Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Sylabus przedmiotu Dietoterapia w onkologii:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Dietetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Dietoterapia w onkologii | ||
Specjalność | Dietoterapia i poradnictwo żywieniowe | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Anna Bogacka <Anna.Bogacka@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 10 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Opanowanie treści z przedmiotów: anatomia człowieka, żywienie człowieka, patofizjologia, dietetyka, fizjologia żywienia, produkty zwierzęce i roślinne o właściwościach prozdrowotnych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie zasad prawidłowego żywienia pacjentów onkologicznych. |
C-2 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie planowania diet u pacjentów onkologicznych w zależności od miejsca nowotworu, leczenia, progresji choroby. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Układanie planów żywieniowych dla pacjentów onkologicznych z uwzględnieniem lokalizacji nowotworu, objawów i sposobu leczenia. | 14 |
T-L-2 | Zaliczenie zajęć | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Znaczenie roli dietetyka w zakresie żywienia pacjenta onkologicznego (ocena sposobu żywienia, stanu odżywienia, ustalenie zapotrzebowania energetycznego, na makroskładniki, witaminy i biopierwiastki). | 2 |
T-W-2 | Modyfikacje dietetyczne zależne od lokalizacji nowotworu. | 2 |
T-W-3 | Modyfikacje dietetyczne zależne od objawów towarzyszących chorobie nowotworowej. | 2 |
T-W-4 | Modyfikacje dietetyczne wynikające ze sposobu leczenia przeciwnowotworowego, występujących objawów ubocznych tych terapii i fazy rozwoju nowotworu. | 2 |
T-W-5 | Wsparcie żywieniowe leczenia przeciwnowotworowego (leczenie żywieniowe, suplementy, ONS-y, preparaty zwiększające odporność). | 2 |
T-W-6 | Najczęstsze problemy w żywieniu pacjentów onkologicznych. Mity i stereotypy w żywieniu pacjentów onkologicznych. | 2 |
T-W-7 | Edukacja żywieniowa pacjenta z chorobą nowotworową oraz jego opiekuna. Aspekty psychologiczne żywienia. | 2 |
T-W-8 | Zaliczenie | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenie. | 10 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Analiza wskazanej literatury. | 5 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia. | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne - układanie jadłospisów dla osób chorych. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna lub pisemna sprawdzająca przygotowanie do zajęć. |
S-2 | Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń - ocena przygotowanych diet. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe z przedmiotu w formie pisemnej. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietOb10 2_W01 Student zna i rozumie potrzeby żywieniowe osób chorych onkologicznie, skład produktów żywnościowych i ich przydatność w żywieniu chorego. | D_1A_W04 | — | C-1, C-2 | T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-6 | M-1, M-2 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietOb10 2_U01 Potrafi sporządzić plan żywieniowy, obejmujący zalecenia żywieniowe i dietę, dla pacjentów onkologicznych. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne składniki żywności oraz zastosować w dietach pacjentów w zależności od fazy choroby. | D_1A_U07 | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-W-7, T-W-1, T-L-1, T-W-6 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietOb10 2_K01 Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w żywieniu osób z chorobami nowotworowymi, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy. | D_1A_K03 | — | C-1, C-2 | T-W-7, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-1, T-L-1, T-W-6, T-W-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietOb10 2_W01 Student zna i rozumie potrzeby żywieniowe osób chorych onkologicznie, skład produktów żywnościowych i ich przydatność w żywieniu chorego. | 2,0 | Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu żywienia pacjenta onkologicznego. |
3,0 | Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu żywienia pacjenta onkologicznego i poprawnie ją wykorzystuje. | |
3,5 | Student posiada podstawową wiedzę z zakresu żywienia pacjenta onkologicznego i poprawnie ją wykorzystuje. | |
4,0 | Student opanował w stopniu ponadpodstawowym wiedzę z zakresu żywienia pacjenta onkologicznego i poprawnie ją wykorzystuje. | |
4,5 | Student posiada poszerzoną wiedzę z zakresu omawianych chorób i żywienia pacjenta onkologicznego i poprawnie ją wykorzystuje. Samodzielnie kojarz i wyciąga wnioski. | |
5,0 | Student posiada rozległą wiedzę z zakresu żywienia pacjenta onkologicznego i poprawnie ją wykorzystuje. Samodzielnie kojarz i wyciąga wnioski. Potrafi znaleźć źródło błędów i wprowadzić korekty, z uzasadnieniem. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietOb10 2_U01 Potrafi sporządzić plan żywieniowy, obejmujący zalecenia żywieniowe i dietę, dla pacjentów onkologicznych. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne składniki żywności oraz zastosować w dietach pacjentów w zależności od fazy choroby. | 2,0 | Student nie potrafi prawidłowo zaprojektować diety dla pacjenta z chorobą nowotworową i w najprostszy sposób zaprezentować wyników swoich badań. |
3,0 | Student w znacznym stopniu poprawnie projektuje jadłospis dla pacjenta z chorobą nowotworową, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań jednak bez analizy. | |
3,5 | Student w znacznym stopniu poprawnie projektuje jadłospis dla pacjenta z chorobą nowotworową, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. | |
4,0 | Student poprawnie projektuje jadłospis dla pacjenta z chorobą nowotworową, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników. | |
4,5 | Student poprawnie projektuje jadłospis dla pacjenta z chorobą nowotworową, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy. | |
5,0 | Student poprawnie projektuje jadłospis dla pacjenta z chorobą nowotworową, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy. Ponadto zaproponować korekty. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietOb10 2_K01 Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w żywieniu osób z chorobami nowotworowymi, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy. | 2,0 | Nie posiada potrzeby dokształcania się. |
3,0 | Posiada potrzebę dokształcania się. | |
3,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania wiedzy. | |
4,0 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. | |
4,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. | |
5,0 | Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. |
Literatura podstawowa
- Joanna Gromadzka-Ostrowska, Piotr Paluszkiewicz, Maciej Słodkowski, Jacek Sobocki, Andrzej W. Szawłowski, Żywienie w chorobach nowotworowych, Wyd. Lek. PZWL, W-wa, 2023, wyd.1
- Krzysztof Jan Koper, Żywienie w chorobie nowotworowej, PZWL, W-wa, 2021, wyd.1
- Andrzej Szawłowski, Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dietetyka w chorobach nowotworowych, PZWL, Warszawa, 2022, wyd.1
- Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Wyd. IŻŻ, W-wa, 2010
Literatura dodatkowa
- czasopismo, Współczesna dietetyka, https://www.wspolczesnadietetyka.pl/
- czasopismo, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, http://journal.pan.olsztyn.pl/