Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | BT_2A_null_W01 | Student zna najważniejsze krajowe i światowe problemy ochrony środowiska związane z produkcją rolniczą oraz zna najnowsze osiągnięcia biotechnologii w produkcji rolniczej zapobiegające emisjom zanieczyszczeń z tego źródła. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | BT_2A_W10 | wykazuje pogłębioną i uporządkowaną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki i przemysłu |
---|
BT_2A_W12 | wykazuje się zaawansowana znajomością z zakresu ochrony przyrody oraz potrafi samodzielnie definiować znaczenie środowiska, jego użytkowanie oraz zagrożenia z tym związane |
BT_2A_W13 | posiada poszerzoną ogólną wiedzę na temat wpływu czynników biotechnologicznych na zdrowie człowieka oraz funkcjonowanie i rozwój produkcji zwierzęcej i roślinnej |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_W01 | ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
---|
R2A_W05 | wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
R2A_W06 | ma rozszerzoną wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach |
R2A_W07 | ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich |
Cel przedmiotu | C-1 | Głównym celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z najważniejszymi krajowymi i światowymi problemami ochrony środowiska zwiazanymi z produkcją rolniczą oraz z zastosowaniem najnowszych zdobyczy wiedzy z dziedziny biotechnologii w produkcji rolniczej w aspekcie ochrony środowiska naturalnego. |
---|
Treści programowe | T-A-1 | Biologiczne metody ograniczajace emisję metanu u przeżuwaczy (charakterystyka gazów
cieplarnianych i źródła ich emisji, ograniczenie emisji metanu u przeżuwaczy metodami
biologicznymi). |
---|
T-A-2 | Wyliczenie (w oparciu o wyniki badań) ograniczenia skażenia środowiska z produkcji
zwierzęcej w wyniku stosowania biologicznych dodatków (probiotyki i prebiotyki). |
T-A-3 | Wyliczenie w oparciu o wyniki badań ograniczenia skażenia środowiska z produkcji
zwierzęcej w wyniku stosowania drożdży i enzymów paszowych. |
T-A-4 | Czynniki genetyczne minimalizujace skażenie środowiska – wyliczenia na przykładach |
T-A-5 | Oczyszczanie gazów z produkcji rolniczej metadami biotechnologicznymi (biofiltry i biopłuczki). |
T-A-6 | Zmniejszenie energochłonnosci produkcji roslin przez zwiekszenie wydajnosci fotosyntezy |
T-W-1 | Udział rolnictwa w zmianach środowiska naturalnego (rodzaje i źródła emisji zanieczyszczeń z produkcji roślinnej i zwierzęcej). |
T-W-2 | Ekologiczne podstawy biotechnologii rolniczej. Agrobiotechnologia na tle innych działów biotechnologii. |
T-W-3 | Fazy rozwoju agrobiotechnologii i współczesne tendencje w biotechnologii rolniczej. |
T-W-4 | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej a ochrona środowiska (genetyczne i środowiskowe czynniki ograniczające skażenie środowiska produkcją zwierzęcą). |
T-W-5 | Rola mikroorganizmów w produkcji roślinnej w aspekcie ochrony środowiska naturalnego (zmniejszenie zależności plonowania od nawożenia chemicznego). |
T-W-6 | Metody mikrobiologiczne w ochronie roślin przed agrofagami. |
T-W-7 | Rośliny GMO w rolnictwie w aspekcie ochrony środowiska (rośliy transgeniczne a nawożenie i środki ochrony roślin). |
T-W-8 | Metody biotechnologiczne w utylizacji odchodów zwierzęcych i odpadów przemysłu rolno-spożywczego. |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny w postaci prezentacji multimedialnej |
---|
M-2 | Dyskusja dydaktyczna |
M-3 | Ćwiczenia audytoryjne |
M-4 | Film dydaktyczny |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Aktywny udział w ćwiczeniach audytoryjnych |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów i ćwiczeń |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie zna najważniejszych krajowych i światowych problemów ochrony środowiska związanych z produkcją rolniczą oraz najnowszych osiągnięć biotechnologii w produkcji rolniczej zapobiegających emisjom zanieczyszczeń z tego źródła. |
3,0 | Student zna w stopniu dostatecznym najważniejsze krajowe i światowe problemy ochrony środowiska związane z produkcją rolniczą, ale nie zna najnowszch osiągnięć biotechnologii w produkcji rolniczej zapobiegających emisjom zanieczyszczeń z tego źródła. |
3,5 | Student zna w stopniu dostatecznym najważniejsze krajowe i światowe problemy ochrony środowiska związane z produkcją rolniczą oraz zna w stopniu dostatecznym najnowsze osiągnięcia biotechnologii w produkcji rolniczej zapobiegające emisjom zanieczyszczeń z tego źródła. |
4,0 | Student zna w stopniu dobrym najważniejsze krajowe i światowe problemy ochrony środowiska związane z produkcją rolniczą oraz dobrze zna najnowsze osiągnięcia biotechnologii w produkcji rolniczej zapobiegające emisjom zanieczyszczeń z tego źródła. |
4,5 | Student zna w stopniu dobrym najważniejsze krajowe i światowe problemy ochrony środowiska związane z produkcją rolniczą i najnowsze osiągnięcia biotechnologii w produkcji rolniczej zapobiegające emisjom zanieczyszczeń z tego źródła i bierze udział w dyskusji |
5,0 | Student zna bardzo dobrze najważniejsze krajowe i światowe problemy ochrony środowiska związane z produkcją rolniczą oraz doskonale zna najnowsze osiągnięcia biotechnologii w produkcji rolniczej zapobiegające emisjom zanieczyszczeń z tego źródła i bierze udział w dyskusji |