Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Biologia
Sylabus przedmiotu Znaki jakości produktów spożywczych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Znaki jakości produktów spożywczych | ||
Specjalność | Bezpieczeństwo żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Krzysztof Formicki <Krzysztof.Formicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Agata Korzelecka-Orkisz <Agata.Korzelecka-Orkisz@zut.edu.pl>, Joanna Szulc <Joanna.Szulc@zut.edu.pl>, Adam Tański <Adam.Tanski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 12 | Grupa obieralna | 4 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości z chemii, ekonomii i biologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem kształcenia jest przekazanie studentom wiedzy na temat praktycznych zastosowań przepisów Unii Europejskiej dotyczacych produktów regionalnych i tradycyjnych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Zasady przyznawania, wzory wniosków oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność" Przepisy UE - Produkty regionalne i tradycyjne | 10 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Produkty regionalne i tradycyjne Produkty zarejestrowane jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) – zasady przyznawania i wzory wniosków | 5 |
T-W-2 | Przepisy polskie-Produkty regionalne i tradycyjne Kontrola i certyfikacja Tymczasowa ochrona krajowa | 10 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Przygotowanie pracy zaliczeniowej | 1 |
A-A-3 | Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych | 1 |
12 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 16 |
A-W-3 | Uczestnictwo w konsultacjach | 6 |
A-W-4 | Przygotowanie się do zaliczenia wykładów | 11 |
48 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny, metoda projektów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, ocena projektu, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O8.1_W01 Po ukonczeniu kursu student ma wiedzę na temat przepisów Unii Europejskiej dotyczacych regionalnych i tradycyjnych produktów, zna zasady rejestracji produktów żywnościowych jakp Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność". | BL_1A_W26 | P1A_W10 | C-1 | T-A-1, T-W-1, T-W-2 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O8.1_U01 Student po ukończeniu kursu będzie umiał wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) oraz umiał zastosować przepisy Unii Europejskiej dotyczace produktów regionalnych i tradycyjnych | BL_1A_U14 | P1A_U07, P1A_U08, P1A_U10 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-A-1 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O8.1_K01 Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania. | BL_1A_K02, BL_1A_K03 | P1A_K02, P1A_K03, P1A_K04, P1A_K06, P1A_K08 | C-1 | T-W-1, T-A-1, T-W-2 | M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O8.1_W01 Po ukonczeniu kursu student ma wiedzę na temat przepisów Unii Europejskiej dotyczacych regionalnych i tradycyjnych produktów, zna zasady rejestracji produktów żywnościowych jakp Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność". | 2,0 | Student nie zna żadnych zasad rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność", nie zna przepisów Unii Europejskiej dotyczacych regionalnych i tradyyjnych przepisów. |
3,0 | Student zna podstawowe zasady rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność". | |
3,5 | Student zna większość zasad rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność". | |
4,0 | Student zna zasady rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność". | |
4,5 | Student zna większość przepisów Unii Europejskiej dotyczacych regionalnych i tradycyjnych produktów, zna zasady rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność". | |
5,0 | Student zna przepisy Unii Europejskiej dotyczace regionalnych i tradycyjnych produktów, zna zasady rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność". |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O8.1_U01 Student po ukończeniu kursu będzie umiał wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) oraz umiał zastosować przepisy Unii Europejskiej dotyczace produktów regionalnych i tradycyjnych | 2,0 | Student nie umie wypełnić wniosków by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). |
3,0 | Student umie w niektórych przypadkach wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). | |
3,5 | Student umie w większosci przypadków wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). | |
4,0 | Student umie wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). | |
4,5 | Student umie wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) oraz w większości przypadków umie zastosować przepisy Unii Europejskiej dotyczace produktów regionalnych i tradycyjnych | |
5,0 | Student umie wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) oraz umie zastosować przepisy Unii Europejskiej dotyczace produktów regionalnych i tradycyjnych |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O8.1_K01 Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania. | 2,0 | Student nie ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowości i chęci podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania |
3,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
3,5 | Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
4,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
4,5 | Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
5,0 | Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania. Wykazuje się organizacją pracy w zespole |
Literatura podstawowa
- Knecht D., Agroturystyka w agrobiznesie, C.H. Beck, 2009
- Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywnosci. Teoria i praktyka, Wydawnictwo CH. Beck, Warszawa, 2010
- Rozporządzenia Rady (WE) w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych
- Ogłoszenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawach wniosków o rejestrację nazwy jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) oraz aktualne rozporządzenia i akty prawne, 2011
Literatura dodatkowa
- Kłodziński M., Przedsiębiorczość wiejska w Polsce i krajach Unii Europejskiej, IRWiR PAN, Warszawa, 2002