Wydział Informatyki - Informatyka (S1)
Sylabus przedmiotu Makro i mikroekonomia:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Informatyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk technicznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Makro i mikroekonomia | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Inżynierii Zarządzania | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Marek Wieczorek <Marek.Wieczorek@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Marek Wieczorek <Marek.Wieczorek@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy ekonomicznych definicji nabyte w trakcie nauki przedmiotu przedsiębiorczość w szkołach średnich, obserwacja zjawisk gospodarczych w Polsce i za granicą, umiejętność prowadzenia dyskusji na tematy społeczno-gospodarcze; analiza prasy codziennej. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Głównym celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy z dziedziny ekonomii w zakresie koncepcji teoretycznych i umiejętności praktycznych, w tym zapoznanie studentów z mechanizmami funkcjonowania gospodarki rynkowej, wskazanie złożoności problemów ekonomicznych, szerokich powiązań z innymi aspektami życia (m.in. polityką) oraz rozwijanie u studentów zdolności do wieloaspektowego spojrzenia na procesy gospodarcze i wskazanie możliwości praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy teoretycznej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Podstawowe kategorie ekonomiczne | 2 |
T-A-2 | Elementy rynku i mechanizm rynkowy | 1 |
T-A-3 | Czynniki determinujące popyt i podaż oraz analiza ich wpływu na popyt i podaż | 2 |
T-A-4 | Zachowanie konsumenta na rynku (racjonalność, użyteczność, równowaga konsumenta) | 2 |
T-A-5 | Struktury rynkowe (konkurencja doskonała, monopol, konkurencja monopolistyczna, oligopol – pojęcie, cechy, przykłady, równowaga przedsiębiorstwa w poszczególnych strukturach w krótkim i długim okresie) | 2 |
T-A-6 | Rynek ziemi, pracy i kapitału | 2 |
T-A-7 | Podstawowe agregaty makroekonomiczne: PKB, inflacja, bezrobocie, deficyt, dług publiczny, itd. | 2 |
T-A-8 | Pieniądz, jego funkcje, stabilizacja, popyt na pieniądz i podaż pieniądza | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia i przedmiot ekonomii | 1 |
T-W-2 | Współczesne systemy społeczno-gospodarcze ( zalety i słabość gospodarki rynkowej) | 1 |
T-W-3 | Podstawowe kryteria gospodarki rynkowej ( rynek, podaż, popyt, cena) | 2 |
T-W-4 | Gospodarstwo domowe (teoria wyboru konsumenta) | 1 |
T-W-5 | Podstawy teorii przedsiębiorstwa | 2 |
T-W-6 | Główne kategorie i pojęcia makroekonomii | 1 |
T-W-7 | Produkt krajowy brutto i dochód narodowy | 2 |
T-W-8 | Rodzaje i czynniki wzrostu i rozwoju ekonomicznego | 2 |
T-W-9 | Rola państwa w gospodarce | 2 |
T-W-10 | Budżet państwa. Podatki, polityka finansowa. | 2 |
T-W-11 | Bank centralny. Polityka pieniężna | 2 |
T-W-12 | Inflacja i deflacja | 2 |
T-W-13 | Bezrobocie | 2 |
T-W-14 | Cykliczność rozwoju gospodarczego i polityka antycykliczna | 1 |
T-W-15 | Handel międzynarodowy i zagraniczny | 2 |
T-W-16 | Elementy finansów międzynarodowych | 1 |
T-W-17 | Struktura współczesnej gospodarki światowej | 2 |
T-W-18 | Globalizacja | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Godziny kontaktowe z nauczycielem | 15 |
A-A-2 | Zapoznanie się ze wskazaną literaturą oraz fachową prasą (czytanie/krytyczna analiza literatury, czytanie fachowej prasy) | 3 |
A-A-3 | Przygotowanie do kolokwium | 5 |
A-A-4 | Zaliczenie przedmiotu | 2 |
A-A-5 | Udział w konsultacjach | 1 |
26 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Godziny kontaktowe z nauczycielem - udział w wykładach | 30 |
A-W-2 | Zapoznanie się ze wskazaną literaturą oraz fachową prasą (czytanie/krytyczna analiza literatury, czytanie fachowej prasy) | 8 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 10 |
A-W-4 | Zaliczenie przedmiotu | 2 |
A-W-5 | Udział w konsultacjach | 2 |
