Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Sylabus przedmiotu Mikrobiom człowieka i elementy terapii mikrobiotycznej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiom człowieka i elementy terapii mikrobiotycznej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL5 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawa wiedza z mikrobiologii ogólnej
W-2Podstawowa wiedza z fizjologii człowieka

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zasadami funkcjonowania organizmu człowieka w kontekście zróżnicowania mikrobioty i jej wpływu na zdrowie człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ocena zróżnicowania ilościowo-jakościowego naturalnej mikrobioty skóry4
T-L-2Analiza mikrobiotyczna kału4
T-L-3Człowiek jako źródlo bakterii potencjalnie probiotycznych4
T-L-4Selekcja i diagnostyka szczepów probiotycznych3
15
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do koncepcji mikrobiomu i teorii ewolucji holobiomu4
T-W-2Kompozycja i funkcjonalność mikrobioty2
T-W-3Wpływ diety i czynników środowiskowych na homeostazę mikrobioty przewodu pokarmowego4
T-W-4Znaczenie osi jelitowo-mózgowej w regulacji zachowan2
T-W-5Metody diagnostyki mikrobiomu oraz stosowane terapie mikrobiologiczne3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2samodzielne przygotowanie do zajęć5
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia bloków tematycznych5
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2samodzielny przegląd literatury3
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia końcowego7
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków wizualnych.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3Dyskusja tematyczna.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena formująca: Bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji ćwiczeń laboratoryjnych.
S-3Ocena formująca: Egzamin pisemny.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb3 1_W01
Studenta zna i rozumie zasady funkcjonowania organizmu człowieka w kontekście zróżnicowania mikrobioty i jej wpływu na zdrowie człowieka
D_1A_W01C-1T-W-4, T-W-1, T-L-2, T-W-2, T-L-1, T-W-5, T-W-3, T-L-4, T-L-3M-3, M-1S-2, S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb3 1_U01
Student potrafi wykorzystać wiedzę o złożoności mikrobiomu różnych części ciała oraz wskazac jego wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka
D_1A_U05C-1T-L-4, T-W-1, T-W-2, T-L-1, T-L-2, T-W-4, T-L-3, T-W-3, T-W-5M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb3 1_K01
Student jest gotów do krytycznej oceny własnej wiedzy z mikrobiologii i możliwości jej zastosowania w dietetyce
D_1A_K01C-1T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-5M-1, M-3, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb3 1_W01
Studenta zna i rozumie zasady funkcjonowania organizmu człowieka w kontekście zróżnicowania mikrobioty i jej wpływu na zdrowie człowieka
2,0
3,0Student zna i rozumie w stopniu dostatecznym zależności między zróżnicowaniem mikrobiotycznym a stanem zdrowia człowieka oraz mozliwości wykorzystaniu mikroorganizmów w terapii
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb3 1_U01
Student potrafi wykorzystać wiedzę o złożoności mikrobiomu różnych części ciała oraz wskazac jego wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka
2,0
3,0Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi wykorzystywanymi w różnicowaniu mikroorganizmów oraz wskazać mozliwości wykorzystania mikroorganizmów w dietetyce
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb3 1_K01
Student jest gotów do krytycznej oceny własnej wiedzy z mikrobiologii i możliwości jej zastosowania w dietetyce
2,0
3,0Student jest przygotowany do wykorzystania swojej wiedzy i umiejetności z zakresu mikrobiologii w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Anatol Panasiuk, Joanna Kowalińska, Mikrobiota przewodu pokarmowego, PZWL, Warszawa, 2019
  2. Emeran Mayer, Twój drugi mózg, Feeria, 2022
  3. Anna Katharine Zschocke, Bakterie jelitowe kluczem do zdrowia, Vitel, 2021
  4. Jan Fiedurek, Mikrobiom a zdrowie człowieka, Uniwersytetu Marii Curie - Skłodowskiej, Lublin, 2014
  5. Małgorzata Bulanda, Marta Wróblewska, Mikrobiologia lekarska Tom 1 i 2, PZWL, Warszawa, 2023

