Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: żywienie człowieka

Sylabus przedmiotu Język angielski:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Język angielski
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Studium Praktycznej Nauki Języków Obcych
Nauczyciel odpowiedzialny Magdalena Bukowiec <Magdalena.Bukowiec@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Tatiana Dołgopołow <Tatiana.Dolgopolow@zut.edu.pl>, Iwona Drzeniecka <Iwona.Drzeniecka@zut.edu.pl>, Dorota Karelus <Dorota.Karelus@zut.edu.pl>, Krzysztof Potyrała <Krzysztof.Potyrala@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
lektoratLK1 15 1,01,00egzamin
lektoratLK2 15 2,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość języka na poziomie B2 potwierdzona egzaminem uczelnianym bądź certyfikatem językowym na wymaganym poziomie.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Rozwijanie kompetencji komunikacyjnych i językowych w zakresie języka specjalistycznego.
C-2Umiejętność słuchania i czytania ze zrozumieniem tekstów specjalistycznych dla danego kierunku.
C-3Umiejętność samodzielnej pracy studenta z tekstami technicznymi, związanymi z jego specjalnością.
C-4Wykorzystanie języka obcego jako narzędzia poznania.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
lektorat
T-LK-1Wyroby zbożowe – rodzaje, wartości odżywcze.2
T-LK-2Mleko i jego przetwory. Rola wapnia w rozwoju człowieka2
T-LK-3Metody przetwarzania żywności. Dodatki w żywności: konserwanty, składniki itd.2
T-LK-4Żywność GMO.2
T-LK-5Agroindustry.2
T-LK-6Współczesne choroby układu trawienia: anoreksja, ortoreksja2
T-LK-7Bioterroryzm.1
T-LK-8Kuchnie świata. Święta kulinarne. Dania narodowe.2
15
lektorat
T-LK-1Części układu trawiennego człowieka i jego funkcja.2
T-LK-2Piramida żywności i jej elementy.2
T-LK-3Składniki odżywcze w pożywieniu i ich funkcje dla prawidłowego rozwoju człowieka.3
T-LK-4Seafood – rodzaje, sposoby przetwarzania i wartości odżywcze3
T-LK-5Ryby – gatunki, wartości odżywcze.2
T-LK-6Produkcja mięsa-gatunki mięs i ich wartości odżywcze3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
lektorat
A-LK-1Zajęcia praktyczne15
A-LK-2Przygotowanie do zajęć.39
A-LK-3Przygotowanie do egzaminu.2
A-LK-4Udział w konsultacjach.2
A-LK-5Egzamin.2
60
lektorat
A-LK-1Zajęcia praktyczne.15
A-LK-2Przygotowanie do zajęć.13
A-LK-3Udział w konsultacjach.2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-3prezentacja
M-4dyskusja
M-5rozwiązywanie problemów
M-6praca z tekstem
M-7słuchanie ze zrozumieniem

