Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Informatyki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (N2)
specjalność: inżynieria jakości

Sylabus przedmiotu Metody i narzędzia sterowania i doskonalenia jakości:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie i inżynieria produkcji
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk technicznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Metody i narzędzia sterowania i doskonalenia jakości
Specjalność zarządzanie przedsiębiorstwem
Jednostka prowadząca Instytut Inżynierii Materiałowej
Nauczyciel odpowiedzialny Jolanta Baranowska <Jolanta.Baranowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 15 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 10 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu ekonomi i podstaw zarzadzania.
W-2Podstawowa wiedza z zakresu technik wytwarzania.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu charakterystyki projakościowej produktu
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi narzędziami i metodami nowoczesnego zarządzania jakością
C-3ukształtowanie umiejętności posługiwania się narzędziami stosowanymi w nowoczesnym zarządzaniu jakością

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Wybrane stare narzędzia zarządzania jakością3
T-A-2Wybrane nowe narzędzia zarządzania jakością4
T-A-3zaliczenie1
T-A-4Wybrane metody sterowania jakością2
10
wykłady
T-W-1Rozwój koncepcji zarządzania jakością, TQM, jakość wyrobu3
T-W-2narzędzia stosowane w systemie zarządzania jakością5
T-W-3metody stosowane w systemie zarzadzania jakością6
T-W-4zaliczenie1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotwanie do zajęć i zaliczenia w oparciu o treści wykładów i lilteraturę6
A-A-3udział w zaliczeniu pisemnym2
A-A-4konsultacje2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2udział w zaliczeniu pisemnym4
A-W-3przygotowanie do zajęć w oparciu o literaturę9
28

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny, opis, objaśnienie
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem, burza mózgów, metaplan
M-3ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zadawanie pytań problemowych
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_2A_D6/05_W01
potrafi scharakteryzować produkt pod kątem cech jakościowych
ZIP_2A_W03T2A_W02, T2A_W05C-1T-W-1M-1, M-2S-2
ZIP_2A_D6/05_W02
potrafi scharakteryzować podstawowe narzędzia i metody stosowane w nowoczesnym zarządzaniu jakością
ZIP_2A_W03T2A_W02, T2A_W05C-2, C-3T-A-1, T-A-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_2A_D6/05_U01
potrafii zastosować podstawowe narzędzia i metody zarządzania jakością
ZIP_2A_U18T2A_U01, T2A_U19C-3T-A-1, T-A-2, T-W-3M-3S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_2A_D6/05_W01
potrafi scharakteryzować produkt pod kątem cech jakościowych
2,0student nie potrafi scharakteryzować żadnego podstawowego pojęcia z zakresu zarządzania jakością
3,0student potrafi tylko bardzo ogólnie scharakteryzować niektóre pojęcia z zakresu zarządzania jakością
3,5student potrafi w ogólny sposób scharakteryzować podstawowe pojęcia z zakresu zarządzania jakością
4,0student potrafi w ogólny sposób scharakteryzować podstawowe pojęcia i szczegółowo scharakteryzować niektóre pojęcia z zakresu zarządzania jakością
4,5student potrafi w sposób swobodny posługiwać się podstawowymi pojęciami z zakresu zarządzania jakością
5,0student potrafi szczegółowo scharakteryzować podstawowe pojęcia z zakresu zarządzania jakością i poprzeć je przykładami
ZIP_2A_D6/05_W02
potrafi scharakteryzować podstawowe narzędzia i metody stosowane w nowoczesnym zarządzaniu jakością
2,0student nie potrafi scharakteryzować żadnego podstawowego narzędzia/metody z zakresu zarządzania jakością
3,0student potrafi tylko bardzo ogólnie scharakteryzować niektóre narzędzia/metody z zakresu zarządzania jakością
3,5student potrafi w ogólny sposób scharakteryzować podstawowe narzędzia/metody z zakresu zarządzania jakością
4,0student potrafi w ogólny sposób scharakteryzować podstawowe narzędzia/metody i szczegółowo scharakteryzować niektóre pojęcia z zakresu zarządzania jakością
4,5student potrafi w sposób swobodny posługiwać się podstawowymi narzędziami/metodami z zakresu zarządzania jakością
5,0student potrafi szczegółowo scharakteryzować podstawowe narzędzia/metody z zakresu zarządzania jakością i poprzeć je przykładami

