Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)

Sylabus przedmiotu Język francuski:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Język francuski
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Studium Praktycznej Nauki Języków Obcych
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Karelus <Dorota.Karelus@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Paweł Bandur <Pawel.Bandur@zut.edu.pl>, Teresa Bernat-Chmielarska <Teresa.Bernat-Chmielarska@zut.edu.pl>, Ewa Sobczak <Ewa.Sobczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 14,0 ECTS (formy) 14,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 18 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 60 6,01,00zaliczenie
laboratoriaL4 60 4,01,00zaliczenie
laboratoriaL5 60 4,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Matura z języka na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Posługiwanie się wybranym językiem obcym w różnych sytuacjach życia codziennego poprzez umiejętne stosowanie zasad gramatyki i słownictwa na poziomie biegłości językowej B2.
C-2Rozumienie i posługiwanie się podstawowym słownictwem specjalistycznym zgodnym z kierunkiem studiów.
C-3Wyrobienie świadomości potrzeby ustawicznego i autonomicznego kształcenia się.
C-4Wyrobienie umiejętności pracy w zespole.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Polska i świat (rodzaje podróży, środki transportu, motywacje podróżowania). Relacjonowanie wydarzeń, planowanie. Krytyka i zażalenie. Zdania oznajmujące,pytające,przeczące.10
T-L-2Nazwy zawodów,miejsca pracy,sport,narodowości.Zaimki dzierżawcze,wskazujące.Impératif.10
T-L-3Surowce, materiały, produkty. Opis i prezentacja. Reklama. Reklamacja.Porównywanie (deklinacja i stopniowanie przymiotników, zdania porównawcze).10
T-L-4Współczesne formy wymiany towarowej (handel tradycyjny i online).Definiowanie (zdania względne).Zdania bezokolicznikowe.Mowa zależna.10
T-L-5Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych.20
60
laboratoria
T-L-1Kooperacja. Spory i konflikty. Negocjacje. Mediacje. Normy społeczne. Czasowniki w passé composé z posikowym avoir,être.10
T-L-2Człowiek i społeczeństwo. Struktury społeczne.Formułowanie hipotez, uprzejmych próśb, porad (zdania warunkowe). Spekulowanie na tematy przeszłości, teraźniejszości i przyszłości ( tryb przypuszczający).10
T-L-3Proces rekrutacyjny. Praca i zatrudnienie. Pomysły innowacyjne. Praktyki studenckie. List motywacyjny, CV.Opisywanie procesów i zjawisk (strona bierna).Czasowniki zwrotne10
T-L-4Zjawisko globalizacji. Problemy społeczne i ekonomiczne.Zwroty frazeologiczne .Mowa zależna.10
T-L-5Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych.20
60
laboratoria
T-L-1Natura i jej zjawiska (pogoda, katastrofy naturalne, ochrona środowiska).Przytaczanie wypowiedzi (mowa zależna).Strona bierna.10
T-L-2Zdrowy styl życia (żywność, diety, aktywność). Żywność modyfikowana genetycznie. Nauka i technika. Komparatystyka czasów przeszłych.10
T-L-3Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych20
T-L-4Trening egzaminacyjny (słuchanie ze zrozumieniem, czytanie ze zrozumieniem, ćwiczenia leksykalno-gramatyczne, pisanie listów formalnych, prowadzenie dialogów na różne tematy – argumentowanie, szukanie rozwiązań i kompromisów) Bilans stosowania czasów,zgodność czasów z zdaniu.20
60

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Zajęcia praktyczne60
A-L-2Przygotowanie się do zajęć115
A-L-3Udział w konsultacjach5
180
laboratoria
A-L-1Zajęcia praktyczne60
A-L-2Przygotowanie się do zajęć55
A-L-3Udział w konsultacjach5
120
laboratoria
A-L-1Zajęcia praktyczne60
A-L-2Przygotowanie się do zajęć30
A-L-3Udział w konsultacjach5
A-L-4Przygotowanie się do egzaminu22
A-L-5Egzamin3
120

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-3prezentacja
M-4dyskusja
M-5praca z tekstem
M-6słuchanie ze zrozumieniem
M-7pisanie listów formalnych

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: test diagnostyczny (F)
S-2Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-3Ocena formująca: kartkówka (F)