52 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Prezentacje multimedialne, rozwiązywanie zadań, analiza przypadków, praca w grupach, dyskusja |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne, pytania otwarte. Oceniany jest zasób wiedzy studenta umiejętność kojarzenia faktów, analizy i syntezy zjawisk. Oceniana będzie również aktywność studenta prezentowana podczas ćwiczeń. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
I_1A_A/8_W01 W zakresie wiedzy student definiuje podstawowe kategorie, opisuje prawa i prawidłowości ekonomiczne oraz wyjaśnia związki i zależności występujące między nimi. | I_1A_W15, I_1A_W01 | T1A_W01, T1A_W07, T1A_W08, T1A_W10, T1A_W11 | InzA_W02, InzA_W03 | — | — | — | — |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
I_1A_A/8_U01 W zakresie umiejętności student ocenia podstawowe zjawiska i procesy ekonomiczne. Interpretuje zachowania rynkowe konsumenta i producenta, tłumaczy mechanizm rynkowy. Jest w stanie wskazać przyczyny i skutki określonych sytuacji gospodarczych. Jest przygotowany do rozróżniania struktur rynkowych i rodzajów przedsiębiorstw. | I_1A_U12 | T1A_U01, T1A_U07, T1A_U11 | InzA_U04 | — | — | — | — |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
I_1A_A/8_K01 W zakresie kompetencji student potrafi podejmować decyzje i dokonywać wyborów w oparciu o wiedzę ekonomiczną. Ma podstawy do organizowania i prowadzenia przyszłej własnej działalności gospodarczej. Umie prawidłowo odczytywać informacje ekonomiczne płynące z różnych źródeł informacji i wyciąga na ich podstawie prawidłowe wnioski dla własnej działalności gospodarczej. | I_1A_K04, I_1A_K01, I_1A_K05 | T1A_K01, T1A_K02, T1A_K04, T1A_K06, T1A_K07 | InzA_K01, InzA_K02 | — | — | — | — |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
I_1A_A/8_W01 W zakresie wiedzy student definiuje podstawowe kategorie, opisuje prawa i prawidłowości ekonomiczne oraz wyjaśnia związki i zależności występujące między nimi. | 2,0 | |
3,0 | student definiuje podstawowe kategorie, opisuje prawa i prawidłowości ekonomiczne oraz wyjaśnia związki i zależności występujące między nimi. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
I_1A_A/8_U01 W zakresie umiejętności student ocenia podstawowe zjawiska i procesy ekonomiczne. Interpretuje zachowania rynkowe konsumenta i producenta, tłumaczy mechanizm rynkowy. Jest w stanie wskazać przyczyny i skutki określonych sytuacji gospodarczych. Jest przygotowany do rozróżniania struktur rynkowych i rodzajów przedsiębiorstw. | 2,0 | |
3,0 | student ocenia podstawowe zjawiska i procesy ekonomiczne. Interpretuje zachowania rynkowe konsumenta i producenta, tłumaczy mechanizm rynkowy. Jest w stanie wskazać przyczyny i skutki określonych sytuacji gospodarczych. Jest przygotowany do rozróżniania struktur rynkowych i rodzajów przedsiębiorstw. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
I_1A_A/8_K01 W zakresie kompetencji student potrafi podejmować decyzje i dokonywać wyborów w oparciu o wiedzę ekonomiczną. Ma podstawy do organizowania i prowadzenia przyszłej własnej działalności gospodarczej. Umie prawidłowo odczytywać informacje ekonomiczne płynące z różnych źródeł informacji i wyciąga na ich podstawie prawidłowe wnioski dla własnej działalności gospodarczej. | 2,0 | |
3,0 | W zakresie kompetencji student potrafi podejmować decyzje i dokonywać wyborów w oparciu o wiedzę ekonomiczną. Ma podstawy do organizowania i prowadzenia przyszłej własnej działalności gospodarczej. Umie prawidłowo odczytywać informacje ekonomiczne płynące z różnych źródeł informacji i wyciąga na ich podstawie prawidłowe wnioski dla własnej działalności gospodarczej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Begg D., Fischer S., Dornbusch, Ekonomia t. 1 i 2, PWE, Warszawa, 2008
- Czarny B., Podstawy ekonomii, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2011
- Bożyk P., Zagraniczna i międzynarodowa polityka ekonomiczna, PWE, Warszawa, 2004
Literatura dodatkowa
- Czasopisma, Ekonomista, Gospodarka Narodowa, roczniki statystyczne, dzienniki, Internet, portale tematyczne, 2012