Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S1)
specjalność: Ekonomika i zarządzanie potencjałem ludzkim
Sylabus przedmiotu Innowacyjność i przedsiębiorczość społeczna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk społecznych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Innowacyjność i przedsiębiorczość społeczna | ||
Specjalność | Ekonomia społeczna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ekonomii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Irena Łącka <Irena.Lacka@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawy mikroekonomii, podstawy makroekonomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu innowacji i innowacyjności |
C-2 | zapoznanie studentów z problematyką innowacyjności w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej w kraju i na świecie |
C-3 | przygotowanie studentów do oceny potencjału innowacyjnego przedsiębiorstwa trzeciego sektora i poszukiwania źródeł innowacji |
C-4 | zapoznanie studentów z barierami wprowadzania innowacji i sposobów ich pokonywania |
C-5 | zapoznanie studentów z możliwościami finansowania przedsięwięć innowacyjnych przez przedsiębiorstwa ekonomii społecznej w Polsce |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Misja a strategia innowacji w organizacji przedsiębiorczości społecznej. | 2 |
T-A-2 | Źródła innowacji - analiza i ocena możliwości wykorzystania przez przedsiębiorstwo trzeciego sektora | 2 |
T-A-3 | Czynniki wewnętrzne i zewnętrzne wpływajace na poziom innowacyjności organizacji | 2 |
T-A-4 | Kreatywność i postawa proinnowacyjna kadry jako determinanta innowacyjności organizacji - analiza studiów przypadków | 2 |
T-A-5 | Ocena potencjału komercyjnego przedsięwzięcia innowacyjnego w przedsiębiorstwie ekonomii społecznej | 2 |
T-A-6 | Polskie przykłady innowacyjności w przedsiębiorstwach trzeciego sektora | 4 |
T-A-7 | Zaliczenie przedmiotu | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Przedsiębiorczość społeczna a innowacyjność. | 2 |
T-W-2 | Istota i procesy innowacji. Rodzaje innowacji. | 2 |
T-W-3 | Uwarunkowania rozwoju innowacji w trzecim sektorze w Polsce | 2 |
T-W-4 | Sygnały do zmian i wprowadzania innowacji przez przedsiębiorstwo ekonomii społecznej. | 2 |
T-W-5 | Kreatywność i postawa proinnowacyjna kadry a innowacyjność podmiotów przedsiębiorczosci społecznej. | 2 |
T-W-6 | Bariery wprowadzania innowacji i sposoby ich pokonywania w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej. | 2 |
T-W-7 | Źródła finansowania tworzenia i wdrażania innowacji w podmiotach trzeciego sektora. | 2 |
T-W-8 | Światowe doświadczenia w kreowaniu innowacji w organizacjach ekonomii społecznej. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | udział w ćwiczeniach | 15 |
A-A-2 | przygotowanie studiów przypadków w postaci prezentacji multimedialnych | 15 |
A-A-3 | przygotowanie do zaliczenia pisemnego | 20 |
A-A-4 | analiza literatury | 10 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | udział w wykładach | 15 |
A-W-2 | czytanie wskazanej literatury | 10 |
A-W-3 | przygotowanie eseju na wskazany temat na podstawie zajęć i literatury | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład problemowy |
M-2 | wykład informacyjny |
M-3 | objaśnienie |
M-4 | metoda przypadków |
M-5 | dyskusja |
M-6 | prezentacje multimedialne studentów |
M-7 | esej |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena z prezentacji |
S-2 | Ocena formująca: ocena z eseju |
S-3 | Ocena formująca: ocena pracy w grupie |
S-4 | Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia formy zajęć |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D3/3_W01 student ma podstawową wiedzę nt. problematyki innowacyjności w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej | E_1A_W02, E_1A_W04, E_1A_W05, E_1A_W10, E_1A_W14 | S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05, S1A_W08, S1A_W10 | C-2, C-4, C-5 | T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-A-3, T-A-4, T-A-6 | M-1, M-2, M-4, M-5, M-6, M-7 | S-1, S-2, S-4 |