S-4Ocena formująca: prezentacja (F)
S-5Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
S-6Ocena podsumowująca: egzamin ustny (P)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-A9.2_W01
posiada wiedzę dotyczącą gramatyki, słownictwa, fonetyki oraz zna zasady stosowania rejestru formalnego i nieformalnego na poziomie B2
ZO_1A_W03R1A_W02C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2M-1, M-2, M-5, M-6, M-7S-2, S-3, S-4, S-5, S-6
ZO_1A_ZO-S-A9.2_W02
zna podstawy słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów
ZO_1A_W03R1A_W02C-2T-L-5M-1, M-5, M-3S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-A9.2_U01
posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku
ZO_1A_U01, ZO_1A_U06R1A_U01, R1A_U08, R1A_U09, R1A_U10InzA_U01C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-1, M-2, M-5, M-6, M-3, M-4S-2, S-3, S-4
ZO_1A_ZO-S-A9.2_U02
posiada umiejętność porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej i pisemnej, w tym na tematy techniczne związane ze swoją specjalnością
ZO_1A_U06R1A_U08, R1A_U09, R1A_U10C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2M-1, M-2, M-7, M-4S-2, S-5, S-6
ZO_1A_ZO-S-A9.2_U03
czyta ze zrozumieniem artykuły i reportaże dotyczące współczesnego świata, teksty specjalistyczne oraz potrafi zrozumieć dłuższe wypowiedzi
ZO_1A_U06R1A_U08, R1A_U09, R1A_U10C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2M-1, M-2, M-5S-2, S-5
ZO_1A_ZO-S-A9.2_U04
posiada umiejętność rozumienia i użycia podstawowego słownictwa specjalistycznego w swojej dziedzinie
ZO_1A_U06R1A_U08, R1A_U09, R1A_U10C-2T-L-5M-1, M-5, M-3S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-A9.2_K01
rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i rozwijania kompetencji językowych
ZO_1A_K06R1A_K04, R1A_K07C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-4M-1, M-2, M-4S-2, S-3, S-5, S-6, S-1
ZO_1A_ZO-S-A9.2_K02
potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
ZO_1A_K01R1A_K02, R1A_K04, R1A_K06, R1A_K08InzA_K02C-4T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-4M-1, M-2, M-3, M-4S-4, S-6

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-A9.2_W01
posiada wiedzę dotyczącą gramatyki, słownictwa, fonetyki oraz zna zasady stosowania rejestru formalnego i nieformalnego na poziomie B2
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę dotyczącą gramatyki, słownictwa oraz fonetyki wybranego języka obcego na poziomie B2.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZO-S-A9.2_W02
zna podstawy słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów
2,0
3,0Student zna 60 % z podstawy słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-A9.2_U01
posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku
2,0
3,0Student potrafi wyszukiwać potrzebne informacje.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZO-S-A9.2_U02
posiada umiejętność porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej i pisemnej, w tym na tematy techniczne związane ze swoją specjalnością
2,0
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym porozumiewać się z różnymi podmiotami w formie werbalnej i pisemnej.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZO-S-A9.2_U03
czyta ze zrozumieniem artykuły i reportaże dotyczące współczesnego świata, teksty specjalistyczne oraz potrafi zrozumieć dłuższe wypowiedzi
2,0
3,0Student rozumie co najmniej 60 % czytanych tekstów.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZO-S-A9.2_U04
posiada umiejętność rozumienia i użycia podstawowego słownictwa specjalistycznego w swojej dziedzinie
2,0
3,0Student rozumie podstawowe słownictwo specjalistyczne w swojej dziedzinie i używa je w ograniczonym zakresie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-A9.2_K01
rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i rozwijania kompetencji językowych
2,0
3,0Student dostrzega potrzebę uczenia się i rozwijania swoich kompetencji językowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZO-S-A9.2_K02
potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
