Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S2)

Sylabus przedmiotu Diagnostyka substancji niepożądanych w żywności i paszy:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Diagnostyka substancji niepożądanych w żywności i paszy
Specjalność Biologia molekularna i podstawy analityki
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 10 1,00,29zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 10 0,50,29zaliczenie
wykładyW2 5 0,50,42zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z chemii
W-2Wiadomości z żywienia człowieka i zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami zanieczyszczeń w żywności
C-2Przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia związanego z niebezpieczną żywnością

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Podstawy prawne dotyczące pozostałości pestycydów w żywności w Polsce- stan obecny.3
T-A-2Dioksyny w paszach i żywności. Mykotoksyny w paszach i żywności.4
T-A-3Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji pasz i żywności. Toksyczne i antyodżywcze składniki naturalne.3
10
laboratoria
T-L-1Oznaczanie azotynów i azotanów metodą potencjometryczną.2
T-L-2Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych. Oznaczanie alkaloidów metodą kolorymetryczną. Oznaczanie tanin metodą kolorymetryczną.3
T-L-3Oznaczanie kwasu fitynowego w materiale paszowym. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne uznawane jako genotoksyczne oraz kancerogenne dla człowieka.5
10
wykłady
T-W-1Bezpieczeństwo pasz dla bezpieczeństwa żywności. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w paszach.3
T-W-2Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej żywności, substancje obce, szkodliwe dodatki do żywności.2
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w audytoriach10
A-A-2Przygotowanie się do zaliczenia1
A-A-3Pisemne zaliczenie ćwiczeń2
A-A-4uczestnictwo w konsultacjach2
15
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach10
A-L-2Studiowanie literatury6
A-L-3Przygotowanie się do ustnego zaliczenia ćwiczeń2
A-L-4Zaliczenie ustne ćwiczeń3
A-L-5Przygotowanie się do "wejściówek"3
A-L-6uczestnictwo w konsultacjach6
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach5
A-W-2przygotowanie się do zaliczenia wykładów6
A-W-3pisemne zaliczenie wykładów2
A-W-4uczestnictwo w konsultacjach2
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4ćwiczenia laboratoryjne
M-5Wysłuchanie prezentacji przygotowanej przez studenta

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: "wejściówki"
S-2Ocena formująca: ocena aktywności studenta na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie wykładów
S-4Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń
S-5Ocena formująca: "wyjściówki"

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_2A_BLM-S-O2.2_W01
Student potrafi scharakteryzować główne grupy zanieczyszczeń w surowcach roślinnych i zwierzęcych
BL_2A_W06P2A_W01, P2A_W03, P2A_W07C-1T-L-2, T-W-1, T-A-3, T-A-2, T-A-1, T-L-3, T-W-2M-1, M-4, M-2, M-3S-1, S-4, S-3, S-5
BL_2A_BLM-S-O2.2_W02
Student potrafi wyjaśnić ryzyko dla zdrowia związane z niebezpieczną żywnością
BL_2A_W06, BL_2A_W09P2A_W01, P2A_W03, P2A_W04, P2A_W05, P2A_W07C-2T-W-2, T-L-1, T-A-3, T-A-2, T-L-3, T-W-1, T-A-1, T-L-2M-2, M-5S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_2A_BLM-S-O2.2_U01
student potrafi zinterpretować poziom poszczególnych zanieczyszczeń w żywności
BL_2A_U05P2A_U01, P2A_U03, P2A_U06C-2T-W-2, T-A-3, T-L-3, T-A-2, T-L-2, T-W-1, T-L-1M-4, M-2, M-1S-4, S-1, S-5

