Wydział Ekonomiczny - Ekonomia 28.09.2023 transfer (S2)
specjalność: Rachunkowość i finanse w jednostkach gospodarczych
Sylabus przedmiotu Modele biznesowe:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia 28.09.2023 transfer | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Modele biznesowe | ||
Specjalność | Analityka gospodarcza | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Milena Bera <Milena.Bera@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Opanowanie wiedzy z zakresu podstaw przedsiębiorczości, organizacji i funkcjonowania przedsiębiorstw. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zaznajomienie studentów ze strukturą oraz uwarunkowaniami modeli biznesowych w nowoczesnej gospodarce. |
C-2 | Uzyskanie wiedzy i umiejętności niezbędnych dla rozumienia procesów tworzenia, działania i efektywności modelu biznesowego. |
C-3 | Nabycie umiejętności praktycznego analizowania i diagnozowania potencjału rozwojowego firmy oraz procesów i zjawisk społecznych w ramach przedsiębiorczości. |
C-4 | Zdobycie świadomości wagi i znaczenia innowacji w zakresie przedsiębiorczości. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Konstruowanie modelu biznesowego. | 3 |
T-A-2 | Klasyczne modele biznesu - analiza struktury, uwarunkowań oraz metody ochrony. | 3 |
T-A-3 | Modele biznesowe w e-handlu. | 3 |
T-A-4 | Modele biznesowe w e-usługach. | 3 |
T-A-5 | Ocena modeli rynkowych. Zaliczenie. | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Model biznesowy, pojęcia i podstawowe uwarunkowania. | 3 |
T-W-2 | Struktura modelu biznesowego. Klasyczne modele. | 3 |
T-W-3 | Dylematy konfiguracji modelu biznesowego, procesy podstawowe i wspierające. | 3 |
T-W-4 | Modele biznesowe w e-biznesie. | 2 |
T-W-5 | Modele biznesowe w ramach platform rynkowych. | 2 |
T-W-6 | Uwarunkowania oceny modeli biznesowych. Zaliczenie. | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | zapoznanie się z literaturą przedmiotu | 3 |
A-A-3 | przygotowanie prezentacji | 7 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | zapoznanie się z literaturą przedmiotu | 5 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny i wykład problemowy) |
M-2 | Metody poszukujące (studium przypadku, burza mózgów, metoda ćwiczeniowa) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Test pisemny. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena z prezentacji. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D1/4.3_W01 Student zna i rozumie reguły i zasady tworzenia i rozwoju organizacji, uwarunkowania oraz przesłanki przedsiębiorczości oraz metody i techniki zarządzania rozwojem biznesu. | E_2A_W01, E_2A_W02, E_2A_W03, E_2A_W04, E_2A_W05, E_2A_W06, E_2A_W07, E_2A_W08, E_2A_W09, E_2A_W10, E_2A_W12 | — | C-1, C-2 | T-A-3, T-W-1, T-W-2, T-A-4, T-W-3, T-W-5, T-A-1, T-A-5, T-W-6, T-W-4, T-A-2 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D1/4.3_U01 Student potrafi zrozumieć procesy i zjawiska społeczne w ramach przedsiębiorczości oraz praktycznie analizować i diagnozować potencjał rozwojowy firmy. | E_2A_U01, E_2A_U06, E_2A_U07, E_2A_U12 | — | C-4, C-3 | T-W-2, T-A-4, T-A-3, T-A-1, T-A-5, T-W-3, T-A-2, T-W-6, T-W-4, T-W-1, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D1/4.3_K01 Student jest gotów do uzupełniania i doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności, jest otwarty na innowacje w zakresie przedsiębiorczości. | E_2A_K01, E_2A_K02, E_2A_K03, E_2A_K04, E_2A_K05, E_2A_K06 | — | C-4, C-1 | T-A-3, T-W-6, T-A-5, T-W-4, T-W-3, T-A-2, T-A-1, T-W-5, T-W-1, T-A-4, T-W-2 | M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D1/4.3_W01 Student zna i rozumie reguły i zasady tworzenia i rozwoju organizacji, uwarunkowania oraz przesłanki przedsiębiorczości oraz metody i techniki zarządzania rozwojem biznesu. | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie zasad tworzenia i rozwoju organizacji, metod i technik zarządzania rozwojem biznesu i uwarunkowań przedsiębiorczości. |
3,0 | Student zna i rozumie zasady tworzenia i rozwoju organizacji, metody i techniki zarządzania rozwojem biznesu i uwarunkowania przedsiębiorczości w stopniu dostatecznym (co najmniej 55%). | |