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-2Ocena formująca: kartkówka (F)
S-3Ocena formująca: prezentacja (F)
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_A5_W01
posiada wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
C-1T-LK-6, T-LK-8, T-LK-3, T-LK-2, T-LK-1, T-LK-4, T-LK-2, T-LK-4, T-LK-1, T-LK-5, T-LK-7, T-LK-3, T-LK-5, T-LK-6M-1, M-2, M-3, M-6S-1, S-2, S-3, S-4
TZiZ_2A_A5_W02
wykazuje znajomość słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów
C-2T-LK-7, T-LK-5, T-LK-3, T-LK-1, T-LK-2, T-LK-5, T-LK-1, T-LK-3, T-LK-6, T-LK-8, T-LK-4, T-LK-2, T-LK-6, T-LK-4M-1, M-2, M-3, M-4, M-6, M-7S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_A5_U01
potrafi wypowiadać się na tematy techniczne, związane ze swoją specjalnością
TZiZ_2A_U03, TZiZ_2A_U04R2A_U01, R2A_U03, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10InzA2_U06C-1T-LK-8, T-LK-5, T-LK-6, T-LK-1, T-LK-6, T-LK-7, T-LK-3, T-LK-4, T-LK-4, T-LK-2, T-LK-5, T-LK-3, T-LK-2, T-LK-1M-1, M-2, M-3, M-4, M-7S-3, S-4
TZiZ_2A_A5_U02
potrafi wysłuchać ze zrozumieniem wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością
TZiZ_2A_U04R2A_U01, R2A_U10C-2T-LK-3, T-LK-8, T-LK-5, T-LK-5, T-LK-4, T-LK-1, T-LK-3, T-LK-6, T-LK-1, T-LK-2, T-LK-4, T-LK-7, T-LK-2, T-LK-6M-1, M-2, M-3, M-4, M-7S-1, S-3, S-4
TZiZ_2A_A5_U03
potrafi czytać ze zrozumieniem teksty ze swojej specjalności
TZiZ_2A_U04, TZiZ_2A_U03R2A_U01, R2A_U03, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10InzA2_U06C-3T-LK-4, T-LK-2, T-LK-1, T-LK-5, T-LK-6, T-LK-7, T-LK-5, T-LK-1, T-LK-6, T-LK-4, T-LK-2, T-LK-3, T-LK-3, T-LK-8M-1, M-6S-1, S-4
TZiZ_2A_A5_U04
potrafi zebrać informacje, koncepcje i opinie ze specjalistycznych źródeł związanych ze swoją specjalnością
TZiZ_2A_U04, TZiZ_2A_U03, TZiZ_2A_U01R2A_U01, R2A_U03, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10InzA2_U06C-4T-LK-1, T-LK-4, T-LK-1, T-LK-6, T-LK-2, T-LK-3, T-LK-8, T-LK-3, T-LK-5, T-LK-5, T-LK-7, T-LK-4, T-LK-6, T-LK-2M-2, M-6, M-7S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_A5_K01
potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadania określonego przez siebie lub innych
TZiZ_2A_K03R2A_K02, R2A_K03InzA2_K02C-1, C-2, C-3T-LK-7, T-LK-5, T-LK-6, T-LK-6, T-LK-3, T-LK-1, T-LK-8, T-LK-5, T-LK-4, T-LK-4, T-LK-1, T-LK-3, T-LK-2, T-LK-2M-2, M-5S-3
TZiZ_2A_A5_K02
ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
TZiZ_2A_K04R2A_K01, R2A_K07C-3, C-4T-LK-1, T-LK-4, T-LK-2, T-LK-5, T-LK-4, T-LK-7, T-LK-5, T-LK-2, T-LK-6, T-LK-6, T-LK-3, T-LK-1, T-LK-8, T-LK-3M-1, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_A5_W01
posiada wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
2,0Student nie posiada wiedzy na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
3,0Student posiada podstawową wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
3,5Student posiada więcej niż podstawową wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
4,0Student posiada dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
4,5Student posiada więcej niż dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
5,0Student posiada bardzo dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
TZiZ_2A_A5_W02
wykazuje znajomość słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów
2,0Student nie zna wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
3,0Student zna 60 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
3,5Student zna 68 % lub więcej wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
4,0Student zna 76 % lub więcej wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
4,5Student zna co najmniej 84 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
5,0Student zna co najmniej 92 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_A5_U01
potrafi wypowiadać się na tematy techniczne, związane ze swoją specjalnością
2,0Student nie potrafi formułować ustnych wypowiedzi na tematy techniczne.
3,0Student potrafi formułować krótkie wypowiedzi na tematy techniczne.
3,5Student potrafi formułować krótkie, przejrzyste wypowiedzi na tematy techniczne.
4,0Student potrafi formułować przejrzyste wypowiedzi na tematy techniczne.
4,5Student potrafi formułować przejrzyste wypowiedzi na różnorodne tematy techniczne.
5,0Student potrafi formułować przejrzyste, rozbudowane wypowiedzi na tematy techniczne.
TZiZ_2A_A5_U02
potrafi wysłuchać ze zrozumieniem wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością
2,0Student nie rozumie wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
3,0Student rozumie ok. 60 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
3,5Student rozumie ok. 70 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
4,0Student rozumie ok. 80 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
4,5Student rozumie ok. 85 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
5,0Student rozumie ok. 90 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
TZiZ_2A_A5_U03
potrafi czytać ze zrozumieniem teksty ze swojej specjalności
2,0Student nie rozumie czytanych tekstów specjalistycznych.
3,0Student rozumie co najmniej 60 % czytanych tekstów specjalistycznych.
3,5Student rozumie co najmniej 68 % czytanych tekstów specjalistycznych.
4,0Student rozumie co najmniej 76 % czytanych tekstów specjalistycznych.
4,5Student rozumie co najmniej 84 % czytanych tekstów specjalistycznych.
5,0Student rozumie co najmniej 92 % czytanych tekstów specjalistycznych.
TZiZ_2A_A5_U04
potrafi zebrać informacje, koncepcje i opinie ze specjalistycznych źródeł związanych ze swoją specjalnością
2,0Student nie umie wyszukiwać potrzebnych informacji.
3,0Student potrafi wyszukiwać potrzebne informacje.
3,5Student poprawnie wyszukuje i rozumie potrzebne informacje.
4,0Student poprawnie wyszukuje, rozumie, a także analizuje potrzebne informacje.
4,5Student potrafi wykorzystywać i analizować wszystkie potrzebne informacje, a także rozumie ich znaczenie dla studiowanego kierunku.
5,0Student potrafi wykorzystywać wszystkie potrzebne informacje pochodzące z różnych specjalistycznych źródeł, potrafi je porównywać, a także samodzielnie identyfikować je jako właściwe dla studiowanego kierunku.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_A5_K01
potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadania określonego przez siebie lub innych
2,0Student nie potrafi określić priorytetów służących do realizacji zadania.
3,0Student potrafi określić podstawowe priorytety służące do realizacji zadania.
3,5Student potrafi określić niezbędne priorytety służące do realizacji zadania.
4,0Student potrafi określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania.
4,5Student potrafi dobrze określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania.
5,0Student potrafi bardzo dobrze określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania.
TZiZ_2A_A5_K02
ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
2,0Student nie ma świadomości potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
3,0Student dostrzega świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
3,5Student rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
4,0Student dobrze rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
4,5Student bardzo dobrze rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
5,0Student doskonale rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.