2,0
3,0Student potrafi pracować w grupie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. XYZ, Café crème’’ I tom, Podręcznik podstawowy+Cwiczenia.Płyty DVD., Hachette, Paris, 2011
  2. Mauger, Cours de langue et de civilisation françaises, Alliance Française, Paris, 2011
  3. XYZ, Twoje testy.Język francuski, PWN, Warszawa, 2011
  4. Krystyna Sławińska, Repetytorium z gramatyki języka francuskiego, Warszawa, 2003
  5. Rosss Steele, Civilisation progressive du français, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Mariusz Skoraszewski, Repetorium tematyczno-leksykalne, 2011
  2. Lucia Bonato & Franca Bruera, A TOUTE LA France, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Polska i świat (rodzaje podróży, środki transportu, motywacje podróżowania). Relacjonowanie wydarzeń, planowanie. Krytyka i zażalenie. Zdania oznajmujące,pytające,przeczące.10
T-L-2Nazwy zawodów,miejsca pracy,sport,narodowości.Zaimki dzierżawcze,wskazujące.Impératif.10
T-L-3Surowce, materiały, produkty. Opis i prezentacja. Reklama. Reklamacja.Porównywanie (deklinacja i stopniowanie przymiotników, zdania porównawcze).10
T-L-4Współczesne formy wymiany towarowej (handel tradycyjny i online).Definiowanie (zdania względne).Zdania bezokolicznikowe.Mowa zależna.10
T-L-5Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych.20
60

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Kooperacja. Spory i konflikty. Negocjacje. Mediacje. Normy społeczne. Czasowniki w passé composé z posikowym avoir,être.10
T-L-2Człowiek i społeczeństwo. Struktury społeczne.Formułowanie hipotez, uprzejmych próśb, porad (zdania warunkowe). Spekulowanie na tematy przeszłości, teraźniejszości i przyszłości ( tryb przypuszczający).10
T-L-3Proces rekrutacyjny. Praca i zatrudnienie. Pomysły innowacyjne. Praktyki studenckie. List motywacyjny, CV.Opisywanie procesów i zjawisk (strona bierna).Czasowniki zwrotne10
T-L-4Zjawisko globalizacji. Problemy społeczne i ekonomiczne.Zwroty frazeologiczne .Mowa zależna.10
T-L-5Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych.20
60

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Natura i jej zjawiska (pogoda, katastrofy naturalne, ochrona środowiska).Przytaczanie wypowiedzi (mowa zależna).Strona bierna.10
T-L-2Zdrowy styl życia (żywność, diety, aktywność). Żywność modyfikowana genetycznie. Nauka i technika. Komparatystyka czasów przeszłych.10
T-L-3Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych20
T-L-4Trening egzaminacyjny (słuchanie ze zrozumieniem, czytanie ze zrozumieniem, ćwiczenia leksykalno-gramatyczne, pisanie listów formalnych, prowadzenie dialogów na różne tematy – argumentowanie, szukanie rozwiązań i kompromisów) Bilans stosowania czasów,zgodność czasów z zdaniu.20
60

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Zajęcia praktyczne60
A-L-2Przygotowanie się do zajęć115
A-L-3Udział w konsultacjach5
180
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Zajęcia praktyczne60
A-L-2Przygotowanie się do zajęć55
A-L-3Udział w konsultacjach5
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Zajęcia praktyczne60
A-L-2Przygotowanie się do zajęć30
A-L-3Udział w konsultacjach5
A-L-4Przygotowanie się do egzaminu22
A-L-5Egzamin3
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-A9.2_W01posiada wiedzę dotyczącą gramatyki, słownictwa, fonetyki oraz zna zasady stosowania rejestru formalnego i nieformalnego na poziomie B2
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W03wykazuje znajomość języka obcego na poziomie B2 oraz podstawowego słownictwa w języku obcym w zakresie nauk zootechnicznych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Posługiwanie się wybranym językiem obcym w różnych sytuacjach życia codziennego poprzez umiejętne stosowanie zasad gramatyki i słownictwa na poziomie biegłości językowej B2.
Treści programoweT-L-1Polska i świat (rodzaje podróży, środki transportu, motywacje podróżowania). Relacjonowanie wydarzeń, planowanie. Krytyka i zażalenie. Zdania oznajmujące,pytające,przeczące.