E_1A_D3/3_W02 student ma wiedzę nt. barier wprowadzania i możliwości finansowania przedsięwzięć innowacyjnych przez przedsiębiorstwa trzeciego sektora | E_1A_W05, E_1A_W08, E_1A_W14 | S1A_W05, S1A_W07, S1A_W10 | C-5 | T-W-7 | M-2, M-6, M-7 | S-1, S-2, S-4 |
E_1A_D3/3_W03 student ma wiedzę nt. postawowych pojęć i procesów innnowacyjnych | E_1A_W10, E_1A_W14 | S1A_W03, S1A_W05, S1A_W08, S1A_W10 | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1, T-A-2 | M-1, M-2, M-7 | S-2, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D3/3_U01 student uzyskuje umiejętność analizowania roli innowacji w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej | E_1A_U01, E_1A_U10 | S1A_U01, S1A_U06 | C-2 | T-W-1, T-W-4, T-W-8, T-A-4 | M-1, M-4, M-5, M-7 | S-2, S-3, S-4 |
E_1A_D3/3_U02 student potrafi w podstawowym zakresie dokonać oceny potencjalu innowacyjnego i komercyjnego innowacji w przedsiębiorstwie trzeciego sektora | E_1A_U02, E_1A_U16, E_1A_U20 | S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U08, S1A_U09, S1A_U10 | C-3 | T-A-5 | M-4, M-5 | S-3 |
E_1A_D3/3_U03 student posiada umiejętność przygotowania eseju na podstawie wskazanej literatury | E_1A_U13 | S1A_U09 | C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8 | M-7 | S-2 |
E_1A_D3/3_U04 student potrafi przygotować prezentację multimedialną i przedstawić w niej wyniki swoich badań nad wskazanym zagadnieniem | E_1A_U14 | S1A_U10 | C-1, C-2, C-4, C-5 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7 | M-6 | S-1 |
E_1A_D3/3_U05 student potrafi samodzielnie poszukiwać i wykorzystywać informacje i dane z literatury oraz innych źródeł | E_1A_U01, E_1A_U02 | S1A_U01, S1A_U02 | C-1, C-2, C-4, C-5 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8 | M-4, M-6, M-7 | S-1, S-2, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D3/3_K01 student uzyskuje wrażliwość na problemy społeczne i dostrzega potrzebę angazowania podmiotów ekonomii społecznej w procesy innowacyjne | E_1A_K07, E_1A_K10 | S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K05 | C-2 | T-W-1 | M-1, M-2, M-5, M-7 | S-2, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D3/3_W01 student ma podstawową wiedzę nt. problematyki innowacyjności w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej | 2,0 | Student nie ma podstawowej wiedzy nt. problematyki innowacyjności w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej. |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę nt. problematyki innowacyjności w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej. Opanował podstawowy materiał programowy. W stosunku do wiedzy wykazuje częściową obojętność i średnie zainteresowanie. W zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku. Jakość wypowiedzi w przeważającej części błędna. | |
3,5 | Student ma podstawową wiedzę nt. problematyki innowacyjności w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej. Opanował i przyswoił podstawowy materiał programowy. W stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie. W zakresie wyrażania wiedzy popełnia drobne błędy w treści i języku. Jakość wypowiedzi częściowo błędna. | |
4,0 | Student ma wiedzę nt. problematyki innowacyjności w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej. Opanował i przyswoił prawie cały materiał programowy. W stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie. W zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku. Jakość wypowiedzi przeważnie poprawna. | |
4,5 | Student ma znaczną wiedzę nt. problematyki innowacyjności w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej. Opanował i przyswoił cały materiał programowy. W stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. W zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia uchybień w treści i języku. Wypowiedzi swobocne, poprawne. | |
5,0 | Student w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy. Dobrze opanował i przyswoił cały materiał programowy. Wykazuje bardzo duże zainteresowanie przedmiotem i ciekawość poznawczą. Wypowiada się swobodnie, pewnie i używając poprawnego języka. | |