Literatura podstawowa

  1. Keith Kelly, SCIENCE, Macmillan, 2004, kserokopie w bibliotece
  2. A. Pohl, Brieger, Technical Grammar and Vocabulary, Summertime Publishing, 2008
  3. Małgorzata Cieślak, REPETYTORIUM tematyczno-leksykalne część:3, WAGROS, Poznań, 2002
  4. REPETYTORIUM tematyczno-leksykalne część: 1, Wagros, Poznań, 2002
  5. Małgorzata Cieślak, REPETYTORIUM tematyczno-leksykalne tylko dla dorosłych, Wagros, Poznaż, 2006
  6. Newsweek 23 Jan. 2006, str. 50, A Recipe for Good Health”., 2006

Literatura dodatkowa

  1. www.answers.com/topic/food-guide-pyramid, Food Pyramid
  2. www.buzzle.com/articles/food-basics-nutritional-elements-of-food.html, Nutritional Elements of Food
  3. Newsweek 23 Jan. 2006, str. 51, Supplements aren’t the Secret to Health, 2006
  4. Newsweek 23 Jan. 2006, str. 50, A Recipe for Good Health, 2006
  5. http://en.wikipedia.org/wiki/Seafood, Seafood
  6. http://en.wikipedia.org/wiki/Fish(food), Fish (food)
  7. http://en.wikipedia.org/wiki/Meat, Meat
  8. :/ww.bbc.co.uk/health/treatments/healthy-living/, Carbohydrates
  9. www.bbc.co.uk/health/nutrition/tratment/healthy-livingnutrition/healthy-diary.shtml/, Milk and Dairy Products
  10. ksero w bibliotece, Methods of Food Preservation
  11. http://en.wikipedia.org/wiki/Genetically-modified-food, . GMO

Treści programowe - lektorat

KODTreść programowaGodziny
T-LK-1Wyroby zbożowe – rodzaje, wartości odżywcze.2
T-LK-2Mleko i jego przetwory. Rola wapnia w rozwoju człowieka2
T-LK-3Metody przetwarzania żywności. Dodatki w żywności: konserwanty, składniki itd.2
T-LK-4Żywność GMO.2
T-LK-5Agroindustry.2
T-LK-6Współczesne choroby układu trawienia: anoreksja, ortoreksja2
T-LK-7Bioterroryzm.1
T-LK-8Kuchnie świata. Święta kulinarne. Dania narodowe.2
15

