Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S2)
specjalność: Biologia molekularna i podstawy analityki
Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Bezpieczeństwo żywności | ||
Specjalność | Biologia molekularna i podstawy analityki | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Biologiczne podstawy żywienia |
W-2 | Podstawy chemii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami bezpieczeństwa żywności |
C-2 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wiedzą na temat zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym w perspektywie krajowej oraz międzynarodowej |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności. Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych w Polsce i w wybraych krajach. | 3 |
T-A-2 | Wzbogacenie żywności. Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środku spożywcze wzbogacone. | 2 |
T-A-3 | Jakość i bezpieczeństwo w systemach produkcji roślinnej i zwierzęcej | 2 |
T-A-4 | Alternatywy w stosunku do nanotechnologii. Podstawowe zasady i techniki produkcji stosowane w nanotechnologii oraz przykłady zastosowań do żywności. | 3 |
10 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Czynniki wpływające na jakość i bezpieczeństwo jadalnych produktów rolniczych | 3 |
T-L-2 | Opracowanie księgi HACCP | 7 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Aktualne podstawy prawne dotyczące bezpieczeństwa żywoności i żywienia. Przepisy prawne dotyczące suplementów diety (krajowe i UE). Produkty " z pogranicza"- środki spożywcze a produkty lecznicze. Przepisy prawne dotyczące środków spożywczych specjalnego przeznaczania żywieniowego (krajowe i UE) | 2 |
T-W-2 | Zagrożenia jakości zdrowotnej żywności. Zagrożenia chemiczne w żywności tradycyjnej i GM. Zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Nanotechnologia w produkcji żywności i rolnictwie. | 3 |
5 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach | 10 |
A-A-2 | Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń | 3 |
A-A-3 | Pisemne zaliczenie ćwiczeń | 2 |
15 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach | 10 |
A-L-2 | Opracowanie zadania na zaliczenie ćwiczeń | 3 |
A-L-3 | Pisemne zaliczenie ćwiczeń | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 5 |
A-W-2 | Samodzielne przygotowanie się do wykładów w oparciu o podaną literaturę | 10 |
A-W-3 | Uczestnictwo w konsultacjach | 6 |
A-W-4 | Przygotowanie się do zaliczenia wykładów | 7 |
A-W-5 | Pisemne zaliczenie wykładów | 2 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | wykład konersatoryjny |
M-3 | dyskusja dydaktyczna |
M-4 | praca indywidualna w grupach |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne części wykładowej |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne części audytoryjnej |
S-3 | Ocena podsumowująca: samodzielne opracowanie zadań z części laboratoryjnej |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_2A_BLM-S-O2.3_W01 student zna źródła prawa oraz podstawowe pojęcia z systemu bezpieczeństwa żywności | BL_2A_W10, BL_2A_W06 | P2A_W01, P2A_W02, P2A_W03, P2A_W06, P2A_W07 | C-2 | T-W-2, T-A-2, T-A-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
BL_2A_BLM-S-O2.3_W02 Student zna system organizacyjny oraz instytucjonalny w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego | BL_2A_W06, BL_2A_W09 | P2A_W01, P2A_W03, P2A_W04, P2A_W05, P2A_W07 | C-2, C-1 | T-L-2, T-A-4, T-L-1, T-A-3 | M-4, M-3 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_2A_BLM-S-O2.3_U01 Student potrafi właściwie stosować porcedury z zakresu bezpieczeństwa żywnosci | BL_2A_U05 | P2A_U01, P2A_U03, P2A_U06 | C-2 | T-L-1, T-L-2 | M-3, M-4 | S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_2A_BLM-S-O2.3_K01 student ma świadomość społecznego znaczenia regulacji prawnej w przedmiotowym zakresie | BL_2A_K01, BL_2A_K07 | P2A_K03, P2A_K04, P2A_K06, P2A_K07 | C-1, C-2 | T-A-1, T-A-4, T-W-2, T-A-2, T-L-2, T-A-3, T-W-1, T-L-1 | M-3, M-2, M-1 | S-3, S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_2A_BLM-S-O2.3_W01 student zna źródła prawa oraz podstawowe pojęcia z systemu bezpieczeństwa żywności | 2,0 | student nie rozumie pojęcia bezpieczeństwa żywności |