E_1A_D3/3_W02 student ma wiedzę nt. barier wprowadzania i możliwości finansowania przedsięwzięć innowacyjnych przez przedsiębiorstwa trzeciego sektora | 2,0 | Student nie zna podstawowych barier wprowadzania innowacji i możliwości ich finansowania w przedsiębiorstwach trzeciego sektora. |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę nt. barier wprowadzania innowacji i możliwości ich finansowania w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej. Opanował podstawowy materiał programowy. W stosunku do wiedzy wykazuje częściową obojętność i średnie zainteresowanie. W zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku. Jakość wypowiedzi w przeważającej części błędna. | |
3,5 | Student ma podstawową wiedzę nt. barier wprowadzania innowacji i możliwości ich finansowania w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej. Opanował i przyswoił podstawowy materiał programowy. W stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie. W zakresie wyrażania wiedzy popełnia drobne błędy w treści i języku. Jakość wypowiedzi częściowo błędna. | |
4,0 | Student ma wiedzę nt. barier wprowadzania innowacji i możliwości ich finansowania w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej. Opanował i przyswoił prawie cały materiał programowy. W stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie. W zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku. Jakość wypowiedzi przeważnie poprawna. | |
4,5 | Student ma znaczną wiedzę nt. barier wprowadzania innowacji i możliwości ich finansowania w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej. Opanował i przyswoił cały materiał programowy. W stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. W zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia uchybień w treści i języku. Wypowiedzi swobocne, poprawne. | |
5,0 | Student w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy. Dobrze opanował i przyswoił cały materiał programowy. Wykazuje bardzo duże zainteresowanie przedmiotem i ciekawość poznawczą. Wypowiada się swobodnie, pewnie i używając poprawnego języka. | |
E_1A_D3/3_W03 student ma wiedzę nt. postawowych pojęć i procesów innnowacyjnych | 2,0 | Student nie zna podstawowych pojęć i procesów innowacyjnych. |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę nt. postawowych pojęc i procesów innowacyjnych. Opanował podstawowy materiał programowy. W stosunku do wiedzy wykazuje częściową obojętność i średnie zainteresowanie. W zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku. Jakość wypowiedzi w przeważającej części błędna. | |
3,5 | Student ma podstawową wiedzę nt. podstawowych pojęć i procesów innowacyjnych. Opanował i przyswoił podstawowy materiał programowy. W stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie. W zakresie wyrażania wiedzy popełnia drobne błędy w treści i języku. Jakość wypowiedzi częściowo błędna. | |
4,0 | Student ma wiedzę nt. podstawowych pojęć i procesów innowacyjnych. Opanował i przyswoił prawie cały materiał programowy. W stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie. W zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku. Jakość wypowiedzi przeważnie poprawna. | |
4,5 | Student ma znaczną wiedzę nt. pojęć i procesów innowacyjnych. Opanował i przyswoił cały materiał programowy. W stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. W zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia uchybień w treści i języku. Wypowiedzi swobocne, poprawne. | |
5,0 | Student w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy. Dobrze opanował i przyswoił cały materiał programowy. Wykazuje bardzo duże zainteresowanie przedmiotem i ciekawość poznawczą. Wypowiada się swobodnie, pewnie i używając poprawnego języka. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D3/3_U01 student uzyskuje umiejętność analizowania roli innowacji w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej | 2,0 | Student nie umie nawet w podstawowym zakresie analizować roli inowacji w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej. |
