Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności
Sylabus przedmiotu Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznych | ||
Specjalność | Bezpieczeństwo żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 9 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu biologii. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z oceną jakości mleka i i jego przydatnością do produkcji galanterii mleczarskiej. Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami oceny jakości mleka. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Metody oznaczenia składu chemicznego mleka | 2 |
T-A-2 | Metody normalizacji mleka surowego | 2 |
T-A-3 | Badania cytologiczne mleka. | 2 |
T-A-4 | Badania mikrobiologiczne mleka surowego w skupie. | 2 |
T-A-5 | Metody oznaczania kwasów tłuszczowych w mleku. | 2 |
10 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Metody otrzymywania serów podpuszczkowych dojrzewających oraz twarogowych. | 2 |
T-L-2 | Wiarygodność testów do oceny substancji hamujących w mleku . | 2 |
T-L-3 | Laboratoryjna ocena jakości i niektóre analizy mleka. Zajęcia terenowe w laboratorium analitycznym w mleczarni. | 6 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zarządzanie jakością w procesie produkcji i przetwórstwa. Higiena zakładów przetwórstwa mleka i higiena osobista pracowników. | 2 |
T-W-2 | Skład i cechy funkcjonalne mleka w aspekcie jego przetwarzania i konsumpcji. | 2 |
T-W-3 | Substancje obce, skażenia i wady organoleptyczne mleka | 2 |
T-W-4 | Fizyczne i fizyko-chemiczne cechy mleka | 2 |
T-W-5 | Laboratoryjna ocena przydatności technologicznej mleka surowego | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Zaliczenie w formie prezentacji | 5 |
15 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych | 10 |
A-L-2 | Przygotowanie się do zajęć laboratoryjnych | 2 |
A-L-3 | Czytanie wskazanej literatury | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie wykładów | 5 |
A-W-3 | Przygotowanie się do zaliczenia | 8 |
A-W-4 | Zaliczenie wykładów | 2 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Kontrola przygotowania się i poprawności pracy studentów na zajęciach. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O5.1_W01 Student posiada podstawową wiedzę z zakresu przemian biologicznych zachodzących w mleku i jego produktach oraz pozwalającą scharakteryzować cechy jakościowe produktów mlecznych. | BL_1A_W01 | P1A_W01, P1A_W02, P1A_W03 | C-1 | T-A-1, T-L-1, T-W-3, T-L-2, T-A-2 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O5.1_U01 Student posiada umiejętność korzystania z metod oceny jakościowej mleka. | BL_1A_U01 | P1A_U05, P1A_U10, P1A_U11 | C-1 | T-A-1, T-W-2, T-A-5, T-W-3 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O5.1_K05 Student przejawia zainteresowania samodzielnym zdobywaniem wiedzy i jest aktywny poznawczo w zagadnieniach związanych z tematyą przedmiotu. | BL_1A_K01 | P1A_K01, P1A_K04 | C-1 | T-A-5, T-A-1, T-A-2, T-W-3 | M-1 | S-1 |
Literatura podstawowa
- Materiały XIII Szkoły Zimowej Hodowców Bydła, Nowoczesna technologia produkcji mleka i wołowiny, 2005
- Ziajka S. (red.), Mleczarstwo, Zagadnienia wybrane, ART, Olsztyn, tom 1 i 2., Olsztyn, 1997
- T. Szulc, Tajemnice mleka, UWP, Wrocław, 2012
- Jurczak M.E., Mleko-produkcja, badanie i przerób, SGGW Warszawa, Warszawa, 2005
Literatura dodatkowa
- Kuczaj M., Hodowla bydła. Standardy unijne i krajowe, Polska Norma PN-68/A-86122, UP Wrocław, Wrocław, 2010