3,0 | student potrafi jedynie wymienić podstawowe pojęcia z systemu bezpieczeństwa żywnościowego | |
3,5 | student zna metody i systemy zarządzania jakością i bepzieczeństwem żywności | |
4,0 | student potrafi wymienić czynniki wpływające na jakość i bepzieczeństow jadalnych produktów rolniczych | |
4,5 | student potrafi zdefiniować, wyszukać i zakwalifikować zagrożenia wystęujące w produkcji żywności | |
5,0 | student potrafi wykorzystać wszystkie źródła prawa zaproponowane podczas zajęć, zna ma wiedzę o bepzieczeństwu żywności GM< ekologicznej i wytwarzanej metodami tradycyjnymi | |
BL_2A_BLM-S-O2.3_W02 Student zna system organizacyjny oraz instytucjonalny w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego | 2,0 | student nie zna systemów organizacyjnych, anie instytucjonalnych w zakresie bepzieczeństwa żywności |
3,0 | student potrafi wymienić poprawnie zaledwie kika orgamizacji międzynarodowych w produkcji handlu żywnością | |
3,5 | student zna systemy orgamizacji oraz instytucjonalne przedstawione w trakcie zajęć | |
4,0 | student nie tylko zna systemy zarządzania bepziueczeństwem żywnością, ale potrafi je omówić analitycznie | |
4,5 | student potrafi właściwie stosować procedury z zakresu bepzieczeństwa żywności | |
5,0 | student potrafi prawidłowo wymienić kryteria, jakie powinny być brane pod uwagę przy kwalifikowaniu zagrożeń w procesie produkcji bepziecznej żywności oraz odnosi się przy tym do regulacji prawodawstwa |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_2A_BLM-S-O2.3_U01 Student potrafi właściwie stosować porcedury z zakresu bezpieczeństwa żywnosci | 2,0 | student nie wie nic o procedurach bezpieczeństwa żywności |
3,0 | student potrafi wymienić 50% procedur podanych na zajęciach dot. bezpieczeństwa w systemach produkcji roślinnej i zwierzęcej | |
3,5 | student potrafi wymienić 70% procedur podanych na zajęciach dot. bezpieczeństwa w systemach produkcji roślinnej i zwierzęcej | |
4,0 | student potrafi wymienić 90% procedur podanych na zajęciach dot. bezpieczeństwa w systemach produkcji roślinnej i zwierzęcej | |
4,5 | student potrafi wymienić wszystkie procedury pprzekazane na zajęciach dot. bezpieczeństwa w systemach produkcji roślinnej i zwierzęcej | |
5,0 | student potrafi wymienić wszystkie procedury podane na zajęciach dot. bezpieczeństwa w systemach produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz prawidłowo wymienia kryteria jakie powinny być brane pod uwagę przy kwalifikowaniu zagrożeń w porcesie produkcji |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_2A_BLM-S-O2.3_K01 student ma świadomość społecznego znaczenia regulacji prawnej w przedmiotowym zakresie | 2,0 | Student nie ma świadomości społecznego znaczenia regulacji prawnej w przedmiotowym zakresie |
3,0 | Student ma świadomość społecznego znaczenia regulacji prawnej w przedmiotowym zakresie w 60% | |
3,5 | Student ma świadomość społecznego znaczenia regulacji prawnej w przedmiotowym zakresie w 70% | |
4,0 | Student ma świadomość społecznego znaczenia regulacji prawnej w przedmiotowym zakresie w 80% | |
4,5 | Student ma świadomość społecznego znaczenia regulacji prawnej w przedmiotowym zakresie w 90% | |
5,0 | Student ma świadomość społecznego znaczenia regulacji prawnej w przedmiotowym zakresie |
Literatura podstawowa
- Małysz J., Bezpieczeństwo żywnościowe strategiczną potrzebą ludzkości., Warszawa, 2008
- Szczepanik Z., Jakość i standaryzacja produktów żywnościowych, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa, 1996
- Grochowska M., Bezpieczeństwo żywności i żywienia, ODDK, 2006
- Ozimek I., Bezpieczeństwo żywności w aspekcie ochrony konsumenta w Polsce, SGGW, Warszawa, 2006
Literatura dodatkowa
- Twardowski T., Zimny J., Twardowska A., Biobezpieczeństwo biotechnologii, Edytor, Poznań, 2003