Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S2)
Sylabus przedmiotu Biologiczne podstawy ogrodnictwa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biologiczne podstawy ogrodnictwa | ||
Specjalność | Biologia roślin | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 5 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza o morfologii, anatomii i systematyce roślin, znajomość procesów życiowych roślin, znajomość patogenów występujących na roślinach, podstawowe właściwości fizykochemiczne gleb i nawozów. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie ze znaczeniem i wartością bilogiczną owoców, warzyw i ziół |
C-2 | Zapoznanie studenta z wpływem czynników środowiska na wielkość i jakość plonu roślin ogrodniczych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Wymagania uprawowe wybranych gatunków roślin ogrodniczych | 6 |
6 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wartość biologiczna owoców, warzyw i ziół. Agrotechniczne moąliwości zwiąkszania jakości plonu. | 7 |
T-W-2 | Charakterystyka najważniejszych gatunków roślin ogrodniczych | 4 |
T-W-3 | Czynniki środowiska i ich wpływ na wielkość i jakość plonu | 3 |
14 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 6 |
A-A-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 8 |
A-A-3 | Konsultacje | 6 |
A-A-4 | Studiowanie literatury | 4 |
24 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 14 |
A-W-2 | Studiowanie piśmiennictwa | 8 |
A-W-3 | Przygotowanie się do zaliczenia | 11 |
A-W-4 | Zaliczenie | 1 |
A-W-5 | Konsultacje | 2 |
36 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, zdjęcia, kolekcje roślin) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena podsumowująca: kolokwium |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_2A_BLR-S-O4.4_W01 Student ma wiedzę o znaczeniu wartości biologicznej owocow, warzyw i ziół oraz zna podstawowe gatunki roślin ogrodniczych i ich wymagania uprawowe | BL_2A_W06 | P2A_W01, P2A_W03, P2A_W07 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-A-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2 |
BL_2A_BLR-S-O4.4_W02 Student ma wiedzę o czynnikach środowiska i ich wpływie na wielkość i jakość plonu | BL_2A_W06 | P2A_W01, P2A_W03, P2A_W07 | C-2 | T-W-3 | M-1, M-2, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_2A_BLR-S-O4.4_U01 Student potrafi przewidzieć wpływ czynników środowiskowych na wielkość i jakość plonu | BL_2A_U12 | P2A_U01, P2A_U02, P2A_U03, P2A_U04, P2A_U06 | C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-2, M-3, M-4 | S-2 |
BL_2A_BLR-S-O4.4_U02 Umie zaproponować podstawy agrotechniki dla poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych | BL_2A_U12 | P2A_U01, P2A_U02, P2A_U03, P2A_U04, P2A_U06 | C-2 | T-A-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2 |
BL_2A_BLR-S-O4.4_U03 Jest w stanie określić jakość i wartość biologiczną plonu | BL_2A_U12 | P2A_U01, P2A_U02, P2A_U03, P2A_U04, P2A_U06 | C-1 | T-W-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_2A_BLR-S-O4.4_K01 student ma świadomość odpowiedzialności za produkcję ogrodniczą oraz za jej wpływ na środowisko i zdrowie człowieka | BL_2A_K07 | P2A_K03, P2A_K04, P2A_K06 | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-A-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_2A_BLR-S-O4.4_W01 Student ma wiedzę o znaczeniu wartości biologicznej owocow, warzyw i ziół oraz zna podstawowe gatunki roślin ogrodniczych i ich wymagania uprawowe | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student ma podstawową wiedzę dotyczącą wartości biologicznej i wymagań uprawowych owoców, warzyw i ziół, zna podstawowe gatunki | |
3,5 | student zna większość gatunków roślin sadowniczych, warzywniczych i przyprawowych, ich wartość bilogiczną i wymagania uprawowe, | |
4,0 | student dobrze zna gatunki sadownicze, warzywnicze i przyprawowe, ich wartość biologiczną i wymagania uprawowe | |
4,5 | student na dobrym poziomie opanował wiedzę z zakresu tematu, prawidłowo ocenia wpływ metod uprawy i środowiska na wartość bilogiczą plonu | |
5,0 | student bardzo dobrze opanował wiedzę z zakresu tematu, w sposób ukierunkowany ocenia wartość biologiczną plonu, formułuje prawidłowe wnioski dotyczące zagadnienia | |
BL_2A_BLR-S-O4.4_W02 Student ma wiedzę o czynnikach środowiska i ich wpływie na wielkość i jakość plonu | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student ma podstawową wiedzę o wpływie czynników środowiska na wielkość i jakość plonu | |
3,5 | student ma podstawową wiedże o wpływie czynników środowiska na wielkość i jakość plonu, potrafi ocenić wpływ w/w warunków na plon i jego jakość | |
4,0 | student dobrze zna powiązanie między warunkami środowiska a plonowaniem roślin | |
4,5 | student dorze zna powiązania między warunkami uprawy a wielkością i jakością plonu, potrafi przewidziećplonowanie roślin diagnozując czynniki środowiska | |
