Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Biopreparaty w biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biopreparaty w biotechnologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 30 2,00,50zaliczenie
wykładyW6 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy mikrobiologii i biotechnologii
W-2Podstawy genetyki bakterii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów12
T-L-2Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów4
T-L-3Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów4
T-L-4Techiki otrzymywania biopreparatów6
T-L-5Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów4
30
wykłady
T-W-1Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów1
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów2
T-W-3Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-4Podział biopreparatów2
T-W-5Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów2
T-W-6Biopreparaty nowej generacji2
T-W-7Techniki otrzymywania biopreparatów2
T-W-8Metody przechowywania biopreparatów2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo studentów w zajęciach laboratoryjnych30
A-L-2Samodzielne studiowanie publikacji naukowych20
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia części laboratoryjnej10
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Samodzielny przegląd literatury5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-2_W01
Posiada wiedzę z zakresu kryteriów selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia.
MS_1A_W03, MS_1A_W04, MS_1A_W10, MS_1A_W09P1A_W01, P1A_W04, P1A_W05, P1A_W08C-1T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-2_U01
Posiada umiejętność selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wyboru i zastosowania technik ich modyfikacji. Potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania.
MS_1A_U03, MS_1A_U08, MS_1A_U09P1A_U01, P1A_U03, P1A_U04, P1A_U06, P1A_U11C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-2_K01
Rozumie potrzebę pozyskiwania i modyfikacji mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w celu tworzenia biopreparatów oraz ich stosowania w różnych sektorach przemysłu.
MS_1A_K01, MS_1A_K04, MS_1A_K06P1A_K01, P1A_K04, P1A_K05, P1A_K06, P1A_K07C-1T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-2_W01
Posiada wiedzę z zakresu kryteriów selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia.
2,0Student nie ma wiedzy z zakresu kryteriów selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz mozliwości ich zastosowania w róznych sektorach przemysłu
3,0Student na poziomie dostatecznym potrafi sprecyzować kryteria selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz zna jedynie podstawowe możliwości ich zastosowania w róznych sektorach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma wiedzę z zakresu selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz możliwości ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu. Na podstawie zdobytej wiedzy potrafi zaprojektować proste doświadczenie, omówić uzyskane z wyniki i zaproponować ewentualne zmiany

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-2_U01
Posiada umiejętność selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wyboru i zastosowania technik ich modyfikacji. Potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania.
2,0student nie potrafi wykorzystać przekazanej mu wiedzy z zakresu kryteriów selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz możliwości ich zastosowania w róznych sektorach przemysłu
3,0student w zakresie podstawowym potrafi wykorzystać wiedzę na temat biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu ale nie potrafi samodzielnie zinterpretować efektów wynikających z ich zastosowania
3,5student efektywnie prezentuje wyniki, dokonuje ich analizy ale samodzielnie nie przeprowadza dyskusji z uzyskanych wyników
4,0student efektywnie prezentuje wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje
4,5student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy
5,0student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy. Potrafi zaproponowąc modyfikacje metodyczne w celu rozwiązania problemu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-2_K01
Rozumie potrzebę pozyskiwania i modyfikacji mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w celu tworzenia biopreparatów oraz ich stosowania w różnych sektorach przemysłu.
2,0Student nie ma świadomości roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat możliwości tworzenia i wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu
3,0Student ma podstawową świadomość roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat możliwości tworzenia i wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma świadomość roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat możliwości tworzenia i wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu oraz na podstawie zdobytej wiedzy i umiejętności potrafi przeprowadzic dyskusję na ten temat

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiolgia techniczna. Mikroorganizmy i środowiska ich wystepowania. tom 1, 2, PWN, Warszawa, 2009
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Seidman L.A., Moore C.J., Basic Laboratory Methods for Biotechnology, Prentice-Hall, Londyn, 2000