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_2A_BLM-S-O2.2_K01
Student ma świadomość zagrożenia żywności zanieczyszczeniami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi
BL_2A_K07P2A_K03, P2A_K04, P2A_K06C-2, C-1T-L-1, T-W-2, T-A-1, T-L-2, T-A-2, T-A-3, T-L-3, T-W-1M-1, M-3, M-2, M-4S-5, S-1, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_2A_BLM-S-O2.2_W01
Student potrafi scharakteryzować główne grupy zanieczyszczeń w surowcach roślinnych i zwierzęcych
2,0student nie potrafi wymienić jakiegokoliwk zanieczyszczenia w żywności i paszach
3,0student potrafi wymienić główne zanieczyszczenia fizyczne, chemiczne i biologiczne
3,5student potrafi wymienić i scharakteryzować niektóre z klasyfikowanych zanieczyszczeń
4,0student potrafi scharateryzować główne zanieczyszczenia oraz zna metody wykrywania niektórych z nich
4,5student potrafi shcarakteryzować główne grupy zanieczyszczeń i zna metody ich wykrywania
5,0student potrafi shcarakteryzować główne grupy zanieczyszczeń i zna metody ich wykrywania oraz zna dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń
BL_2A_BLM-S-O2.2_W02
Student potrafi wyjaśnić ryzyko dla zdrowia związane z niebezpieczną żywnością
2,0student nie zna ryzyka dla zdrowia związanego z zanieczyszcozną żywnością
3,0student zna ryzyko dla zdrowia związane z niebezpieczną żywnością, ale nie potrafi go oszacować i zarządzać
3,5student zna ryzyko dla zdrowia związane z niebezpieczną żywnością, ale nie potrafi wyjaśnić ADI i TDI
4,0student zna ryzyko dla zdrowia związane z niebezpieczną żywnością, potrafi go oszacować i zarządzać, potrafi wyjaśnić poziomy ADI i TDI
4,5student zna ryzyko dla zdrowia związane z niebezpieczną żywnością i potrafi ja zanalizować właściwie
5,0student potrafi w pełni wyjaśnić ryzyko dla zdrowia związane z niebezpieczną żywnością

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_2A_BLM-S-O2.2_U01
student potrafi zinterpretować poziom poszczególnych zanieczyszczeń w żywności
2,0student nie potrafi wymienić zanieczyszczeń w żywności
3,0student wylicza zanieczyszczenia w żywności, ale poziomy bezpieczne nie potrafi wytłumaczyć
3,5student wskazuje poziomy zanieczyszczeń w żywności w 60%
4,0student wskazuje poziomy zanieczyszczeń w żywności w 80%
4,5student wskazuje poziomy zanieczyszczeń w żywności w 100%
5,0student wskazuje poziomy zanieczyszczeń w żywności w 100% i je definiuje i tłumaczy

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_2A_BLM-S-O2.2_K01
Student ma świadomość zagrożenia żywności zanieczyszczeniami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi
2,0student nie zna wcale zagrożeń żywności związanych z zanieczyszeniami fizycznymi, chamicznymi i biologicznymi
3,0Student ma świadomość zagrożeń żywności bez podziału nia ich źródło
3,5Student ma świadomość zagrożeń żywności zanieczyszczeniami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi w 60%
4,0Student ma świadomość zagrożeń żywności zanieczyszczeniami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi w 80%
4,5Student ma świadomość zagrożeń żywności zanieczyszczeniami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi w 90%
5,0Student ma świadomość zagrożeń żywności zanieczyszczeniami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi

Literatura podstawowa

  1. Sikorski Z.E., Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002
  2. Hanczakowski P., Koreleski J., Wolski T., Składniki pokarmowe i antyodżywcze występujące w roślinach, Kraków, 2001
  3. Sikorski Z. E., Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, WNT, Warszawa, 1994

Literatura dodatkowa

  1. Beksa, Akryloamid w żywności, Sigma, 2006, 60 (6), p.36-39
  2. Berthold A., Nowosielska D., Aminy biogenne w żywności "Medecyna Weterynaryjna", 2008, 64(6), p.745-748
  3. Czerwiecki L., Rośliny jako źródło naturalnych substancji szkodliwych dla zdrowia, Rocznik PZH, 2005, 56(3), p.212-222
  4. Obiedziński M.W., Korzycka-Iwanow M., Zanieczyszczenia chemiczne żywności-krytyczne wyróźniki jakości i bezpieczeństwo żywności "Przemysł Spożywczy", 2005, 59(2,38), p.10-13
  5. Roszko M., Obiedziński M., Perflurowane organiczne związki węgla (PCF) w żywności. Nowe zagrożenie? "Bezpieczeństwo i Higiena Żywności", 2010, 1 (78), p. 54-55
  6. Knypl M., Knypl E., Dioksyny mniej straszne?, Regionalne Centrum Edukacji Ekologicznej, Bielsko-Biała, 1997