Treści programowe - lektorat

KODTreść programowaGodziny
T-LK-1Części układu trawiennego człowieka i jego funkcja.2
T-LK-2Piramida żywności i jej elementy.2
T-LK-3Składniki odżywcze w pożywieniu i ich funkcje dla prawidłowego rozwoju człowieka.3
T-LK-4Seafood – rodzaje, sposoby przetwarzania i wartości odżywcze3
T-LK-5Ryby – gatunki, wartości odżywcze.2
T-LK-6Produkcja mięsa-gatunki mięs i ich wartości odżywcze3
15

Formy aktywności - lektorat

KODForma aktywnościGodziny
A-LK-1Zajęcia praktyczne15
A-LK-2Przygotowanie do zajęć.39
A-LK-3Przygotowanie do egzaminu.2
A-LK-4Udział w konsultacjach.2
A-LK-5Egzamin.2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - lektorat

KODForma aktywnościGodziny
A-LK-1Zajęcia praktyczne.15
A-LK-2Przygotowanie do zajęć.13
A-LK-3Udział w konsultacjach.2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_A5_W01posiada wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
Cel przedmiotuC-1Rozwijanie kompetencji komunikacyjnych i językowych w zakresie języka specjalistycznego.
Treści programoweT-LK-6Współczesne choroby układu trawienia: anoreksja, ortoreksja
T-LK-8Kuchnie świata. Święta kulinarne. Dania narodowe.
T-LK-3Metody przetwarzania żywności. Dodatki w żywności: konserwanty, składniki itd.
T-LK-2Piramida żywności i jej elementy.
T-LK-1Wyroby zbożowe – rodzaje, wartości odżywcze.
T-LK-4Żywność GMO.
T-LK-2Mleko i jego przetwory. Rola wapnia w rozwoju człowieka
T-LK-4Seafood – rodzaje, sposoby przetwarzania i wartości odżywcze
T-LK-1Części układu trawiennego człowieka i jego funkcja.
T-LK-5Agroindustry.
T-LK-7Bioterroryzm.
T-LK-3Składniki odżywcze w pożywieniu i ich funkcje dla prawidłowego rozwoju człowieka.
T-LK-5Ryby – gatunki, wartości odżywcze.
T-LK-6Produkcja mięsa-gatunki mięs i ich wartości odżywcze
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-3prezentacja
M-6praca z tekstem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-2Ocena formująca: kartkówka (F)
S-3Ocena formująca: prezentacja (F)
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
3,0Student posiada podstawową wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
3,5Student posiada więcej niż podstawową wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
4,0Student posiada dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
4,5Student posiada więcej niż dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
5,0Student posiada bardzo dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_A5_W02wykazuje znajomość słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów
Cel przedmiotuC-2Umiejętność słuchania i czytania ze zrozumieniem tekstów specjalistycznych dla danego kierunku.
Treści programoweT-LK-7Bioterroryzm.
T-LK-5Ryby – gatunki, wartości odżywcze.
T-LK-3Metody przetwarzania żywności. Dodatki w żywności: konserwanty, składniki itd.
T-LK-1Części układu trawiennego człowieka i jego funkcja.
T-LK-2Mleko i jego przetwory. Rola wapnia w rozwoju człowieka
T-LK-5Agroindustry.
T-LK-1Wyroby zbożowe – rodzaje, wartości odżywcze.
T-LK-3Składniki odżywcze w pożywieniu i ich funkcje dla prawidłowego rozwoju człowieka.
T-LK-6Współczesne choroby układu trawienia: anoreksja, ortoreksja
T-LK-8Kuchnie świata. Święta kulinarne. Dania narodowe.
T-LK-4Seafood – rodzaje, sposoby przetwarzania i wartości odżywcze
T-LK-2Piramida żywności i jej elementy.
T-LK-6Produkcja mięsa-gatunki mięs i ich wartości odżywcze
T-LK-4Żywność GMO.
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-3prezentacja
M-4dyskusja
M-6praca z tekstem
M-7słuchanie ze zrozumieniem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-2Ocena formująca: kartkówka (F)
S-3Ocena formująca: prezentacja (F)
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
3,0Student zna 60 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
3,5Student zna 68 % lub więcej wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
4,0Student zna 76 % lub więcej wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
