Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo

Sylabus przedmiotu Anatomia zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Anatomia zwierząt
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Baranowski <Piotr.Baranowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Lesław Kubasiewicz <Leslaw.Kubasiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 35 4,00,41zaliczenie
wykładyW2 20 2,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu morfologii zwierząt na poziomie kształcenia szkoły sredniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną układów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Rodzaje kości, omówienie szkieletu ogólnego zwierząt gospodarskich.Zajęcia organizacyjne. Kości długie, krótkie, płaskie, spneumatyzowane, nieregularne i trzeszczki – omówienie budowy ogólnej szkieletu zwierząt gospodarskich.2
T-L-2Tkanki zwierząt. Tkanka nabłonkowa: nabłonek płaski, sześcienny, cylindryczny, gruczołowy egzo- i endokrynowy. Tkanka łączna i podporowa: łączna właściwa, tłuszczowa, chrzęstna, kostna, krew Tkanka mięśniowa: poprzecznie prążkowana, gładka, tkanka mięśnia sercowego.2
T-L-3Tkanki zwierząt, c.d. Jak wyżej2
T-L-4Rozpoznawanie kości czaszki krowy, konia, świni. Charakterystyka kości czaszki z podziałem na mózgo- i trzewioczaszkę, żuchwę, różnice gatunkowe, krowa, koń, świnia - praca studentów w grupach.2
T-L-5Rozpoznawanie kości czaszki krowy, konia, świni. Jak wyżej.2
T-L-6Kości długie i płaskie, zasada aparatu ustaleniowego konia. Charakterystyka kości długich, płaskich zwierząt; krowy, konia, świni – praca studentów w grupach.2
T-L-7Kości długie i płaskie - cd.2
T-L-8Rodzaje połączeń kostnych. Ogólna budowa stawu. Połączenia ciągłe kręgosłupa. Połączenia stawowe kręgosłupa. Połączenia kości odnóża barkowego.Połączenia kości miednicy i odnóża miednicowego. Praca studentów w grupach.2
T-L-9Budowa układu krążenia (w tym limfatyczny). Serce krowy i świni, śledziona – morfologia, układ naczyniowy, krążenie płodowe, krążenie małe i krążenie wielkie - praca własna studentów.2
T-L-10Drogi oddechowe. Tchawica, płuca – preparaty, praca własna studentów.2
T-L-11Układ trawienny cz.I. Jama gębowa, gardło, przełyk, żołądek. Budowa zęba, rozpoznawanie wieku konia za pomocą rejestrów oraz oznaczanie wieku po kształcie powierzchni zgryzu na przykładzie konia. Różnice gatunkowe u zwierząt gospodarskich - praca własna studentów.2
T-L-12Układ trawienny - cz.II. Jelito cienkie, jelito grube, wątroba, trzustka - preparaty. Anatomiczna budowa wątroby - praca własna studentów.2
T-L-13Układ nerwowy ośrodkowy - rdzeń kręgowy, mózgowie, opony mózgowe, opony rdzenia kręgowego i układ nerwowy obwodowy - preparaty, mózgi ludzkie i zwierzęce - różnice gatunkowe. Teoria i praca własna studentów.2
T-L-14Układ rozrodczy samca i samicy preparaty. Różnice gatunkowe w budowie narządó płciowych samic - praca własna studentó.2
T-L-15Układ wydalniczy - ćwiczenia praktyczne. Anatomiczna budowa nerki krowy i świni. Praca studentó w grupach.2
T-L-16Anatomia ptaka cz.I Szkielet ptaka, teoria z pozostałych układów – praca własna studentów.2
T-L-17Anatomia ptaka - cz.II Pzostałe układy – praca własna studentów.2
T-L-18Zaliczenie ćwiczeń1
35
wykłady
T-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała, embriologia, tkanki, osteologia ogólna.2
T-W-2Szkielet głowy. Rozwój kości głowy, kości czaszki mózgowej i trzewnej, żuchwa, aparat gnykowy.2
T-W-3Układ mięśniowy. Rodzaje mięśni, narządy pomocnicze, podział mięśni, mięśnie: głowy, tułowia, kończyn.2
T-W-4Układ naczyniowy i trawienny. Budowa serca, naczyń tętniczych i żylnych, typy krążenia, układ chłonny, śledziona, jamy ciała i trzewia, jama ustna, doczaszkowa częśc przewodu pokarmowego, środkowa i doogonowa częśc przewodu pokarmowego.4
T-W-5Układ oddechowy i wydalniczy. Górna i dolne drogi oddechowe. Zadania narządów moczowych i składowe, nerka – budowa i różnice gatunkowe, moczowód i pęcherz moczowy.2
T-W-6Gruczoły związane z przewodem pokarmowym i dokrewne. Ośrodkowy układ nerwowy, obwodowy układ nerwowy, obwodowy układ autonomiczny.2
T-W-7Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Typy łożysk.2
T-W-8Narządy zmysłów i powłoka wspólna. Słuch, wzrok, czucie, smak i powonienie, budowa ucha i oka, budowa skóry i pochodnych.2
T-W-9Anatomia ptaka.2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Udział studenta w ćwiczeniach.35
A-L-2Samodzielne studiowanie treści ćwiczeń.35
A-L-3Uzupełnianie wiadomości przy wykorzystaniu wskazanej literatury.30
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia treści ćwiczeń20
120
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach20
A-W-2Samodzielne studiowanie treści przedstawionych podczas wykładów.15
A-W-3Uzupełnianie wiadomości przy wykorzystaniu wskazanej literatury10
A-W-4Przygotowanie do egzaminu15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
M-2Praca studentów w kilkuosobowych (3-4) grupach z preparatami anatomicznymi wspomagana atlasami anatomicznymi i literaturą anatomiczną w celu szczegółowego opisu budowy narządów, wzajemnych relacji tych narządów w organiźmie zwierząt

