Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S1)
specjalność: Analityka gospodarcza

Sylabus przedmiotu Gospodarka innowacyjna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ekonomia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk społecznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Gospodarka innowacyjna
Specjalność Gospodarka regionalna i samorządowa
Jednostka prowadząca Zakład Polityki Gospodarczej i Turystyki
Nauczyciel odpowiedzialny Bogusław Stankiewicz <Boguslaw.Stankiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
konwersatoriaK6 10 0,90,50zaliczenie
wykładyW6 25 2,10,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy wiedzy o przedsiebiorczości

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat znaczenia przedsiębiorczości w gospodarce

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
konwersatoria
T-K-1Zwiększanie roli nauki w rozwoju gospodarczym1
T-K-2Zarządzanie innowacjami1
T-K-3Metody kreowania innowacji1
T-K-4Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości. Źrodła innowacji1
T-K-5Proces innowacyjny - strategie innowacyjne1
T-K-6Innowacyjność przedsiębiorstw w UE i w Polsce1
T-K-7Etapy opracowania projektu innowacyjnego1
T-K-8Parki technologiczne1
T-K-9Klastry przemysłowe. Specjalne strefy ekonomiczne.1
T-K-10Innowacyjność w świetle teorii gier1
10
wykłady
T-W-1Przedsiębiorczość - definicja, istota2
T-W-2Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości2
T-W-3Przedsiębiorca - rola i znaczenie. Średnie i małe przedsiębiorstwa w UE2
T-W-4Przyklady innowacji przedsiębiorczych2
T-W-5Zwiększenie innowacyjności przedsiębiorstw2
T-W-6Wspieranie przedsiębiorczości i inowacyjności ze środków publicznych2
T-W-7Innowacja - definicja, cele korzyści 22
T-W-8Proces innowacyjny - modele, podmioty uczestniczace3
T-W-9Źródła innowacji zewnętrzne i wewnętrzne. Cechy innowacji3
T-W-10Uwarunkowania innowacyjności3
T-W-11Opory i bariery wprowadzania innowacyjności i sposoby ich pokonywania.2
25

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
konwersatoria
A-K-1Udział w ćwiczeniach: 10 x 1 godz.10
A-K-2Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury17
27
wykłady
A-W-1Udział w wykladach: 25 x 1 godz.25
A-W-2Udział w konsultacjach 1012
A-W-3Przygotowanie referatu w formie multimedialnej25
62

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Analiza opisu przypadków, zajęcia warsztatowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena przedstawionego projektu
S-2Ocena podsumowująca: Ocena zaliczeniowa z ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_D5/10_W01
Uzyskał pogłębioną wiedzę o innowacyjności i jej znaczeniu w gospod.
E_1A_W10S1A_W03, S1A_W05, S1A_W08C-1M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_D5/10_U01
Przygotowanie mulimedialnego projektu
E_1A_U07S1A_U03, S1A_U07C-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_D5/10_K01
ma umiejętność opracowania projektu innowacyjnego w Firmie
E_1A_K02S1A_K02, S1A_K03C-1M-1S-1, S-2

Literatura podstawowa

  1. Piasecki B., Przedsiębiorczość i mała firma - teoria i paraktyka, PWN, Warszawa, 2009
  2. Targalski J., Przedsiębiorczość i zarządzanie, C BECK, Warszawa, 2009
  3. Pomykalski A., Zarządzanie innowacjami, PWE, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Drucker P., Innowacja i przedsiębiorczość, PWE, Warszawa, 2003
  2. Rogoda B, Przedsiębiorczośc i innowacje, AE Krakow, Krakow, 2005

Treści programowe - konwersatoria

KODTreść programowaGodziny
T-K-1Zwiększanie roli nauki w rozwoju gospodarczym1
T-K-2Zarządzanie innowacjami1
T-K-3Metody kreowania innowacji1
T-K-4Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości. Źrodła innowacji1
T-K-5Proces innowacyjny - strategie innowacyjne1
T-K-6Innowacyjność przedsiębiorstw w UE i w Polsce1
T-K-7Etapy opracowania projektu innowacyjnego1
T-K-8Parki technologiczne1
T-K-9Klastry przemysłowe. Specjalne strefy ekonomiczne.1
T-K-10Innowacyjność w świetle teorii gier1
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przedsiębiorczość - definicja, istota2
T-W-2Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości2
T-W-3Przedsiębiorca - rola i znaczenie. Średnie i małe przedsiębiorstwa w UE2
T-W-4Przyklady innowacji przedsiębiorczych2
T-W-5Zwiększenie innowacyjności przedsiębiorstw2
T-W-6Wspieranie przedsiębiorczości i inowacyjności ze środków publicznych2
T-W-7Innowacja - definicja, cele korzyści 22
T-W-8Proces innowacyjny - modele, podmioty uczestniczace3
T-W-9Źródła innowacji zewnętrzne i wewnętrzne. Cechy innowacji3
T-W-10Uwarunkowania innowacyjności3
T-W-11Opory i bariery wprowadzania innowacyjności i sposoby ich pokonywania.2
25

Formy aktywności - konwersatoria

KODForma aktywnościGodziny
A-K-1Udział w ćwiczeniach: 10 x 1 godz.10
A-K-2Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury17
27
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykladach: 25 x 1 godz.25
A-W-2Udział w konsultacjach 1012
A-W-3Przygotowanie referatu w formie multimedialnej25
62
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_1A_D5/10_W01Uzyskał pogłębioną wiedzę o innowacyjności i jej znaczeniu w gospod.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_W10Zna podstawowe koncepcje i metody zarządzania procesami gospodarczymi i kapitałem ludzkim, rozumie powiązania między obszarami i funkcjami zarządzania w podmiotach społeczno-gospodarczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat znaczenia przedsiębiorczości w gospodarce
Metody nauczaniaM-1Analiza opisu przypadków, zajęcia warsztatowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena przedstawionego projektu
S-2Ocena podsumowująca: Ocena zaliczeniowa z ćwiczeń
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_1A_D5/10_U01Przygotowanie mulimedialnego projektu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_U07Rozwiązuje problemy makro-i mikroekonomiczne z wykorzystaniem różnorodnych narzędzi analitycznych, w tym nowoczesnych technologii informatycznych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat znaczenia przedsiębiorczości w gospodarce
Metody nauczaniaM-1Analiza opisu przypadków, zajęcia warsztatowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena przedstawionego projektu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_1A_D5/10_K01ma umiejętność opracowania projektu innowacyjnego w Firmie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_K02Samodzielnej pracy oraz pracy w zespole (słuchanie, negocjacje, perswazja, prezentacja)
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat znaczenia przedsiębiorczości w gospodarce
Metody nauczaniaM-1Analiza opisu przypadków, zajęcia warsztatowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena przedstawionego projektu
S-2Ocena podsumowująca: Ocena zaliczeniowa z ćwiczeń