Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_2A_B5mhig_W01 | Student po odbyciu kursu ma wiedzę na temat zagadnień dotyczacych hotelarstwa, rodzajów hoteli i zakładów hotelarskich, usługach hotelarskich, strukturach funkcjonalno-organizacyjnych w hotelarstwie, organizacjach i stowarzyszeniach hotelarskich, trendach w rozwoju hotelarstwa w Polsce i na świecie. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_2A_W10 | Posiada poszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka w tym turystyki i hotelarstwa. Posiada poszerzoną wiedzę o środowisku. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S2A_W01 | ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk |
---|
S2A_W02 | ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych |
S2A_W03 | ma pogłębioną wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych |
S2A_W04 | ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach oraz wiedzę pogłębioną w odniesieniu do wybranych kategorii więzi społecznych |
S2A_W05 | ma rozszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka |
S2A_W09 | ma pogłębioną wiedzę o poglądach na temat wybranych struktur i instytucji społecznych lub wybranych kategorii więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
---|
InzA2_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Przedmiot obejmuje współczesną wiedzę na temat hotelarstwa jako jednego z elementów większości produktów turystycznych. Student powinien opanować zagadnienia dotyczące podstaw hotelarstwa, skupiając się na: historii hotelarstwa, głównych pojęciach z zakresu hotelarstwa, rodzajach hoteli i zakładów hotelarskich, prezentacji sławnych hoteli i wielkich hotelarzy, usługach hotelarskich, organizacjach i stowarzyszeniach hotelarskich, strukturach funkcjonalno-organizacyjnych w hotelarstwie, trendach w rozwoju hotelarstwa w Polsce i na świecie, co jest niezbędne dla przyswojenia wiedzy z innych dyscyplin, w tym z zakresu zarządzania, hotelarstwa i gastronomii. Prezentowana wiedza będzie ukierunkowana na możliwości praktycznych zastosowań w przyszłej pracy zawodowej absolwenta – specjalisty – menadżera. |
---|
Treści programowe | T-L-12 | Gestorzy bazy noclegowej. Struktury organizacyjno-funkcjonalne w hotelarstwie: współczesne systemy i sieci hotelowe, grupy markowe. |
---|
T-L-4 | Polskie organizacje hotelarskie, stowarzyszenia branżowe, samorządy gospodarcze.
Organizacje hotelarskie na świecie. Międzynarodowe i krajowe organizacje turystyczne związane z hotelarstwem w Polsce. |
T-L-14 | Rekomendacja obiektów hotelarskich. Zastosowanie norm ISO dotyczących jakości usług w obiektach hotelarskich. Wizerunek hotelu w XXI wieku. |
T-L-6 | Hotelarstwo jako dział gospodarki. |
T-L-15 | Istota wizerunku hotelu. Kształtowanie marki hotelu na rynku turystycznym.
Znaczenie reputacji w działalności hotelu. |
T-L-13 | Podstawowe pojęcia dotyczące standaryzacji: klasyfikacja, kategoryzacja, standard, jakość.
Wymagania kategoryzacyjne bazy hotelarskiej. Klasyfikacja obiektów noclegowych. Rodzaje obiektów hotelarskich. |
T-L-7 | Kierunki rozwoju hotelarstwa polskiego i światowego. |
T-L-2 | Historyczny rozwój hotelarstwa w Polsce i na świecie, prekursorzy współczesnego hotelarstwa.
Transformacja sektora hotelarskiego w Polsce |
T-L-11 | Baza gastronomiczna w obiektach noclegowych turystyki. |
T-L-10 | Baza noclegowa turystyki. Hotele w strukturze bazy noclegowej. |
T-L-8 | Stan i struktura bazy noclegowej w Polsce. Hotelarstwo w Polsce na tle hotelarstwa w krajach należących do Unii Europejskiej. Hotelarstwo w Polsce na tle pozostałych krajów Unii Europejskiej. |
T-L-9 | Prognozy rozwoju bazy hotelarskiej w Polsce. Trendy rozwoju turystyki i bazy noclegowej w Unii Europejskiej. |
T-L-1 | Podstawowe pojęcia dotyczące hotelarstwa: baza noclegowa, obiekt noclegowy, baza hotelarska, obiekt hotelarski, zakład hotelarski, przemysł hotelarski, gościnność, gość hotelowy, passant. |
T-L-3 | Rozwój hoteli w makro i mezoskali. Wpływ zmian w otoczeniu na funkcjonowanie współczesnego hotelu |
T-L-5 | Uwarunkowania prawne na temat usług turystycznych dotyczących hotelarstwa. |
Metody nauczania | M-1 | Prezentacje multimedialne z objaśnieniami i komentarzem,
krótkie referaty przygotowywane przez studentów pod kierunkiem prowadzących |
---|
Sposób oceny | S-2 | Ocena podsumowująca: Pozytywna ocena ze sprawdzianu pisemnego z zakresu wykładów i ćwiczeń z założonym poziomem trudności 60%; |
---|
S-1 | Ocena formująca: frekwencja na ćwiczeniach (75%), aktywne włączanie sie do dyskusji. |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nic nie wie na temat zagadnień dotyczacych hotelarstwa, rodzajów hoteli i zakładów hotelarskich, usługach hotelarskich, strukturach funkcjonalno-organizacyjnych w hotelarstwie, organizacjach i stowarzyszeniach hotelarskich, trendach w rozwoju hotelarstwa w Polsce i na świecie. |
3,0 | Student po ma wiedzę na temat zagadnień dotyczacych rodzajów hoteli i zakładów hotelarskich, usługach hotelarskich. |
3,5 | Student po ma wiedzę na temat zagadnień dotyczacych rodzajów hoteli i zakładów hotelarskich, usługach hotelarskich, strukturach funkcjonalno-organizacyjnych w hotelarstwie. |
4,0 | Student po ma wiedzę na temat zagadnień dotyczacych rodzajów hoteli i zakładów hotelarskich, usługach hotelarskich, strukturach funkcjonalno-organizacyjnych w hotelarstwie, trendach w rozwoju hotelarstwa w Polsce. |
4,5 | Student po ma wiedzę na temat zagadnień dotyczacych rodzajów hoteli i zakładów hotelarskich, usługach hotelarskich, strukturach funkcjonalno-organizacyjnych w hotelarstwie, organizacjach i stowarzyszeniach hotelarskich, trendach w rozwoju hotelarstwa w Polsce. |
5,0 | Student po ma wiedzę na temat zagadnień dotyczacych hotelarstwa, rodzajów hoteli i zakładów hotelarskich, usługach hotelarskich, strukturach funkcjonalno-organizacyjnych w hotelarstwie, organizacjach i stowarzyszeniach hotelarskich, trendach w rozwoju hotelarstwa w Polsce i na świecie. |