wiedza z mikrobiologii ogólnej |
W-2 | Podstawowa wiedza z fizjologii człowieka |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z zasadami funkcjonowania organizmu człowieka w kontekście zróżnicowania mikrobioty i jej wpływu na zdrowie człowieka |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Ocena zróżnicowania ilościowo-jakościowego naturalnej mikrobioty skóry | 4 |
T-L-2 | Analiza mikrobiotyczna kału | 4 |
T-L-3 | Człowiek jako źródlo bakterii potencjalnie probiotycznych | 4 |
T-L-4 | Selekcja i diagnostyka szczepów probiotycznych | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do koncepcji mikrobiomu i teorii ewolucji holobiomu | 4 |
T-W-2 | Kompozycja i funkcjonalność mikrobioty | 2 |
T-W-3 | Wpływ diety i czynników środowiskowych na homeostazę mikrobioty przewodu pokarmowego | 4 |
T-W-4 | Znaczenie osi jelitowo-mózgowej w regulacji zachowan | 2 |
T-W-5 | Metody diagnostyki mikrobiomu oraz stosowane terapie mikrobiologiczne | 3 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | samodzielne przygotowanie do zajęć | 5 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia bloków tematycznych | 5 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | samodzielny przegląd literatury | 3 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia końcowego | 7 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków wizualnych. |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach |
M-3 | Dyskusja tematyczna. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych. |
S-2 | Ocena formująca: Bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji ćwiczeń laboratoryjnych. |
S-3 | Ocena formująca: Egzamin pisemny. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietOb3 1_W01 Studenta zna i rozumie zasady funkcjonowania organizmu człowieka w kontekście zróżnicowania mikrobioty i jej wpływu na zdrowie człowieka | D_1A_W01 | — | C-1 | T-W-4, T-W-1, T-L-2, T-W-2, T-L-1, T-W-5, T-W-3, T-L-4, T-L-3 | M-3, M-1 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietOb3 1_U01 Student potrafi wykorzystać wiedzę o złożoności mikrobiomu różnych części ciała oraz wskazac jego wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka | D_1A_U05 | — | C-1 | T-L-4, T-W-1, T-W-2, T-L-1, T-L-2, T-W-4, T-L-3, T-W-3, T-W-5 | M-1, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietOb3 1_K01 Student jest gotów do krytycznej oceny własnej wiedzy z mikrobiologii i możliwości jej zastosowania w dietetyce | D_1A_K01 | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-5 | M-1, M-3, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietOb3 1_W01 Studenta zna i rozumie zasady funkcjonowania organizmu człowieka w kontekście zróżnicowania mikrobioty i jej wpływu na zdrowie człowieka | 2,0 | |
3,0 | Student zna i rozumie w stopniu dostatecznym zależności między zróżnicowaniem mikrobiotycznym a stanem zdrowia człowieka oraz mozliwości wykorzystaniu mikroorganizmów w terapii | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietOb3 1_U01 Student potrafi wykorzystać wiedzę o złożoności mikrobiomu różnych części ciała oraz wskazac jego wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi wykorzystywanymi w różnicowaniu mikroorganizmów oraz wskazać mozliwości wykorzystania mikroorganizmów w dietetyce | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietOb3 1_K01 Student jest gotów do krytycznej oceny własnej wiedzy z mikrobiologii i możliwości jej zastosowania w dietetyce | 2,0 | |
3,0 | Student jest przygotowany do wykorzystania swojej wiedzy i umiejetności z zakresu mikrobiologii w stopniu dostatecznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Anatol Panasiuk, Joanna Kowalińska, Mikrobiota przewodu pokarmowego, PZWL, Warszawa, 2019
- Emeran Mayer, Twój drugi mózg, Feeria, 2022
- Anna Katharine Zschocke, Bakterie jelitowe kluczem do zdrowia, Vitel, 2021
- Jan Fiedurek, Mikrobiom a zdrowie człowieka, Uniwersytetu Marii Curie - Skłodowskiej, Lublin, 2014
- Małgorzata Bulanda, Marta Wróblewska, Mikrobiologia lekarska Tom 1 i 2, PZWL, Warszawa, 2023
Literatura dodatkowa
- Aktualne publikacje, Microbiome
- aktualne publikacje, Frontiers in Microbiology