Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S1)
specjalność: Rachunkowość i finanse w jednostkach gospodarczych
Sylabus przedmiotu Gospodarka innowacyjna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk społecznych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Gospodarka innowacyjna | ||
Specjalność | Gospodarka regionalna i samorządowa | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Polityki Gospodarczej i Turystyki | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Bogusław Stankiewicz <Boguslaw.Stankiewicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy wiedzy o przedsiebiorczości |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat znaczenia przedsiębiorczości w gospodarce |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Zwiększanie roli nauki w rozwoju gospodarczym | 1 |
T-K-2 | Zarządzanie innowacjami | 1 |
T-K-3 | Metody kreowania innowacji | 1 |
T-K-4 | Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości. Źrodła innowacji | 1 |
T-K-5 | Proces innowacyjny - strategie innowacyjne | 1 |
T-K-6 | Innowacyjność przedsiębiorstw w UE i w Polsce | 1 |
T-K-7 | Etapy opracowania projektu innowacyjnego | 1 |
T-K-8 | Parki technologiczne | 1 |
T-K-9 | Klastry przemysłowe. Specjalne strefy ekonomiczne. | 1 |
T-K-10 | Innowacyjność w świetle teorii gier | 1 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Przedsiębiorczość - definicja, istota | 2 |
T-W-2 | Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości | 2 |
T-W-3 | Przedsiębiorca - rola i znaczenie. Średnie i małe przedsiębiorstwa w UE | 2 |
T-W-4 | Przyklady innowacji przedsiębiorczych | 2 |
T-W-5 | Zwiększenie innowacyjności przedsiębiorstw | 2 |
T-W-6 | Wspieranie przedsiębiorczości i inowacyjności ze środków publicznych | 2 |
T-W-7 | Innowacja - definicja, cele korzyści 2 | 2 |
T-W-8 | Proces innowacyjny - modele, podmioty uczestniczace | 3 |
T-W-9 | Źródła innowacji zewnętrzne i wewnętrzne. Cechy innowacji | 3 |
T-W-10 | Uwarunkowania innowacyjności | 3 |
T-W-11 | Opory i bariery wprowadzania innowacyjności i sposoby ich pokonywania. | 2 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | Udział w ćwiczeniach: 10 x 1 godz. | 10 |
A-K-2 | Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury | 7 |
A-K-3 | Przygotowanie do ćwiczeń | 5 |
A-K-4 | Przegląd portali internetowych | 5 |
27 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykladach: 25 x 1 godz. | 25 |
A-W-2 | Udział w konsultacjach 10 | 12 |
A-W-3 | Przygotowanie referatu w formie multimedialnej | 25 |
62 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Analiza opisu przypadków, zajęcia warsztatowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena przedstawionego projektu |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena zaliczeniowa z ćwiczeń |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D5/10_W01 Uzyskał pogłębioną wiedzę o innowacyjności i jej znaczeniu w gospod. | E_1A_W15, E_1A_W14, E_1A_W01 | S1A_W01, S1A_W10, S1A_W11 | C-1 | T-W-6, T-W-5, T-W-7 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D5/10_U01 Przygotowanie mulimedialnego projektu | E_1A_U20, E_1A_U09, E_1A_U03 | S1A_U02, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U08, S1A_U09, S1A_U10 | C-1 | T-K-5, T-W-4 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D5/10_K01 Posiada umiejętność opracowania projektu innowacyjnego w Firmie | E_1A_K04, E_1A_K07, E_1A_K10 | S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K05 | C-1 | T-K-7, T-K-6, T-K-5, T-W-11 | M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D5/10_W01 Uzyskał pogłębioną wiedzę o innowacyjności i jej znaczeniu w gospod. | 2,0 | |
3,0 | Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoil zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popelnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna). | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D5/10_U01 Przygotowanie mulimedialnego projektu | 2,0 | |
3,0 | Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoil zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popelnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna). | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D5/10_K01 Posiada umiejętność opracowania projektu innowacyjnego w Firmie | 2,0 | |
3,0 | Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoil zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popelnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna). | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Piasecki B., Przedsiębiorczość i mała firma - teoria i paraktyka, PWN, Warszawa, 2009
- Targalski J., Przedsiębiorczość i zarządzanie, C BECK, Warszawa, 2009
- Pomykalski A., Zarządzanie innowacjami, PWE, Warszawa, 2009
Literatura dodatkowa
- Drucker P., Innowacja i przedsiębiorczość, PWE, Warszawa, 2003
- Rogoda B, Przedsiębiorczośc i innowacje, AE Krakow, Krakow, 2005