Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S2)
specjalność: Technologia nowych materiałów
Sylabus przedmiotu Zanieczyszczenia i substancje dodatkowe w produktach:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia chemiczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauk technicznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zanieczyszczenia i substancje dodatkowe w produktach | ||
Specjalność | Kontrola jakości produktów organicznych | ||
Jednostka prowadząca | Instytut Technologii Chemicznej Organicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Dzięcioł <Malgorzata.Dzieciol@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Elżbieta Huzar <Elzbieta.Huzar@zut.edu.pl>, Alicja Wodnicka <Alicja.Wodnicka@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość metod analizy związków organicznych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z problematyką i technicznymi aspektami kontroli jakości produktów przemysłowych w odniesieniu do występujących w nich zanieczyszczeń i substancji dodatkowych, zwłaszcza o potencjalnym działaniu toksycznym bądź szkodliwym. |
C-2 | Wykształcenie umiejętności praktycznego wykorzystania odpowiednich technik przygotowania próby i metod analitycznych do oznaczeń zanieczyszczeń i substancji dodatkowych w wybranych produktach przemysłu polimerowego, chemicznego, kosmetycznego i spożywczego. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Omówienie wymagań, kryteriów zaliczenia, sposobu pracy na zajęciach laboratoryjnych oraz zasad BHP. | 1 |
T-L-2 | Wykorzystanie statycznej techniki analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace) w analizie lotnych zanieczyszczeń produktów ciekłych. | 3 |
T-L-3 | Badania emisji substancji lotnych z materiałów wyposażenia wnętrz z wykorzystaniem dynamicznej techniki analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace). | 4 |
T-L-4 | Ekstrakcja i analiza potencjalnie szkodliwych składników opakowań żywności, kosmetyków lub zabawek. | 4 |
T-L-5 | Analiza wybranych konserwantów w produktach spożywczych. | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Omówienie programu zajęć, literatury, wymagań oraz kryteriów zaliczenia. | 1 |
T-W-2 | Techniki przygotowania próby oraz metody badań stosowane w kontroli jakości produktów przemysłowych. Statyczna i dynamiczna technika analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace), techniki ekstrakcji rozpuszczalnikami. Kontrola czystości rozpuszczalników i odczynników chemicznych. | 3 |
T-W-3 | Substancje dodatkowe stosowane w materiałach polimerowych (plastyfikatory, stabilizatory, antystatyki, antypireny, pigmenty i in.). Pozostałości substancji stosowanych w procesie polimeryzacji. Produkty degradacji materiałów polimerowych. Kryteria oceny materiałów polimerowych przeznaczonych do wyrobu opakowań żywności. Migracja globalna i specyficzna. Metody i warunki badań migracji substancji z opakowań polimerowych do żywności. | 4 |
T-W-4 | Substancje dodatkowe stosowane w kosmetykach (konserwanty, substancje zapachowe, barwniki, substancje promieniochronne i in.) i ich możliwe działania niepożądane. | 2 |
T-W-5 | Toksyczne zanieczyszczenia występujące w przedmiotach codziennego użytku oraz artykułach wyposażenia wnętrz. | 1 |
T-W-6 | Substancje dodatkowe i zanieczyszczenia w produktach spożywczych. Dozwolone substancje dodatkowe i substancje pomagające w przetwarzaniu żywności (barwniki, konserwanty, antyutleniacze, substancje zapachowe i smakowe, substancje słodzące i in.). Substancje toksyczne przenikające do żywności ze środowiska. Substancje toksyczne powstające podczas przechowywania oraz przygotowania żywności. Przypadkowe zanieczyszczenia żywności. | 3 |
T-W-7 | Kolokwium zaliczeniowe | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | udział w zajęciach laboratoryjnych | 15 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | udział w wykładach | 15 |
15 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny połączony z wyjaśnieniem i dyskusją |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne (praktyczne zastosowanie i utrwalenie materiału) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena pracy i aktywności na zajęciach laboratoryjnych |
S-2 | Ocena formująca: aprobata |
S-3 | Ocena podsumowująca: ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych |
S-4 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne (1-godzinne) z wykładów |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TCH_2A_D16-12_W01 Zna techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby stosowane w kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych. | TCH_2A_W08 | T2A_W03 | InzA2_W02 | C-1 | T-W-2 | M-2, M-1 | S-4 |