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-B8_W01
Definiuje podstawowe pojęcia związane z anatomią zwierząt domowych
ZO_1A_W04, ZO_1A_W05R1A_W01, R1A_W04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-7, T-W-9M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-B8_U01
Umie wymienic układy narządów i poszczególne narządy, wskazuje ich wzajemne położenie i zachodzące między nimi stosunki przestrzenne u gatunków zwierząt domowych
ZO_1A_U17, ZO_1A_U07R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U03, InzA_U05, InzA_U08C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-7, T-W-9M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-B8_K01
Potrafi w podstawowy sposób wykorzystac zdobytą wiedzę w omawianiu funkcji narządów wewnętrznych zwierząt domowych.
ZO_1A_K02R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-7, T-W-9M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-B8_W01
Definiuje podstawowe pojęcia związane z anatomią zwierząt domowych
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu morfologii i anatomii zwierząt
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnienia z zakresu budowy anatomicznej układów
3,5zna i definiuje budowę anatomiczną z topograficznym opisem i lokalizacją narządów
4,0rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów
4,5rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0rozumie powiązania morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-B8_U01
Umie wymienic układy narządów i poszczególne narządy, wskazuje ich wzajemne położenie i zachodzące między nimi stosunki przestrzenne u gatunków zwierząt domowych
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu anatomii
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnień z zakresu anatomii
3,5zna i potrafi wymienić układy narządów i poszczególne narządy
4,0potrafi przeprowadzić preparatykę anatomiczną określonych narządów
4,5potrafi omówić makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0potrafi scharakteryzować powiązania morfologiczno-funkcjonalne istniejące pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-B8_K01
Potrafi w podstawowy sposób wykorzystac zdobytą wiedzę w omawianiu funkcji narządów wewnętrznych zwierząt domowych.
2,0brak zdolności zastosowania nabytej wiedzy
3,0zdolność zastosowania nabytej wiedzy lecz niezdolność jej przekazania
3,5otwartość na przekazanie nabytej wiedzy
4,0świadomość odpowiedzialności w ramach zastosowania i przekazania nabytej wiedzy
4,5otwartość, kreatywność i postępowanie zgodne z nabytą wiedzą i zasadami etyki
5,0aktywna postawa mająca na celu dbałość o właściwe przekazanie i praktyczne zastosowanie nabytej wiedzy i umiejętności

Literatura podstawowa

  1. Przespolewska H., Kobryń H., Szara T., Bartyzel J. B., Zarys anatomii zwierząt domowych, Wieś Jutra, Warszawa, 2005
  2. Kubasiewicz M., Zarys anatomii zwierząt domowych, PWRiL, Warszawa, 1986

Literatura dodatkowa

  1. Konig H. E., Liebich H.G., Anatomia zwierząt domowych, Galaktyka, Łódź, 2006, 1
  2. Krysiak K., Anatomia zwierząt. Aparat ruchowy, tom 1, PWN, Warszawa, 1975
  3. Krysiak K., Świerżyński K., Anatomia zwierząt. Narządy wewnętrzne i układ krążenia, tom 2, PWN, 1983