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_2A_D6/05_U01
potrafii zastosować podstawowe narzędzia i metody zarządzania jakością
2,0student nie potrafi posługiwać się żadnym narzędziem zarządzania jakością
3,0student potrafi zastosować w sposób ogólny niektóre narzędzia zarządzania jakością bez interpretacji wyników
3,5student potrafi zastosować w sposób ogólny wybrane narzędzia zarządzania jakością bez interpretacji wyników
4,0student potrafi zastosować w sposób ogólny wybrane narzędzia zarządzania jakością bez interpretacji wyników a w niektórych potrafi zinterpretować wyniki
4,5student potrafi zastosować w sposób ogólny wybrane narzędzia zarządzania jakością i potrafi zinterpretować wyniki
5,0student potrafi szczegółowo zastosować wybrane narzędzia zarządzania jakością i potrafi zinterpretować wyniki

Literatura podstawowa

  1. K. Szczepanska, Metody i techniki TQM, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2009
  2. A. Hamrol, Zarzadzanie jakoscia z przykładami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009
  3. J. Łunarski, Zarzadzanie jakoscia : standardy i zasady, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2008

Literatura dodatkowa

  1. J. Łancucki, Podstawy kompleksowego zarzadzania jakoscia TQM, Wyd. Akad. Ekonom, Poznan, 2006
  2. N.Grzenkowicz, Zarzadzanie jakoscia: metody i instrumenty controllingu jakosci, Wyd.Naukowe Wydziału Zarzadzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2009