3,0 | Student umie w podstawowym zakresie analizować rolę inowacji w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej, przy wydatnej pomocy nauczyciela. | |
3,5 | Student umie w podstawowym zakresie analizować rolę inowacji w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej, przy pewnej pomocy nauczyciela. | |
4,0 | Student umie samodzielnie w podstawowym zakresie analizować rolę inowacji w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej. | |
4,5 | Student umie samodzielnie w stopniu większym niż podstawowy analizować rolę inowacji w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej. | |
5,0 | Student umie samodzielnie w zakresie wykraczającym poza program analizować rolę inowacji w przedsiębiorstwach ekonomii społecznej. | |
E_1A_D3/3_U02 student potrafi w podstawowym zakresie dokonać oceny potencjalu innowacyjnego i komercyjnego innowacji w przedsiębiorstwie trzeciego sektora | 2,0 | Student nie potrafi w podstawowym zakresie dokonywać oceny potencjału innowacyjnego i komercyjnego innowacji w przedsiębiorstwie trzeciego sektora. |
3,0 | Student potrafi w podstawowym zakresie dokonywać oceny potencjału innowacyjnego i komercyjnego innowacji w przedsiębiorstwie trzeciego sektora, przy wydatnej pomocy nauczyciela. | |
3,5 | Student potrafi w podstawowym zakresie dokonywać oceny potencjału innowacyjnego i komercyjnego innowacji w przedsiębiorstwie trzeciego sektora, przy pewnej pomocy nauczyciela. | |
4,0 | Student potrafi samodzielnie dokonywać oceny potencjału innowacyjnego i komercyjnego innowacji w przedsiębiorstwie trzeciego sektora, kierując się wskazówkami nauczyciela. | |
4,5 | Student potrafi samodzielnie dokonywać oceny potencjału innowacyjnego i komercyjnego innowacji w przedsiębiorstwie trzeciego sektora. | |
5,0 | Student potrafi samodzielnie dokonywać oceny potencjału innowacyjnego i komercyjnego innowacji w przedsiębiorstwie trzeciego sektora. Podczas takiego zadania wykracza poza materiał programowy i wykorzystuje informacje kontekstowe, | |
E_1A_D3/3_U03 student posiada umiejętność przygotowania eseju na podstawie wskazanej literatury | 2,0 | Student nie potrafi przygotować eseju na podstawie wskazanej literatury, nawet z pomocą nauczyciela. |
3,0 | Student potrafi przygotować esej na podstawie wskazanej literatury, z wydatną pomocą nauczyciela. | |
3,5 | Student potrafi przygotować esej na podstawie wskazanej literatury, z pewna pomocą nauczyciela. | |
4,0 | Student potrafi samodzielnie przygotować esej na zadany temat na podstawie wskazanej literatury w zakresie obowiazujacego programu zajęć i wskazanych tematów do wyboru. | |
4,5 | Student potrafi samodzielnie wybrać temat, przygotować esej na podstawie wskazanej literatury w zakresie obowiazujacego programu zajęć i wskazanych tematów do wyboru. | |
5,0 | Student potrafi samodzielnie wybrać temat, przygotować esej, wykraczając poza proponowane tematy i obowiazujący materiał programowy. | |
E_1A_D3/3_U04 student potrafi przygotować prezentację multimedialną i przedstawić w niej wyniki swoich badań nad wskazanym zagadnieniem | 2,0 | Student nie potrafi, nawet z wydatną pomocą nauczyciela, przygotować prezentacji multimedialnej zawierajacej wyników badań nad wskazanym zagadnieniem. |
3,0 | Student potrafi, z wydatną pomocą nauczyciela, przygotować prezentację multimedialną zawierającą wyniki badań nad wskazanym zagadnieniem.. | |
3,5 | Student potrafi, z pewną pomocą nauczyciela, przygotować prezentację multimedialną zawierającą wyniki badań nad wskazanym zagadnieniem. | |
4,0 | Student potrafi samodzielnie przygotować prezentację multimedialną zawierającą wyniki badań nad wskazanym zagadnieniem. | |
4,5 | Student potrafi samodzielnie wybrać temat i przygotować prezentację multimedialną zawierającą wyniki badań nad wskazanym zagadnieniem (w ramach programu przedmiotu). | |
5,0 | Student potrafi samodzielnie wybrać temat i przygotować prezentację multimedialną zawierającą wyniki badań nad wskazanym zagadnieniem (wykraczajac porzy tym poza program przedmiotu). | |