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Podstawy prawne dotyczące pozostałości pestycydów w żywności w Polsce- stan obecny.3
T-A-2Dioksyny w paszach i żywności. Mykotoksyny w paszach i żywności.4
T-A-3Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji pasz i żywności. Toksyczne i antyodżywcze składniki naturalne.3
10

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Oznaczanie azotynów i azotanów metodą potencjometryczną.2
T-L-2Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych. Oznaczanie alkaloidów metodą kolorymetryczną. Oznaczanie tanin metodą kolorymetryczną.3
T-L-3Oznaczanie kwasu fitynowego w materiale paszowym. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne uznawane jako genotoksyczne oraz kancerogenne dla człowieka.5
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Bezpieczeństwo pasz dla bezpieczeństwa żywności. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w paszach.3
T-W-2Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej żywności, substancje obce, szkodliwe dodatki do żywności.2
5

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w audytoriach10
A-A-2Przygotowanie się do zaliczenia1
A-A-3Pisemne zaliczenie ćwiczeń2
A-A-4uczestnictwo w konsultacjach2
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach10
A-L-2Studiowanie literatury6
A-L-3Przygotowanie się do ustnego zaliczenia ćwiczeń2
A-L-4Zaliczenie ustne ćwiczeń3
A-L-5Przygotowanie się do "wejściówek"3
A-L-6uczestnictwo w konsultacjach6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach5
A-W-2przygotowanie się do zaliczenia wykładów6
A-W-3pisemne zaliczenie wykładów2
A-W-4uczestnictwo w konsultacjach2
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_2A_BLM-S-O2.2_W01Student potrafi scharakteryzować główne grupy zanieczyszczeń w surowcach roślinnych i zwierzęcych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_2A_W06ma zaawansowaną wiedzę na temat czynników biotycznych i abiotycznych wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą oraz na jakość surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W01rozumie złożone zjawiska i procesy przyrodnicze
P2A_W03ma pogłębioną wiedzę z zakresu tych nauk ścisłych, z którymi związany jest studiowany kierunek studiów (w szczególności biofizyka, biochemia, biomatematyka, geochemia, biogeochemia, geofizyka)
P2A_W07ma wiedzę w zakresie zasad planowania badań z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami zanieczyszczeń w żywności
Treści programoweT-L-2Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych. Oznaczanie alkaloidów metodą kolorymetryczną. Oznaczanie tanin metodą kolorymetryczną.
T-W-1Bezpieczeństwo pasz dla bezpieczeństwa żywności. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w paszach.
T-A-3Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji pasz i żywności. Toksyczne i antyodżywcze składniki naturalne.
T-A-2Dioksyny w paszach i żywności. Mykotoksyny w paszach i żywności.
T-A-1Podstawy prawne dotyczące pozostałości pestycydów w żywności w Polsce- stan obecny.
T-L-3Oznaczanie kwasu fitynowego w materiale paszowym. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne uznawane jako genotoksyczne oraz kancerogenne dla człowieka.
T-W-2Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej żywności, substancje obce, szkodliwe dodatki do żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-4ćwiczenia laboratoryjne
M-2wykład konwersatoryjny
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: "wejściówki"
S-4Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie wykładów
S-5Ocena formująca: "wyjściówki"
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi wymienić jakiegokoliwk zanieczyszczenia w żywności i paszach
3,0student potrafi wymienić główne zanieczyszczenia fizyczne, chemiczne i biologiczne
3,5student potrafi wymienić i scharakteryzować niektóre z klasyfikowanych zanieczyszczeń
4,0student potrafi scharateryzować główne zanieczyszczenia oraz zna metody wykrywania niektórych z nich
4,5student potrafi shcarakteryzować główne grupy zanieczyszczeń i zna metody ich wykrywania