T-L-2Nazwy zawodów,miejsca pracy,sport,narodowości.Zaimki dzierżawcze,wskazujące.Impératif.
T-L-3Surowce, materiały, produkty. Opis i prezentacja. Reklama. Reklamacja.Porównywanie (deklinacja i stopniowanie przymiotników, zdania porównawcze).
T-L-4Współczesne formy wymiany towarowej (handel tradycyjny i online).Definiowanie (zdania względne).Zdania bezokolicznikowe.Mowa zależna.
T-L-1Kooperacja. Spory i konflikty. Negocjacje. Mediacje. Normy społeczne. Czasowniki w passé composé z posikowym avoir,être.
T-L-2Człowiek i społeczeństwo. Struktury społeczne.Formułowanie hipotez, uprzejmych próśb, porad (zdania warunkowe). Spekulowanie na tematy przeszłości, teraźniejszości i przyszłości ( tryb przypuszczający).
T-L-3Proces rekrutacyjny. Praca i zatrudnienie. Pomysły innowacyjne. Praktyki studenckie. List motywacyjny, CV.Opisywanie procesów i zjawisk (strona bierna).Czasowniki zwrotne
T-L-4Zjawisko globalizacji. Problemy społeczne i ekonomiczne.Zwroty frazeologiczne .Mowa zależna.
T-L-1Natura i jej zjawiska (pogoda, katastrofy naturalne, ochrona środowiska).Przytaczanie wypowiedzi (mowa zależna).Strona bierna.
T-L-2Zdrowy styl życia (żywność, diety, aktywność). Żywność modyfikowana genetycznie. Nauka i technika. Komparatystyka czasów przeszłych.
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-5praca z tekstem
M-6słuchanie ze zrozumieniem
M-7pisanie listów formalnych
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-3Ocena formująca: kartkówka (F)
S-4Ocena formująca: prezentacja (F)
S-5Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
S-6Ocena podsumowująca: egzamin ustny (P)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę dotyczącą gramatyki, słownictwa oraz fonetyki wybranego języka obcego na poziomie B2.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-A9.2_W02zna podstawy słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W03wykazuje znajomość języka obcego na poziomie B2 oraz podstawowego słownictwa w języku obcym w zakresie nauk zootechnicznych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Rozumienie i posługiwanie się podstawowym słownictwem specjalistycznym zgodnym z kierunkiem studiów.
Treści programoweT-L-5Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych.
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-5praca z tekstem
M-3prezentacja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-3Ocena formująca: kartkówka (F)
S-4Ocena formująca: prezentacja (F)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna 60 % z podstawy słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-A9.2_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U01Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki
ZO_1A_U06Umie posługiwać się nowożytnym językiem obcym. Wykorzystuje słownictwo z zakresu produkcji zwierzęcej i roślinnej na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Cel przedmiotuC-1Posługiwanie się wybranym językiem obcym w różnych sytuacjach życia codziennego poprzez umiejętne stosowanie zasad gramatyki i słownictwa na poziomie biegłości językowej B2.
Treści programoweT-L-1Polska i świat (rodzaje podróży, środki transportu, motywacje podróżowania). Relacjonowanie wydarzeń, planowanie. Krytyka i zażalenie. Zdania oznajmujące,pytające,przeczące.
T-L-2Nazwy zawodów,miejsca pracy,sport,narodowości.Zaimki dzierżawcze,wskazujące.Impératif.
T-L-3Surowce, materiały, produkty. Opis i prezentacja. Reklama. Reklamacja.Porównywanie (deklinacja i stopniowanie przymiotników, zdania porównawcze).
T-L-4Współczesne formy wymiany towarowej (handel tradycyjny i online).Definiowanie (zdania względne).Zdania bezokolicznikowe.Mowa zależna.
T-L-5Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych.
T-L-1Kooperacja. Spory i konflikty. Negocjacje. Mediacje. Normy społeczne. Czasowniki w passé composé z posikowym avoir,être.
T-L-2Człowiek i społeczeństwo. Struktury społeczne.Formułowanie hipotez, uprzejmych próśb, porad (zdania warunkowe). Spekulowanie na tematy przeszłości, teraźniejszości i przyszłości ( tryb przypuszczający).