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Wybrane stare narzędzia zarządzania jakością3
T-A-2Wybrane nowe narzędzia zarządzania jakością4
T-A-3zaliczenie1
T-A-4Wybrane metody sterowania jakością2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rozwój koncepcji zarządzania jakością, TQM, jakość wyrobu3
T-W-2narzędzia stosowane w systemie zarządzania jakością5
T-W-3metody stosowane w systemie zarzadzania jakością6
T-W-4zaliczenie1
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotwanie do zajęć i zaliczenia w oparciu o treści wykładów i lilteraturę6
A-A-3udział w zaliczeniu pisemnym2
A-A-4konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2udział w zaliczeniu pisemnym4
A-W-3przygotowanie do zajęć w oparciu o literaturę9
28
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_2A_D6/05_W01potrafi scharakteryzować produkt pod kątem cech jakościowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_2A_W03zna zaawansowane metody, techniki, narzędzia i technologie w wybranym obszarze inżynierii produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem nowoczesnych metod zarządzania produkcją
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_W02ma szczegółową wiedzę w zakresie kierunków studiów powiązanych ze studiowanym kierunkiem studiów
T2A_W05ma wiedzę o trendach rozwojowych i najistotniejszych nowych osiągnięciach z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i pokrewnych dyscyplin naukowych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu charakterystyki projakościowej produktu
Treści programoweT-W-1Rozwój koncepcji zarządzania jakością, TQM, jakość wyrobu
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, opis, objaśnienie
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem, burza mózgów, metaplan
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi scharakteryzować żadnego podstawowego pojęcia z zakresu zarządzania jakością
3,0student potrafi tylko bardzo ogólnie scharakteryzować niektóre pojęcia z zakresu zarządzania jakością
3,5student potrafi w ogólny sposób scharakteryzować podstawowe pojęcia z zakresu zarządzania jakością
4,0student potrafi w ogólny sposób scharakteryzować podstawowe pojęcia i szczegółowo scharakteryzować niektóre pojęcia z zakresu zarządzania jakością
4,5student potrafi w sposób swobodny posługiwać się podstawowymi pojęciami z zakresu zarządzania jakością
5,0student potrafi szczegółowo scharakteryzować podstawowe pojęcia z zakresu zarządzania jakością i poprzeć je przykładami
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_2A_D6/05_W02potrafi scharakteryzować podstawowe narzędzia i metody stosowane w nowoczesnym zarządzaniu jakością
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_2A_W03zna zaawansowane metody, techniki, narzędzia i technologie w wybranym obszarze inżynierii produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem nowoczesnych metod zarządzania produkcją
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_W02ma szczegółową wiedzę w zakresie kierunków studiów powiązanych ze studiowanym kierunkiem studiów
T2A_W05ma wiedzę o trendach rozwojowych i najistotniejszych nowych osiągnięciach z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i pokrewnych dyscyplin naukowych
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z podstawowymi narzędziami i metodami nowoczesnego zarządzania jakością
C-3ukształtowanie umiejętności posługiwania się narzędziami stosowanymi w nowoczesnym zarządzaniu jakością
Treści programoweT-A-1Wybrane stare narzędzia zarządzania jakością
T-A-2Wybrane nowe narzędzia zarządzania jakością
T-W-3metody stosowane w systemie zarzadzania jakością
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, opis, objaśnienie
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem, burza mózgów, metaplan
M-3ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: zadawanie pytań problemowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi scharakteryzować żadnego podstawowego narzędzia/metody z zakresu zarządzania jakością
3,0student potrafi tylko bardzo ogólnie scharakteryzować niektóre narzędzia/metody z zakresu zarządzania jakością
3,5student potrafi w ogólny sposób scharakteryzować podstawowe narzędzia/metody z zakresu zarządzania jakością
4,0student potrafi w ogólny sposób scharakteryzować podstawowe narzędzia/metody i szczegółowo scharakteryzować niektóre pojęcia z zakresu zarządzania jakością
4,5student potrafi w sposób swobodny posługiwać się podstawowymi narzędziami/metodami z zakresu zarządzania jakością
5,0student potrafi szczegółowo scharakteryzować podstawowe narzędzia/metody z zakresu zarządzania jakością i poprzeć je przykładami
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_2A_D6/05_U01potrafii zastosować podstawowe narzędzia i metody zarządzania jakością
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_2A_U18potrafi stosować i poszukiwać techniki, metody oraz koncepcje twórczego rozwiązywania problemów charakterystycznych dla inżynierii produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim lub innym języku obcym uznawanym za język komunikacji międzynarodowej w zakresie studiowanego kierunku studiów; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski oraz formułować i wyczerpująco uzasadniać opinie
T2A_U19potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją, uwzględniającą aspekty pozatechniczne - zaprojektować złożone urządzenie, obiekt, system lub proces, związane z zakresem studiowanego kierunku studiów, oraz zrealizować ten projekt - co najmniej w części - używając właściwych metod, technik i narzędzi, w tym przystosowując do tego celu istniejące lub opracowując nowe narzędzia
Cel przedmiotuC-3ukształtowanie umiejętności posługiwania się narzędziami stosowanymi w nowoczesnym zarządzaniu jakością
Treści programoweT-A-1Wybrane stare narzędzia zarządzania jakością
T-A-2Wybrane nowe narzędzia zarządzania jakością
T-W-3metody stosowane w systemie zarzadzania jakością
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: zadawanie pytań problemowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi posługiwać się żadnym narzędziem zarządzania jakością
3,0student potrafi zastosować w sposób ogólny niektóre narzędzia zarządzania jakością bez interpretacji wyników
3,5student potrafi zastosować w sposób ogólny wybrane narzędzia zarządzania jakością bez interpretacji wyników
4,0student potrafi zastosować w sposób ogólny wybrane narzędzia zarządzania jakością bez interpretacji wyników a w niektórych potrafi zinterpretować wyniki
4,5student potrafi zastosować w sposób ogólny wybrane narzędzia zarządzania jakością i potrafi zinterpretować wyniki
5,0student potrafi szczegółowo zastosować wybrane narzędzia zarządzania jakością i potrafi zinterpretować wyniki