5,0student potrafi shcarakteryzować główne grupy zanieczyszczeń i zna metody ich wykrywania oraz zna dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_2A_BLM-S-O2.2_W02Student potrafi wyjaśnić ryzyko dla zdrowia związane z niebezpieczną żywnością
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_2A_W06ma zaawansowaną wiedzę na temat czynników biotycznych i abiotycznych wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą oraz na jakość surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
BL_2A_W09zna metody oceny kierunku, stopnia nasilenia zmian w środowisku z wykorzystaniem organizmów żywych i metody ochrony środowiska przyrodniczego oraz ma wiedzę w zakresie działań prowadzonych w celu przywracania wartości użytkowych i przyrodniczych środowiskom zdegradowanym przez działalność człowieka
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W01rozumie złożone zjawiska i procesy przyrodnicze
P2A_W03ma pogłębioną wiedzę z zakresu tych nauk ścisłych, z którymi związany jest studiowany kierunek studiów (w szczególności biofizyka, biochemia, biomatematyka, geochemia, biogeochemia, geofizyka)
P2A_W04ma pogłębioną wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów umożliwiającą dostrzeganie związków i zależności w przyrodzie
P2A_W05ma wiedzę w zakresie aktualnie dyskutowanych w literaturze kierunkowej problemów z wybranej dziedziny nauki i dyscypliny naukowej
P2A_W07ma wiedzę w zakresie zasad planowania badań z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia związanego z niebezpieczną żywnością
Treści programoweT-W-2Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej żywności, substancje obce, szkodliwe dodatki do żywności.
T-L-1Oznaczanie azotynów i azotanów metodą potencjometryczną.
T-A-3Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji pasz i żywności. Toksyczne i antyodżywcze składniki naturalne.
T-A-2Dioksyny w paszach i żywności. Mykotoksyny w paszach i żywności.
T-L-3Oznaczanie kwasu fitynowego w materiale paszowym. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne uznawane jako genotoksyczne oraz kancerogenne dla człowieka.
T-W-1Bezpieczeństwo pasz dla bezpieczeństwa żywności. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w paszach.
T-A-1Podstawy prawne dotyczące pozostałości pestycydów w żywności w Polsce- stan obecny.
T-L-2Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych. Oznaczanie alkaloidów metodą kolorymetryczną. Oznaczanie tanin metodą kolorymetryczną.
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny
M-5Wysłuchanie prezentacji przygotowanej przez studenta
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena aktywności studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie zna ryzyka dla zdrowia związanego z zanieczyszcozną żywnością
3,0student zna ryzyko dla zdrowia związane z niebezpieczną żywnością, ale nie potrafi go oszacować i zarządzać
3,5student zna ryzyko dla zdrowia związane z niebezpieczną żywnością, ale nie potrafi wyjaśnić ADI i TDI
4,0student zna ryzyko dla zdrowia związane z niebezpieczną żywnością, potrafi go oszacować i zarządzać, potrafi wyjaśnić poziomy ADI i TDI
4,5student zna ryzyko dla zdrowia związane z niebezpieczną żywnością i potrafi ja zanalizować właściwie
5,0student potrafi w pełni wyjaśnić ryzyko dla zdrowia związane z niebezpieczną żywnością
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_2A_BLM-S-O2.2_U01student potrafi zinterpretować poziom poszczególnych zanieczyszczeń w żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_2A_U05wykorzystuje wiedzę dotyczącą czynników wpływających na produkcję żywności; przeprowadza analizę substancji niepożądanych w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, wykorzystuje rośliny i zwierzęta w biotechnologii, bioindykacji środowiska;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_U01stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_U03wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych
P2A_U06zbiera i interpretuje dane empiryczne oraz na tej podstawie formułuje odpowiednie wnioski