T-L-3Proces rekrutacyjny. Praca i zatrudnienie. Pomysły innowacyjne. Praktyki studenckie. List motywacyjny, CV.Opisywanie procesów i zjawisk (strona bierna).Czasowniki zwrotne
T-L-4Zjawisko globalizacji. Problemy społeczne i ekonomiczne.Zwroty frazeologiczne .Mowa zależna.
T-L-5Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych.
T-L-1Natura i jej zjawiska (pogoda, katastrofy naturalne, ochrona środowiska).Przytaczanie wypowiedzi (mowa zależna).Strona bierna.
T-L-2Zdrowy styl życia (żywność, diety, aktywność). Żywność modyfikowana genetycznie. Nauka i technika. Komparatystyka czasów przeszłych.
T-L-3Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-5praca z tekstem
M-6słuchanie ze zrozumieniem
M-3prezentacja
M-4dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-3Ocena formująca: kartkówka (F)
S-4Ocena formująca: prezentacja (F)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wyszukiwać potrzebne informacje.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-A9.2_U02posiada umiejętność porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej i pisemnej, w tym na tematy techniczne związane ze swoją specjalnością
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U06Umie posługiwać się nowożytnym językiem obcym. Wykorzystuje słownictwo z zakresu produkcji zwierzęcej i roślinnej na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Cel przedmiotuC-1Posługiwanie się wybranym językiem obcym w różnych sytuacjach życia codziennego poprzez umiejętne stosowanie zasad gramatyki i słownictwa na poziomie biegłości językowej B2.
Treści programoweT-L-1Polska i świat (rodzaje podróży, środki transportu, motywacje podróżowania). Relacjonowanie wydarzeń, planowanie. Krytyka i zażalenie. Zdania oznajmujące,pytające,przeczące.
T-L-2Nazwy zawodów,miejsca pracy,sport,narodowości.Zaimki dzierżawcze,wskazujące.Impératif.
T-L-3Surowce, materiały, produkty. Opis i prezentacja. Reklama. Reklamacja.Porównywanie (deklinacja i stopniowanie przymiotników, zdania porównawcze).
T-L-4Współczesne formy wymiany towarowej (handel tradycyjny i online).Definiowanie (zdania względne).Zdania bezokolicznikowe.Mowa zależna.
T-L-5Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych.
T-L-1Kooperacja. Spory i konflikty. Negocjacje. Mediacje. Normy społeczne. Czasowniki w passé composé z posikowym avoir,être.
T-L-2Człowiek i społeczeństwo. Struktury społeczne.Formułowanie hipotez, uprzejmych próśb, porad (zdania warunkowe). Spekulowanie na tematy przeszłości, teraźniejszości i przyszłości ( tryb przypuszczający).
T-L-3Proces rekrutacyjny. Praca i zatrudnienie. Pomysły innowacyjne. Praktyki studenckie. List motywacyjny, CV.Opisywanie procesów i zjawisk (strona bierna).Czasowniki zwrotne
T-L-4Zjawisko globalizacji. Problemy społeczne i ekonomiczne.Zwroty frazeologiczne .Mowa zależna.
T-L-1Natura i jej zjawiska (pogoda, katastrofy naturalne, ochrona środowiska).Przytaczanie wypowiedzi (mowa zależna).Strona bierna.
T-L-2Zdrowy styl życia (żywność, diety, aktywność). Żywność modyfikowana genetycznie. Nauka i technika. Komparatystyka czasów przeszłych.
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-7pisanie listów formalnych
M-4dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-5Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
S-6Ocena podsumowująca: egzamin ustny (P)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym porozumiewać się z różnymi podmiotami w formie werbalnej i pisemnej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-A9.2_U03czyta ze zrozumieniem artykuły i reportaże dotyczące współczesnego świata, teksty specjalistyczne oraz potrafi zrozumieć dłuższe wypowiedzi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U06Umie posługiwać się nowożytnym językiem obcym. Wykorzystuje słownictwo z zakresu produkcji zwierzęcej i roślinnej na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Cel przedmiotuC-1Posługiwanie się wybranym językiem obcym w różnych sytuacjach życia codziennego poprzez umiejętne stosowanie zasad gramatyki i słownictwa na poziomie biegłości językowej B2.
