Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Sylabus przedmiotu Anatomia człowieka:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Dietetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Anatomia człowieka | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Posiadanie wiedzy i umiejętności z zakresu biologii na poziomie szkoły średniej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przedstawienie powiązań morfologiczno-funkcjonalnych pomiędzy narządami i układami ustroju człowieka |
C-2 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie budowy organizmu ludzkiego |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Tkanki i powłoka wspólna | 2 |
T-L-2 | Układ kostny | 2 |
T-L-3 | Połączenia kości | 2 |
T-L-4 | Układ mięśniowy | 2 |
T-L-5 | Kolokwium z ćwiczeń: tkanki, powłoka wspólna, układ kostny i mięśniowy | 2 |
T-L-6 | Układ nerwowy ośrodkowy | 2 |
T-L-7 | Układ nerwowy obwodowy i układ dokrewny | 2 |
T-L-8 | Układ naczyniowy i limfatyczny | 2 |
T-L-9 | Narządy zmysłów | 2 |
T-L-10 | Kolokwium z układu naczyniowego, limfatycznego, nerwowego, dokrewnego i narządów zmysłów | 2 |
T-L-11 | Układ oddechowy | 2 |
T-L-12 | Układ pokarmowy | 2 |
T-L-13 | Układ wydalniczy | 2 |
T-L-14 | Układ rozrodczy | 2 |
T-L-15 | Kolokwium z układu oddechowego, pokarmowego, wydalniczego i rozrodczego | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia anatomiczne. Osie i płaszczyzny ciała. | 2 |
T-W-2 | Tkanki | 2 |
T-W-3 | Powłoka wspólna. Narządy zmysłów. | 2 |
T-W-4 | Ogólna budowa, rodzaje i funkcje kości. | 2 |
T-W-5 | Szkielet osiowy i dodatkowy. Połaczenia kości | 2 |
T-W-6 | Układ mięśniowy | 2 |
T-W-7 | Układ nerwowy ośrodkowy | 2 |
T-W-8 | Układ nerwowy obwodowy | 2 |
T-W-9 | Układ dokrewny | 2 |
T-W-10 | Układ naczyniowy i chłonny | 2 |
T-W-11 | Układ oddechowy | 2 |
T-W-12 | Układ pokarmowy | 2 |
T-W-13 | Układ wydalniczy | 2 |
T-W-14 | Układ rozrodczy żeński i męski | 2 |
T-W-15 | Zaliczenie | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w ćwiczeniach | 30 |
A-L-2 | przygotwanie do zajęć | 8 |
A-L-3 | przygotowanie do kolokwiów | 5 |
A-L-4 | analiza wskazanej literatury | 5 |
A-L-5 | Konsultacje | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | udział w wykładach | 30 |
A-W-2 | analiza wskazanej literatury | 20 |
A-W-3 | konsultacje | 2 |
A-W-4 | przygotwanie do zaliczenia | 22 |
74 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Kolokwium ustne i pisemne |
S-3 | Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie pisemne |
S-4 | Ocena formująca: Obserwacja pracy w grupie |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietK2_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu budowę i topografię kości, mięśni, narządów wewnętrznych. Rozumie powiązania morfologiczno-funkcjonalne pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu człowieka. | D_1A_W02 | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-L-13, T-L-14, T-L-15, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietK2_U01 Potrafi rozpoznać/wskazać podstawowe struktury ludzkiego ciała i określić ich lokalizację. Posiada umiejetność posługiwania się nazewnictwem anatomicznym; potrafi wskazać zależności pomiędzy budową a czynnością narządu. | D_1A_U02, D_1A_U04 | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-L-13, T-L-14, T-L-15 | M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietK2_K01 Jest gotów do popularyzacji wiedzy i umiejętności z zakresu prawidłowej budowy człowieka w zachowaniu zdrowia. | D_1A_K02 | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-L-13, T-L-14, T-L-15, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15 | M-1, M-2 | S-4, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietK2_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu budowę i topografię kości, mięśni, narządów wewnętrznych. Rozumie powiązania morfologiczno-funkcjonalne pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu człowieka. | 2,0 | Student nie posiada podstawowych wiadomości o budowie i topografii kości, mięśni, narządów wewnętrznych. |