TCH_2A_D16-12_W02 Posiada wiedzę na temat substancji dodatkowych i zanieczyszczeń występujących w produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego oraz spożywczego i ich możliwych szkodliwych bądź toksycznych działań. | TCH_2A_W01, TCH_2A_W10 | T2A_W01, T2A_W03 | InzA2_W01, InzA2_W02, InzA2_W05 | C-1 | T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-W-6 | M-1, M-2 | S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TCH_2A_D16-12_U01 Potrafi zastosować odpowiednią technikę przygotowania próby i metodę analityczną do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych. | TCH_2A_U16 | T2A_U18 | InzA2_U01 | C-2 | T-L-5, T-L-4, T-L-3, T-L-2 | M-2, M-1 | S-3, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TCH_2A_D16-12_K01 Rozumie kwestie odpowiedzialności zawodowej i odpowiada za rzetelność uzyskanych wyników. | TCH_2A_K01 | T2A_K02, T2A_K06 | InzA2_K01, InzA2_K02 | C-1, C-2 | T-L-2, T-L-4, T-L-3, T-L-5 | M-2, M-1 | S-1, S-3, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TCH_2A_D16-12_W01 Zna techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby stosowane w kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych. | 2,0 | nie spełnia kryteriów określonych dla oceny 3,0 |
3,0 | potrafi wymienić podstawowe techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby do analizy | |
3,5 | potrafi wymienić i krótko scharakteryzować podstawowe techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby do analizy | |
4,0 | potrafi wymienić i scharakteryzować większość omawianych technik wyodrębniania analitów i przygotowania próby do analizy | |
4,5 | potrafi wymienić i scharakteryzować omawiane techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby do analizy | |
5,0 | zna i potrafi scharakteryzować techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby; potrafi trafnie ocenić ich możliwości i ograniczenia oraz przydatność do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych | |
TCH_2A_D16-12_W02 Posiada wiedzę na temat substancji dodatkowych i zanieczyszczeń występujących w produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego oraz spożywczego i ich możliwych szkodliwych bądź toksycznych działań. | 2,0 | nie spełnia kryteriów określonych dla oceny 3,0 |
3,0 | potrafi wymienić podstawowe substancje dodatkowe oraz rodzaje zanieczyszczeń występujących w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego | |
3,5 | potrafi wymienić i krótko scharakteryzować podstawowe substancje dodatkowe oraz rodzaje zanieczyszczeń występujących w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego | |
4,0 | potrafi wymienić i krótko scharakteryzować większość omawianych substancji dodatkowych oraz zanieczyszczeń występujących w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego | |
4,5 | potrafi wymienić i krótko scharakteryzować omawiane substancje dodatkowe oraz zanieczyszczenia występujące w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego | |
5,0 | zna i potrafi scharakteryzować substancje dodatkowe oraz zanieczyszczenia występujące w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego, określając ich możliwe szkodliwe i toksyczne działania |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TCH_2A_D16-12_U01 Potrafi zastosować odpowiednią technikę przygotowania próby i metodę analityczną do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych. | 2,0 | nie spełnia wymagań określonych dla oceny 3,0 |
3,0 | korzystając z pomocy prowadzącego zajęcia potrafi zastosować podstawowe techniki przygotowania próby i metody analityczne do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych | |
3,5 | korzystając ze wskazówek prowadzącego zajęcia potrafi zastosować techniki przygotowania próby i metody analityczne do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych | |
4,0 | potrafi samodzielnie zastosować większość wymaganych technik przygotowania próby i metod analitycznych do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych | |
4,5 | potrafi samodzielnie zastosować wymagane techniki przygotowania próby i metody analityczne do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych | |
5,0 | potrafi samodzielnie zastosować wszystkie wymagane techniki przygotowania próby i metody analityczne oraz ocenić ich ograniczenia i przydatność do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TCH_2A_D16-12_K01 Rozumie kwestie odpowiedzialności zawodowej i odpowiada za rzetelność uzyskanych wyników. | 2,0 | otrzymane wyniki są błędne i nierzetelne |
3,0 | otrzymane wyniki są błędne, ale błąd wynika z pomyłki | |
3,5 | otrzymane wyniki są poprawne, ale nie zostały w żaden sposób zweryfikowane i ocenione | |
4,0 | otrzymane wyniki są prawidłowe, są elementy sprawdzające oraz próba interpretacji | |
4,5 | otrzymane wyniki są prawidłowe, są elementy sprawdzające, zostały przedstawione w sposób poprawny i zinterpretowane | |
5,0 | otrzymane wyniki są prawidłowe, zostały sprawdzone, krytycznie ocenione, prawidłowo zinterpretowane i przedstawione w sposób jasny i czytelny |
Literatura podstawowa
- Timbrell J., Paradoks trucizn, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2008
- Rabek J. F., Współczesna wiedza o polimerach, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2008
- Sikorski Z.E. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2000
- Brzozowska A. (red.), Toksykologia żywności, Wyd. SGGW, Warszawa, 2010
- Malinka W., Zarys chemii kosmetycznej, Volumed, Wrocław, 1999
- Namieśnik J., Przygotowanie próbek środowiskowych do analizy, WNT, Warszawa, 2000
- Namieśnik J., Jamrógiewicz Z. (red.), Fizykochemiczne metody kontroli zanieczyszczeń środowiska, WNT, Warszawa, 1998
Literatura dodatkowa
- 2011, Rozporządzenie Komisji (WE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością