Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (S1)
Sylabus przedmiotu Kształtowanie warunków pracy:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Turystyka i rekreacja | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych, nauk społecznych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Kształtowanie warunków pracy | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nieruchomości, Agrobiznesu i Ekonomii Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Jerzy Bielec <Jerzy.Bielec@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Milena Bera <Milena.Bera@zut.edu.pl>, Michał Kiełsznia <Michal.Kielsznia@zut.edu.pl>, Antoni Mickiewicz <Antoni.Mickiewicz@zut.edu.pl>, Aneta Zaremba <Aneta.Zaremba@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student zna podstawowe pojęcia z zakresu BHP i ergonomii. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Ma podstawową wiedzę z zakresu kształtowania warunków pracy umożliwiających podnoszenia wydajności pracy przy zapewnieniu racjonalności obciążenia pracą i warunków - w różnych obszarach działalności turystycznej oraz poprawy organizacji podmiotów. |
C-2 | Potrafi pracować zespołowo i samodzielnie nad projektem. Potrafi dokonać analizy stanowisk pracy i ich organizacji oraz dokonać ich usprawnienia. |
C-3 | Posiada kompetencje w zakresie wyboru, organizacji i usprawniania pracy. Rozumie, że usprawnianie pracy jest działaniem ciągłym i przejawia stałą uważność w tym zakresie. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Podstawowe pojęcia oraz definicje z zakresu wydajności, organizacji pracy, ekonomiki pracy oraz ekonomiki turystyki. | 1 |
T-A-2 | Wybrane metody i techniki badania pracy. Badanie wybranych stanowisk m.in. metodą fotografii dnia roboczego. | 3 |
T-A-3 | Studia przypadku w zakresie wartości dodanej w usługach turystycznych. Wartość dla klienta. | 2 |
T-A-4 | Lean office i 5S na przykładzie organizacji biur podrózy, agencji i recepcji hotelowych. | 3 |
T-A-5 | Metody podnoszenia wydajnosci pracy w usługach hotelarskich na przykładzie prac powtarzalnych (ekonomika ruchów, SMED, standaryzacja). Przykłady wdrożenia w ramach programów organizowanych szkoleń obsługi. | 3 |
T-A-6 | Organizowanie imprez typu event: stosowanie harmonogramowania, podziału pracy, outsoursingu. Dobór, szkolenie i sprawdzian kompetencji kadry (tajemniczy klient, symulacje). | 3 |
T-A-7 | Czynniki społeczne, kulturowe i psychologiczne wpływające na wydajność pracy i efektywność organizacji wypoczynku - sposoby radzenia sobie np. z organizacją nieformalną wśród pracowników. | 2 |
T-A-8 | Różnice w ciężkości pracy wynikające z organizacji imprez w różnych warunkach pogodowych i z uwzględnieniem różnej baza lokalowej - a zadowolenie klienta. Studia przypadku. | 2 |
T-A-9 | Motywowanie pracowników różnego szczebla. Systemy wynagradzania zadaniowego lub czasowego - zalety i wady. | 1 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia oraz definicje z zakresu wydajności, organizacji pracy, ekonomiki pracy oraz ekonomiki turystyki. | 1 |
T-W-2 | Wybrane metody i techniki badania pracy. Fotografia dnia roboczego. | 1 |
T-W-3 | Wartosc dodana w usługach turystycznych: wartosc dla klienta. Studia przypadku. | 1 |
T-W-4 | Koncepcja Lean office i 5S, jako metoda organizatorska w biurach podróży, agencjach turystycznych i recepcjach hotelowych. | 2 |
T-W-5 | Ekonomika ruchów, SMED, standaryzacja jako metody wpływające na wydajność pracy w usługach hotelarskich. | 1 |
T-W-6 | Harmonogramowanie, podział pracy i outsoursingu w organizowaniu imprez typu event. Dobór i szkolenie pracowników obsługi. | 1 |
T-W-7 | Wpływ czynników społecznych, kulturowych i psychologicznych (w tym organizacji nieformalnej) na wydajność pracy i efektywność organizacji wypoczynku. | 1 |
