Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N3)
Sylabus przedmiotu Aktualne trendy w badaniach i aplikacji zootechnicznej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Aktualne trendy w badaniach i aplikacji zootechnicznej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Fizjologii, Cytobiologii i Proteomiki | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wiesław Skrzypczak <Wieslaw.Skrzypczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu fizjologii zwierząt, anatomii, biochemii , matematyki, genetyki ogólnej i molekularnej oraz wiedza związana z budową i funkcjonowaniem organizmu zwierzęcego. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi trendami w badaniach i aplikacji zootechnicznej, która szeroko wykorzystuje osiagniecia nauk: biologicznych (genetyki, zoologii, botaniki, biofizyki, biochemii) weterenaryjnych (anatomii i fizjologii) , technicznych (informatyka, budownictwo inwentarskie, techniki rolniczej) oraz ekonomicznych (ekonomika produkcji zwierzecej, marketingu). |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi chowu, hodowli i utrzymania zwierząt oraz wpływu czynników środowiskowych na organizm, w tym na poziomie regulacji komórkowej i molekularnej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wybrane zagadnienia dotyczące innowacyjnych kierunków badań naukowych i aplikacji w zootechnice. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi chowu, hodowli i utrzymania zwierząt oraz wpływu czynników środowiskowych na organizm, w tym na poziomie regulacji komórkowej i molekularnej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi chowu, hodowli i utrzymania zwierząt oraz wpływu czynników środowiskowych na organizm, w tym na poziomie regulacji komórkowej i molekularnej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi chowu, hodowli i utrzymania zwierząt oraz wpływu czynników środowiskowych na organizm, w tym na poziomie regulacji komórkowej i molekularnej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi chowu, hodowli i utrzymania zwierząt oraz wpływu czynników środowiskowych na organizm, w tym na poziomie regulacji komórkowej i molekularnej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi chowu, hodowli i utrzymania zwierząt oraz wpływu czynników środowiskowych na organizm, w tym na poziomie regulacji komórkowej i molekularnej. | 2 |
2 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi chowu, hodowli i utrzymania zwierząt oraz wpływu czynników środowiskowych na organizm, w tym na poziomie regulacji komórkowej i molekularnej. | 2 |
2 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 10 |
12 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 10 |
12 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 4 |
6 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 2 |
A-W-2 | Samodzielna analiza treści wykładu | 4 |
6 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metoda podająca- wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywności w grupie. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZO_3A_D-S-A11_W01 Wykazuje ogólną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki. Posiada wiedzę z zakresu chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Zna czynniki determinujące strukturę programów hodowlanych oraz metod oceny wartości użytkowej. | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZO_3A_D-S-A11_U01 Potrafi analizować i oceniać czynniki środowiskowe i genetyczne wpływające na produkcję zwierzęcą. Umiejętność oceny cech jakościowych i zdrowotnych surowców pochodzenia zwierzęcego, rozeznania w kierunku przerobu technologicznego surowców zwierzęcych. Wykorzystania zasad marketingu. Profilaktyka w chowie zwierząt. Umiejetność podejmowania działań z zakresu prewencji weterynaryjnej. | ZO_3A_U02 | — | C-1 | T-W-1, T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZO_3A_D-S-A11_K01 Rozumie i potrafi zinterpretować procesy zachodzące na poziomie molekularnym związanych ze wzrostem, rozwojem i użytkowością zwierząt. Wykorzystania rasowego i osobniczego zwierząt oraz uwarunkowań środowiskowych, wykorzystania technologii chowu do poprawy efektywności produkcji i jakości produktów zwierzęcych. | ZO_3A_K02, ZO_3A_K07 | — | C-1 | T-W-1, T-W-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_3A_D-S-A11_W01 Wykazuje ogólną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki. Posiada wiedzę z zakresu chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Zna czynniki determinujące strukturę programów hodowlanych oraz metod oceny wartości użytkowej. | 2,0 | |
3,0 | Doktorant posiada ogólną wiedzę zwiazaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych oraz zootechnicznych w różnych gałęziach nauki. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_3A_D-S-A11_U01 Potrafi analizować i oceniać czynniki środowiskowe i genetyczne wpływające na produkcję zwierzęcą. Umiejętność oceny cech jakościowych i zdrowotnych surowców pochodzenia zwierzęcego, rozeznania w kierunku przerobu technologicznego surowców zwierzęcych. Wykorzystania zasad marketingu. Profilaktyka w chowie zwierząt. Umiejetność podejmowania działań z zakresu prewencji weterynaryjnej. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi analizować i oceniać wybrane czynniki środowiskowe i genetyczne wpływające na produkcję zwierzęcą. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_3A_D-S-A11_K01 Rozumie i potrafi zinterpretować procesy zachodzące na poziomie molekularnym związanych ze wzrostem, rozwojem i użytkowością zwierząt. Wykorzystania rasowego i osobniczego zwierząt oraz uwarunkowań środowiskowych, wykorzystania technologii chowu do poprawy efektywności produkcji i jakości produktów zwierzęcych. | 2,0 | |
3,0 | Rozumie i potrafi zinterpretować podstawowe procesy biologiczne związane ze wzrostem, rozwojem i użytkowością zwierząt. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Krzymowski T., Fizjologia zwierząt, PWRiL, 2005
- Bańkowski E., Biochemia, Wydawnictwo Medyczne Urban i Partner, Wrocław, 2004
- Charoń K.M Świtoński, Genetyka zwierząt, PWN, Warszawa, 2000
- Litwińczuk Z. ; Szulc T., Hodowla i użytkowanie bydła, PWRiL, Warszawa, 2005
- pod red. Grudniewska B., Hodowla i użytkowanie świń, ART, Olsztyn, 1998
- Jamroz D. i Potkański A., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt, PWN, Warszawa, 2001
Literatura dodatkowa
- Praca zbiorowa: Filistowicz A., Reklewski Z., Żuk B., Walawski K., Kurył J., Świtoński N., Strzeżek J., Żebrowska J., Kowalczyk J., Litwińczuk Z., Jezierski T., Winnicki S., Dorobek nauk zootechnicznych w ćwierćwieczu 1972-1997. Karty z dziejów zootechniki polskiej na 75 lecie (1922-1997), PTZ, Warszawa, 1997