Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)
specjalność: Agroturystyka
Sylabus przedmiotu Ochrona środowiska w aspekcie zrównoważonego rozwoju:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ochrona środowiska w aspekcie zrównoważonego rozwoju | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Hodowli Ptaków Użytkowych i Ozdobnych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Danuta Majewska <Danuta.Majewska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawowe zagadnienia z zakresu ochrony środowiska |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | zapoznają się z formalno-prawnymi zagadnieniami dotyczącymi lokalizowania i funkcjonowania obiektów do produkcji zwierzęcej w aspekcie ochrony środowiska, wykorzystania metod ochrony środowiska - technik BAT (najlepszych dostępnych technik) w produkcji zwierzęcej |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Regulacje prawne dotyczące ochrony środowiska w produkcji zwierzęcej. | 2 |
T-W-2 | Fermy zwierzęce jako przedsięwzięcia mogące znacząco oddziaływać na środowisko. Raport oceny oddziaływani na środowisko. | 2 |
T-W-3 | Obszary potencjalnie ograniczające lokalizowanie ferm zwierzęcych. Obszary Natura 2000, obszary szczególnie narażone i inne. | 2 |
T-W-4 | Fermy zwierzęce jako instalacje mogące powodować znaczne zanieczyszczenie środowiska. Dyrektywa IPPC (ang. integrated pollution prevention and control). | 2 |
T-W-5 | Najlepsze dostępne techniki w produkcji zwierzęcej (BAT, ang. best available techniques) – utrzymanie zwierząt. | 2 |
T-W-6 | Najlepsze dostępne techniki w produkcji zwierzęcej (BAT, ang. best available techniques) – przechowywanie nawozów. | 2 |
T-W-7 | Najlepsze dostępne techniki w produkcji zwierzęcej (BAT, ang. best available techniques) – nawożenie. Utylizacja i zagospodarowanie odchodów zwierzęcych. | 2 |
T-W-8 | Rodzaje ścieków i odpadów powstałych w trakcie produkcji zwierzęcej. | 2 |
T-W-9 | Emisje do powietrza z ferm zwierzęcych. Gazy emitowane do powietrza z ferm zwierzęcych. Sposoby określania emisji amoniaku do powietrza. | 2 |
T-W-10 | Produkcja pasz a ochrona środowiska. | 2 |
T-W-11 | Czynniki ograniczające skażenie środowiska naturalnego produkcją zwierzęcą. | 2 |
T-W-12 | Kryteria produkcji zwierzęcej w gospodarstwach ekologicznych. | 2 |
T-W-13 | Rodzaje korzystania ze środowiska. Realizacja zadań środowiskowych przez podmioty korzystające ze środowiska (opłaty, sprawozdania, rejestry). | 2 |
T-W-14 | Funkcjonowanie biogazowni rolniczych. | 2 |
T-W-15 | Rejestry transferu i uwalniania zanieczyszczeń z produkcji zwierzęcej. Odory. | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 30 |
A-W-2 | Czytanie wskazanej literatury. | 20 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia z wykładów. | 10 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | Film dydakyczny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Studenci będę oceniani po zakończeniu cyklu wykładów |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie wykładów |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_21_W01 definiuje przedsięwzięcia i instalacje związane z produkcją zwierzęca mogące zagrażać środowisku, objaśnia metody ochrony środowiska w produkcji zwierzęcej | ZO_2A_W08 | R2A_W06 | — | C-1 | T-W-7, T-W-6, T-W-5, T-W-1, T-W-14 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_21_U01 analizuje skutki i ocenia stopień oddziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko | ZO_2A_U09 | R2A_U01, R2A_U02, R2A_U03 | InzA2_U03, InzA2_U04, InzA2_U05 | C-1 | T-W-2, T-W-13 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_21_K01 student ma świadomość wpływu produkcji zwierzęcej i działań z nią związanych na środowisko | ZO_2A_K08 | R2A_K05, R2A_K06 | — | C-1 | T-W-13, T-W-1, T-W-11 | M-1, M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_21_W01 definiuje przedsięwzięcia i instalacje związane z produkcją zwierzęca mogące zagrażać środowisku, objaśnia metody ochrony środowiska w produkcji zwierzęcej | 2,0 | student nie definiuje przedsięwzięć i instalacji związanych z produkcją zwierzęcą, które mogą stanowić zagrożenia dla środowiska naturalnego |