E_1A_D3/3_U05 student potrafi samodzielnie poszukiwać i wykorzystywać informacje i dane z literatury oraz innych źródeł | 2,0 | Student nie potrafi, nawet w podstawowym zakresie, przy pomocy nauczyciela, samodzielnie poszukiwać i wykorzystywać informacji i danych z literarury i innych źródeł. |
3,0 | Student potrafi, w podstawowym zakresie, poszukiwać i wykorzystywać informacje i dane z literarury i innych źródeł, przy wydatnej pomocy nauczyciela. | |
3,5 | Student potrafi, w podstawowym zakresie, poszukiwać i wykorzystywać informacje i dane z literarury i innych źródeł, przy pewnej pomocy nauczyciela. | |
4,0 | Student potrafi, w podstawowym zakresie, samodzielnie poszukiwać i wykorzystywać informacje i dane z literarury i innych źródeł. | |
4,5 | Student potrafi, samodzielnie poszukiwać i wykorzystywać informacje i dane z literarury i innych źródeł. | |
5,0 | Student potrafi, samodzielnie poszukiwać i wykorzystywać informacje i dane z literarury i innych źródeł. Wykracza przy tym poza obowiązujący materiał i wykorzystuje wiele źródeł. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D3/3_K01 student uzyskuje wrażliwość na problemy społeczne i dostrzega potrzebę angazowania podmiotów ekonomii społecznej w procesy innowacyjne | 2,0 | Student nie wykazuje , nawet na elementarnym poziomie, wrażliwości na problemy społeczne i nie dostrzega potrzeby angażowania podmiotów ekonomii społecznej w procesy innowacyjne. |
3,0 | Student wykazuje na elementarnym poziomie, wrażliwość na problemy społeczne i dostrzega potrzebę angażowania podmiotów ekonomii społecznej w procesy innowacyjne. Wymaga to jednak inspiracji nauczyciela. | |
3,5 | Student wykazuje na średnim poziomie wrażliwość na problemy społeczne i dostrzega potrzebę angażowania podmiotów ekonomii społecznej w procesy innowacyjne, niekiedy wymaga to inspiracji ze strony nauczyciela. | |
4,0 | Student samodzielnie wykazuje wrażliwość na problemy społeczne i dostrzega potrzebę angażowania podmiotów ekonomii społecznej w procesy innowacyjne. | |
4,5 | Student samodzielnie wykazuje wrażliwość na problemy społeczne opisane w podstawowym programie przedmiotu i dostrzega potrzebę angażowania podmiotów ekonomii społecznej w procesy innowacyjne. | |
5,0 | Student samodzielnie wykazuje wrażliwość na problemy społeczne opisane w podstawowym programie przedmiotu i wykraczajace poza ten zakres programowy oraz dostrzega potrzebę angażowania podmiotów ekonomii społecznej w procesy innowacyjne. |
Literatura podstawowa
- Bornstein D., Jak zmieniać swiat. Przedsiębiorcy społeczni - wizjonerzy naszych czasów, Anwero, Gdańsk, 2009
- Drucker P., Natchnienie i fart, czyli innowacja i przedsiębiorczość, Studio EMKA, Warszawa, 2004
- Chrisiansen C.M., Raynor M.E., Innowacje. Napęd wzrostu, Studio EMKA, Warszawa, 2008
- Jasiński A.H., Innowacje i transfer technologii w procesie transformacji, Difin, Warszawa, 2006
- Kwiatkowski J., Papuga M., Źródła finansowania projektów w zakresie ekonomii społecznej, Innowacyjny Start 2009, nr 2(12), 2009
- Fraczak P., Wygnański J.J. (red.), Polski model ekonomii społecznej. Rekomendacje dla rozwoju, FISE, Warszawa, 2008
- Sosnowska A.,Łobejko S., Kłopotek A., Zarządzanie firmą innowacyjną, Difin, Warszawa, 2000
- Sosnowska A. i in., Jak wdrażać innowacje technologiczne w firmie. Poradnik dla przedsiębiorców, PARP, Warszawa, 2005
- Yunus M., Social business entrepreneurs are the solution, http://muhammadyunus.org/content/view/56/83/lang.en, 2010
- Brzeziński M. (red.), Zarządzanie innowacjami technicznymi i organizacyjnymi, Difin, Warszawa, 2001
Literatura dodatkowa
- Osiborska K., Szczucka A., Targasz M., Przegląd badań podmiotów ekonomii społecznej na świecie. Raport z analizy badań zastanych, http://www.ekonomiaspołeczna.pl/files/ekonomiaspołeczna.pl/Biblioteka/2009.6.pdf, 2009
- OECD, Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczacych innowacji. Podręcznik Oslo, MNiSW, Warszawa, 2008, 3