T-W-8 | Pogoda i baza lokalowa jako element wpływający na obciążenie pracą załogi oraz wartość dla klienta. | 1 |
T-W-9 | Motywowanie pracowników różnego szczebla: systemy wynagradzania dostosowane do różnych typów stanowisk pracy i zadań. | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 20 |
A-A-2 | Przygotowanie zadań cząstkowych projektu zaliczeniowego na wybrane ćwiczenia. | 5 |
A-A-3 | Lektura literatury przedmiotu oraz przygotowanie do zajęć. | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 10 |
A-W-2 | Opracowywanie projektów zaliczeniowych. | 15 |
A-W-3 | Lektura literatury przedmiotu oraz przygotowanie do zajęć. | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, z prezentacją multimedialną. |
M-2 | Wykład konwersatoryjny. |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna. |
M-4 | Wykład problemowy. |
M-5 | Metoda przypadków. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Projekt zaliczeniowy obejmujący prezentację kluczowych problemów w danym zakresie i sposobów ich rozwiązania a podnoszących wydajność. Lista propozycji tematów/zagadnień przekazana studentom. Na ćwiczenia przygotowują dwa krótkie projekty cząstkowe. Na zaliczenie końcowe projekt na podstawie listy tematów. |
S-2 | Ocena formująca: Ocena aktywności merytorycznej - zdolności do zadawania pytań i odpowiadania na postawione zagadnienia. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_C5_W01 Ma podstawową wiedzę z zakresu podnoszenia wydajności pracy w różnych obszarach działalności turystycznej oraz poprawy organizacji podmiotów. | TiR_1A_W01, TiR_1A_W07, TiR_1A_W06 | S1A_W01, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W10 | C-1, C-2, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-A-1 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_C5_U01 Potrafi pracować zespołowo i samodzielnie nad projektem. Potrafi dokonać analizy stanowisk pracy i ich organizacji oraz dokonać ich usprawnienia. | TiR_1A_U02, TiR_1A_U03 | S1A_U02, S1A_U03 | C-1, C-2, C-3 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-A-9, T-A-6, T-A-3, T-A-5, T-A-1, T-A-7, T-A-2, T-A-4 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_C5_K01 Posiada kompetencje w zakresie wyboru, organizacji i usprawniania pracy. Rozumie, że usprawnianie pracy jest działaniem ciągłym i przejawia stałą uważność w tym zakresie. | TiR_1A_K01, TiR_1A_K02, TiR_1A_K03, TiR_1A_K04, TiR_1A_K07 | S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K07 | C-1, C-2, C-3 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-A-2, T-A-5, T-A-7, T-A-3, T-A-4, T-A-8, T-A-9, T-A-6 | M-3, M-4, M-5 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_C5_W01 Ma podstawową wiedzę z zakresu podnoszenia wydajności pracy w różnych obszarach działalności turystycznej oraz poprawy organizacji podmiotów. | 2,0 | Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu podnoszenia wydajności pracy. Nie potrafi wskazać obszarów w turystyce, w których możliwe są działania prowydajnościowe. Błędy dyskwalifikujące pracę projektową. |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę z organizacji pracy i podnoszenia wydajności. Popełnia liczne, drobne błędy a wiedza nie jest ugruntowana. Praca projektowa wykonana na minimalnym zalecanym poziomie. | |
3,5 | Student posiada podstawową wiedzę w stopniu większym niż dostateczny. | |
4,0 | Student posiada wiedzę z zakresu organizacji pracy i działań prowydajnościowych w stopniu dobrym. Dobrze porusza się po zagadnieniach zaprezentowanych w toku wykładu. Jego praca projektowa nie zawiera istotnych błędów. | |
4,5 | Student posiada podstawową wiedzę w stopniu większym niż dobry. | |