3,0 | student definiuje bez ojaśniania przedsięwzięć i instalacji związanych z produkcją zwierzęcą, które mogą stanowić zagrożenia dla środowiska naturalnego | |
3,5 | student definiuje i objaśnia przedsięwzięcia i instalacje związane z produkcją zwierzęcą, które mogą stanowić zagrożenia dla środowiska naturalnego | |
4,0 | student definiuje, objaśnia i charakteryzuje przedsięwzięcia i instalacje związane z produkcją zwierzęcą, które mogą stanowić zagrożenia dla środowiska naturalnego | |
4,5 | student definiuje, objaśnia, charakteryzuje i dobiera przedsięwzięcia i instalacje związane z produkcją zwierzęcą, które mogą stanowić zagrożenia dla środowiska naturalnego | |
5,0 | student definiuje, objaśnia, charakteryzuje i dobiera przedsięwzięcia i instalacje związane z produkcją zwierzęcą, które mogą stanowić zagrożenia dla środowiska naturalnego i proponuje racjonale zastosowania dla instalacji w zależności od kierunku prowadzonej produkcji zwierzecej |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_21_U01 analizuje skutki i ocenia stopień oddziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko | 2,0 | student nie analizuje i nie umie ocenić skutków odziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne |
3,0 | student analizuje ale nie umie ocenić skutków odziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne | |
3,5 | student analizuje i ocenia skutki odziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne | |
4,0 | student w uprządkowany sposób analizuje i ocenia skutki odziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne | |
4,5 | student w uporządkowany sposób analizuje i ocenia skutki odziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne i próbuje w związku z tym wdrażać i projektować rozwiązania w tym zakresie | |
5,0 | student w uprządkowany sposób analizuje i ocenia skutki odziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne i w związku z tym weryfikuje, wdraża i projektuje rozwiązania w tym zakresie |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_21_K01 student ma świadomość wpływu produkcji zwierzęcej i działań z nią związanych na środowisko | 2,0 | student nie ma świadomości o wpływie produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne |
3,0 | student w niewielkim zakresie ma świadomość o wpływie produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne | |
3,5 | student ma świadomość o wpływie produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne | |
4,0 | student ma świadomość o wpływie produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne i postrzega relacje pomiedzy produkcją zwierzęcą a jej odziaływaniem na środowisko | |
4,5 | student ma świadomość o wpływie produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne i postrzega relacje pomiedzy produkcją zwierzęcą a jej odziaływaniem na środowisko i jest zorientowany o prawidłowym postępowaniu w tym zakresie | |
5,0 | student ma doskonałą świadomość o wpływie produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne i postrzega relacje pomiedzy produkcją zwierzęcą a jej odziaływaniem na środowisko i jest zorientowany i zdetremninowany o prawidłowym postępowaniu w tym zakresie |
Literatura podstawowa
- 2. Buraczewski S., Ziołecka A., Podstawy żywienia zwierząt i paszoznawstwo., Omnitech Press, Warszawa, 1991
- 1. Barej W., Środowisko a zdrowie i produkcyjność zwierząt., PWRiL., Warszawa., 1991
- 3. Kotarbińska M., Grela E., Dodatki paszowe dla świń., PAN IFiŻZ, Warszawa., 1995
- 4. Macioszczyk A., Ozimek T., Szulc M., Podstawy ochrony środowiska., PWN, Warszawa., 1995
- 6. Wiąckowski S. K., Próba ekologicznej oceny żywienia, żywności i składników pokarmowych., PWN, Warszawa., 1995
Literatura dodatkowa
- Duer I., Fotyma M., Madej A., 7. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej., Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Środowiska., Warszawa, 2004