Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
Sylabus przedmiotu Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UE:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UE | ||
Specjalność | Bezpieczeństwo żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Krzysztof Formicki <Krzysztof.Formicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Agata Korzelecka-Orkisz <Agata.Korzelecka-Orkisz@zut.edu.pl>, Joanna Szulc <Joanna.Szulc@zut.edu.pl>, Adam Tański <Adam.Tanski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 15 | Grupa obieralna | 4 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości z chemii, ekonomii i biologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przedmiot obejmuje wiedzę z zakresu regulacji prawnych dotyczacych obrotu żywnością ukierunkowaną na możliwości praktycznych zastosowań w przyszłej pracy zawodowej absolwenta – specjalisty zatrudnionego w różnych działach produkcji i zapleczu naukowym, w gospodarce i obrocie produktami żywnościowymi. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Kontrola żywności w świetle najnowszych przepisów w Polsce i UE Obowiązujące i planowane zmiany znakowania wartością odżywczą | 5 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wpływ globalizacji na ochronę zdrowia ludzkiego i interesów konsumentów. Zintegrowane podejście Unii Europejskiej do bezpieczeństwa żywności – od producenta do konsumenta | 4 |
T-W-2 | Odpowiedzialność za produkt - od producenta do konsumenta | 2 |
T-W-3 | Ocena ryzyka w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz – prace Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności | 3 |
T-W-4 | Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością – właściwe znakowanie, kontrola | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-A-2 | Uczestnictwo w konsultacjach | 5 |
A-A-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 7 |
A-A-4 | Przygotowanie pracy zaliczeniowej | 7 |
A-A-5 | Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych | 6 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Uczestnictwo w konsultacjach | 5 |
A-W-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 8 |
A-W-4 | Przygotowanie się do zaliczenia wykładów | 7 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O11.3_W01 Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat przepisów dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnościa za produkt, przepisów Polski i Unii Europejskiej dotyczacej kontrolii żywności. | BL_1A_W24 | P1A_W01, P1A_W05 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-A-1, T-W-3 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O11.3_U01 Po ukończeniu kursu student ma umiejętność zastosowania w praktyce przepisów Unii Europejskiej i Polski dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności | BL_1A_U19 | P1A_U06, P1A_U07 | C-1 | T-W-4, T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-1 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O11.3_K01 Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania. | BL_1A_K02, BL_1A_K03 | P1A_K02, P1A_K03, P1A_K04, P1A_K06, P1A_K08 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-A-1 | M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O11.3_W01 Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat przepisów dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnościa za produkt, przepisów Polski i Unii Europejskiej dotyczacej kontrolii żywności. | 2,0 | Student nie zna żadnych przepisów Polski i Unii Europejskiej dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności. |
3,0 | Student zna niektóre, najważniejsze przepisy Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności. | |
3,5 | Student zna niektóre, najważniejsze przepisy Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności. | |
4,0 | Student zna wybrane przepisy Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności | |
4,5 | Student zna większość przepisów Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności | |
5,0 | Student zna przepisy Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O11.3_U01 Po ukończeniu kursu student ma umiejętność zastosowania w praktyce przepisów Unii Europejskiej i Polski dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności | 2,0 | Student nie umie zastosować w praktyce żadnych przepisów Unii Europejskiej i Polski dotyczacych obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności. |
3,0 | Student umie zastosować w praktyce wybrane przepisy Polski dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności. | |
3,5 | Student umie zastosować w praktyce wybrane przepisy Unii Europejskiej i Polski dotyczące obrotem żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności. | |
4,0 | Student umie zastosować w praktyce niektóre przepisy Unii Europejskiej i Polski dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności. | |
4,5 | Student umie zastosować w praktyce większość przepisów Unii Europejskiej i Polski dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności. | |
5,0 | Student umie zastosować w praktyce przepisy Unii Europejskiej i Polski dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O11.3_K01 Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania. | 2,0 | Student nie ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowości i chęci podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania |
3,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
3,5 | Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
4,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
4,5 | Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
5,0 | Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania. Wykazuje się organizacją pracy w zespole |
Literatura podstawowa
- Kowalska J., Majewska E., Obiedziński M.w., Zadernowski M.R., Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Sp. z o.o., Gdańsk, 2006
- Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywnosci. Teoria i praktyka, Wydawnictwo CH. Beck, Warszawa, 2010
- Halina Turlejska, Urszula Pilzner, Wdrażanie systemu HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora żywnościowegoi, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa, 2003
Literatura dodatkowa
- Oleszko A., Prawo żywnosciowe wspólnotowego rynku rolnego, Wolters Kluwer Polska, 2006
- Turlejska H., Szponar L., Pelzner U., Co to jest system HACCP, Prace IŻŻ, Warszawa, 1998