Literatura dodatkowa

  1. Aktualne publikacje, Microbiome
  2. aktualne publikacje, Frontiers in Microbiology

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ocena zróżnicowania ilościowo-jakościowego naturalnej mikrobioty skóry4
T-L-2Analiza mikrobiotyczna kału4
T-L-3Człowiek jako źródlo bakterii potencjalnie probiotycznych4
T-L-4Selekcja i diagnostyka szczepów probiotycznych3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do koncepcji mikrobiomu i teorii ewolucji holobiomu4
T-W-2Kompozycja i funkcjonalność mikrobioty2
T-W-3Wpływ diety i czynników środowiskowych na homeostazę mikrobioty przewodu pokarmowego4
T-W-4Znaczenie osi jelitowo-mózgowej w regulacji zachowan2
T-W-5Metody diagnostyki mikrobiomu oraz stosowane terapie mikrobiologiczne3
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2samodzielne przygotowanie do zajęć5
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia bloków tematycznych5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2samodzielny przegląd literatury3
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia końcowego7
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb3 1_W01Studenta zna i rozumie zasady funkcjonowania organizmu człowieka w kontekście zróżnicowania mikrobioty i jej wpływu na zdrowie człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W01Zna i rozumie zagadnienia z zakresu chemii, nauk o zdrowiu i nauk pokrewnych, związane z przemianami zachodzącymi w żywności oraz w organizmie człowieka zdrowego i chorego, przydatne do rozwiazywania problemów z zakresu żywienia i dietetyki
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zasadami funkcjonowania organizmu człowieka w kontekście zróżnicowania mikrobioty i jej wpływu na zdrowie człowieka
Treści programoweT-W-4Znaczenie osi jelitowo-mózgowej w regulacji zachowan
T-W-1Wprowadzenie do koncepcji mikrobiomu i teorii ewolucji holobiomu
T-L-2Analiza mikrobiotyczna kału
T-W-2Kompozycja i funkcjonalność mikrobioty
T-L-1Ocena zróżnicowania ilościowo-jakościowego naturalnej mikrobioty skóry
T-W-5Metody diagnostyki mikrobiomu oraz stosowane terapie mikrobiologiczne
T-W-3Wpływ diety i czynników środowiskowych na homeostazę mikrobioty przewodu pokarmowego
T-L-4Selekcja i diagnostyka szczepów probiotycznych
T-L-3Człowiek jako źródlo bakterii potencjalnie probiotycznych
Metody nauczaniaM-3Dyskusja tematyczna.
M-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków wizualnych.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji ćwiczeń laboratoryjnych.
S-1Ocena formująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych.
S-3Ocena formująca: Egzamin pisemny.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie w stopniu dostatecznym zależności między zróżnicowaniem mikrobiotycznym a stanem zdrowia człowieka oraz mozliwości wykorzystaniu mikroorganizmów w terapii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb3 1_U01Student potrafi wykorzystać wiedzę o złożoności mikrobiomu różnych części ciała oraz wskazac jego wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U05Potrafi przeprowadzić i zinterpretować wyniki wybranych analiz i testów z zakresu chemii, nauk o zdrowiu i nauk pokrewnych związanych z przemianami zachodzącymi w żywności oraz w organizmie człowieka zdrowego i chorego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zasadami funkcjonowania organizmu człowieka w kontekście zróżnicowania mikrobioty i jej wpływu na zdrowie człowieka
Treści programoweT-L-4Selekcja i diagnostyka szczepów probiotycznych
T-W-1Wprowadzenie do koncepcji mikrobiomu i teorii ewolucji holobiomu
T-W-2Kompozycja i funkcjonalność mikrobioty
T-L-1Ocena zróżnicowania ilościowo-jakościowego naturalnej mikrobioty skóry
T-L-2Analiza mikrobiotyczna kału
T-W-4Znaczenie osi jelitowo-mózgowej w regulacji zachowan
T-L-3Człowiek jako źródlo bakterii potencjalnie probiotycznych
T-W-3Wpływ diety i czynników środowiskowych na homeostazę mikrobioty przewodu pokarmowego
T-W-5Metody diagnostyki mikrobiomu oraz stosowane terapie mikrobiologiczne
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków wizualnych.
M-3Dyskusja tematyczna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi wykorzystywanymi w różnicowaniu mikroorganizmów oraz wskazać mozliwości wykorzystania mikroorganizmów w dietetyce
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb3 1_K01Student jest gotów do krytycznej oceny własnej wiedzy z mikrobiologii i możliwości jej zastosowania w dietetyce
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów związanych z żywieniem człowieka zdrowego i chorego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zasadami funkcjonowania organizmu człowieka w kontekście zróżnicowania mikrobioty i jej wpływu na zdrowie człowieka
Treści programoweT-W-3Wpływ diety i czynników środowiskowych na homeostazę mikrobioty przewodu pokarmowego
T-W-4Znaczenie osi jelitowo-mózgowej w regulacji zachowan
T-W-1Wprowadzenie do koncepcji mikrobiomu i teorii ewolucji holobiomu
T-W-2Kompozycja i funkcjonalność mikrobioty
T-W-5Metody diagnostyki mikrobiomu oraz stosowane terapie mikrobiologiczne
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków wizualnych.
M-3Dyskusja tematyczna.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena formująca: Bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji ćwiczeń laboratoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest przygotowany do wykorzystania swojej wiedzy i umiejetności z zakresu mikrobiologii w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0