Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S1)
specjalność: Analityka gospodarcza
Sylabus przedmiotu Tourism Management:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk społecznych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Tourism Management | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Polityki Gospodarczej i Turystyki | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Brelik <Agnieszka.Brelik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | 12 | Grupa obieralna | 16 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Good command of English, including basic bussiness English. Knowledge of basic economic. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Knowledge of forms and actions concerning tourism management. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | An introduction to tourism | 4 |
T-W-2 | Managing Tourism Demand | 2 |
T-W-3 | Tourism Consumer Behaviour | 2 |
T-W-4 | Measuring Demand for Tourism | 2 |
T-W-5 | Tourism Demand Determinants and Forecasting | 2 |
T-W-6 | The Economic Impact of Tourism | 2 |
T-W-7 | The Environmental Impact of Tourism | 2 |
T-W-8 | Sustainable Tourism | 4 |
T-W-9 | Tourism under crisiss | 2 |
T-W-10 | Attractions | 2 |
T-W-11 | Destinations | 4 |
T-W-12 | The future of Tourism | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Przygotowanie do zajęć - studia literatury przedmiotu w tym tłumaczenia | 56 |
A-W-3 | Przygotowanie i omawianie prezentacji | 30 |
A-W-4 | Przygotowanie case study | 35 |
151 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | Wykład problemowy |
M-3 | Metody problemowe (wykład konwersatoryjny) |
M-4 | Metody aktywizujące (metoda przypadków) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Prace pisemne w formie referatu lub opracowania typu case-study |
S-2 | Ocena podsumowująca: Prezentacja multimedialna |
S-3 | Ocena formująca: Ocena kompetencji podczas prezentacji multimedialnych |
S-4 | Ocena podsumowująca: Prezentacje prac studentów |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_OJ3_W01 The main aim if the course is to provide the knowledge referring to basic institutions and definitions of tourism management. Students should be able to define and identify risks and facts - actions concerning tourism management. | E_1A_W06, E_1A_W03 | S1A_W02, S1A_W03, S1A_W06 | C-1 | T-W-7, T-W-12, T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-10, T-W-5, T-W-11, T-W-8, T-W-9, T-W-6, T-W-2 | M-3, M-4 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_OJ3_U01 Students should posses basic knowledge connected with tourism management and turn-over. | E_1A_U01, E_1A_U05 | S1A_U01, S1A_U05 | C-1 | T-W-6, T-W-5, T-W-9, T-W-2, T-W-11, T-W-3, T-W-8, T-W-1, T-W-10, T-W-12, T-W-7, T-W-4 | M-3, M-4 | S-4, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_OJ3_K01 Student must present creative and responsible aproach as for the problems presented by a lecturer. Must be able to use theoretical knowledge in a practical way. | E_1A_K01, E_1A_K04, E_1A_K06 | S1A_K01, S1A_K04, S1A_K06, S1A_K07 | C-1 | T-W-9, T-W-8, T-W-11, T-W-5, T-W-6, T-W-12, T-W-4, T-W-3, T-W-10, T-W-7, T-W-2, T-W-1 | M-2, M-3, M-4 | S-3, S-4, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_OJ3_W01 The main aim if the course is to provide the knowledge referring to basic institutions and definitions of tourism management. Students should be able to define and identify risks and facts - actions concerning tourism management. | 2,0 | lack of knowledge regarding the subject |
3,0 | knowledge of basic informations regarding the subject | |
3,5 | knowledge of basic informations and examples of their usage | |
4,0 | knowledge of all informations regarding the subject, ability to analyze and use the knowledge in a practical way | |
4,5 | broadened knowledge regarding the subject, ability to analyze risk and use knowledge | |
5,0 | proper knowledge of all course, ability to implement the knowledge and use it |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_OJ3_U01 Students should posses basic knowledge connected with tourism management and turn-over. | 2,0 | no ability or knowledge regarding the subject |
3,0 | partial knowledge and ability of the course | |
3,5 | partial knowledge and ability of the course with ability to implement some of the tourism | |
4,0 | proper knowledge and ability to use the course countents | |
4,5 | proper knowledge and ability to use and implement the course, skill in analyse of risk and actions | |
5,0 | broanded knowledge regarding the course contents and practical implementation of them |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_OJ3_K01 Student must present creative and responsible aproach as for the problems presented by a lecturer. Must be able to use theoretical knowledge in a practical way. | 2,0 | lack of knowledge regarding the subject |
3,0 | knowledge of basic informations regarding the subject | |
3,5 | knowledge of basic informations and examples of their usage | |
4,0 | knowledge of all informations regarding the subject, ability to analyze and use the knowledge in a practical way | |
4,5 | broadened knowledge regarding the subject, ability to analyze risk and use knowledge | |
5,0 | proper knowledge of all course, ability to implement the knowledge and use it |
Literatura podstawowa
- CooperC., Fletcher J., Fyall A., Gilbert D., Wanhill S., Tourism- Principles and Practice, Pearson Education Limited, England, 2008
Literatura dodatkowa
- Morgan N., Pritchard A, Tourism Promotion and Power, 2008