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów12
T-L-2Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów4
T-L-3Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów4
T-L-4Techiki otrzymywania biopreparatów6
T-L-5Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów1
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów2
T-W-3Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-4Podział biopreparatów2
T-W-5Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów2
T-W-6Biopreparaty nowej generacji2
T-W-7Techniki otrzymywania biopreparatów2
T-W-8Metody przechowywania biopreparatów2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo studentów w zajęciach laboratoryjnych30
A-L-2Samodzielne studiowanie publikacji naukowych20
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia części laboratoryjnej10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Samodzielny przegląd literatury5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O11-2_W01Posiada wiedzę z zakresu kryteriów selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W03Ma wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz znajomości rozwoju dziedzin mikrobiologii stosowanej i pokrewnych.
MS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności.
MS_1A_W10Ma podstawową wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
MS_1A_W09Ma wiedzę na temat podstaw biotechnologii oraz procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
P1A_W08rozumie związki między osiągnięciami wybranej dziedziny nauki i dyscypliny nauk przyrodniczych a możliwościami ich wykorzystania w życiu społeczno-gospodarczym z uwzględnieniem zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-L-2Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów
T-L-3Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów
T-W-1Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-W-3Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu
T-W-4Podział biopreparatów
T-W-5Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-W-6Biopreparaty nowej generacji
T-W-7Techniki otrzymywania biopreparatów
T-W-8Metody przechowywania biopreparatów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma wiedzy z zakresu kryteriów selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz mozliwości ich zastosowania w róznych sektorach przemysłu
3,0Student na poziomie dostatecznym potrafi sprecyzować kryteria selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz zna jedynie podstawowe możliwości ich zastosowania w róznych sektorach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma wiedzę z zakresu selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz możliwości ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu. Na podstawie zdobytej wiedzy potrafi zaprojektować proste doświadczenie, omówić uzyskane z wyniki i zaproponować ewentualne zmiany
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O11-2_U01Posiada umiejętność selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wyboru i zastosowania technik ich modyfikacji. Potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U03Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych.
MS_1A_U08Stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych.
MS_1A_U09Ma umiejętność przeprowadzanie obserwacji i oceny zjawisk przyrodniczych w tym mikrobiologicznych w środowiskach.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U03wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne
P1A_U04wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U11uczy się samodzielnie w sposób ukierunkowany
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-L-2Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów
T-L-3Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów
T-L-4Techiki otrzymywania biopreparatów
T-L-5Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów
T-W-1Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-W-3Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu
T-W-4Podział biopreparatów
T-W-5Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-W-6Biopreparaty nowej generacji
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi wykorzystać przekazanej mu wiedzy z zakresu kryteriów selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz możliwości ich zastosowania w róznych sektorach przemysłu
3,0student w zakresie podstawowym potrafi wykorzystać wiedzę na temat biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu ale nie potrafi samodzielnie zinterpretować efektów wynikających z ich zastosowania
3,5student efektywnie prezentuje wyniki, dokonuje ich analizy ale samodzielnie nie przeprowadza dyskusji z uzyskanych wyników
4,0student efektywnie prezentuje wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje
4,5student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy
5,0student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy. Potrafi zaproponowąc modyfikacje metodyczne w celu rozwiązania problemu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O11-2_K01Rozumie potrzebę pozyskiwania i modyfikacji mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w celu tworzenia biopreparatów oraz ich stosowania w różnych sektorach przemysłu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy) .
MS_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie analiz diagnostycznych. Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
MS_1A_K06Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P1A_K05rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych
P1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-L-2Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów
T-L-4Techiki otrzymywania biopreparatów
T-L-5Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów
T-W-1Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-W-3Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu
T-W-4Podział biopreparatów
T-W-5Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-W-6Biopreparaty nowej generacji
T-W-8Metody przechowywania biopreparatów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat możliwości tworzenia i wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu
3,0Student ma podstawową świadomość roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat możliwości tworzenia i wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma świadomość roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat możliwości tworzenia i wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu oraz na podstawie zdobytej wiedzy i umiejętności potrafi przeprowadzic dyskusję na ten temat