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rodzaje kości, omówienie szkieletu ogólnego zwierząt gospodarskich.Zajęcia organizacyjne. Kości długie, krótkie, płaskie, spneumatyzowane, nieregularne i trzeszczki – omówienie budowy ogólnej szkieletu zwierząt gospodarskich.2
T-L-2Tkanki zwierząt. Tkanka nabłonkowa: nabłonek płaski, sześcienny, cylindryczny, gruczołowy egzo- i endokrynowy. Tkanka łączna i podporowa: łączna właściwa, tłuszczowa, chrzęstna, kostna, krew Tkanka mięśniowa: poprzecznie prążkowana, gładka, tkanka mięśnia sercowego.2
T-L-3Tkanki zwierząt, c.d. Jak wyżej2
T-L-4Rozpoznawanie kości czaszki krowy, konia, świni. Charakterystyka kości czaszki z podziałem na mózgo- i trzewioczaszkę, żuchwę, różnice gatunkowe, krowa, koń, świnia - praca studentów w grupach.2
T-L-5Rozpoznawanie kości czaszki krowy, konia, świni. Jak wyżej.2
T-L-6Kości długie i płaskie, zasada aparatu ustaleniowego konia. Charakterystyka kości długich, płaskich zwierząt; krowy, konia, świni – praca studentów w grupach.2
T-L-7Kości długie i płaskie - cd.2
T-L-8Rodzaje połączeń kostnych. Ogólna budowa stawu. Połączenia ciągłe kręgosłupa. Połączenia stawowe kręgosłupa. Połączenia kości odnóża barkowego.Połączenia kości miednicy i odnóża miednicowego. Praca studentów w grupach.2
T-L-9Budowa układu krążenia (w tym limfatyczny). Serce krowy i świni, śledziona – morfologia, układ naczyniowy, krążenie płodowe, krążenie małe i krążenie wielkie - praca własna studentów.2
T-L-10Drogi oddechowe. Tchawica, płuca – preparaty, praca własna studentów.2
T-L-11Układ trawienny cz.I. Jama gębowa, gardło, przełyk, żołądek. Budowa zęba, rozpoznawanie wieku konia za pomocą rejestrów oraz oznaczanie wieku po kształcie powierzchni zgryzu na przykładzie konia. Różnice gatunkowe u zwierząt gospodarskich - praca własna studentów.2
T-L-12Układ trawienny - cz.II. Jelito cienkie, jelito grube, wątroba, trzustka - preparaty. Anatomiczna budowa wątroby - praca własna studentów.2
T-L-13Układ nerwowy ośrodkowy - rdzeń kręgowy, mózgowie, opony mózgowe, opony rdzenia kręgowego i układ nerwowy obwodowy - preparaty, mózgi ludzkie i zwierzęce - różnice gatunkowe. Teoria i praca własna studentów.2
T-L-14Układ rozrodczy samca i samicy preparaty. Różnice gatunkowe w budowie narządó płciowych samic - praca własna studentó.2
T-L-15Układ wydalniczy - ćwiczenia praktyczne. Anatomiczna budowa nerki krowy i świni. Praca studentó w grupach.2
T-L-16Anatomia ptaka cz.I Szkielet ptaka, teoria z pozostałych układów – praca własna studentów.2
T-L-17Anatomia ptaka - cz.II Pzostałe układy – praca własna studentów.2
T-L-18Zaliczenie ćwiczeń1
35

