Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_2A_B14mhig_U01 | W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafik określić zadania wykonywane w miejscach usług hotelarsko-gastronomicznych
Ponadto student potrafi poprawnie skategoryzować obiekty hotelowe. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_2A_U09 | Potrafi umiejętnie wykorzystać zdobytą poszerzoną wiedzę z dziedziny towaroznawstwa w różnych zakresach i formach znajdując, rozumiejąc, analizując i wykorzystując potrzebne informacje. |
---|
TOW_2A_U07 | Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do samodzielnej organizacji usług turystycznych i hotelarskich z uwzględnieniem współpracy z kontrahentami zagranicznymi. |
TOW_2A_U15 | Samodzielnie planuje, na podstawie zdobytej, pogłębionej wiedzy własną karierę zawodową lub naukową. |
TOW_2A_U06 | Posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań związanych z żywieniem człowieka i jego potrzebami. |
TOW_2A_U08 | Posiada specjalistyczne umiejętności rozwiązywania problemów potrzebnych do badań lub działalności innowacyjnej w celu tworzenia nowej wiedzy i procedur oraz integrowania wiedzy z różnych dziedzin. |
TOW_2A_U13 | Potrafi dokonać kompleksowej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich w zakresie towaroznawstwa i usług. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S2A_U01 | potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać zjawiska społeczne oraz wzajemne relacje między zjawiskami społecznymi |
---|
S2A_U02 | potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opisu i analizowania przyczyn i przebiegu procesów i zjawisk społecznych oraz potrafi formułować własne opinie i dobierać krytycznie dane i metody analiz |
S2A_U03 | potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg procesów i zjawisk społecznych, formułować własne opinie na ten temat oraz stawiać proste hipotezy badawcze i je weryfikować |
S2A_U04 | potrafi prognozować i modelować złożone procesy społeczne obejmujące zjawiska z różnych obszarów życia społecznego z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S2A_U05 | sprawnie posługuje się systemami normatywnymi, normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, etycznymi) albo potrafi posługiwać się nimi w celu rozwiązywania konkretnych problemów, ma rozszerzoną umiejętność w odniesieniu do wybranej kategorii więzi społecznych lub wybranego rodzaju norm |
S2A_U06 | posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy w różnych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę skuteczności i przydatności stosowanej wiedzy |
S2A_U07 | posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań konkretnego problemu i przeprowadzenia procedury podjęcia rozstrzygnięć, w tym zakresie |
S2A_U08 | posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych, rozszerzoną o umiejętność pogłębionej teoretycznie oceny tych zjawisk w wybranych obszarach, z zastosowaniem metody badawczej |
S2A_U09 | posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych |
S2A_U10 | posiada pogłębioną umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych |
S2A_U11 | ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA2_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA2_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA2_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA2_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA2_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie z hotelami kategorii trzy i dwie gwiazdki, zwiedzanie i pełne
zapoznanie się z miejscem wykonywania usług hotelarsko-gastronomicznych.
Kategoryzacja obiektów hotelowych.
Poznanie organizacji pracy, zarządzania , nadzoru i kontroli pracy w hotelach
turystycznych i systemowych.
Poznanie standardów obsługi gości, standardów recepcyjnych,
gastronomicznych i cateringowych.
Poznanie standardów i rodzaje pokojów: 1 osobowych, 2 osobowych, studio,
apartament. |
---|
Treści programowe | T-L-5 | Komunikacja – kreowanie zespołow wysokiej skuteczności w realizacji usług
hotelowych:
•silne i słabe strony perfekcyjnego zespołu
-charakterystyka skutecznych zespołow zadaniowych
•funkcjonowanie kluczowych rol w zespole
•istota przywodztwa
•analiza zachowań w zespole |
---|
T-L-3 | Struktura organizacyjna obiektow hotelarskich na podstawie wybranych hoteli:
•hotele sieciowe ( ACCOR )
•hotele prywatne (skategoryzowane) |
T-W-3 | Cykle obsługi gości, techniki obsługi, standardy polskie,
europejskie, światowe, Orbis, Accor, Hilton, Szeraton, Bass i
inne. Produkt hotelowo-gastronomiczny. Składniki produktu
hotelowo-gastronomicznego: 2a) usługi podstawowe b)
usługi komplementarne c)usługi towarzyszące. |
T-L-6 | Skuteczny sprzedawca usług hotelowych:
-zadania pracownika sprzedaży
-identyfikacja silnych i słabych stron hotelu
-zasady przygotowania wystąpień potrzeby i prawa klienta
-procesy sprzedaży
-psychologiczne aspekty komunikacji z klientem
-psychografia klienta |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny,wykład problemowy, zajecia praktyczne, prezentacje |
---|
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: zaliczenia pisemne |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie potrafi wymienić podstawowych usług wykonywanych w obiektach hotelowych
Ponadto nie potrafi skategoryzować obiektów hotelowych. |
3,0 | Student potrafi poprawnie wymienić usługi wykonywane w obiektach hotelowych |
3,5 | Student potrafi wymienić usługi wykonywanych w obiektach hotelowych. Potrafi określić cele i zadania obiektów hotelowych |
4,0 | Student potrafi wymienić oraz opisać usługi wykonywane w obiektach hotelowych.
Student potrafi omówić standardy obsługi gości. |
4,5 | Zapoznał się z hotelami kategorii dwie i trzy gwiazdki. Student potrafi omówić standardy obsługi gości. |
5,0 | Student bardzo dobrze potrafi omówić standardy obsługi gości. Zapoznał się z hotelami kategorii dwie i trzy gwiazdki. Ponadto zapoznał się z miejscem wykonywania usług hotelarskich. |