4,5Student zna co najmniej 84 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
5,0Student zna co najmniej 92 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_A5_U01potrafi wypowiadać się na tematy techniczne, związane ze swoją specjalnością
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_U03Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je także w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym.
TZiZ_2A_U04Posługuje się językiem obcym w stopniu wystarczającym do porozumiewania się, a także do czytania ze zrozumiem publikacji naukowych, dokumentacji technologicznej, instrukcji obsługi urządzeń (maszyn) oraz podobnych dokumentów.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Rozwijanie kompetencji komunikacyjnych i językowych w zakresie języka specjalistycznego.
Treści programoweT-LK-8Kuchnie świata. Święta kulinarne. Dania narodowe.
T-LK-5Agroindustry.
T-LK-6Współczesne choroby układu trawienia: anoreksja, ortoreksja
T-LK-1Wyroby zbożowe – rodzaje, wartości odżywcze.
T-LK-6Produkcja mięsa-gatunki mięs i ich wartości odżywcze
T-LK-7Bioterroryzm.
T-LK-3Metody przetwarzania żywności. Dodatki w żywności: konserwanty, składniki itd.
T-LK-4Żywność GMO.
T-LK-4Seafood – rodzaje, sposoby przetwarzania i wartości odżywcze
T-LK-2Mleko i jego przetwory. Rola wapnia w rozwoju człowieka
T-LK-5Ryby – gatunki, wartości odżywcze.
T-LK-3Składniki odżywcze w pożywieniu i ich funkcje dla prawidłowego rozwoju człowieka.
T-LK-2Piramida żywności i jej elementy.
T-LK-1Części układu trawiennego człowieka i jego funkcja.
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-3prezentacja
M-4dyskusja
M-7słuchanie ze zrozumieniem
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: prezentacja (F)
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi formułować ustnych wypowiedzi na tematy techniczne.
3,0Student potrafi formułować krótkie wypowiedzi na tematy techniczne.
3,5Student potrafi formułować krótkie, przejrzyste wypowiedzi na tematy techniczne.
4,0Student potrafi formułować przejrzyste wypowiedzi na tematy techniczne.
4,5Student potrafi formułować przejrzyste wypowiedzi na różnorodne tematy techniczne.
5,0Student potrafi formułować przejrzyste, rozbudowane wypowiedzi na tematy techniczne.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_A5_U02potrafi wysłuchać ze zrozumieniem wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_U04Posługuje się językiem obcym w stopniu wystarczającym do porozumiewania się, a także do czytania ze zrozumiem publikacji naukowych, dokumentacji technologicznej, instrukcji obsługi urządzeń (maszyn) oraz podobnych dokumentów.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Cel przedmiotuC-2Umiejętność słuchania i czytania ze zrozumieniem tekstów specjalistycznych dla danego kierunku.
Treści programoweT-LK-3Składniki odżywcze w pożywieniu i ich funkcje dla prawidłowego rozwoju człowieka.
T-LK-8Kuchnie świata. Święta kulinarne. Dania narodowe.
T-LK-5Agroindustry.
T-LK-5Ryby – gatunki, wartości odżywcze.
T-LK-4Seafood – rodzaje, sposoby przetwarzania i wartości odżywcze
T-LK-1Wyroby zbożowe – rodzaje, wartości odżywcze.
T-LK-3Metody przetwarzania żywności. Dodatki w żywności: konserwanty, składniki itd.
T-LK-6Produkcja mięsa-gatunki mięs i ich wartości odżywcze
T-LK-1Części układu trawiennego człowieka i jego funkcja.
T-LK-2Mleko i jego przetwory. Rola wapnia w rozwoju człowieka
T-LK-4Żywność GMO.
T-LK-7Bioterroryzm.
T-LK-2Piramida żywności i jej elementy.
T-LK-6Współczesne choroby układu trawienia: anoreksja, ortoreksja
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-3prezentacja
M-4dyskusja
M-7słuchanie ze zrozumieniem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-3Ocena formująca: prezentacja (F)
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozumie wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
3,0Student rozumie ok. 60 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