3,0 | Zna i rozumie w dostatecznym stopniu budowę i topografię kości, mięśni, narządów wewnętrznych. Rozumie powiązania morfologiczno-funkcjonalne pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu człowieka. | |
3,5 | Student posiada podstawowe wiadomości o budowie i topografii kości, mięśni, narządów wewnętrznych. | |
4,0 | Student posiada ponadpodstawowe wiadomości o budowie i topografii kości, mięśni, narządów wewnętrznych. | |
4,5 | Student posiada poszerzone wiadomości o budowie i topografii kości, mięśni, narządów wewnętrznych. | |
5,0 | Student posiada rozległą wiedzę o budowie i topografii kości, mięśni, narządów wewnętrznych. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietK2_U01 Potrafi rozpoznać/wskazać podstawowe struktury ludzkiego ciała i określić ich lokalizację. Posiada umiejetność posługiwania się nazewnictwem anatomicznym; potrafi wskazać zależności pomiędzy budową a czynnością narządu. | 2,0 | Student - nie potrafi rozpoznać tkanek oraz narządów poszczególnych układów człowieka - nie potrafi określić anatomicznej lokalizacji poszczególnych narządów |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym - potrafi z niewielkimi błędami rozpoznać tkanki oraz narządy poszczególnych układów człowieka - potrafi z niewielkimi błędami określić anatomiczną lokalizację poszczególnych narządów | |
3,5 | Student w stopniu ponad dostatecznym - potrafi z nielicznymi błędami rozpoznać tkanki oraz narządy poszczególnych układów człowieka - potrafi z nielicznymi błędami określić anatomiczną lokalizację poszczególnych narządów | |
4,0 | Student w stopniu dobrym - potrafi bez pomyłek rozpoznać tkanki oraz narządy poszczególnych układów człowieka - potrafi bez pomyłek określić anatomiczną lokalizację poszczególnych narządów | |
4,5 | Student w stopniu ponad dobrym - potrafi bez pomyłek rozpoznać tkanki oraz narządy poszczególnych układów człowieka - potrafi bez pomyłek określić anatomiczną lokalizację poszczególnych narządów - potrafi dyskutować na zadane tematy problemowe | |
5,0 | Student w stopniu bardzo dobrym - potrafi bezbłędnie rozpoznać tkanki oraz narządy poszczególnych układów człowieka - potrafi bezbłędnie określić anatomiczną lokalizację poszczególnych narządów - potrafi wypowiadać się fachowo na zadane tematy problemowe |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietK2_K01 Jest gotów do popularyzacji wiedzy i umiejętności z zakresu prawidłowej budowy człowieka w zachowaniu zdrowia. | 2,0 | Student nie uzyskał kompetencji, by rozumieć potrzebę popularyzacji prawidłowej budowy organizmu człowieka w zachowaniu zdrowia. |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu rozumie potrzebę popularyzacji prawidłowej budowy organizmu człowieka w zachowaniu zdrowia | |
3,5 | Student posiada podstawowe kompetencje, by rozumieć potrzebę popularyzacji prawidłowej budowy organizmu człowieka w zachowaniu zdrowia, posługuje się wiedzą i umiejętnościami w ograniczonym zakresie. | |
4,0 | Student posiada kompetencje, by rozumieć potrzebę popularyzacji prawidłowej budowy organizmu człowieka w zachowaniu zdrowia, posługuje się wiedzą i umiejętnościami w wystarczającym zakresie. | |
4,5 | Student posiada kompetencje oceny dobrej, a ponadto potrafi posługiwać się wiedzą i umiejętnościami w szerokim zakresie. | |
5,0 | Student wykazuje się kreatywnością w zakresie wykorzystania wiedzy i umiejętności z zakresu budowy człowieka, jest dolny do wykorzystania w praktyce zdobytej wiedzy. |
Literatura podstawowa
- Gołąb B., Podstawy anatomii człowieka, PZWL, Warszawa, 2012, II
- Aleksandrowicz R., Ciszek B., Mału atlas anatomiczny człowieka, PZWL, Warszawa, 2015, VI
- Sokołowska-Pituchowa J., Anatomia człowieka, PZWL, Warszawa, 2020, VIII
- R. Aleksandrowicz, Anatomia człowieka. Repetytorium, PZWL, Warszawa, 2020
Literatura dodatkowa
- Netter H., Atlas anatomii, Edra Urban & Partner, Wrocław, 2020, I
- Czerwiński L., Anatomia człowieka. 1200 pytań testowych jednokrotnego wyboru., PZWL, Warszawa, 2013