3,5 | Student zna i rozumie zasady tworzenia i rozwoju organizacji, metody i techniki zarządzania rozwojem biznesu i uwarunkowania przedsiębiorczości w stopniu dostatecznym plus (co najmniej 65%). | |
4,0 | Student zna i rozumie zasady tworzenia i rozwoju organizacji, metody i techniki zarządzania rozwojem biznesu i uwarunkowania przedsiębiorczości w stopniu dobrym (co najmniej 75%). | |
4,5 | Student zna i rozumie zasady tworzenia i rozwoju organizacji, metody i techniki zarządzania rozwojem biznesu i uwarunkowania przedsiębiorczości w stopniu dobrym plus (co najmniej 85%). | |
5,0 | Student zna i rozumie zasady tworzenia i rozwoju organizacji, metody i techniki zarządzania rozwojem biznesu i uwarunkowania przedsiębiorczości w stopniu bardzo dobrym (co najmniej 95%). |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D1/4.3_U01 Student potrafi zrozumieć procesy i zjawiska społeczne w ramach przedsiębiorczości oraz praktycznie analizować i diagnozować potencjał rozwojowy firmy. | 2,0 | Student nie potrafi praktycznie analizować i diagnozować potencjału rozwojowego firmy oraz procesów i zjawisk społecznych w ramach przedsiębiorczości. |
3,0 | Student potrafi praktycznie analizować i diagnozować potencjał rozwojowy firmy oraz procesy i zjawiska społeczne w ramach przedsiębiorczości w stopniu dostatecznym ( co najmniej 55%). | |
3,5 | Student potrafi praktycznie analizować i diagnozować potencjał rozwojowy firmy oraz procesy i zjawiska społeczne w ramach przedsiębiorczości w stopniu dostatecznym plus (co najmniej 65%). | |
4,0 | Student potrafi praktycznie analizować i diagnozować potencjał rozwojowy firmy oraz procesy i zjawiska społeczne w ramach przedsiębiorczości w stopniu dobrym ( co najmniej 75%). | |
4,5 | Student potrafi praktycznie analizować i diagnozować potencjał rozwojowy firmy oraz procesy i zjawiska społeczne w ramach przedsiębiorczości w stopniu dobrym plus (co najmniej 85%). | |
5,0 | Student potrafi praktycznie analizować i diagnozować potencjał rozwojowy firmy oraz procesy i zjawiska społeczne w ramach przedsiębiorczości w stopniu bardzo dobrym (co najmniej 95%). |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D1/4.3_K01 Student jest gotów do uzupełniania i doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności, jest otwarty na innowacje w zakresie przedsiębiorczości. | 2,0 | Student nie jest gotów do uzupełniania i doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności, nie jest otwarty na innowacje w zakresie przedsiębiorczości. |
3,0 | Student jest gotów do uzupełniania i doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności, jest otwarty na innowacje w zakresie przedsiębiorczości w stopniu dostatecznym (co najmniej 55%). | |
3,5 | Student jest gotów do uzupełniania i doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności, jest otwarty na innowacje w zakresie przedsiębiorczości w stopniu dostatecznym plus (co najmniej 65%). | |
4,0 | Student jest gotów do uzupełniania i doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności, jest otwarty na innowacje w zakresie przedsiębiorczości w stopniu dobrym (co najmniej 75%). | |
4,5 | Student jest gotów do uzupełniania i doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności, jest otwarty na innowacje w zakresie przedsiębiorczości w stopniu dobrym plus(co najmniej 85%). | |
5,0 | Student jest gotów do uzupełniania i doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności, jest otwarty na innowacje w zakresie przedsiębiorczości w stopniu bardzo dobrym (co najmniej 95%). |
Literatura podstawowa
- Osterwalder A., Pigneur Y., Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, Onepress, 2012
- Gołębiowski T., Dudzik T.M., Lewandowska M., Witek-Hajduk M., Modele biznesu polskich przedsiębiorstw, Wyd. SGH, Warszawa, 2008
Literatura dodatkowa
- Szpringer W., Innowacyjne modele e-biznesu. Aspekty instytucjonalne, Diffin, Warszawa, 2012
- Daden-Fuller Ch., Mangematin V., Business Models and Modeling, Advances in Strategic Managemnt, Emerald Publishing Limited, Howard House, London, 2015, vol 33, https://www.researchgate.net/publication/280953516_Business_Models_and_Modelling_Business_Models