3,5Student rozumie ok. 70 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
4,0Student rozumie ok. 80 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
4,5Student rozumie ok. 85 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
5,0Student rozumie ok. 90 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_A5_U03potrafi czytać ze zrozumieniem teksty ze swojej specjalności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_U04Posługuje się językiem obcym w stopniu wystarczającym do porozumiewania się, a także do czytania ze zrozumiem publikacji naukowych, dokumentacji technologicznej, instrukcji obsługi urządzeń (maszyn) oraz podobnych dokumentów.
TZiZ_2A_U03Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je także w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-3Umiejętność samodzielnej pracy studenta z tekstami technicznymi, związanymi z jego specjalnością.
Treści programoweT-LK-4Żywność GMO.
T-LK-2Piramida żywności i jej elementy.
T-LK-1Wyroby zbożowe – rodzaje, wartości odżywcze.
T-LK-5Agroindustry.
T-LK-6Współczesne choroby układu trawienia: anoreksja, ortoreksja
T-LK-7Bioterroryzm.
T-LK-5Ryby – gatunki, wartości odżywcze.
T-LK-1Części układu trawiennego człowieka i jego funkcja.
T-LK-6Produkcja mięsa-gatunki mięs i ich wartości odżywcze
T-LK-4Seafood – rodzaje, sposoby przetwarzania i wartości odżywcze
T-LK-2Mleko i jego przetwory. Rola wapnia w rozwoju człowieka
T-LK-3Metody przetwarzania żywności. Dodatki w żywności: konserwanty, składniki itd.
T-LK-3Składniki odżywcze w pożywieniu i ich funkcje dla prawidłowego rozwoju człowieka.
T-LK-8Kuchnie świata. Święta kulinarne. Dania narodowe.
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-6praca z tekstem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozumie czytanych tekstów specjalistycznych.
3,0Student rozumie co najmniej 60 % czytanych tekstów specjalistycznych.
3,5Student rozumie co najmniej 68 % czytanych tekstów specjalistycznych.
4,0Student rozumie co najmniej 76 % czytanych tekstów specjalistycznych.
4,5Student rozumie co najmniej 84 % czytanych tekstów specjalistycznych.
5,0Student rozumie co najmniej 92 % czytanych tekstów specjalistycznych.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_A5_U04potrafi zebrać informacje, koncepcje i opinie ze specjalistycznych źródeł związanych ze swoją specjalnością
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_U04Posługuje się językiem obcym w stopniu wystarczającym do porozumiewania się, a także do czytania ze zrozumiem publikacji naukowych, dokumentacji technologicznej, instrukcji obsługi urządzeń (maszyn) oraz podobnych dokumentów.
TZiZ_2A_U03Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je także w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym.
TZiZ_2A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-4Wykorzystanie języka obcego jako narzędzia poznania.
Treści programoweT-LK-1Wyroby zbożowe – rodzaje, wartości odżywcze.
T-LK-4Seafood – rodzaje, sposoby przetwarzania i wartości odżywcze
T-LK-1Części układu trawiennego człowieka i jego funkcja.
T-LK-6Produkcja mięsa-gatunki mięs i ich wartości odżywcze
T-LK-2Piramida żywności i jej elementy.
T-LK-3Składniki odżywcze w pożywieniu i ich funkcje dla prawidłowego rozwoju człowieka.
T-LK-8Kuchnie świata. Święta kulinarne. Dania narodowe.
T-LK-3Metody przetwarzania żywności. Dodatki w żywności: konserwanty, składniki itd.
T-LK-5Agroindustry.
T-LK-5Ryby – gatunki, wartości odżywcze.
T-LK-7Bioterroryzm.
T-LK-4Żywność GMO.
T-LK-6Współczesne choroby układu trawienia: anoreksja, ortoreksja
T-LK-2Mleko i jego przetwory. Rola wapnia w rozwoju człowieka
Metody nauczaniaM-2praca w grupach
M-6praca z tekstem
M-7słuchanie ze zrozumieniem
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: prezentacja (F)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie wyszukiwać potrzebnych informacji.
3,0Student potrafi wyszukiwać potrzebne informacje.
3,5Student poprawnie wyszukuje i rozumie potrzebne informacje.
