Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności
Sylabus przedmiotu Opakowania do żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Opakowania do żywności | ||
Specjalność | Bezpieczeństwo żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 13 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z chemii, mikrobiologii i fizyki |
W-2 | Podstawowa wiedza z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z kryteriami podziału opakowań w zależności od właściwości pakowanego produktu |
C-2 | Zapoznanie studentów z nowymi koncepcjami rozwiązań konstrukcyjnych i materiałowych opakowań żywności |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Właściwości i funkcje opakowań w produkcji żywności | 2 |
T-A-2 | Opakowania aktywne | 2 |
T-A-3 | Opakowania inteligentne | 2 |
T-A-4 | Pakowanie w atmosferze gazów ochronnych | 2 |
T-A-5 | Pakowanie próżniowe | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Cel i znaczenie pakowania żywności | 2 |
T-W-2 | Podział opakowań | 2 |
T-W-3 | Pakowanie produktów sypkich | 2 |
T-W-4 | Pakowanie produktów płynnych | 2 |
T-W-5 | Pakowanie innych produktów | 2 |
T-W-6 | Nowoczesne metody pakowania | 2 |
T-W-7 | Znakowanie opakowań do żywności | 2 |
T-W-8 | Ekologiczne aspekty stosowania opakowań do żywności | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Samodzielne studiowanie materiału z ćwiczeń | 10 |
A-A-3 | Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie materiału z wykładów | 8 |
A-W-3 | Przygotowanie się do zaliczenia wykładów | 7 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika |
M-2 | Opis, objaśnienie, prelekcje |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O9.4_W01 Student posiada podstawową wiedzę dotyczącą podziału opakowań w zależności od właściwości pakowanego produktu, koncepcjami rozwiązań konstrukcyjnych i materiałowych opakowań z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności | BL_1A_W17 | P1A_W02, P1A_W05, P1A_W07 | C-1, C-2 | T-A-4, T-A-3, T-W-6, T-W-3, T-A-5, T-W-4, T-A-2, T-W-7, T-A-1, T-W-5, T-W-8, T-W-2 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O9.4_U01 Student posiada podstawową wiedzę dotyczącą zastosowania odpowiednich opakowań w zależności od właściwości pakowanego produktu z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności | BL_1A_U19 | P1A_U06, P1A_U07 | C-2, C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-W-8, T-A-5, T-A-3, T-W-5, T-W-6, T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-W-2 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Literatura podstawowa
- Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A., Ogólna Technologia Żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1997, 6
- Palich P., Ocieczek A., Zarys Technologii Żywności i Towaroznawstwa, Wydawnictwo Uczelniane Wyższej Pomorskiej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Bydgoszczy, Bydgoszcz, 2004, 1
Literatura dodatkowa
- Wierzbicka A., Biller E., Plewicki T., Wybrane aspekty inżynierii żywności w tworzeniu produktów spożywczych, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2003, 1