5,0 | student bardzo dobrze zna powiązania między warukami uprawy a wielkością i jakością plonu, potrafi przewidzieć plonowanie roślin diagnozując czynniki środowiska |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_2A_BLR-S-O4.4_U01 Student potrafi przewidzieć wpływ czynników środowiskowych na wielkość i jakość plonu | 2,0 | student nie opanował umiejetnośći z zakresu tematu w stopniu podstawowym |
3,0 | student w stopniu dostatecznym potrafi przewidzieć wpływ czynników środowiska na plonowanie roślin ogrodniczych | |
3,5 | student potrafi w sotpniu dostatecznym oceniać zależności pomiędzy środowiskiem a roślinami oraz przewidywać wpływ czynników środowiska na plonowanie roślin | |
4,0 | student poprawnie ocenia i przewiduje wpływ czynników środowiska na wielkość i jakość plonów roślin sadowniczych, warzywniczych i przyprawowych | |
4,5 | student potrafi poprawnie zdiagnozować i ocenić warunki uprawy oraz ich wpływ na plonowanie roślin, dostrzega efekty przyczynowo-skutkowe | |
5,0 | student bardzo dobrze oenia i diagnozuje warunki uprawy roślin oraz ich wpływ na wielkość ijakość uzykiwanego plonu, dostrzega efekty przyczynowo-skutkowe, jest zdolny do samodzielnego podejmowania działań | |
BL_2A_BLR-S-O4.4_U02 Umie zaproponować podstawy agrotechniki dla poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych | 2,0 | student nie opanował w stopniu podstawowym umijętnośc i wynikającyh z tematyki zajęć |
3,0 | student opanował w stopniu podstawowym agrotechnikę dla najważniejszych roślin sadowniczych, warzywniczych i przyprawowych | |
3,5 | student opanował agrotechnikę najważniejszych roślin sadowniczych, warzywniczych i zielarskich | |
4,0 | student w dobrym stopniu opanował agrotechnikę najważniejszych roślin ogrodniczych | |
4,5 | student opanował w dobrym stopniu agrotechnikę najważniejszych roślin sadowniczych, warzywniczych i przyprawowych, jest w stanie samodzielnie zaproponować rozwiązania uprawowe dla poszczególnych gatunków | |
5,0 | student bardzo dobrze opanował agrotechnikę roślin sadowniczych, warzywniczych i przyprawowych, jest w stanie samodzielnie zaprioponować i zaplanować rozwiązania uprawowe dla poszczególnych gatunków | |
BL_2A_BLR-S-O4.4_U03 Jest w stanie określić jakość i wartość biologiczną plonu | 2,0 | student nie opanował umiejętności z zakresu omawianej tematyki |
3,0 | student w stopniu dostatecznym jest w stanie określić jakość i wartość biologiczą plonu | |
3,5 | student w stopniu dostatecznym jest w stanie określić jakość i wartość biologiczną plonu, umie ocenić wpływ podstawowych czynników zwiększających i ograniczających wartość plonu | |
4,0 | student dobrze ocenia wartość biologiczną i jakość plonu, umie ocenić i uzasadnić od jakich czynników uzależniona jest wartość i jakość plonu oraz w jaki sposób czynniki środowiska ją modyfikują | |
4,5 | student dobrze ocenia wartość biologiczą i jakość plonu, ma umiejętność oceny wpływu czynników środowiskowych na cechy jakościowe plonu, jest w stanie zaproponować rozwiązania poprawiające jakość uzyskiwanego plonu | |
5,0 | student bardzo dobrze ocenia jakość i wartość biologiczną plonu, bardzo dobrze ocenia wpływ warunków uprawy (środowiska) na cechy jakościowe plonu, jest zdolny do samodzielnego zaproponowania i podejmowania decyzji mających na celu zwiększenie wartości biologiczej i jakości plonu roślin sadowniczych, warzywniczych i przyprawowych |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_2A_BLR-S-O4.4_K01 student ma świadomość odpowiedzialności za produkcję ogrodniczą oraz za jej wpływ na środowisko i zdrowie człowieka | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student ma podstawową wiedzę dotyczącą wartości biologicznej i produkcji roślin ogrodniczych | |
3,5 | student ma podstawową widzę dotyczącą wartości biologicznej i produkcji roślin ogrodniczych, jest świadomy jej znaczenia oraz wpływu na środowisko naturalne i zdrowie człowieka | |
4,0 | student dobrze zna gatunki roślin sadowniczych i warzywniczych, ich wartość biologiczną i wymagania uprawowe, jest świadomy znaczenia produkcji ogrodniczej oraz jej wpływu na środowisko naturalne i zdrowie człowieka | |
4,5 | student na dobrym poziomie opanował wiedzę z zakresu tematu, prawidłowo ocenia wpływ metod uprawy i środowiska na wartość bilogiczą plonu, zdrowie człowieka oraz środowisko naturalne | |
5,0 | student bardzo dobrze opanował wiedzę z zakresu tematu, w sposób ukierunkowany ocenia wartość biologiczną plonu, formułuje prawidłowe wnioski dotyczące zagadnienia |
Literatura podstawowa
- Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
- Kołota E., Orłowski M., Osińska M., Warzywnictwo, Wyd. AR Wrocław, Wrocław, 1994
- Kołodziej B. (red.), Uprawa ziół - poradnik dla plantatorów, PWRiL, Poznań, 2010
Literatura dodatkowa
- czasopismo ogrodnicze, Sad nowoczesny, Hortpress, Warszawa, 2011