Cel przedmiotuC-2Przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia związanego z niebezpieczną żywnością
Treści programoweT-W-2Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej żywności, substancje obce, szkodliwe dodatki do żywności.
T-A-3Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji pasz i żywności. Toksyczne i antyodżywcze składniki naturalne.
T-L-3Oznaczanie kwasu fitynowego w materiale paszowym. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne uznawane jako genotoksyczne oraz kancerogenne dla człowieka.
T-A-2Dioksyny w paszach i żywności. Mykotoksyny w paszach i żywności.
T-L-2Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych. Oznaczanie alkaloidów metodą kolorymetryczną. Oznaczanie tanin metodą kolorymetryczną.
T-W-1Bezpieczeństwo pasz dla bezpieczeństwa żywności. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w paszach.
T-L-1Oznaczanie azotynów i azotanów metodą potencjometryczną.
Metody nauczaniaM-4ćwiczenia laboratoryjne
M-2wykład konwersatoryjny
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń
S-1Ocena formująca: "wejściówki"
S-5Ocena formująca: "wyjściówki"
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi wymienić zanieczyszczeń w żywności
3,0student wylicza zanieczyszczenia w żywności, ale poziomy bezpieczne nie potrafi wytłumaczyć
3,5student wskazuje poziomy zanieczyszczeń w żywności w 60%
4,0student wskazuje poziomy zanieczyszczeń w żywności w 80%
4,5student wskazuje poziomy zanieczyszczeń w żywności w 100%
5,0student wskazuje poziomy zanieczyszczeń w żywności w 100% i je definiuje i tłumaczy
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_2A_BLM-S-O2.2_K01Student ma świadomość zagrożenia żywności zanieczyszczeniami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_2A_K07ma świadomość odpowiedzialności za kształtowanie i stan środowiska naturalnego oraz zdrowie człowieka wynikające z działalności własnej i innych ludzi
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P2A_K06wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy
Cel przedmiotuC-2Przedstawienie studentom problemów ryzyka dla zdrowia związanego z niebezpieczną żywnością
C-1Zapoznanie studenta z głównymi grupami zanieczyszczeń w żywności
Treści programoweT-L-1Oznaczanie azotynów i azotanów metodą potencjometryczną.
T-W-2Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej żywności, substancje obce, szkodliwe dodatki do żywności.
T-A-1Podstawy prawne dotyczące pozostałości pestycydów w żywności w Polsce- stan obecny.
T-L-2Alkilorezorcyny w surowcach roślinnych. Oznaczanie alkaloidów metodą kolorymetryczną. Oznaczanie tanin metodą kolorymetryczną.
T-A-2Dioksyny w paszach i żywności. Mykotoksyny w paszach i żywności.
T-A-3Melamina jako nowy czynnik zagrożenia w produkcji pasz i żywności. Toksyczne i antyodżywcze składniki naturalne.
T-L-3Oznaczanie kwasu fitynowego w materiale paszowym. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne uznawane jako genotoksyczne oraz kancerogenne dla człowieka.
T-W-1Bezpieczeństwo pasz dla bezpieczeństwa żywności. Substancje niepożądane, ocena zagrożeń, dopuszczalne zawartości substancji niepożądanych w paszach.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-2wykład konwersatoryjny
M-4ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-5Ocena formująca: "wyjściówki"
S-1Ocena formująca: "wejściówki"
S-4Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie zna wcale zagrożeń żywności związanych z zanieczyszeniami fizycznymi, chamicznymi i biologicznymi
3,0Student ma świadomość zagrożeń żywności bez podziału nia ich źródło
3,5Student ma świadomość zagrożeń żywności zanieczyszczeniami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi w 60%
4,0Student ma świadomość zagrożeń żywności zanieczyszczeniami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi w 80%
4,5Student ma świadomość zagrożeń żywności zanieczyszczeniami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi w 90%
5,0Student ma świadomość zagrożeń żywności zanieczyszczeniami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi