Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Ochrona środowiska (S1)
Sylabus przedmiotu Opakowania żywności i leków:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ochrona środowiska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk technicznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Opakowania żywności i leków | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Instytut Technologii Chemicznej Organicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Huzar <Elzbieta.Huzar@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 7 | Grupa obieralna | 3 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Brak wymagań wstępnych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z rodzajami materiałów stosowanych do produkcji opakowań żywności i leków |
C-2 | Zapoznanie studentów z aspektami środowiskowymi produkcji i użytkowania opakowań |
C-3 | Ukształtowanie umiejętności samodzielnego kształcenia się i krytycznej analizy rozwiązań stosowanych w opakowalnictwie |
C-4 | Zapoznanie studentów z pozatechnicznymi uwarunkowaniami produkcji opakowań |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Omówienie programu zajęć, literatury oraz kryteriów zaliczenia przedmiotu. Definicje pojęcia opakowanie. | 1 |
T-W-2 | Funkcje opakowań żywności. | 1 |
T-W-3 | Funkcje opakowań leków. | 1 |
T-W-4 | Rodzaje opakowań do poszczególnych grup produktów. | 1 |
T-W-5 | Opakowania szklane. Zamknięcia opakowań szklanych. | 1 |
T-W-6 | Opakowania metalowe: z blachy stalowej i aluminiowe. | 2 |
T-W-7 | Opakowania z tworzyw papierniczych. | 1 |
T-W-8 | Polimery, substancje pomocnicze i dodatkowe stosowane do produkcji opakowań. | 1 |
T-W-9 | Zasady Dobrej Praktyki Wytwórczej przy produkcji opakowań. Kryteria oceny opakowań stosowanych w medycynie i farmacji. Ocena higieniczno-sanitarna opakowań do żywności. Wymogi Unii Europejskiej dotyczące opakowań do żywności (Dyrektywy Unii Europejskiej). | 2 |
T-W-10 | Metody badań opakowań. Migracja globalna. Migracja specyficzna. Płyny modelowe. Warunki badań. | 1 |
T-W-11 | Aspekty ekologiczne wytwarzania opakowań (ekobilanse, projektowanie opakowań, unieszkodliwianie odpadów). | 1 |
T-W-12 | Certyfikacja opakowań i nowe kierunki ich rozwoju. | 1 |
T-W-13 | Kolokwium zaliczeniowe | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Indywidualna praca z literaturą | 7 |
A-W-3 | Udział w konsultacjach | 2 |
A-W-4 | Przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego | 6 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną |
M-2 | Samodzielna praca studenta - opracowanie zagadnienia wskazanego przez wykładowcę |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena postępów samodzielnej pracy studenta |
S-2 | Ocena formująca: Ocena opinii studenta wyrażanych w trakcie wykładów i konsultacji |
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena z kolokwium zaliczeniowego - test mieszany (test wyboru i pytania otwarte) |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KOS_1A_D01b_W01 student potrafi scharakteryzować procesy produkcji opakowań żywności i leków pod kątem ich oddziaływania na środowisko | KOS_1A_W09 | T1A_W04 | — | C-2, C-1 | T-W-8, T-W-6, T-W-4, T-W-5, T-W-7 | M-1 | S-3 |
KOS_1A_D01b_W02 student jest w stanie opisać pozatechniczne uwarunkowania produkcji opakowań | KOS_1A_W14 | T1A_W08 | InzA_W03 | C-4, C-3 | T-W-3, T-W-12, T-W-2, T-W-11, T-W-10, T-W-9 | M-1, M-2 | S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KOS_1A_D01b_U01 student potrafi dokonać krytycznej analizy rozwiązań stosowanych w opakowalnictwie | KOS_1A_U15 | T1A_U13 | InzA_U05 | C-4, C-2 | T-W-6, T-W-10, T-W-9, T-W-8, T-W-11, T-W-5, T-W-7 | M-1 | S-3 |
KOS_1A_D01b_U02 student potrafi przeprowadzić samodzielną analizę problemu wskazanego przez prowadzącego zajęcia | KOS_1A_U06 | T1A_U05 | — | C-3, C-2 | T-W-11, T-W-4 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KOS_1A_D01b_K01 student ma świadomość wpływu konsumpcyjnego stylu życia i związanych z nim odpadów opakowaniowych na środowisko | KOS_1A_K02, KOS_1A_K03 | T1A_K02 | InzA_K01 | C-3, C-4 | T-W-7, T-W-6, T-W-9, T-W-3, T-W-10, T-W-12, T-W-2, T-W-8, T-W-11, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
KOS_1A_D01b_W01 student potrafi scharakteryzować procesy produkcji opakowań żywności i leków pod kątem ich oddziaływania na środowisko | 2,0 | |
3,0 | student identyfikuje podstawowe aspekty środowiskowe produkcji i użytkowania opakowań | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
KOS_1A_D01b_W02 student jest w stanie opisać pozatechniczne uwarunkowania produkcji opakowań | 2,0 | |
3,0 | student potrafi wskazać podstawowe czynniki wpływające na dynamikę rozwoju rynku opakowań | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
KOS_1A_D01b_U01 student potrafi dokonać krytycznej analizy rozwiązań stosowanych w opakowalnictwie | 2,0 | |
3,0 | student potrafi przeprowadzić zwięzłą analizę wpływu opakowań i procesów ich produkcji na środowisko | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
KOS_1A_D01b_U02 student potrafi przeprowadzić samodzielną analizę problemu wskazanego przez prowadzącego zajęcia | 2,0 | |
3,0 | korzystając ze wskazówek prowadzącego zajęcia student potrafi napisać referat na wskazany temat | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
KOS_1A_D01b_K01 student ma świadomość wpływu konsumpcyjnego stylu życia i związanych z nim odpadów opakowaniowych na środowisko | 2,0 | |
3,0 | student akceptuje ogólnie przyjęte poglądy na temat wpływu opakowań na środowisko | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- pod red. B. Czerniawskiego i J. Michniewicza, Opakowania żywności, Agro Food Technology, Czeladź, 1998
- pod red. S. Janickiego, A. Fiebiga i M. Sznitowskiej, Farmacja stosowana, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2006, Wydanie IV, poprawione i uzupełnione
Literatura dodatkowa
- Komisja Europejska, ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, 2011, L 12, Tom 54, 15 stycznia 2011, http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:L:2011:012:SOM:PL:HTML (25.09.2012)