Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (S2)
Sylabus przedmiotu Rośliny ogrodnicze w gospodarstwie agroturystycznym:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technika rolnicza i leśna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Rośliny ogrodnicze w gospodarstwie agroturystycznym | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ewa Rekowska <Ewa.Rekowska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza o morfologii i systematyce roślin |
W-2 | Znajomość podstawowych grup roślin ogrodniczych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Rozróżnianie i rozpoznawanie, na podstawie cech morfologicznych, najważniejszych gatunków roślin ogrodniczych |
C-2 | Zapoznanie z wymaganiami, pielęgnacją i zasadami doboru roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Ozdobne rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie | 2 |
T-W-2 | Rośliny jednoroczne, dwuletnie i byliny - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie | 2 |
T-W-3 | Asortyment roślinny do dekoracji wnętrz mieszkalnych - wymagania, pielęgnacja i zastosowanie | 1 |
T-W-4 | Uprawa i zastosowanie warzyw w gospodarstwie agroturystycznym | 3 |
T-W-5 | Uprawa i zastosowanie ziół i roślin przyprawowych w gospodarstwie agroturystycznym | 2 |
T-W-6 | Dobór i metody uprawy roślin sadowniczych w gospodarstwie agroturystycznym | 4 |
T-W-7 | Podstawy sadownictwa ekologicznego | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | konsultacje | 5 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: sprawdzian z tematyki wykładów |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TRL_2A_C19_W01 Zna właściwe metody i stanowisko uprawy poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych | TRL_2A_W01 | R2A_W01, R2A_W03, R2A_W05 | InzA2_W02 | C-2, C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-7, T-W-6, T-W-4, T-W-5 | M-2, M-1, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TRL_2A_C19_U01 Dobiera właściwe gatunki roślin ogrodniczych dla podniesienia atrakcyjności gospodarstwa agroturystycznego | TRL_2A_U03 | R2A_U01, R2A_U06 | InzA2_U03 | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-4, T-W-7, T-W-5 | M-3, M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TRL_2A_C19_K01 Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie uprawy i zastosowania roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym | TRL_2A_K02 | R2A_K01, R2A_K07 | — | C-2, C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-7, T-W-5, T-W-6, T-W-4 | M-1, M-3, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TRL_2A_C19_W01 Zna właściwe metody i stanowisko uprawy poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych | 2,0 | |
3,0 | Zna metody i stanowisko uprawy podstawowych gatunków roślin ogrodniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TRL_2A_C19_U01 Dobiera właściwe gatunki roślin ogrodniczych dla podniesienia atrakcyjności gospodarstwa agroturystycznego | 2,0 | |
3,0 | Dobiera podstawowe gatunki roślin ogrodniczych dla podniesienia atrakcyjności gospodarstwa agroturystycznego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TRL_2A_C19_K01 Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie uprawy i zastosowania roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym | 2,0 | |
3,0 | Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie uprawy i zastosowania roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Chmiel H., Uprawa roślin ozdobnych, PWRiL, Warszawa, 2000
- Pieniążek A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2005
- Orłowski M., Polowa uprawa warzyw, BRASICA, Szczecin, 2000
Literatura dodatkowa
- Czekalski M., Ogólna uprawa roślin ozdobnych, AR, Wrocław, 1999
- Stradecka A., Przyprawy niezbędne w kuchni, KDC, Warszawa, 2006
- Lewkowicz-Mosiej T., Rośliny dekoracyjne które leczą, Studio Astropsychologii, Białystok, 2004