4,0Student poprawnie wyszukuje, rozumie, a także analizuje potrzebne informacje.
4,5Student potrafi wykorzystywać i analizować wszystkie potrzebne informacje, a także rozumie ich znaczenie dla studiowanego kierunku.
5,0Student potrafi wykorzystywać wszystkie potrzebne informacje pochodzące z różnych specjalistycznych źródeł, potrafi je porównywać, a także samodzielnie identyfikować je jako właściwe dla studiowanego kierunku.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_A5_K01potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadania określonego przez siebie lub innych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Rozwijanie kompetencji komunikacyjnych i językowych w zakresie języka specjalistycznego.
C-2Umiejętność słuchania i czytania ze zrozumieniem tekstów specjalistycznych dla danego kierunku.
C-3Umiejętność samodzielnej pracy studenta z tekstami technicznymi, związanymi z jego specjalnością.
Treści programoweT-LK-7Bioterroryzm.
T-LK-5Ryby – gatunki, wartości odżywcze.
T-LK-6Produkcja mięsa-gatunki mięs i ich wartości odżywcze
T-LK-6Współczesne choroby układu trawienia: anoreksja, ortoreksja
T-LK-3Składniki odżywcze w pożywieniu i ich funkcje dla prawidłowego rozwoju człowieka.
T-LK-1Części układu trawiennego człowieka i jego funkcja.
T-LK-8Kuchnie świata. Święta kulinarne. Dania narodowe.
T-LK-5Agroindustry.
T-LK-4Seafood – rodzaje, sposoby przetwarzania i wartości odżywcze
T-LK-4Żywność GMO.
T-LK-1Wyroby zbożowe – rodzaje, wartości odżywcze.
T-LK-3Metody przetwarzania żywności. Dodatki w żywności: konserwanty, składniki itd.
T-LK-2Mleko i jego przetwory. Rola wapnia w rozwoju człowieka
T-LK-2Piramida żywności i jej elementy.
Metody nauczaniaM-2praca w grupach
M-5rozwiązywanie problemów
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: prezentacja (F)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi określić priorytetów służących do realizacji zadania.
3,0Student potrafi określić podstawowe priorytety służące do realizacji zadania.
3,5Student potrafi określić niezbędne priorytety służące do realizacji zadania.
4,0Student potrafi określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania.
4,5Student potrafi dobrze określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania.
5,0Student potrafi bardzo dobrze określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_A5_K02ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_K04Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-3Umiejętność samodzielnej pracy studenta z tekstami technicznymi, związanymi z jego specjalnością.
C-4Wykorzystanie języka obcego jako narzędzia poznania.
Treści programoweT-LK-1Wyroby zbożowe – rodzaje, wartości odżywcze.
T-LK-4Żywność GMO.
T-LK-2Mleko i jego przetwory. Rola wapnia w rozwoju człowieka
T-LK-5Agroindustry.
T-LK-4Seafood – rodzaje, sposoby przetwarzania i wartości odżywcze
T-LK-7Bioterroryzm.
T-LK-5Ryby – gatunki, wartości odżywcze.
T-LK-2Piramida żywności i jej elementy.
T-LK-6Produkcja mięsa-gatunki mięs i ich wartości odżywcze
T-LK-6Współczesne choroby układu trawienia: anoreksja, ortoreksja
T-LK-3Metody przetwarzania żywności. Dodatki w żywności: konserwanty, składniki itd.
T-LK-1Części układu trawiennego człowieka i jego funkcja.
T-LK-8Kuchnie świata. Święta kulinarne. Dania narodowe.
T-LK-3Składniki odżywcze w pożywieniu i ich funkcje dla prawidłowego rozwoju człowieka.
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-3prezentacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-2Ocena formująca: kartkówka (F)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
3,0Student dostrzega świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
3,5Student rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
4,0Student dobrze rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
4,5Student bardzo dobrze rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
5,0Student doskonale rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.