5,0 | Student posiada wiedzę i elastycznie stosuje ją w różnych kontekstach. Nie popełnia błędów interpretacyjnych, trafnie wskazuje na problemy i umie wskazać właściwe, teoretyczne rozwiązania. Praca projektowa pozbawiona błędów, trafna, wykazująca znajomość wiedzy oraz umiejętność jej stosowania. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_C5_U01 Potrafi pracować zespołowo i samodzielnie nad projektem. Potrafi dokonać analizy stanowisk pracy i ich organizacji oraz dokonać ich usprawnienia. | 2,0 | Student nie potrafi samodzielnie zdobywać wiedzy, rozwijać swoich umiejętności a w szczególności: nie potrafi analizować i wdrażać usprawnień prowydajnościowych. |
3,0 | Student potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę, rozwijać swoje umiejętności jednak widoczne są przy tym błędy, niespójność oraz liczne niedostatki. Analizy i proponowane wdrożenia na poziomie nie wykraczającym poza minimum. | |
3,5 | Student w stopniu większym niż dostateczny opanował zdolności przypisane ocenie dostatecznej. | |
4,0 | Student potrafi samodzielnie zdobywac wiedzę i rozwijać własne umiejętności, wykorzystuje różne źródła. W dobrym stopniu opanował praktykę analizy stanowisk i organizacji pracy, potrafi dobierać różne metody poprawy i usprawnień, popełniając przy tym drobne, niezasadnicze błędy. | |
4,5 | Student w stopniu większym niż dobry opanował zdolności przypisane ocenie dobrej. | |
5,0 | Student pracując samodzielnie i zespołowo ujawnia zdolność do rozwijania, zdobywania wiedzy, a w szczególności zdolność do analizy i wdrożenia trafnych rozwiązań zwiększających wydajność pracy swoją i zespołu. Nie popełnia błędów i poprawnie ocenia sytuację oraz konieczne środki dla jej realizacji. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_C5_K01 Posiada kompetencje w zakresie wyboru, organizacji i usprawniania pracy. Rozumie, że usprawnianie pracy jest działaniem ciągłym i przejawia stałą uważność w tym zakresie. | 2,0 | Student nie rozumie ograniczeń własnej wiedzy i nie rozumie potrzeby dalszego kształcenia a także nie potrafi wskazać podstawowych obszarów wymagających usprawnienia. |
3,0 | Student zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie potrzebę dalszego kształcenia w stopniu dostatecznym, ale nie potrafi bezbłędnie i precyzyjnie wskazać obszarów i sposobów podnoszenia wydajności, popełnia liczne błędy. | |
3,5 | Student zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie potrzebę dalszego kształcenia w stopniu większym niż dostateczny. | |
4,0 | Student zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie potrzebę dalszego kształcenia w stopniu dobrym, potrafi poprawnie wskazać obszary, w których jego aktywność może sprzyjać wzrostowi wydajności pracy. | |
4,5 | Student zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie potrzebę dalszego kształcenia w stopniu większym niż dobry. | |
5,0 | Student zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie potrzebę dalszego kształcenia w stopniu bardzo dobrym, potrafi wskazać obszary wymagające poprawy, ma kompetencje do samooceny oraz oceny otoczenia pracy, jest spostrzegawczy i uważny w zakresie zmian prowydajnościowych. |
Literatura podstawowa
- Bieniok Henryk i in., Metody sprawnego zarządzania, Wyd. Placet, Warszawa, 2004
- Locher Drew, Lean w biurze i usługach : przewodnik po zasadach szczupłego zarządzania w środowisku pozaprodukcyjnym, MT Biznes, Warszawa, 2012
Literatura dodatkowa
- Muhlemann Alan, Oakland John, Lockyer Keith, Zarządzanie. Produkcja i usługi, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 1997
- Sloman Martyn, Strategia szkolenia pracowników, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 1997
- Chmielnik Krzysztof, Szkolenie pracowników, Przedsiębiorstwo Konsultingowo - Gospodarcze UNIVERS, Zielona Góra, 2000