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała, embriologia, tkanki, osteologia ogólna.2
T-W-2Szkielet głowy. Rozwój kości głowy, kości czaszki mózgowej i trzewnej, żuchwa, aparat gnykowy.2
T-W-3Układ mięśniowy. Rodzaje mięśni, narządy pomocnicze, podział mięśni, mięśnie: głowy, tułowia, kończyn.2
T-W-4Układ naczyniowy i trawienny. Budowa serca, naczyń tętniczych i żylnych, typy krążenia, układ chłonny, śledziona, jamy ciała i trzewia, jama ustna, doczaszkowa częśc przewodu pokarmowego, środkowa i doogonowa częśc przewodu pokarmowego.4
T-W-5Układ oddechowy i wydalniczy. Górna i dolne drogi oddechowe. Zadania narządów moczowych i składowe, nerka – budowa i różnice gatunkowe, moczowód i pęcherz moczowy.2
T-W-6Gruczoły związane z przewodem pokarmowym i dokrewne. Ośrodkowy układ nerwowy, obwodowy układ nerwowy, obwodowy układ autonomiczny.2
T-W-7Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Typy łożysk.2
T-W-8Narządy zmysłów i powłoka wspólna. Słuch, wzrok, czucie, smak i powonienie, budowa ucha i oka, budowa skóry i pochodnych.2
T-W-9Anatomia ptaka.2
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Udział studenta w ćwiczeniach.35
A-L-2Samodzielne studiowanie treści ćwiczeń.35
A-L-3Uzupełnianie wiadomości przy wykorzystaniu wskazanej literatury.30
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia treści ćwiczeń20
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach20
A-W-2Samodzielne studiowanie treści przedstawionych podczas wykładów.15
A-W-3Uzupełnianie wiadomości przy wykorzystaniu wskazanej literatury10
A-W-4Przygotowanie do egzaminu15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-B8_W01Definiuje podstawowe pojęcia związane z anatomią zwierząt domowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W04ma podstawową wiedzę z zakresu wzrostu i rozwoju zwierząt gospodarskich
ZO_1A_W05ma ogólną wiedzę z zakresu budowy i funkcjonowania organizmów żywych na poziomie komórki, tkanki, pojedynczego organizmu oraz populacji z uwzględnieniem różnych poziomów organizacji biosfery
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną układów.
Treści programoweT-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała, embriologia, tkanki, osteologia ogólna.
T-W-2Szkielet głowy. Rozwój kości głowy, kości czaszki mózgowej i trzewnej, żuchwa, aparat gnykowy.
T-W-4Układ naczyniowy i trawienny. Budowa serca, naczyń tętniczych i żylnych, typy krążenia, układ chłonny, śledziona, jamy ciała i trzewia, jama ustna, doczaszkowa częśc przewodu pokarmowego, środkowa i doogonowa częśc przewodu pokarmowego.
T-W-7Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Typy łożysk.
T-W-9Anatomia ptaka.
Metody nauczaniaM-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
M-2Praca studentów w kilkuosobowych (3-4) grupach z preparatami anatomicznymi wspomagana atlasami anatomicznymi i literaturą anatomiczną w celu szczegółowego opisu budowy narządów, wzajemnych relacji tych narządów w organiźmie zwierząt
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu morfologii i anatomii zwierząt
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnienia z zakresu budowy anatomicznej układów
3,5zna i definiuje budowę anatomiczną z topograficznym opisem i lokalizacją narządów
4,0rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów
4,5rozpoznaje makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0rozumie powiązania morfologiczno-funkcjonalnych istniejących pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-B8_U01Umie wymienic układy narządów i poszczególne narządy, wskazuje ich wzajemne położenie i zachodzące między nimi stosunki przestrzenne u gatunków zwierząt domowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U17Wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
ZO_1A_U07Wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną układów.
Treści programoweT-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała, embriologia, tkanki, osteologia ogólna.
T-W-2Szkielet głowy. Rozwój kości głowy, kości czaszki mózgowej i trzewnej, żuchwa, aparat gnykowy.
T-W-4Układ naczyniowy i trawienny. Budowa serca, naczyń tętniczych i żylnych, typy krążenia, układ chłonny, śledziona, jamy ciała i trzewia, jama ustna, doczaszkowa częśc przewodu pokarmowego, środkowa i doogonowa częśc przewodu pokarmowego.
T-W-7Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Typy łożysk.
T-W-9Anatomia ptaka.
Metody nauczaniaM-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu anatomii
3,0zna i definiuje podstawowe zagadnień z zakresu anatomii
3,5zna i potrafi wymienić układy narządów i poszczególne narządy
4,0potrafi przeprowadzić preparatykę anatomiczną określonych narządów
4,5potrafi omówić makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania
5,0potrafi scharakteryzować powiązania morfologiczno-funkcjonalne istniejące pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-B8_K01Potrafi w podstawowy sposób wykorzystac zdobytą wiedzę w omawianiu funkcji narządów wewnętrznych zwierząt domowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z budową anatomiczną układów.
Treści programoweT-W-1Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej. Historia, podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała, embriologia, tkanki, osteologia ogólna.
T-W-2Szkielet głowy. Rozwój kości głowy, kości czaszki mózgowej i trzewnej, żuchwa, aparat gnykowy.
T-W-4Układ naczyniowy i trawienny. Budowa serca, naczyń tętniczych i żylnych, typy krążenia, układ chłonny, śledziona, jamy ciała i trzewia, jama ustna, doczaszkowa częśc przewodu pokarmowego, środkowa i doogonowa częśc przewodu pokarmowego.
T-W-7Układ rozrodczy samca i samicy. Cechy płciowe I,II,II-rzędowe, budowa narządów płciowych samca i samicy. Typy łożysk.
T-W-9Anatomia ptaka.
Metody nauczaniaM-1Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak zdolności zastosowania nabytej wiedzy
3,0zdolność zastosowania nabytej wiedzy lecz niezdolność jej przekazania
3,5otwartość na przekazanie nabytej wiedzy
4,0świadomość odpowiedzialności w ramach zastosowania i przekazania nabytej wiedzy
4,5otwartość, kreatywność i postępowanie zgodne z nabytą wiedzą i zasadami etyki
5,0aktywna postawa mająca na celu dbałość o właściwe przekazanie i praktyczne zastosowanie nabytej wiedzy i umiejętności