Treści programoweT-L-1Polska i świat (rodzaje podróży, środki transportu, motywacje podróżowania). Relacjonowanie wydarzeń, planowanie. Krytyka i zażalenie. Zdania oznajmujące,pytające,przeczące.
T-L-2Nazwy zawodów,miejsca pracy,sport,narodowości.Zaimki dzierżawcze,wskazujące.Impératif.
T-L-3Surowce, materiały, produkty. Opis i prezentacja. Reklama. Reklamacja.Porównywanie (deklinacja i stopniowanie przymiotników, zdania porównawcze).
T-L-4Współczesne formy wymiany towarowej (handel tradycyjny i online).Definiowanie (zdania względne).Zdania bezokolicznikowe.Mowa zależna.
T-L-5Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych.
T-L-1Kooperacja. Spory i konflikty. Negocjacje. Mediacje. Normy społeczne. Czasowniki w passé composé z posikowym avoir,être.
T-L-2Człowiek i społeczeństwo. Struktury społeczne.Formułowanie hipotez, uprzejmych próśb, porad (zdania warunkowe). Spekulowanie na tematy przeszłości, teraźniejszości i przyszłości ( tryb przypuszczający).
T-L-3Proces rekrutacyjny. Praca i zatrudnienie. Pomysły innowacyjne. Praktyki studenckie. List motywacyjny, CV.Opisywanie procesów i zjawisk (strona bierna).Czasowniki zwrotne
T-L-4Zjawisko globalizacji. Problemy społeczne i ekonomiczne.Zwroty frazeologiczne .Mowa zależna.
T-L-1Natura i jej zjawiska (pogoda, katastrofy naturalne, ochrona środowiska).Przytaczanie wypowiedzi (mowa zależna).Strona bierna.
T-L-2Zdrowy styl życia (żywność, diety, aktywność). Żywność modyfikowana genetycznie. Nauka i technika. Komparatystyka czasów przeszłych.
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-5praca z tekstem
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-5Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozumie co najmniej 60 % czytanych tekstów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-A9.2_U04posiada umiejętność rozumienia i użycia podstawowego słownictwa specjalistycznego w swojej dziedzinie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U06Umie posługiwać się nowożytnym językiem obcym. Wykorzystuje słownictwo z zakresu produkcji zwierzęcej i roślinnej na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Cel przedmiotuC-2Rozumienie i posługiwanie się podstawowym słownictwem specjalistycznym zgodnym z kierunkiem studiów.
Treści programoweT-L-5Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych.
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-5praca z tekstem
M-3prezentacja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-3Ocena formująca: kartkówka (F)
S-4Ocena formująca: prezentacja (F)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozumie podstawowe słownictwo specjalistyczne w swojej dziedzinie i używa je w ograniczonym zakresie.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-A9.2_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i rozwijania kompetencji językowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K06potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych źródeł w zakresie studiowanego kierunku
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-3Wyrobienie świadomości potrzeby ustawicznego i autonomicznego kształcenia się.
Treści programoweT-L-1Polska i świat (rodzaje podróży, środki transportu, motywacje podróżowania). Relacjonowanie wydarzeń, planowanie. Krytyka i zażalenie. Zdania oznajmujące,pytające,przeczące.
T-L-2Nazwy zawodów,miejsca pracy,sport,narodowości.Zaimki dzierżawcze,wskazujące.Impératif.
T-L-3Surowce, materiały, produkty. Opis i prezentacja. Reklama. Reklamacja.Porównywanie (deklinacja i stopniowanie przymiotników, zdania porównawcze).
T-L-4Współczesne formy wymiany towarowej (handel tradycyjny i online).Definiowanie (zdania względne).Zdania bezokolicznikowe.Mowa zależna.
T-L-5Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych.
T-L-1Kooperacja. Spory i konflikty. Negocjacje. Mediacje. Normy społeczne. Czasowniki w passé composé z posikowym avoir,être.
T-L-2Człowiek i społeczeństwo. Struktury społeczne.Formułowanie hipotez, uprzejmych próśb, porad (zdania warunkowe). Spekulowanie na tematy przeszłości, teraźniejszości i przyszłości ( tryb przypuszczający).
T-L-3Proces rekrutacyjny. Praca i zatrudnienie. Pomysły innowacyjne. Praktyki studenckie. List motywacyjny, CV.Opisywanie procesów i zjawisk (strona bierna).Czasowniki zwrotne
T-L-4Zjawisko globalizacji. Problemy społeczne i ekonomiczne.Zwroty frazeologiczne .Mowa zależna.
T-L-1Natura i jej zjawiska (pogoda, katastrofy naturalne, ochrona środowiska).Przytaczanie wypowiedzi (mowa zależna).Strona bierna.
T-L-2Zdrowy styl życia (żywność, diety, aktywność). Żywność modyfikowana genetycznie. Nauka i technika. Komparatystyka czasów przeszłych.
T-L-4Trening egzaminacyjny (słuchanie ze zrozumieniem, czytanie ze zrozumieniem, ćwiczenia leksykalno-gramatyczne, pisanie listów formalnych, prowadzenie dialogów na różne tematy – argumentowanie, szukanie rozwiązań i kompromisów) Bilans stosowania czasów,zgodność czasów z zdaniu.
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-4dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-3Ocena formująca: kartkówka (F)
S-5Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
S-6Ocena podsumowująca: egzamin ustny (P)
S-1Ocena formująca: test diagnostyczny (F)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student dostrzega potrzebę uczenia się i rozwijania swoich kompetencji językowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-A9.2_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-4Wyrobienie umiejętności pracy w zespole.
Treści programoweT-L-1Polska i świat (rodzaje podróży, środki transportu, motywacje podróżowania). Relacjonowanie wydarzeń, planowanie. Krytyka i zażalenie. Zdania oznajmujące,pytające,przeczące.
T-L-2Nazwy zawodów,miejsca pracy,sport,narodowości.Zaimki dzierżawcze,wskazujące.Impératif.
T-L-3Surowce, materiały, produkty. Opis i prezentacja. Reklama. Reklamacja.Porównywanie (deklinacja i stopniowanie przymiotników, zdania porównawcze).
T-L-4Współczesne formy wymiany towarowej (handel tradycyjny i online).Definiowanie (zdania względne).Zdania bezokolicznikowe.Mowa zależna.
T-L-5Wybrane tematy i słownictwo specjalistyczne z dziedziny zgodnej z kierunkiem studiów.Komparatystyka czasów przyszłych.
T-L-1Kooperacja. Spory i konflikty. Negocjacje. Mediacje. Normy społeczne. Czasowniki w passé composé z posikowym avoir,être.
T-L-2Człowiek i społeczeństwo. Struktury społeczne.Formułowanie hipotez, uprzejmych próśb, porad (zdania warunkowe). Spekulowanie na tematy przeszłości, teraźniejszości i przyszłości ( tryb przypuszczający).
T-L-3Proces rekrutacyjny. Praca i zatrudnienie. Pomysły innowacyjne. Praktyki studenckie. List motywacyjny, CV.Opisywanie procesów i zjawisk (strona bierna).Czasowniki zwrotne
T-L-4Zjawisko globalizacji. Problemy społeczne i ekonomiczne.Zwroty frazeologiczne .Mowa zależna.
T-L-1Natura i jej zjawiska (pogoda, katastrofy naturalne, ochrona środowiska).Przytaczanie wypowiedzi (mowa zależna).Strona bierna.
T-L-2Zdrowy styl życia (żywność, diety, aktywność). Żywność modyfikowana genetycznie. Nauka i technika. Komparatystyka czasów przeszłych.
T-L-4Trening egzaminacyjny (słuchanie ze zrozumieniem, czytanie ze zrozumieniem, ćwiczenia leksykalno-gramatyczne, pisanie listów formalnych, prowadzenie dialogów na różne tematy – argumentowanie, szukanie rozwiązań i kompromisów) Bilans stosowania czasów,zgodność czasów z zdaniu.
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-3prezentacja
M-4dyskusja
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: prezentacja (F)
S-6Ocena podsumowująca: egzamin ustny (P)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi pracować w grupie.
3,5
4,0
4,5
5,0